Dodaj do ulubionych

Tranzyt Merkurego

09.05.16, 14:21
Pierwsze wrażenia z trwającego właśnie przejścia Merkurego na tle Słońca :) Zdjęcie ekranu, na który rzutowany był obraz Słońca, wybaczcie, ze słabe :)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ic/hg/3wyx/CSbRZoeMtEmI1mCx0X.jpg
Obserwuj wątek
    • nikodem321 Re: Tranzyt Merkurego 09.05.16, 21:19
      Domyślam się, że to zdjęcie ukrywa jakieś drugie dno.
      Tylko co?

To, że się udało sfotografować taką kruszynkę na tle wściekle jasnego Słońca?
      • pomruk Re: Tranzyt Merkurego 09.05.16, 22:03
        Ech nie, nie ma drugiego dna.
        Jeśli fotografujesz obraz Słońca rzutowany na ekran, jasność nie jest przeszkodą.
        Co innego, gdy fotografujesz Słonce bezpośrednio - jak na tym zdjęciu przejścia Wenus (link)- tu trzeba było użyć specjalnego filtru.
        Inna rzecz, że Wenus duża (kątowo), a Merkury rzeczywiście malutki, kruszyna...
        • wobo1704 Re: Tranzyt Merkurego 10.05.16, 13:05
          pomruk;
          Czy obserwacja tego zjawiska wnosi cokolwiek do naszej wiedzy?
          (Pytam bo nie wiem.)
          • pomruk Re: Tranzyt Merkurego 10.05.16, 13:24
            W chwili obecnej już nie. W wiekach XVII-XIX wnosiła bardzo wiele, przede wszystkim w sferze "mechaniki niebieskiej" - przejścia Wenus i Merkurego służyły do dokładniejszego wyznaczenia parametrów orbit i tych ciał i Ziemi - XVII-wieczne obserwacje przejść Wenus umożliwiły dokładny pomiar odległości Ziemia-Słońce. Podczas przejść stwierdzono też istnienie gęstej atmosfery wokół Wenus i brak takowej w przypadku Merkurego. W tamtych wiekach były to naprawdę ekscytujące i szeroko komentowane wydarzenia, organizowano specjalne ekspedycje w odległe rejony świata by oglądać zjawisko z różnych "punktów widzenia".
            Obecnie jest to raczej piękny spektakl, bez większego znaczenia dla badaczy. Choć podobno w jakiś sposób wykorzystywane są one jeszcze do kalibracji metod wykrywania egzoplanet metodą tranzytu.
            • wobo1704 Re: Tranzyt Merkurego 10.05.16, 16:59
              >Obecnie jest to raczej piękny spektakl, ...

Mieszkam u podnóża podwarszawskiego pagórka.
              Kilka lat temu poszedłem oglądnąć zaćmienie Księżyca. Zdziwiłem się co nieco bo całe wzgórze oblegały tłumy imprezowiczów. Rozsiedli się na każdym wolnym kawałku trawy, sączyli kolejne butelki i dzwonili do znajomych. "Przyjeżdżajcie! Jest impreza!" Od strony metra przybywały kolejne fale objuczone wielopakami. A widowisko się pięknie rozwijało. Księżyc ostro świecił na czystym niebie. Napięcie rosło. Kiedy Ziemia już uszczknęła brzeżek Księżyca pojawiła się na niebie firanka drobnych chmurek. Firanka gęstniała a oglądaczom rzedły miny. Ktoś rzucił hasło "zrzuć koszulkę!"
              Spodobało się i tłumy skandowały "zrzuć ko-szul-kę!" Pod osłoną chmurek Ziemia przeturlała się po Księżycu i tak skończyło się to zaćmienie. Skończyły się napoje i impreza samoczynnie się rozwiązała.
              A rano poszukiwacze trofeów objuczeni worami butelek i puszek przeczesywali pracowicie trawę.
            • nikodem321 Re: Tranzyt Merkurego 10.05.16, 17:48
              pomruk napisał:

> przejścia Wenus i Merkurego służyły do
              > dokładniejszego wyznaczenia parametrów orbit i tych ciał i Ziemi - XVII-wieczne
              > obserwacje przejść Wenus umożliwiły dokładny pomiar odległości Ziemia-Słońce.
              > Podczas przejść stwierdzono też istnienie gęstej atmosfery wokół Wenus i brak t
              > akowej w przypadku Merkurego. W tamtych wiekach były to naprawdę ekscytujące i
              > szeroko komentowane wydarzenia, organizowano specjalne ekspedycje w odległe rej
              > ony świata by oglądać zjawisko z różnych "punktów widzenia".

O! Jaka piękna historia!
              Takie lubię.

Jeśli chodzi o fizykę - astronomia to jest ta jej piękniejsza i mądrzejsza siostra - bardziej mnie fascynuje "jak oni do tego doszli" niż samo opisanie zjawiska.

Moje serce leży po stronie chemii. Mój fizyk (fascynat astronomii, tak na marginesie) w LO mawiał - chemia to brzydsza siostra fizyki. Bardzo go za te stwierdzenia nie lubiłem, choć w gruncie rzeczy miał rację.
    • stalybywalec Re: Tranzyt Merkurego 09.05.16, 21:59
      Pomruku, zdjęcie całkiem poprawne, na mnie osobiście te wszystkie tranzyty działają przygnębiająco, widać na nich dowodnie to, że jesteśmy jednak nicością wobec ogromu Kosmosu...
      • nikodem321 Penelopa na Księżycu 10.05.16, 18:15
        stalybywalec napisała:

> Pomruku, zdjęcie całkiem poprawne, na mnie osobiście te wszystkie tranzyty dzia
        > łają przygnębiająco, widać na nich dowodnie to, że jesteśmy jednak nicością wob
        > ec ogromu Kosmosu...

A na mnie metafizycznie.

Słońce na niebie to takie 50 groszy.
        Taka duża żarówa - pewnie do kupienia w Castoramie

Słońce? Gdzieś tam daleko. 8 minut światło leci? A kto widział światło lecące wolniej niż pstryk?!
        Pełna abstrakcja.

Taki tranzyt uświadamia - Merkury groszkiem. Ziemia to kawał BABY wobec niego. Ale wobec Słońca?

To uświadamia wielkość tej gwiazdy.
        W dwa dni Jumbo Jetem Boening 747 powiniśmy Ziemię oblecieć.
        A ile czasu zajęłoby nam (ze słonecznej Europy), aby odwiedzić ciocię w Australii? Oczywiście z tej słonecznej Australii.
        Zgaduję 10 lat?

Z jednej strony te odległości kosmiczne są fascynujące, a z drugiej takie przygnębiające.
        To tak jakby Odyseuszowi powiedzieć: - Twoja Penelopa czeka, ale na Księżycu.
    • alabard TVN24 11.05.16, 06:58
      TVN24 też zauważył przejście Merkurego!

06:57 środa - lokal time
    • nikodem321 Czerniak 11.05.16, 21:18
      A Wam to się wszystko z gwiazdami kojarzy.

Dla mnie to czerniak. Na doopie.
      W zbliżeniu, przy dobrym aparacie...

Czernik jak nic.
    • zwyczajny Re: Tranzyt Merkurego 08.06.16, 20:24
      jest też na:

gwg.uw.edu.pl
      O Kosmosie, rakietach, na razie startuje. Ciekawe jak dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka