Gość: zenon IP: *.ippt.gov.pl 06.01.05, 18:30 Czyżby dziura Kerra? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kropka Re: Kosmiczne tornado IP: *.238.123.25.adsl.inetia.pl 06.01.05, 19:14 A co to jest dziura Kerrera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N-Cute Czkawka !? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 19:17 Kosmiczna czkawka? Odbiło się kosmiczną czkawką !? No comments. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting Re: Czkawka !? IP: 12.152.252.* 06.01.05, 22:55 Tez mnie to zastanowilo... albo "wielkiego obzarstwa czarnej dziury". Po co ta personifikacja nieozywionego obiektu? Tylko nie mowcie ze po to aby zainteresowac przypadkowego czytelnika, tacy trzymaja sie z daleka od tematyki naukowej. Rozumiem ze mozna przytaczac doslowne wypowiedzi ekspertow ktore moga zawierac takie "figury" ale zeby samemu tak pisac. Toz to nie jest tematyka dla dzieci panie Piotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozi Re: Czkawka !? IP: 212.160.143.* 07.01.05, 09:00 Trochę luzu, Naukowcy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kosmiczne tornado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:36 Klasycznie czarna dziura była kulista.Dżety świadczą o tum,że ma 2 bieguny i oś obrotu.Czyli prestrzeń wokół niej wiruje.Ale Dżety poruszające się wzdłuż osi obrotu są i tak ciekawostką geometryczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Everizon Re: Kosmiczne tornado IP: *.info.pl / 213.199.207.* 06.01.05, 22:21 Mnie zastanawia natomiast sam fakt obracanie się czarnej dziury. Bo co się obraca? Wewnętrzna osobliwość? A jak się obraca bezwymiarowy punkt? osobliwości niemozemy sobie wyobrażać jako pewnego geometrycznego obiektu który mozemy sobie obrócić wzdłuż jakiejś osi, ponieważ nie ma tam przestrzeni geometrycznej w której ta oś mozemy wystosować, nieprawdaż? a moze to nie osobliwość sie obraca? ale co? horyzont zdarzeń który fizycznie nie istnieje? A moze to materia wokół czarnej dziury sie obraca ciągnąc swą masą przestrzeń za sobą? (spowalniają upływ czasu tak naprawdę co zmienia geometrię przestrzeni) z poważaniem jacekcymerys@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting Re: Kosmiczne tornado IP: 12.152.252.* 06.01.05, 22:49 Obraca sie wszystko z wyjatkiem tego "punktu" w samym centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Everizon Re: Kosmiczne tornado IP: *.info.pl / 213.199.207.* 06.01.05, 23:41 Czyli tak naprawde to tylko materia POZA czarną dziurą. Ponieważ zaczynając od horyzontu zdarzeń czas stoi w miejscu (lub inaczej: nie istnieje) wiec nic sie nie obraca poniżej horyzontu (obrót musi wykonywać się w funkcji czasu). z poważaniem jacekcymerys@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting Re: Kosmiczne tornado IP: 209.247.222.* 07.01.05, 01:03 Tak, skoro nie mozemy spojrzec poza horyzont zdazen to chyba wszystko jedno czy tam w srodku sie kreci czy nie poniewaz i tak nie mamy mozliwosci weryfikacji. Lecz skoro material ktory wlatuje do czarnej dziury wlatuje tam po spirali to chyba moment jest zachowany i wnetrze tez sie obraca w te sama strone. W momencie powstawania dziury obrot gwiazdy przenosi sie na obrot czarnej dziury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Wszystko sie kreci IP: *.client.comcast.net 08.01.05, 02:37 Gość portalu: kpsting napisał(a): > Tak, skoro nie mozemy spojrzec poza horyzont zdazen to chyba wszystko jedno > czy tam w srodku sie kreci czy nie poniewaz i tak nie mamy mozliwosci > weryfikacji. Lecz skoro material ktory wlatuje do czarnej dziury wlatuje tam > po spirali to chyba moment jest zachowany i wnetrze tez sie obraca w te sama > strone. W momencie powstawania dziury obrot gwiazdy przenosi sie na obrot > czarnej dziury. To powyzsze jest ladnie napisane i przekonywujace. Ale dlaczego te jets czy dzets wylatuja na zewnatrz z czarnej dziury? Przeciez czarna dziura wytwarza tak silne pole grawitacyjne, ze swiatlo nie moze sie stamtad wydostac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Wszystko sie kreci IP: *.globonet.hu 08.01.05, 08:38 news.astronet.pl/news.cgi?1521 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Everizon Re: Wszystko sie kreci IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 18:08 Tak. ten artykuł w zasadzie dużo wyjaśnia. NIe zaznacza jednak że NIC NIE WYLATUJE Z CZARNEJ DZIURY. Ponieważ namagnesowana plazma poruszająca się wzdłuż linii pola znajduje się POZA horyzontem zdarzeń. Pzryśpieszając w polu grawitacyjnym do relatywistycznych prędkości zaczyna świecić w zekresie rentgenowskim i po zakrzywionym "magnetycznym torze" wydostaje się z OKOLIC czarnej dziury w okolicach jej biegunów i z prędkością relatywistyczą oddala się od niej. Pozdrowienia jacekcymerys@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Kosmiczne tornado IP: *.ifpan.edu.pl 10.01.05, 11:23 Napisałem, że ilustracja NIE pochodzi ze wzmiankowanego artykułu, co skrupulatnie sprawdziłem. Czy mój post był aż tak necenzuralny, że zniknął bez śladu? Może zjadła go ta czarna dziura (w artykule mowa jest o wielu, nie jednej)?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Kosmiczne tornado IP: *.stacje.agora.pl 11.01.05, 10:36 > Napisałem, że ilustracja NIE pochodzi ze wzmiankowanego > artykułu, co skrupulatnie sprawdziłem. ?? Chciałbym się odnieść, jako autor notki, ale niestety nie wiem, o co chodzi? > Czy mój post był aż tak necenzuralny, że zniknął > bez śladu? Nie mam pojęcia. Możesz go przysłać na mojego prywatnego maila, to sam ocenię: piotr.cieslinski@agora.pl [u mnie nie ma żadnej cenzury ;)] pioc Odpowiedz Link Zgłoś