Dodaj do ulubionych

Siła woli kubek podnosi

08.04.17, 19:18
the Lancet uprzejmie donosi.,.

thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30601-3/fulltext
Facet z tetraplegią. Przerwanie rdzenia na poziomie C4 - 4. kręg szyjny. Rączki, nózki poza kontrolą woli.

Wszczepili mu elektrody do KORY mózgowej, te drugie do mięśni ręki i... po odpowiedniej nauce sięgnął po kubek z kawą!

Pamiętam taki całkiem zgrabny horror; 'oszukac przeznaczenie'
w tamtym filmie przeznaczenia nie dało się oszukac

ja mam nadzieję, ze chorzy ze stwardnieniem zanikowym bocznym teraz oszukają przeznaczenie
Obserwuj wątek
    • majka_monacka piękne osiągnięcie 08.04.17, 19:26
      nikodem321 napisał:

> ja mam nadzieję, ze chorzy ze stwardnieniem zanikowym
      > bocznym teraz oszukają przeznaczenie.

Im pomaga szczera wiedza. Nie ma w tym nic z oszustwa. I to może dawać chorym nadzieję.
      • nikodem321 Re: piękne osiągnięcie 08.04.17, 21:52
        Co ty opowiadasz za farazony
    • nikodem321 Ciekawe za ILE?! Siła woli kubek podnosi 08.04.17, 21:39
      Zakładamy, że terapia opisana w Lancecie jest powtarzalna...

jak sądzicie, jaka będzie jej cena?

Najdroższą terapię farmakologiczną, którą znalazłem (lek sierocy), to 450 tysięcy dolarów rocznie. Według cen katalogowych Terapia przewlekła.

Za takie cudo: "wstań i idź" MILION dolarów od głowy nie wydaje się ceną wygórowaną.

Nie uważacie?
    • pomruk Re: Siła woli kubek podnosi 08.04.17, 22:24
      To o czym mówisz to zastosowanie BCI (brain-computer interface). Nie jest to rzecz nowa - pierwsze eksperymenty nad ruchem sterowanym myślą prowadzono jeszcze w XX wieku! Za Wikipedią - pierwszym był niejaki Roy Bakay, który poprzez implant sterował w 1998 kursorem na ekranie komputera, zaś pierwszą "sztuczną rekę"sterowaną myślą stworzono w roku 2005.
      Ba, mamy już ciekawsze osiągnęcia. Oto np. jedna "sztuczna ręka" czy też manipulator sterowana jest przez... trzy małpy - mózg kazdej z nich steruje ruchem w jednej płaszczyźnie. Nastąpiło więc niejako połączenie kilku umysłów via computer w celu realizacji jednego zadania...
      • pomruk Re: Siła woli kubek podnosi 08.04.17, 22:27
        Jeszcze jedno: kilka dni temu "The Wall Street Journal" podał nieoficjalnie, że Elon Musk pracuje od roku nad "neuronalną koronką" - interfejsem który ma nie tylko pomóc np. w chorobie Parkinsona, lecz ostatecznie połaczyc nas z... bankami pamieci czy sztuczna inteligencją. Firma nazywa sie Neuralink.
        • nikodem321 Re: Siła woli kubek podnosi 08.04.17, 23:11
          ...bankami pamięci? ...sztuczną inteligencją?
          Wybacz.
          Moja naturalna inteligencja czyta to tak - ściema, ściema bufona.
          Dawać mi tu kasę!
          • pomruk Re: Siła woli kubek podnosi 08.04.17, 23:42
            Wiesz, kiedy po raz pierwszy pokazałem bratu film z lądowania "w pionie" na Ziemi użytej rakiety nośnej, uznał to za efekt specjalny ;-) A jednak firma SpaceX istnieje i właśnie w ostatnich dniach pomyślnie użyła po raz drugi tej samej rakiety nośnej - i odzyskała ją zresztą znów. Wydaje się to dość odległe od bufonady. Podobnie - postepy nad CBI wydawać sie mogą fantastyką (zwłaszcza te, w których mózgi zwierząt są "sprzęgane" w celu uzyskania lepszych wyników - sam byłem nimi zaskoczony), jednak jest to dość naturalna konsekwencja tego, co istnieje już od pewnego czasu. Musk jest jedynie jednym z wielu przedsiebiorców pracujacych nad tym.
          • pomruk Re: Siła woli kubek podnosi 09.04.17, 00:26
            I jeszcze jedno - trochę trudno mówić o ściemie bufona i żądaniu kasy, skoro ani Musk nie podał szczegółów prowadzonych prac, ani też nie poszukuje finansowania. To - jak już napisałem - informacje WSJ na temat firmy istniejącej od roku.
            Podsumowanie stanu osiagnięć w dziedzinie interfejsów komputer-mózg mamy w języku polskim tu:
            pl.wikipedia.org/wiki/Interfejs_m%C3%B3zg%E2%80%93komputer#Historia
      • nikodem321 Re: Siła woli kubek podnosi 08.04.17, 23:14
        pomruk napisał:

> Nie jest to rz
        > ecz nowa - pierwsze eksperymenty nad...

Nie wiem, czy to jest rzecz nowa, bardzo nowa, czy zupełnie nieświeża.
        Opieram się na zdaniu zamieszczonym w publikacji:

"Interpretation
        To our knowledge, this is the first report of a combined implanted FES+iBCI neuroprosthesis for restoring both reaching and grasping movements to people with chronic tetraplegia due to spinal cord injury,
        • pomruk Re: Siła woli kubek podnosi 08.04.17, 23:49
          Tak, mówiłem w tym sensie, ze jest to konsekwencja badań prowadzonych od dawna. W doświadczeniach z roku 2005 pacjent poruszał manipulatorem zewnętrznym. To o czym mówisz to przełomowe osiagnięcie - może moja wypowiedź miała troche nieprzemyślany wydźwięk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka