Dodaj do ulubionych

Czy to uderzenie może zmienić trajektorię komety

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 23:32
no, to przynajmniej jest jakaś szansa na asteroidę co ma w nas walnąć za 25
lat - bo to, ze nie walnie to próba uspokojenia publiki
Obserwuj wątek
    • Gość: Kazik Coś mi tu nie gra IP: 212.33.88.* 12.01.05, 11:06
      zderzenie pocisku z kometą ma wybic w niej dziurę o średnicy 1% dlugości
      komety. Czy zderzenie samolotu z komarem też kończy sie wybiciem w nim dziury o
      srednicy kilkudziesieciu cm?
      • Gość: Yoa Re: Coś mi tu nie gra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 11:24
        Właśnie,tez mi coś tu nie gra,.....zebyśmy sie nie doigrali
        • Gość: gr Re: Coś mi tu nie gra IP: *.ericpol.pl 12.01.05, 13:03
          Jeśli rozpędzić komara do prędkości 36000 km/h (10 km/s), to szkody mogą być
          znaczne ;)
          • Gość: Zbyszek Re: Coś mi tu nie gra IP: *.telkab.pl 04.07.05, 00:51
            Różne są komary. A gdyby ten był jeszcze z ołowiu. To z taką prędkością
            przebiłby samolot na wylot, poleciał dalej i nie zauważył że w coś uderzył.
    • Gość: Max Czy to uderzenie może zmienić trajektorię kom IP: *.teleton.pl 12.01.05, 14:08
      Niby trajektoria się zmieni o niewielki stopień. Lecz za karzdym razem ta
      kometa będzie przesuwała się o te całe 0,0001 stopnnia. A po latech ta zmiana
      może dojś do 2 stopni i kto wie co dalej......... więc teraz ją szczerbiąc
      możemy stworzyć naszym prawnukom kometę do rozwalenia ((ale po takim czasie już
      napewno będzie na to metoda))
      • Gość: AAAA Re: Czy to uderzenie może zmienić trajektorię kom IP: *.klc.vectranet.pl 12.01.05, 18:38
        Jestes obcokrajowcem piszacym po polsku? Tak dziwnie piszesz.
      • Gość: pioc Re: Czy to uderzenie może zmienić trajektorię kom IP: *.stacje.agora.pl 13.01.05, 13:10
        > kometa będzie przesuwała się o te całe 0,0001 stopnnia. A po latech ta zmiana
        > może dojś do 2 stopni i kto wie co dalej

Oczywiście, że tak może być. Znasz słynny 'efekt motyka' z teorii chaosu?
        Ale w przypadku komety Tempel 1 dużo bardziej liczą się jej oddziaływania z
        planetmi, przede wszystkim z Jowiszem. Za każdym razem, kiedy ta kometa
        przechodzi w pobliżu Jowisza dostaje potężnego 'kopa', przy którym zderzenie z
        komarem to naprawdę 'pestka' ;)

pioc
    • Gość: szczurek Re: Czy to uderzenie może zmienić trajektorię kom IP: 195.116.1.* 31.01.05, 01:30
      Jak juz sie bawimy w spiskowa teorie dziejow...
      Troche zastanawiac moze fakt, ze jedyna informacja, ktora znajduje sie na stronie NASA, traktujaca o skutkach ubocznych uderzenia to jedynie wspomniane w artykule porownanie (767 vs komar) :-)))
      (nie bic, jak niedokladnie czytam, ale przegladalem Press Kit-a)
      A tak w ogole, to jesli skala w jakiej wykonano animacje zderzenia z kometa tej bombki jest wlasciwa, to ta kometa wcale tak daleko do nas nie ma, zebysmy musieli wiecznosc na nia czekac (jesli skreci w naszym kierunku) - astrofizykiem nie jestem, tez nie bic jak glupoty pisze ;-)
      Tak mi sie tylko na komentarz zebralo. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka