Gość: ski IP: *.crowley.pl 23.11.04, 18:43 rolnicy uber alles! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Longislander Zrobcie mnie ministrem IP: *.dsl.invision.com 23.11.04, 18:45 Ja tam skromny jestem, uznania nie potrzebuje, poswiecac sie lubie wykonujac najmniej popularne zajecia wiec zrobcie mnie jakims ministrem, bede dla was cierpial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tygiel... Dzisiaj w Sejmie chochoł wybrany przez wieśniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 16:32 nazwał przemiany w 1989 r. kabaretową rewolucją i postulował, aby ABW kontrolowało całą sferę życia Polaków i łapało złodziei. To gdzie ten szacunek dla inteligencji i wiedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Re: Dzisiaj w Sejmie chochoł wybrany przez wieśni IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 04.12.04, 11:11 ludzie czy Wy umiecie czytac ???? !!!!!!! artukuł jest o zawodach a nie o pewnionych funcjach, w sumie autor artykułu jaki i ankiety niesperecyzował tematu tylko wszystko pomieszał, dlatego jest tylko dziennikarzem :-), a moze lepiej powiem : może jest policjantem :-)))) ci to potrafią wiele...., ale nic na temat !!! pr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris ja mam prestiz w dupie, wole byc premierem, albo IP: *.com 23.11.04, 19:07 Kulczykiem, niz rolnikiem (no chyba, ze Stoklosa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAZDY PALANT MOZE - to swietnie wyjasnia, jak spadl prestiz premiera IP: *.azvu.nl 24.11.04, 09:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dexter Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 22:56 Ja nie mam takich wymagań. Wystarczy mi że będę zwyczajnym, szanowanym przez wszystkich złodziejem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankieter Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 23:35 A ja mam 2 proste pytania: czy byl jakis (he, he) przetarg na wykonanie tego sondazu? jakim prestizem cieszy sie ankieter? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globiger A prawnicy? IP: *.visp.energis.pl 23.11.04, 23:54 A prawnicy? Zabrakło skali? W dół oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dochnal i Michnik Re: A prawnicy? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 24.11.04, 00:05 na papugie brak slow. sprzedajne szmaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jcc Re: A prawnicy? IP: *.client.comcast.net 25.11.04, 05:11 Jestem zdziwiony, ze czytelnicy gazety na drugim miejscu od gory uplasowali adwokata. Wg mnie adwokaci sa najmniej uczciwymi ludzmi nie liczac oszustow przestepcow. W amerykanskiej ankiecie Harrisa www.harrisinteractive.com/harris_poll/index.asp?PID=111 adwokaci (lawyers) uzyskali 21%, podczas gdy lekarze maja 61%, naukowcy 56%, nauczyciele 53%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nimes Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 00:03 ty to chyba wczoraj z drzewa zszedłeś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.cable.wanadoo.nl 24.11.04, 00:16 Ja bylam uznana prostytutka zarabialam sporo, wsrod klientow mialam znakomita opinie jednak gdy ktos z "zewnatrz" dowiadywal sie co robie wyrazal sie o mnie z pogarda (w najlepszym przypadku). I gdzie tez prestiz? Liczylo sie samo wyobrazenie o tym zawodzie a nie o tym jaka osoba jestem i w jaki sposob wykonuje swoja prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gw Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.hrl.com 24.11.04, 01:38 no wlasnie dobre pomieszanie funkcji z zawodami, polityk to nie zawod ,ministre tez nie zawod, prezydent miasta jaki to zawod, murarz tak , nie sluszalem zeby w Stanach gubernator(nie zawod) .mial presztiz taki jak lekarz czy prawnik na pewno nie , prezydent kraju ma najwieksz bo prawie kazdy chlopiec chce nim byc, strazak to jest prestiz, policjant tez , ale odwrotnie niz w Polsce sprzataczka na pewno nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7thSpace Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 09:45 Słyszałam o prostytutce, która była na studiach doktoranckich. O miłej aparycji, prawdziwym zamiłowaniu do swojego zawodu (wykonywanego ;) Twierdziła sama o sobie że jest artystką w swoim zawodzie. A na studiach szło jej świetnie, podejrzewam jednak że mało osób w szkole wiedziało o jej zawodzie. Ta historia bardzo mnie poruszyła i niezwykle poszerzyła moje widzenie świata. A co do badań - obawiam się że można by się było przyczepić do nich metodologicznie ;) Już od dawna wiadomo w psychologii że w pewnych kwestiach bezpośrednie pytanie o preferencje nie da wyników, które mogłyby się przekładać na zachowanie - czyli nie odzwierciedli prawdy. Zrobił się z tego konkurs popularności a nie badanie prestiżu. Pytanie o zarobki ma charakter pomiaru pośredniego ale tak na prawdę też nie dokłwadnie wiadomo co bada... bo prestiż napewno nie ;) Brak korelacji prestiżu z estymowanymi zarobkami jest typowo Polską przypadłością ale tym bardziej jest to dowód na to że, to badanie preztiżu nie mieży ani ani trochę ;) Ale ja jestem psychologiem - może się trochę czepiam. Być może prawa rządzące psychologią eksperymentalną różnią się od praw rządzących badaniami socjologicznymi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzburzony ...bzdury.. IP: 213.199.221.* 24.11.04, 09:47 Totalne bzdury. I ponownie pieniądze podatników wydane zostały na marne....kiedy to sie skończy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatyk Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: 195.205.81.* 24.11.04, 10:47 Chętnie zostanę ministrem, jak nie ma chętnych na to stanowisko, a prestiż to jest sprawą drugorzędną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry21 Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: 193.0.117.* 24.11.04, 11:32 a co z prokuratorami - czemu ich nie ma ? czyżby poniżej zera absolutnego wyszło badanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l e, masz tam pod celą kompa? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 24.11.04, 22:02 Przestępca skazany za powazne przestępstwo prawomocnym wyrokiem (sam się do tego przyznałeś) ocenia prokuratorów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 i skąd to zdziwienie? IP: *.ifpan.edu.pl 24.11.04, 11:41 Jaki wynik może przynieść takie badanie w kraju, w którym _ministrowie_ oficjalnie twierdzili, że pierwszy milion potrzebny do biznesu trzeba _ukraść_, a mniej zaradnych (czytaj: wiernych niedołęgów) towarzyszy sami uwłaszczyli? W kraju, w którym pozostali obywatele są mniej więcej normalni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmierć Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.ctm.com.pl / 62.29.160.* 24.11.04, 11:56 Pisanie, że nauczyciel ma wysoki prestiz to absolutna bzdura. Ja wszędzie słyszę, że nauczyciele sa beznadziejni, ze mało zarabiają i że wybrali ten zawód, bo nie dostali się na lepsze studia. Sama jestem nauczycielem i w paru sytuacjach musiałam się tego wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GANDALF do jerrego 21... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 12:17 Moje podejrzenia okazały się słuszne. Miałeś zbyt bliski kontakt z prokuratorem. A nie czujesz czasem niechęci do psychiatrów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry21 Re: do jerrego 21... IP: 193.0.117.* 24.11.04, 13:44 ej matołku -ty nawet nie potrafisz odpowiedź zamieścić jak należy. chyba jesteś prokuratorkiem - to sie nie dziwię. to mistrzowie świata w krętactwie i logice inaczej. szczerze pozdrawiam ( szczególnie umysł) j21 natomiast co do psychiatrów - mam swoje zdanie - szcegolnie o tych z rybnika. w ostanim NIE jest też artykulik o ich osiągnięciach i tego jak mu tam wymiaru sprawiedliwości. Ogólnie to czuję moralną odrazę i obrzydzenie do tych gnid etycznych zwanych prawnikami ( są wyjątki potwierdzające regułę). A tobie co dolega - resztki sumienia , może się kołaczą pod czaszką ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l do Gandalfa IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 24.11.04, 22:03 Może wystarczyło by mu leczenie odwykowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RafalN Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.proxy.aol.com 24.11.04, 12:54 Coz, to , ze popularnosc politykow spada nie dziwi chyba nikogo. Szkoda tylko , ze polacy dalej nie widza, ze wybieraja takich politykow ktorzy wiadomo, ze beda ich oszukiwali - obiecujacych zlote gory, super zasilki, manne z nieba dla wszystkich, emerytury po 2000 na reke. I co z tego, z e liberalowie do urzygu powtarzaja, ze jak se sam nie zarobisz to nic nie bedziesz mial, przeciez latwiej sie ludzic grajac w totolotka i glosujac na socjalistow roznej masci (czerwonej, czarnej, krzaklewskiej itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYZBóJ Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 24.11.04, 12:58 To świetnie,że profesorowie cieszą się takim prestiżem.Może by tak poczuli się bardziej odpowiedzialni za społeczeństwo i przy ustalaniu treści programów badawczych uwzględnili walkę z przestępczością.Czy naprawdę nie można wymyśleć jakiegoś urządzenia(aparatu),który by ochronił ludzi przed napadem bandziorów choćby po wyjściu z baru,pubu jak to miało miejsce bodajże w Ostrzeszowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.ds7-k.us.edu.pl 25.11.04, 13:47 Dziwi mnie,że ludzie uważają zawód profesora uniwersyteckiego za najbardziej prestiżowy.Dla mnie ta grupa osób (jaką stanowią profesorowie uniwersyteccy) wnosi bardzo niewiele do społeczeństwa i w znikomym stopniu przyczynia się do polepszenia jego dobrobytu. No bo co właściwie robi taki profesor? Od X lat przekazuje studentom te same informacje teoretyczne, których student i tak nie przyswaja podczas wykładu lecz dopiero samodzielnie korzystając z literatury. Uważam, że ten zawód wykonują przedewszystkim osoby nieporadne i mało przedsiębiorcze, które nie potrafią wykorzystać wiedzy w praktyce.Czy ktoś się ze mną zgadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BELIAL Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:02 No a jak maja sie w rankingu panowie sutannowi?Czyżby spadek zaufania do ich świątobliwoścoi?Zastanawiające.Służą Bogu,pomagaja biednym i chorym,zyja w ubóstwie dając dobry przykła.Nie mówie juz o wysokiej moralności i etyce przedstawicieli tego zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polisz.szynke Menadzer... IP: 83.248.59.* 24.11.04, 13:19 Prestizem jest miec menadzer w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Menadzer... IP: 195.190.143.* 24.11.04, 19:09 zawsze lubilem drzec lacha z Managerow, sa zawsze tacy pewni tych wszystkich banielukow ktore opowiadaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "siostra" Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.04, 13:26 Jakoś nie odczuwam tego "prestiżu",ani ja ani moje kolezanki,jest nawet gorzej niz kiedyś,z każdym rokiem coraz gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia302 Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 18:33 Jestem pielęgniarką.Na nic mi prestiż ,jeśli nie mam czym zapłacić rachunków.Zarabiam 900pln netto,w tym nocne i świąteczne dyżury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.ceron.pl 24.11.04, 14:41 Społeczeństwa zachonie, szczególnie USA, nie są rozwinięte. Mają tylko rozwiniętą gospodarkę. Niskie uznanie dla biznesmenów nie wynika wcale z nieakceptowania gospodarki rynkowej, a z tego samego co niechęć do polityków. Bo nasi przedsiębiorcy są często niedojrzali społecznie i kradną. A profesorowie często się polityką zajmują - ciekawe jaki jest ich prestiż. No a że prestiż nie idzie w parze z zarobkami. Najwięcej zarabiają złodzieje i pasożyci. A nieźle też dziwki, handlarze narkotyków i dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 złodzieje, dziwki i dziennikarze IP: *.ifpan.edu.pl 26.11.04, 13:50 Celnie i zwięźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.mclink.it 24.11.04, 15:10 To chyba nie jest jeszcze z nami tak zle skoro zazdroscimy (=prestiz?) bardziej inteligencji i rozwinietego umyslu niz pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gbur A GDZIE K... STRAŻACY ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 15:23 nawet ich nie ma na liście, respondentom nie przedstawiono do wyboru tego zawodu bo wiadomo ze zebrali by ponad 90 % !!!!! skandal !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk strażacy nadal nie-(źle) widziani przez socjotechn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 16:53 Wiarygodność socjometryków na poziomie przedwyborczym... nie koniecznie ukraińskim - polskim !!! nadal pomija się strażaków ;-{ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia policjant IP: 81.219.* / *.lodz.dialog.net.pl 24.11.04, 16:55 jestem oficerem policji i plebs pada przede mna na kolana, czy to oznacza ze mnie szanuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jerrego 21 Czytelnik "Nie"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 17:30 To też przypuszczałem. No cóż, nie powiem,intelektualna rozrywka- ale dla niektórych kres ich możliwości. Heil Urban 21. Odpowiedz Link Zgłoś
moped Przerazajacy poziom zycia -a gdzie wolne zawody? 24.11.04, 20:00 ciekawe...a zarazem przerazajace. Dlaczego? widac jak zycie profesjonalne w Polsce zupelnie nie istnieje. Nie ma szerokiej potrzeby na miejsca pracy oraz potrzeb plynacych z uslug wolnych zwodow! Cala budowa spolecznego zycia - oparta dalej jest na rzadowej kontroli, a nie na uslugach plynacych z wolnych zawodow, ktore sa koordynowane przez rzady (wladze) lokalne... Dalej pokutuje mentalnosc PRLowska... A gdzie sa zawody: inzyniera, architekta, lekarza, adwokata, okulisty, weterynarza? itd... ...w tym wypadku adwokat -podany na samym koncu tabeli!)... Jaki wniosek..? Wolne zawody oraz przygotowanie profesjonalne tych ludzi jest na szalenie NISKIM POZIOMIE intelektualnym, spoleczenstwo jeszcze nie jest gotowe na tego rodzaju uslugi w szerokim pojeciu slowa..WOLNY RYNEK! A profesor uniwersytetu...dobrze, ze jest uznany..ale to tylko mol ksiazkowy oderwany od zycia !!! tak jak cale spoleczenstwo krajowe Odpowiedz Link Zgłoś