Dodaj do ulubionych

Jakie zawody cieszą się największym prestiżem w...

IP: *.crowley.pl 23.11.04, 18:43
rolnicy uber alles!
Obserwuj wątek
    • Gość: Longislander Zrobcie mnie ministrem IP: *.dsl.invision.com 23.11.04, 18:45
      Ja tam skromny jestem, uznania nie potrzebuje, poswiecac sie lubie wykonujac
      najmniej popularne zajecia wiec zrobcie mnie jakims ministrem, bede dla was
      cierpial.
      • Gość: Tygiel... Dzisiaj w Sejmie chochoł wybrany przez wieśniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 16:32
        nazwał przemiany w 1989 r. kabaretową rewolucją i postulował, aby ABW
        kontrolowało całą sferę życia Polaków i łapało złodziei.
        To gdzie ten szacunek dla inteligencji i wiedzy?
        • Gość: pr Re: Dzisiaj w Sejmie chochoł wybrany przez wieśni IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 04.12.04, 11:11
          ludzie czy Wy umiecie czytac ???? !!!!!!!
          artukuł jest o zawodach a nie o pewnionych funcjach, w sumie autor artykułu
          jaki i ankiety niesperecyzował tematu tylko wszystko pomieszał, dlatego jest
          tylko dziennikarzem :-), a moze lepiej powiem : może jest policjantem :-))))
          ci to potrafią wiele...., ale nic na temat !!!

pr
    • Gość: chris ja mam prestiz w dupie, wole byc premierem, albo IP: *.com 23.11.04, 19:07
      Kulczykiem, niz rolnikiem (no chyba, ze Stoklosa).
      • Gość: KAZDY PALANT MOZE - to swietnie wyjasnia, jak spadl prestiz premiera IP: *.azvu.nl 24.11.04, 09:28
    • Gość: Dexter Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 22:56
      Ja nie mam takich wymagań. Wystarczy mi że będę zwyczajnym, szanowanym przez
      wszystkich złodziejem.
    • Gość: ankieter Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 23:35
      A ja mam 2 proste pytania:

czy byl jakis (he, he) przetarg na wykonanie tego sondazu?

jakim prestizem cieszy sie ankieter?

:-)
    • Gość: globiger A prawnicy? IP: *.visp.energis.pl 23.11.04, 23:54
      A prawnicy? Zabrakło skali? W dół oczywiście...
      • Gość: Dochnal i Michnik Re: A prawnicy? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 24.11.04, 00:05
        na papugie brak slow. sprzedajne szmaty
      • Gość: jcc Re: A prawnicy? IP: *.client.comcast.net 25.11.04, 05:11
        Jestem zdziwiony, ze czytelnicy gazety na drugim miejscu od gory uplasowali
        adwokata. Wg mnie adwokaci sa najmniej uczciwymi ludzmi nie liczac oszustow
        przestepcow. W amerykanskiej ankiecie Harrisa
        www.harrisinteractive.com/harris_poll/index.asp?PID=111 adwokaci
        (lawyers) uzyskali 21%, podczas gdy lekarze maja 61%, naukowcy 56%, nauczyciele
        53%.
    • Gość: nimes Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 00:03
      ty to chyba wczoraj z drzewa zszedłeś...
    • Gość: agata Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.cable.wanadoo.nl 24.11.04, 00:16
      Ja bylam uznana prostytutka zarabialam sporo, wsrod klientow mialam znakomita
      opinie jednak gdy ktos z "zewnatrz" dowiadywal sie co robie wyrazal sie o mnie
      z pogarda (w najlepszym przypadku). I gdzie tez prestiz? Liczylo sie samo
      wyobrazenie o tym zawodzie a nie o tym jaka osoba jestem i w jaki sposob
      wykonuje swoja prace.
      • Gość: gw Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.hrl.com 24.11.04, 01:38
        no wlasnie dobre pomieszanie funkcji z zawodami, polityk to nie zawod ,ministre tez nie zawod, prezydent miasta jaki to zawod, murarz tak , nie sluszalem zeby w
        Stanach gubernator(nie zawod) .mial presztiz taki jak lekarz czy prawnik na pewno nie , prezydent kraju ma najwieksz bo prawie kazdy chlopiec chce nim byc,
        strazak to jest prestiz, policjant tez , ale odwrotnie niz w Polsce sprzataczka na pewno nie
      • Gość: 7thSpace Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 09:45
        Słyszałam o prostytutce, która była na studiach doktoranckich. O miłej
        aparycji, prawdziwym zamiłowaniu do swojego zawodu (wykonywanego ;) Twierdziła
        sama o sobie że jest artystką w swoim zawodzie. A na studiach szło jej
        świetnie, podejrzewam jednak że mało osób w szkole wiedziało o jej zawodzie. Ta
        historia bardzo mnie poruszyła i niezwykle poszerzyła moje widzenie świata.

A co do badań - obawiam się że można by się było przyczepić do nich
        metodologicznie ;) Już od dawna wiadomo w psychologii że w pewnych kwestiach
        bezpośrednie pytanie o preferencje nie da wyników, które mogłyby się przekładać
        na zachowanie - czyli nie odzwierciedli prawdy. Zrobił się z tego konkurs
        popularności a nie badanie prestiżu. Pytanie o zarobki ma charakter pomiaru
        pośredniego ale tak na prawdę też nie dokłwadnie wiadomo co bada... bo prestiż
        napewno nie ;) Brak korelacji prestiżu z estymowanymi zarobkami jest typowo
        Polską przypadłością ale tym bardziej jest to dowód na to że, to badanie
        preztiżu nie mieży ani ani trochę ;)

Ale ja jestem psychologiem - może się trochę czepiam. Być może prawa rządzące
        psychologią eksperymentalną różnią się od praw rządzących badaniami
        socjologicznymi :)
    • Gość: wzburzony ...bzdury.. IP: 213.199.221.* 24.11.04, 09:47
      Totalne bzdury. I ponownie pieniądze podatników wydane zostały na
      marne....kiedy to sie skończy!
    • Gość: sympatyk Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: 195.205.81.* 24.11.04, 10:47
      Chętnie zostanę ministrem, jak nie ma chętnych na to stanowisko, a prestiż to
      jest sprawą drugorzędną.
    • Gość: jerry21 Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: 193.0.117.* 24.11.04, 11:32
      a co z prokuratorami - czemu ich nie ma ?
      czyżby poniżej zera absolutnego wyszło badanie ?
      • Gość: l e, masz tam pod celą kompa? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 24.11.04, 22:02
        Przestępca skazany za powazne przestępstwo prawomocnym wyrokiem (sam się do
        tego przyznałeś) ocenia prokuratorów?
    • Gość: r39 i skąd to zdziwienie? IP: *.ifpan.edu.pl 24.11.04, 11:41
      Jaki wynik może przynieść takie badanie w kraju,
      w którym _ministrowie_ oficjalnie twierdzili, że
      pierwszy milion potrzebny do biznesu trzeba
      _ukraść_, a mniej zaradnych (czytaj: wiernych
      niedołęgów) towarzyszy sami uwłaszczyli?
      W kraju, w którym pozostali obywatele są mniej
      więcej normalni?
    • Gość: Śmierć Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.ctm.com.pl / 62.29.160.* 24.11.04, 11:56
      Pisanie, że nauczyciel ma wysoki prestiz to absolutna bzdura. Ja wszędzie
      słyszę, że nauczyciele sa beznadziejni, ze mało zarabiają i że wybrali ten
      zawód, bo nie dostali się na lepsze studia. Sama jestem nauczycielem i w paru
      sytuacjach musiałam się tego wstydzić.
      • Gość: GANDALF do jerrego 21... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 12:17
        Moje podejrzenia okazały się słuszne. Miałeś zbyt bliski kontakt z prokuratorem.
        A nie czujesz czasem niechęci do psychiatrów?
        • Gość: jerry21 Re: do jerrego 21... IP: 193.0.117.* 24.11.04, 13:44
          ej matołku -ty nawet nie potrafisz odpowiedź zamieścić jak należy.
          chyba jesteś prokuratorkiem - to sie nie dziwię.
          to mistrzowie świata w krętactwie i logice inaczej.
          szczerze pozdrawiam ( szczególnie umysł)
          j21
          natomiast co do psychiatrów - mam swoje zdanie - szcegolnie o tych z
          rybnika.
          w ostanim NIE jest też artykulik o ich osiągnięciach i tego jak mu
          tam wymiaru sprawiedliwości.
          Ogólnie to czuję moralną odrazę i obrzydzenie do tych gnid etycznych
          zwanych prawnikami ( są wyjątki potwierdzające regułę).
          A tobie co dolega - resztki sumienia , może się kołaczą pod czaszką ?
          • Gość: l do Gandalfa IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 24.11.04, 22:03
            Może wystarczyło by mu leczenie odwykowe?
    • Gość: RafalN Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.proxy.aol.com 24.11.04, 12:54
      Coz, to , ze popularnosc politykow spada nie dziwi chyba nikogo.
      Szkoda tylko , ze polacy dalej nie widza, ze wybieraja takich politykow ktorzy
      wiadomo, ze beda ich oszukiwali - obiecujacych zlote gory, super zasilki, manne
      z nieba dla wszystkich, emerytury po 2000 na reke.

I co z tego, z e liberalowie do urzygu powtarzaja, ze jak se sam nie zarobisz
      to nic nie bedziesz mial, przeciez latwiej sie ludzic grajac w totolotka i
      glosujac na socjalistow roznej masci (czerwonej, czarnej, krzaklewskiej itp)

• Gość: ANTYZBóJ Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 24.11.04, 12:58
      To świetnie,że profesorowie cieszą się takim prestiżem.Może by tak poczuli się
      bardziej odpowiedzialni za społeczeństwo i przy ustalaniu treści programów
      badawczych uwzględnili walkę z przestępczością.Czy naprawdę nie można wymyśleć
      jakiegoś urządzenia(aparatu),który by ochronił ludzi przed napadem bandziorów
      choćby po wyjściu z baru,pubu jak to miało miejsce bodajże w Ostrzeszowie?
      • Gość: agi Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.ds7-k.us.edu.pl 25.11.04, 13:47
        Dziwi mnie,że ludzie uważają zawód profesora uniwersyteckiego za najbardziej
        prestiżowy.Dla mnie ta grupa osób (jaką stanowią profesorowie uniwersyteccy)
        wnosi bardzo niewiele do społeczeństwa i w znikomym stopniu przyczynia się do
        polepszenia jego dobrobytu. No bo co właściwie robi taki profesor? Od X lat
        przekazuje studentom te same informacje teoretyczne, których student i tak nie
        przyswaja podczas wykładu lecz dopiero samodzielnie korzystając z literatury.
        Uważam, że ten zawód wykonują przedewszystkim osoby nieporadne i mało
        przedsiębiorcze, które nie potrafią wykorzystać wiedzy w praktyce.Czy ktoś się
        ze mną zgadza?
    • Gość: BELIAL Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:02
      No a jak maja sie w rankingu panowie sutannowi?Czyżby spadek zaufania do ich
      świątobliwoścoi?Zastanawiające.Służą Bogu,pomagaja biednym i chorym,zyja w
      ubóstwie dając dobry przykła.Nie mówie juz o wysokiej moralności i etyce
      przedstawicieli tego zawodu.
    • xiv ale chyba nie profesorowie z UG? (n/t) 24.11.04, 13:11

• Gość: polisz.szynke Menadzer... IP: 83.248.59.* 24.11.04, 13:19
      Prestizem jest miec menadzer w tytule.
      • Gość: Bartek Re: Menadzer... IP: 195.190.143.* 24.11.04, 19:09
        zawsze lubilem drzec lacha z Managerow,
        sa zawsze tacy pewni tych wszystkich
        banielukow ktore opowiadaja

• Gość: "siostra" Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.04, 13:26
      Jakoś nie odczuwam tego "prestiżu",ani ja ani moje kolezanki,jest nawet gorzej
      niz kiedyś,z każdym rokiem coraz gorzej.
      • Gość: Gosia302 Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 18:33
        Jestem pielęgniarką.Na nic mi prestiż ,jeśli nie mam czym zapłacić
        rachunków.Zarabiam 900pln netto,w tym nocne i świąteczne dyżury.
    • Gość: pandada Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.ceron.pl 24.11.04, 14:41
      Społeczeństwa zachonie, szczególnie USA, nie są rozwinięte. Mają tylko rozwiniętą gospodarkę.
      Niskie uznanie dla biznesmenów nie wynika wcale z nieakceptowania gospodarki rynkowej, a z tego samego co niechęć do polityków. Bo nasi przedsiębiorcy są często niedojrzali społecznie i kradną.
      A profesorowie często się polityką zajmują - ciekawe jaki jest ich prestiż.

No a że prestiż nie idzie w parze z zarobkami. Najwięcej zarabiają złodzieje i pasożyci. A nieźle też dziwki, handlarze narkotyków i dziennikarze.
      • Gość: r39 złodzieje, dziwki i dziennikarze IP: *.ifpan.edu.pl 26.11.04, 13:50
        Celnie i zwięźle.
    • Gość: jolita Re: Jakie zawody cieszą się największym prestiżem IP: *.mclink.it 24.11.04, 15:10
      To chyba nie jest jeszcze z nami tak zle skoro zazdroscimy (=prestiz?) bardziej
      inteligencji i rozwinietego umyslu niz pieniedzy.
    • Gość: Gbur A GDZIE K... STRAŻACY ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 15:23
      nawet ich nie ma na liście, respondentom nie przedstawiono do wyboru tego
      zawodu bo wiadomo ze zebrali by ponad 90 % !!!!! skandal !!!!!!!!!!
    • Gość: xxxx A GEODECI??? IP: *.crowley.pl 24.11.04, 16:25
    • Gość: sceptyk strażacy nadal nie-(źle) widziani przez socjotechn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 16:53
      Wiarygodność socjometryków na poziomie przedwyborczym...
      nie koniecznie ukraińskim - polskim

!!! nadal pomija się strażaków ;-{

• Gość: basia policjant IP: 81.219.* / *.lodz.dialog.net.pl 24.11.04, 16:55
      jestem oficerem policji i plebs pada przede mna na kolana, czy to oznacza ze
      mnie szanuja?
      • Gość: do jerrego 21 Czytelnik "Nie"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 17:30
        To też przypuszczałem. No cóż, nie powiem,intelektualna rozrywka- ale dla
        niektórych kres ich możliwości. Heil Urban 21.
        • moped Przerazajacy poziom zycia -a gdzie wolne zawody? 24.11.04, 20:00
          ciekawe...a zarazem przerazajace.
          Dlaczego?

widac jak zycie profesjonalne w Polsce zupelnie nie istnieje.
          Nie ma szerokiej potrzeby na miejsca pracy oraz potrzeb plynacych z uslug
          wolnych zwodow!

Cala budowa spolecznego zycia - oparta dalej jest na rzadowej kontroli,
          a nie na uslugach plynacych z wolnych zawodow,
          ktore sa koordynowane przez rzady (wladze) lokalne...

Dalej pokutuje mentalnosc PRLowska...

A gdzie sa zawody: inzyniera, architekta, lekarza, adwokata, okulisty,
          weterynarza? itd...
          ...w tym wypadku adwokat -podany na samym koncu tabeli!)...

Jaki wniosek..?
          Wolne zawody oraz przygotowanie profesjonalne tych ludzi jest na szalenie
          NISKIM POZIOMIE intelektualnym,
          spoleczenstwo jeszcze nie jest gotowe na tego rodzaju uslugi w szerokim pojeciu
          slowa..WOLNY RYNEK!

A profesor uniwersytetu...dobrze, ze jest uznany..ale to tylko mol ksiazkowy
          oderwany od zycia !!!
          tak jak cale spoleczenstwo krajowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka