pomruk 09.05.16, 14:21 Pierwsze wrażenia z trwającego właśnie przejścia Merkurego na tle Słońca :) Zdjęcie ekranu, na który rzutowany był obraz Słońca, wybaczcie, ze słabe :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikodem321 Re: Tranzyt Merkurego 09.05.16, 21:19 Domyślam się, że to zdjęcie ukrywa jakieś drugie dno. Tylko co? To, że się udało sfotografować taką kruszynkę na tle wściekle jasnego Słońca? Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Tranzyt Merkurego 09.05.16, 22:03 Ech nie, nie ma drugiego dna. Jeśli fotografujesz obraz Słońca rzutowany na ekran, jasność nie jest przeszkodą. Co innego, gdy fotografujesz Słonce bezpośrednio - jak na tym zdjęciu przejścia Wenus (link)- tu trzeba było użyć specjalnego filtru. Inna rzecz, że Wenus duża (kątowo), a Merkury rzeczywiście malutki, kruszyna... Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Tranzyt Merkurego 10.05.16, 13:05 pomruk; Czy obserwacja tego zjawiska wnosi cokolwiek do naszej wiedzy? (Pytam bo nie wiem.) Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Tranzyt Merkurego 10.05.16, 13:24 W chwili obecnej już nie. W wiekach XVII-XIX wnosiła bardzo wiele, przede wszystkim w sferze "mechaniki niebieskiej" - przejścia Wenus i Merkurego służyły do dokładniejszego wyznaczenia parametrów orbit i tych ciał i Ziemi - XVII-wieczne obserwacje przejść Wenus umożliwiły dokładny pomiar odległości Ziemia-Słońce. Podczas przejść stwierdzono też istnienie gęstej atmosfery wokół Wenus i brak takowej w przypadku Merkurego. W tamtych wiekach były to naprawdę ekscytujące i szeroko komentowane wydarzenia, organizowano specjalne ekspedycje w odległe rejony świata by oglądać zjawisko z różnych "punktów widzenia". Obecnie jest to raczej piękny spektakl, bez większego znaczenia dla badaczy. Choć podobno w jakiś sposób wykorzystywane są one jeszcze do kalibracji metod wykrywania egzoplanet metodą tranzytu. Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Tranzyt Merkurego 10.05.16, 16:59 >Obecnie jest to raczej piękny spektakl, ... Mieszkam u podnóża podwarszawskiego pagórka. Kilka lat temu poszedłem oglądnąć zaćmienie Księżyca. Zdziwiłem się co nieco bo całe wzgórze oblegały tłumy imprezowiczów. Rozsiedli się na każdym wolnym kawałku trawy, sączyli kolejne butelki i dzwonili do znajomych. "Przyjeżdżajcie! Jest impreza!" Od strony metra przybywały kolejne fale objuczone wielopakami. A widowisko się pięknie rozwijało. Księżyc ostro świecił na czystym niebie. Napięcie rosło. Kiedy Ziemia już uszczknęła brzeżek Księżyca pojawiła się na niebie firanka drobnych chmurek. Firanka gęstniała a oglądaczom rzedły miny. Ktoś rzucił hasło "zrzuć koszulkę!" Spodobało się i tłumy skandowały "zrzuć ko-szul-kę!" Pod osłoną chmurek Ziemia przeturlała się po Księżycu i tak skończyło się to zaćmienie. Skończyły się napoje i impreza samoczynnie się rozwiązała. A rano poszukiwacze trofeów objuczeni worami butelek i puszek przeczesywali pracowicie trawę. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem321 Re: Tranzyt Merkurego 10.05.16, 17:48 pomruk napisał: > przejścia Wenus i Merkurego służyły do > dokładniejszego wyznaczenia parametrów orbit i tych ciał i Ziemi - XVII-wieczne > obserwacje przejść Wenus umożliwiły dokładny pomiar odległości Ziemia-Słońce. > Podczas przejść stwierdzono też istnienie gęstej atmosfery wokół Wenus i brak t > akowej w przypadku Merkurego. W tamtych wiekach były to naprawdę ekscytujące i > szeroko komentowane wydarzenia, organizowano specjalne ekspedycje w odległe rej > ony świata by oglądać zjawisko z różnych "punktów widzenia". O! Jaka piękna historia! Takie lubię. Jeśli chodzi o fizykę - astronomia to jest ta jej piękniejsza i mądrzejsza siostra - bardziej mnie fascynuje "jak oni do tego doszli" niż samo opisanie zjawiska. Moje serce leży po stronie chemii. Mój fizyk (fascynat astronomii, tak na marginesie) w LO mawiał - chemia to brzydsza siostra fizyki. Bardzo go za te stwierdzenia nie lubiłem, choć w gruncie rzeczy miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
stalybywalec Re: Tranzyt Merkurego 09.05.16, 21:59 Pomruku, zdjęcie całkiem poprawne, na mnie osobiście te wszystkie tranzyty działają przygnębiająco, widać na nich dowodnie to, że jesteśmy jednak nicością wobec ogromu Kosmosu... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem321 Penelopa na Księżycu 10.05.16, 18:15 stalybywalec napisała: > Pomruku, zdjęcie całkiem poprawne, na mnie osobiście te wszystkie tranzyty dzia > łają przygnębiająco, widać na nich dowodnie to, że jesteśmy jednak nicością wob > ec ogromu Kosmosu... A na mnie metafizycznie. Słońce na niebie to takie 50 groszy. Taka duża żarówa - pewnie do kupienia w Castoramie Słońce? Gdzieś tam daleko. 8 minut światło leci? A kto widział światło lecące wolniej niż pstryk?! Pełna abstrakcja. Taki tranzyt uświadamia - Merkury groszkiem. Ziemia to kawał BABY wobec niego. Ale wobec Słońca? To uświadamia wielkość tej gwiazdy. W dwa dni Jumbo Jetem Boening 747 powiniśmy Ziemię oblecieć. A ile czasu zajęłoby nam (ze słonecznej Europy), aby odwiedzić ciocię w Australii? Oczywiście z tej słonecznej Australii. Zgaduję 10 lat? Z jednej strony te odległości kosmiczne są fascynujące, a z drugiej takie przygnębiające. To tak jakby Odyseuszowi powiedzieć: - Twoja Penelopa czeka, ale na Księżycu. Odpowiedz Link Zgłoś
alabard TVN24 11.05.16, 06:58 TVN24 też zauważył przejście Merkurego! 06:57 środa - lokal time Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem321 Czerniak 11.05.16, 21:18 A Wam to się wszystko z gwiazdami kojarzy. Dla mnie to czerniak. Na doopie. W zbliżeniu, przy dobrym aparacie... Czernik jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny Re: Tranzyt Merkurego 08.06.16, 20:24 jest też na: gwg.uw.edu.pl O Kosmosie, rakietach, na razie startuje. Ciekawe jak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś