Dodaj do ulubionych

Nauka problemy

28.10.16, 14:34
Cześć, mam wrażenie, że dałem zbyt dużo odpoczynku mojemu umyslowi i teraz nie może on się pozbierać. O co chodzi? Chodziłem do najlepszego gimnazjum w mieście, gdzie uczenie się w domu po parę godzin dziennie było norma. Przyzwyczaiłem się i było w porządku. Po gimnazjum poszedłem do technikum gdzie obecnie jestem w drugiej klasie. Tutaj jest odwrotnie jak w gimnazjum. Rodzice przestała interesować się oceniam, a ja jak i moi kumple lecę tylko po to aby zdać. Mam wrażenie że przez te półtora roku, mój umysł się rozleniwil, oraz zdecydowanie obniżył swoje możliwości. Gdy próbuję coś z ty zrobić, usiąść do nauki, odpycha mnie ona w głowie czuje chaos i na tym się zazwyczaj kończy. Nie wiem jak wrócić do wcześniejszych "przyzwyczajeń", czy zdolności umysłowych. Nie chodzi mi nawet o szkole, tylko o to, że sam się nie mogę rozwijać. Dzięki za pomoc!
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Nauka problemy 28.10.16, 14:58
      Nie umiesz się skupić na jednym tekście, temacie przez dłuższy czas?
      Sprawdź czy to dotyczy tylko szkolnych przedmiotów czy także dziedziny, która naprawdę cię interesuje.
      • ohmyfog Re: Nauka problemy 29.10.16, 02:33
        Jestem programistą backendowym stron internetowych , zarabiam na tym. Dotychczas wszystko szło pięknie, ale teraz nie mogę się skupić, całkowity metlik w głowie, gdy myślę o wysiłku intelektualnym.
    • alabard Re: Nauka problemy 28.10.16, 22:10
      Chłopie!

Niech to forum będzie dla Ciebie inspiracją!

Spójrz ilu tu ludzi mądrze się wypowiada.
      Chcesz być tacy jak oni - to już wiesz co masz zrobić.

Tu jest forum "Nauka" - o Nauce.
      To forum nie jest "jak się uczyć"
      • ohmyfog Re: Nauka problemy 29.10.16, 02:35
        Nie chodzi o inspirację, bo ta sam posiadam. Jak pisze wyżej jestem programistą, oraz mimo tego że mam 17 lat zarabiam dosyć spore pieniądze, jednak od paru miesięcy stoję w miejscu. Nie potrafię zrobić nic co wymagało by wysiłku intelrualnego.. Wyjechałem na miesiąc, oraz nie mogę się pozbierać od tamtego czasu.
    • protono1234 Re: Nauka problemy 28.10.16, 23:26
      Witam znam ten problem ,od kiedy zainteresowałem się fizyką kwantową oraz całym wszechświatem chcąc usilnie chłonąć wiedzę doszedłem do takiego etapu że zrobiło mi to ogromny mętlik w głowie i w zasadzie im więcej wiedziałem tym mniej rozumiałem .Receptą na to okazało się swoiste oczyszczenie przysłowiowy reset .Wyobraziłem sobie długi korytarz widziałem go z góry po lewej były pokoje nr 1 nr 2 i numer 3 jedynka była najbliżej po prawej też były 3 pary drzwi od a do c .Kolejne co zrobiłem to wyobraziłem sobie siebie stojącego na samym początku, patrzyłem na siebie jako zupełnie inna osoba z czystym umysłem ale mogłem zajrzeć temu zmęczonemu umysłowi w myśli i swobodnie je przeglądać ,a żeby było to łatwiejsze podzieliłem to na kategorie praca dom rodzina nauka potrzeby sprawy zrozumiałe i te nie do końca .Ustaliłem również kategorie ważne mniej ważne nie istotne .Kiedy już to wszystko miałem ustalone zaglądając w myśli tamtego człowieka wybierałem najpierw te mniej ważne decydując czy i jakie przyjąć do nowego ja wybrane odstawiłem na dalszy rozmysł .Następnie zabierałem te ważne i mniej ważne i je układałem ustalają kolejność- re przemyśleń re- ustaleń wszystko to do odpowiednich pokoi poukładane posegregowane .Kiedy zakończyłem te czynności przegoniłem z korytarza tamtego człowieka z głową w której zostały mu tylko bzdury nieład mętlik itp, a na jego miejscu stanąłem nowy JA ! mający klucze do wszystkich pokoi i ze spokojem mogłem otwierać każdy z nich i zaglądać co w nich jest poznawać zawartość.To wygląda na coś głupiego ale tak nie jest pomogło mi to docenić nie docenione zrozumieć na nowo nie rozumiane to co było trudne stawało się coraz łatwiejsze tylko dlatego że nie było w tym plątaniny i pomimo nie wiele mniejszej ilości informacji a za sprawą ich segregacji zmieniało i zmienia to moje życie do dziś. Warto zauważyć że nasza podświadomość robi to od początków naszego życia nie pyta nas o zdanie filtruje i umieszcza informacje w pamięci krótko trwałej lub stałej a nawet te bardzo ważne ukazuje nam za pomocą układu nerwowego psychicznego stanem psychiki zmęczenia nerwowości znudzenia mówi to ważne zmień to. Pozdrawiam protono
      • protono1234 Re: Nauka problemy 28.10.16, 23:28
        Z góry przepraszam za błędy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka