Gość: seb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 23:32 no, to przynajmniej jest jakaś szansa na asteroidę co ma w nas walnąć za 25 lat - bo to, ze nie walnie to próba uspokojenia publiki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kazik Coś mi tu nie gra IP: 212.33.88.* 12.01.05, 11:06 zderzenie pocisku z kometą ma wybic w niej dziurę o średnicy 1% dlugości komety. Czy zderzenie samolotu z komarem też kończy sie wybiciem w nim dziury o srednicy kilkudziesieciu cm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoa Re: Coś mi tu nie gra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 11:24 Właśnie,tez mi coś tu nie gra,.....zebyśmy sie nie doigrali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr Re: Coś mi tu nie gra IP: *.ericpol.pl 12.01.05, 13:03 Jeśli rozpędzić komara do prędkości 36000 km/h (10 km/s), to szkody mogą być znaczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Coś mi tu nie gra IP: *.telkab.pl 04.07.05, 00:51 Różne są komary. A gdyby ten był jeszcze z ołowiu. To z taką prędkością przebiłby samolot na wylot, poleciał dalej i nie zauważył że w coś uderzył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Czy to uderzenie może zmienić trajektorię kom IP: *.teleton.pl 12.01.05, 14:08 Niby trajektoria się zmieni o niewielki stopień. Lecz za karzdym razem ta kometa będzie przesuwała się o te całe 0,0001 stopnnia. A po latech ta zmiana może dojś do 2 stopni i kto wie co dalej......... więc teraz ją szczerbiąc możemy stworzyć naszym prawnukom kometę do rozwalenia ((ale po takim czasie już napewno będzie na to metoda)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAA Re: Czy to uderzenie może zmienić trajektorię kom IP: *.klc.vectranet.pl 12.01.05, 18:38 Jestes obcokrajowcem piszacym po polsku? Tak dziwnie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Czy to uderzenie może zmienić trajektorię kom IP: *.stacje.agora.pl 13.01.05, 13:10 > kometa będzie przesuwała się o te całe 0,0001 stopnnia. A po latech ta zmiana > może dojś do 2 stopni i kto wie co dalej Oczywiście, że tak może być. Znasz słynny 'efekt motyka' z teorii chaosu? Ale w przypadku komety Tempel 1 dużo bardziej liczą się jej oddziaływania z planetmi, przede wszystkim z Jowiszem. Za każdym razem, kiedy ta kometa przechodzi w pobliżu Jowisza dostaje potężnego 'kopa', przy którym zderzenie z komarem to naprawdę 'pestka' ;) pioc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurek Re: Czy to uderzenie może zmienić trajektorię kom IP: 195.116.1.* 31.01.05, 01:30 Jak juz sie bawimy w spiskowa teorie dziejow... Troche zastanawiac moze fakt, ze jedyna informacja, ktora znajduje sie na stronie NASA, traktujaca o skutkach ubocznych uderzenia to jedynie wspomniane w artykule porownanie (767 vs komar) :-))) (nie bic, jak niedokladnie czytam, ale przegladalem Press Kit-a) A tak w ogole, to jesli skala w jakiej wykonano animacje zderzenia z kometa tej bombki jest wlasciwa, to ta kometa wcale tak daleko do nas nie ma, zebysmy musieli wiecznosc na nia czekac (jesli skreci w naszym kierunku) - astrofizykiem nie jestem, tez nie bic jak glupoty pisze ;-) Tak mi sie tylko na komentarz zebralo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś