Dodaj do ulubionych

Mala prosba o pomoc :(

07.01.05, 00:38
Sluchajcie, czy ktos z Was sie zna na wizach amerykanskich oraz zagadnieniach
pokrewnych?

Jestem na wizie J-1 i wlasnie mi skasowano mozliwosc zwolnienia podatkowego,
gdyz moja wiza jest przyznana na wiecej niz trzy lata, a podobno mozna byc
zwolnionym z podatku tylko jesli sie jest "for a period not expected to
exceed two years for the purpose of teaching or engaging in research".

Czy to prawda i nie ma juz dla mnie ratunku?

Pozdrawiam noworocznie :)
Obserwuj wątek
    • zettrzy Re: Mala prosba o pomoc :( 07.01.05, 03:47
      raczej jest Ci potrzebny CPA, bo chyba chodzi o opodatkowanie, a nie problemy
      wizowe - najlepiej spytaj w jakiejs firmie rachunkowo-podatkowej, chocby H&R
      Block, oni chetnie wyjasniaja rozne problemy zupelnie za darmo
    • ex-rak Re: Mala prosba o pomoc :( 07.01.05, 11:55
      Niestety nie wiem jak jest w Stanach, ale w Anglii mozna bylo sie zadeklarowac,
      ze sie nie zamierza przebywac w UK wiecej niz dwa lata. I wtedy zwracali
      podatek.
      Mi sie to udalo dostac zwrot, ale mialem dwuletnia wize, wiec startowalem w
      dyskusji z urzedem podatkowym z innej plaszczyzny. Oczywiscie pozniej tak sie
      mi nieszczesliwie zlozylo, ze moj pobyt w sposob wczesniej niezaplanowany
      (rzeczywiscie niezaplanowany) zdziebko przedluzyl sie. Lecz nie mialem pozniej
      z tego powodu zadnych problemow.

Jesli planujesz byc przez ponad trzy lata w USA to niestety powinnienes placic
      tam podatek. Jesli masz zamiar skonczyc twoj staz w dwa lata (pomimo
      trzyletniej wizy) to moze jest jakas mozliwosc negocjacji zwrotu.

O moze napisze do siostry, ktora jest doradzca podatkowym w jakies firme w USA.
      Moze ona cos wie na ten temat.
      • ex-rak Re: Mala prosba o pomoc :( 07.01.05, 17:21
        O to co mi siostunia napisala:

Tak na podstawie US and PL Tax Treaty for J-1 visa holders who receives
        scholarship or fellowship grand osoba ta jest zwolniona z podatku
        federalnego na maximum 5 lat. J-1 vize mozna otrzymac takze z innych
        powodow I wtedy zwolnienie z podatku nie obowizuje.
        Jesli kolega chce wiecej informacji na ten temat to moze wejsc na strone
        internetowa www.irs.gov I wydrukowac sobie Puiblikacje 901 (US Tax
        Treaties)
        • staua Re: Mala prosba o pomoc :( 07.01.05, 19:07
          na 5 lat jak sie naucza. Research na dwa.
          Ja jestem na H1 i tez mam na trzy lata, a przez dwa (kalendarzowe) nie placilam podatku (i wlasnie
          zaczelam, niestety, od dzisiejszej wyplaty). Myslalam, ze z J1 jest tak samo... Wspolczuje, podatek to
          duza suma niestety.
          • czajek76 Re: Mala prosba o pomoc :( 07.01.05, 19:19
            Hej!
            Ale ja mam teaching wpisany w obowiazki!
            To ze akurat nie nauczam aktualnie to juz sprawa wewnetrzna uniwerku!
            Musze to wszysztko posprawdzac...
            • staua Re: Mala prosba o pomoc :( 07.01.05, 19:50
              chyba jednak i tak 2 lata (ale to nie ma zwiazku z iloscia lat ile tam bedziesz).
              zobacz (article 17):
              www.fifoost.org/polen/steuern/dba_us-pol/node9.php
              • czajek76 Re: Mala prosba o pomoc :( 07.01.05, 20:01
                No wlasnie juz znalazlem.
                Fatalnie, gdybym wiedzial to bym poprosil o wize na 2 lata a potem przedluzal...

Mysle teraz nad artykulem 18, moze uda mi sie pod niego jakos podlaczyc...
                Ale marne szanse, bo jestem oplacany z grantu jako performance of personal
                services :(
                • staua Re: Mala prosba o pomoc :( 07.01.05, 21:52
                  Wlasnie, to z 18 mi sie pomieszalo z tym 5 lat...
                  Ale i tak uwazam, ze powinni Ci dac ten drugi rok...
                  • czajek76 Re: Mala prosba o pomoc :( 07.01.05, 22:23
                    Pomyslalem, ze moze od drugiego roku bede mogl miec zwolnienie, ale pewnie na
                    to tez jest jakis kruczek...
                    • zettrzy Re: Mala prosba o pomoc :( 08.01.05, 05:02
                      nie szukaj zadnych kruczkow, bo znajda (to wiem z doswiadczenia, na szczescie
                      nie mojego) i wtedy tak przyleja ze bedziesz zasuwal ze trzy lata zeby tylko
                      zaplacic zalegle podatki
                      jesli juz, to albo zaplac albo przenies na prywatny dlug, bo prywatny dlug,
                      odpowiednio zakwalifikowany, mozna odpisac z podatkow
                      • staua Re: Mala prosba o pomoc :( 09.01.05, 19:44
                        On nie pisze, ze nie moze zaplacic, tylko, ze nie powinien (i to nie jest zaden kruczek ani oszustwo,
                        tylko rzeczywiscie nie powinien, a niewiedza i blad nie lezy po jego stronie). Poza tym to nie sa podatki
                        wstecz, tylko chodzi o te, ktore zaczna mu automatycznie odciagac w tym roku, wiec nie ma co
                        przenosic, bo zanego dlugu nie ma.
                        Zettrzy, widac, ze jestes w innej sytuacji finansowej i zyciowej zapewne...
                        • zettrzy Re: Mala prosba o pomoc :( 09.01.05, 20:07
                          staua napisała:

> On nie pisze, ze nie moze zaplacic, tylko, ze nie powinien (i to nie jest zaden
                          > kruczek ani oszustwo,
                          > tylko rzeczywiscie nie powinien, a niewiedza i blad nie lezy po jego stronie).
                          > Poza tym to nie sa podatki
                          > wstecz, tylko chodzi o te, ktore zaczna mu automatycznie odciagac w tym roku, w
                          > iec nie ma co
                          > przenosic, bo zanego dlugu nie ma.
                          > Zettrzy, widac, ze jestes w innej sytuacji finansowej i zyciowej zapewne...

moja sytuacja zyciowa nie ma tu nic do rzeczy, bo podatki funkcjonuja
                          niezaleznie od nas. Ja tylko chce przestrzec przed roznymi "sprytnymi" krokami,
                          bo wielu ludzi mysli ze jakiegos podatku nie powinni placic, wiec nie placa, a
                          potem - czasem juz po 2-3 miesiacach - zaczyna sie historia z IRSem i wtedy
                          dowiadujemy sie ze mamy dlug podatkowy. Dlug ten sklada sie z dlugu wlasciwego,
                          procentu na paskarska stope i kary pienieznej. Dlatego lepiej poradzic sie przed
                          czasem i raczej zaplacic nieco wiecej, bo nadwyzke i tak zwroca, niz kombinowac
                          jak nie zaplacic i potem miec powazny klopot.
                          Wlasnie, podatki zaplacone nieslusznie IRS zwraca - naprawde. Moje wlasne
                          doswiadczenie. Co prawda zwroca bez procentu, ale lepiej niz gdyby zatrzymali.
                          Sam IRS nie jest, wbrew folklorystycznym wierzeniom, straszny ani wredny, ale
                          lepiej miec doradce, bo oni tez robia pomylki i czasem nalezy cos wyprostowac.
                          • ex-rak Re: Mala prosba o pomoc :( 09.01.05, 20:26
                            Tu nie chodzi o to aby naginac prawo, ale zadzialac w sytuacjach, gdy decyzja
                            urzednika z roznych wzgledow moze nie zgadzac (zla interpretacja przepisow) z
                            litera prawa. Po prostu odwolac sie i czekac na werdykt.
                            • zettrzy Re: Mala prosba o pomoc :( 09.01.05, 23:02
                              prawo podatkowe jest dosc skomplikowane i ludzie wpadaja nie dlatego, ze je chca
                              naginac, tylko dlatego ze im sie zdaje ze cos mozna tak a nie inaczej. Dlatego
                              doradca jest tak wazny.
                              • staua Re: Mala prosba o pomoc :( 10.01.05, 17:04
                                Wierz mi, Zettrzy, tutaj nie ma nic skomplikowanego. Kazdy, kto przez to doswiadczenie przeszedl,
                                zgodzi sie ze mna. Z IRS mam wylacznie mile doswiadczenia...
                  • lukasz97 Re: Mala prosba o pomoc :( 08.01.05, 17:29
                    ano powinni - postdoc na J-1 jest klasyfikowany jako teacher/researcher
                    (i tak jest pewnie w IAP-66 wpisane) i mu sie 2 lata naleza... vide
                    IRS pub 901, str 17

l
    • lukasz97 Re: Mala prosba o pomoc :( 08.01.05, 17:17
      uh.. kto ci skasowal ? i co ? panienki w personnel office zwolnienie z
      pobierania zaliczki na poczet ? wydrukuj sobie publikacje IRS #901,
      polez z nia do rzeczonych panienek i wetknij przed nos str 17 na ktorej
      stoi:

Poland
      An individual who is a resident of Poland on the
      date of arrival in the United States and who is
      temporarily in the United States at the invitation
      of the U.S. Government, a university, or other
      recognized educational institution in the United
      States primarily to teach or engage in research,
      or both, at a university or other recognized edu-
      cational institution is exempt from U.S. income
      tax on income for the teaching or research for a
      maximum of 2 years from the date of arrival in
      the United States.
      This exemption does not apply to income
      from research carried on mainly for the private
      benefit of any person rather than in the public
      interest.

panienkom najprawdopodobniej sie pozajaczkowalo
      i mysla, ze, tak jak Hindusi, Angole i kto tam jeszcze,
      jak sie jestes dluzej niz 2 lata to zwolnienie tracisz
      (vide ta sama publikacja, str 18). Wiec w ramach obrony
      ciebie przed swa niewiedza robia to co robia (skadinad
      slusznie - zaplacenie 2 lat zaleglych podatkow, jak kto byl
      nieswiadomy, moze byc przykre :o(

acha. jak bedziesz wypelnial papierki a nie wiesz co zrobic
      coby podatek stanowy odzyskac to sie zglos ;o)

l

• lukasz97 Re: Mala prosba o pomoc :( 08.01.05, 23:17
      czajek76 napisał:

> Sluchajcie, czy ktos z Was sie zna na wizach amerykanskich oraz zagadnieniach
      > pokrewnych?
      >
      > Jestem na wizie J-1 i wlasnie mi skasowano mozliwosc zwolnienia podatkowego,
      > gdyz moja wiza jest przyznana na wiecej niz trzy lata, a podobno mozna byc

acha.. tak jeszcze gwoli scislosci - AFAIK J-1 dluzej niz 3 lata miec nie
      mozna. Chyba, ze sie jest studentem. A ze obu przypadkach daja rzeczone J-1
      'na raty' to w zasadzie waznej przez dluzej niz 2 lata nie ma. Przynajmniej w
      teorii ;o)

l

• staua Re: Mala prosba o pomoc :( 09.01.05, 19:42
        On ma na trzy lata, czyli max. Nie wiem, czemu napisal "wiecej niz trzy".
      • czajek76 Re: Mala prosba o pomoc :( 10.01.05, 18:02
        No tak, ale Tax treaty art 17 mowi:

Where a resident of one of the Contracting States is invited by the Government
        of the other Contracting State, a political subdivision or a local authority
        thereof, or by a university or other recognized educational institution in that
        other Contracting State to come to that other Contracting State for a period
        NOT EXPECTED to exceed 2 years for the purpose of teaching or engaging in
        research, or both, at a university or other recognized educational institution
        and such resident comes to that other Contracting State primarily for such
        purpose, his income from personal services for teaching or research at such
        university or educational institution shall be exempt from tax by that other
        Contracting State for a period not exceeding 2 years from the date of his
        arrival in that other Contracting State.

Not expected! To znaczy ze jesli planuje pozostac na wiecej niz 3 lata (a to
        implikuje moja wiza) to musze placic!

Oczywiscie pomylilem sie w pierwszym poscie - moja wiza jezt na 3 lata a wiec
        wiecej niz 2.
        Fatalnie.
        • ex-rak Re: Mala prosba o pomoc :( 10.01.05, 22:48
          To, ze masz wize na trzy lata nie musi automatycznie implikowac zamiaru
          przebywania w USA wiecej niz dwa lata i tak wedlug mnie mozesz to argumetowac.

Oczywiscie, jesli planujesz byc dluzej to chyba powinnienes placic podatki od
          poczatku w Stanach.
        • lukasz97 Re: Mala prosba o pomoc :( 11.01.05, 00:52
          joj. to jest dokladny tekst traktatu z Polska ?

lukasz
          • lukasz97 Re: Mala prosba o pomoc :( 11.01.05, 00:57
            lukasz97 napisał:

> joj. to jest dokladny tekst traktatu z Polska ?
            >
            > lukasz

sam sobie odpowiadam - tak ;o)

ech... teraz to latwizna - kiedys to latalem do
            prawniczej biblioteki... jeszcze gdzies mam ksero...

ok.. jak jestes zatrudniony ? jakies papierki typu kontrakt
            masz na cale 3 lata ? jak tak, to chyba fakpstrycznie
            przekopane... :o[

l

• czajek76 Re: Mala prosba o pomoc :( 11.01.05, 01:21
              Tak wlasnie jest :(
              Zastanawiam sie tylko, czy po roku, kiedy istotnie nie bede zamierzal juz
              przebywac wiecej niz 2 lata to bede zwolniony :)
              • lukasz97 Re: Mala prosba o pomoc :( 11.01.05, 01:32
                czajek76 napisał:

> Tak wlasnie jest :(
                > Zastanawiam sie tylko, czy po roku, kiedy istotnie nie bede zamierzal juz
                > przebywac wiecej niz 2 lata to bede zwolniony :)

uh.. liczy sie pewnie poczatkowa intencja wiec pewnie nie :o(
                gupie.
                ale przynajmniej czlowiek wie jeszcze jedna rzecz, o ktorej przyszlych
                postdocow wypada informowac...

l
                l
                • edytais Re: Mala prosba o pomoc :( 18.03.05, 21:09
                  My mielismy szczescie w tym roku bo poznalismy CPA (Dean of business School) i
                  jego zone z zawodu ksiegowa. Bardzo sie z nimi zaprzyjaznilismy a po naszych
                  narzekaniach na IRS i ze nie musimy placic podatki bez zadnych zwolnien jak na
                  samotna osobe bo maz pracuje, ja nie, mamy 2 dzieci (US citizens) i maz musi
                  placic podatki jako osoba samotna! Facet poszukal cos tam w tax law i
                  zaproponowal sie naszymi podatkami zajac za darmo. Okazalo sie, ze w tym roku
                  po raz pierwszy mozemy placic tak jak amerykancy czyli zamiast w kwietniu
                  doplacac IRS $2000 (bo za malo zaplacilismy) to oni nam oddaja $3,500.
                  Oszczednosc $5,500! Bylam w szoku!
                  Podobno z tym jest tez bardzo namieszane i ten facet konsultowal sie z innym CPA
                  i maja cos tam publikowac na temat tego namieszania i niejasnosci. W kazdym
                  razie w zamia za darmowa robote mielismy obiecac, ze nasza noga nie postanie w
                  H&R block :) On ma cos przeciw i troche sie nie dziwie. Jak placilismy
                  mortgage to przez telefon konsultowalam sie z H&R block, kazali przyjsc. Mialo
                  kosztowac $100, nic zupelnie nie zrobili bo na F1 to nam zadne ulgi z tytulu
                  dziecka czy domu itp nie przysluguja i zazyczyli sobie za 5 minutowa usluge
                  $300. Skoro obiecali $100 to tyle zaplacilismy bo klotni i za nic.
                  Wiec nasza noga i tak by tam nie postala.
                  Teraz wracajac do naszych podatkow. Jest tak, ze na H1B mozna placic wedlug
                  1040 (a nie 1040NR) tak samo jak citizen jesli placilo sie jako cudzoziemiec
                  przez min. 2 lata z 6 i tez trzeba dokladnie dni liczyc jesli to pierwszy rok na
                  H1B. Najlepiej to poczytac czy jest sie expempt czy nie z instukcji do 1040NR.
                  Tam tego jest 64 strony (samego exempt czy nie, oto pytanie!)
                  Trudno sie troche polapac, wiec my z mezem zastapilismy slowo exempt z screwed,
                  i not exempt z happy. Latwiej czytac :)
                  W tym roku po raz pierwszy mozemy tak podatki placic, ale za 4 lata juz znowu
                  jako cudzoziemiec 1040NR bo bedziemy not exempt przez mniej niz 2 lata z 6.
                  Nie wiem czy to komus cos da, ale pisze bo my nie mielismy pojecia, ze bez
                  zielonej karty mozemy placic podatki takie jakbysmy byli permanent residents lub
                  citizens.
    • kasiamasia Podatki 22.03.05, 22:05
      Ostatni raz wypelnialam podatki jako NR 12 lat temu
      wiec niektore przepisy mogly sie zmienic
      Generalne zasady dla "nowych" wizytorow
      1. Nie korzystajcie NIGDY z pomocy miejsc takich jak HRblocks i podobne
      Ich pracownikami sa ludzie "pomagajacy" w podatkach innym w typowych
      amerykankich warunkach(przechodza 1 dniowe przeszkolenie
      i pracuja 3 miesiace w roku) i kompletnie
      nie maja pojecia jak zakwalifikowac ludzi na innych statusach podatkowych
      Ale oczywiscie nie powiedza wam prawdy, ze nie wiedza, tylko bede probowali was
      wcisnac w jakis balagan........Uwazajcie bo nawet jak korzystaliscie
      z pomocy takiego miejsca, to wy (nie oni) ponosicie
      konsekwencje finansowo prawne zeznania podatkowego (ty podpisujesz swoje
      podatki na koncu)
      2. Zwolnienia podatkowe (treaty pomiedzy krajami)respektowane sa
      przy podatku federalnym i przy podatkach stanowych z wylaczeniem 2 stanow
      Marylandu i Washington.
      3. Co do zwolnien z podatkow w Treaty (przedtem bylo)
      Jezeli jestes J1 z osobistym grantem (znalam takie osoby tylko
      z numerem grantu przypisanym do pieniedzy i do nich, nie ich szefow
      praktycznie fellow przyjezdzajacy do narodowego instytutu zdrowia NIH)
      mieli zwolnienie pelnego stypendium na 5 lat, bez wyjatkow i bez wzgledu na
      jak dlugo przyjezdzali z pierwsza wiza
    • staua No i co 12.04.05, 19:18
      Wyslane rozliczenia? Moje juz wyslane, dostalam juz nawet czesc pieniazkow, a w przyszlym roku juz
      czeka mnie rozliczenie "normalne". Czyli bede musiala chyba zatrudnic ksiegowego, bo nie mam
      pojecia, co odpisywac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka