Dodaj do ulubionych

Metale nie z tego świata

IP: 62.180.53.* 01.08.05, 14:03
Znow jakis populizm...Te nowinki w literaturze popularno naukowej to takie
bzdety ze glowa boli :). Od kilkudziesiedziu lat glosi sie "cuda" na ramach
tego typu prasy. Ale jakos jeszcze nie doczekalismy sie zadnej przelomowej
technologi. No tak trzeba z czegosc zyc, chocby mialyby byc to "niesamowite"
opowiadania....:/
Obserwuj wątek
    • Gość: Ozzy Re: Metale nie z tego świata IP: *.infovide.pl 01.08.05, 14:15
      Internet, telefony komórkowe, materiały z pamięcią kształtu, wspomagane
      kombinezony ze szkieletem wewnętrznym, samoloty niewykrywalne dla radarów,
      samochody aktualizujące swoje oprogramowanie przez sieć. Faktycznie - niczego
      nowego się nie doczekaliśmy. :-)
      • Gość: sober Re: Metale nie z tego świata IP: 83.168.77.* 01.08.05, 14:30
        Brawo Ozzy :D Ja mam w ogóle lepiankę z gontami na dachu ;) A komórkę, to mam na
        wungiel ;)
      • Gość: inzynier Re: Metale nie z tego świata IP: 62.180.53.* 01.08.05, 15:10
        Mialem na mysli technologie np. procesory fotonowe, chlodzenie azotem, lot na
        marsa przykladow jest tysiace - to wszystko kuleje a trabi sie o tym nie wiadomo
        od jak dawna. Przelomem byloby np wynalezienie innego ogniwa...to co mamy w
        telefona to straszne zacofanie. Tak jak i mechanika w wszystkich urzadzeniach
        elektronicznych. Autorzy artykulow popularnonaukowych tworza cuda wyssane z
        palca - jak dla mnie to populizm. Gro "wynalazkow" nie znajduje zastosowania.
        To co wymieniles jest niklym procentem wsrod historyjek pop-nauk, zreszta i tak
        korzystajacych ze starych wynalazkow (tel. komorkowa nie jest w cale nowa).
        Zreszta mam paru znajomych na uczelniach i opowiadali mi jak to "tworzy" sie
        artyukuly;)
        • Gość: mg wawa polski defetyzm IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 01.08.05, 18:10
          > Autorzy artykulow popularnonaukowych tworza cuda wyssane z
          > palca - jak dla mnie to populizm. Gro "wynalazkow" nie znajduje zastosowania.

nie wiem czy ma Pan problemy z umiejętnością czytania, ale w podanym artykule
          zostały przedstawione konkretne przykłady.
        • Gość: nanotechnolog Re: Metale nie z tego świata IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.05, 06:26
          Tak poczytałem to forum i nie wiem co o tych wypowiedziach sądzić. Przecież to
          nie wina naukowców, że inżynierowie nie chcą na razie wykorzystywać szkieł
          metalicznych w swoich konstrukcjach. Zagadnienie jest bardzo interesujące. Sam
          dotykałem i organoleptycznie badałem właściwości taśmy ze szkła metalicznego i
          moje obserwacje w pełni pokrywają się z opisanymi. Wracając do inżynierów: to
          ogromna odpowiedzialnośc zastosować na większą skalę nową technologię,
          technologię o ktorej nie wiadomo jeszcze dostatecznie dużo. Można ty wspomnieć
          choćby o wadach akumulatorów niklowo-wodorkowych do niedawna powszechnie
          stosowanych w telefonach i ich efekcie pamieci z tego co kojarzę efekt ten
          został wykryty dopiero podczas eksploatacji. Z drugiej strony inżynierów należy
          przekonywać i zachęcać do stosowania nowych technologii, ponieważ tylko w ten
          sposob możemy zaistniec jako społeczeństwo ktore potrafi wnieść coś do
          ludzkości, a nie społeczeństwo które umie ciosać gonty.
          Zastanawiam się czy aby autor wypowiedzi napewno zrozumiał swojego rozmówcę i
          wie o jakie artykuły chodziło rozmówcy. Ten artykuł jest popularnonaukowy a nie
          naukowy, a to spora różnica. Nie wydaje mi się, żeby temat szkieł metalicznych
          był bardzo odległy skoro zajmuje się nim wiele osób również w polsce i to w
          kilku ośrodkach. Warto pamiętać, że nauki nie robi się z dnia na dzień, to
          często trwa latami. Warto też pamiętać, że zazwyczaj jeśli coś trafia do prasy
          popularnonaukowej to ma już zastosowanie, lub przynajmniej ogromną perspektywę
          zastosowania, albo po protu jest ciekawe. Prasa popularnonaukowa zazwyczaj nie
          prezentuje konkretnych odkryć na danym polu, bo dla przecietnego kowalskiego są
          one po prostu nudne, za to dla przemyłu, zastosowania, technologii wytwarzania
          itp. moga być kluczowe, jeśli nie same to kilka zebranych razem i od nich może
          zależeć to czy dany materiał zyska nowe powszechne zastosowanie.
          Nie do końca rozumiem dlaczego na forum został tak burzliwie poruszony aspekt
          stopów niskotopliwych problem jest przecież dość stary należy choćby wspomnieć
          o powszechnie stosowanym w szczególności w praktyce laboratorynej stopie Wooda,
          może w istocie o mniej rewelacyjnych własnościach ale za to dobrze poznanych.
          Czytając dalej: zjawisko pełzania, czy też płynięcia pod ciężarem nie dotyczy
          wyłoącznie szkieł i płynów(jak się domyślam chodziło raczej o ciecze bo o
          gazach mowy nie było)
          Jeśli chodzi o zastosowanie i właściwości szkiel metalicznych to fakrycznie
          ciekawy stan materii. posiadają ciekawe własności mechaniczne ale również
          magnetyczne i mogą zyskać zastosowanie np. w elektrotechnice.
          Do autora artykułu o którym dyskutujemy miałbym pytanie i zastrzeżenie: czy aby
          w klasycznych materiałach na pewno ziarna są ze sobą niezwiązane? A co z
          granicą ziaren? Czy w klasycznych materiałach faktycznie istnieje tak wyraźna
          zależność odległości pomiędzy ziarnami i włanościami mechanicznymi. O ile mi
          wiadomo zależnośc taka istnieje, ale dla materiałów nanokrystalicznych zgodnie
          z odworotną zależnością Halla-Petcha w którym w istocie uwzglednia się
          odległość pomiędzy krystalitami, ale w klasycznych materiałach tylko wielkosc
          ziarna.
        • Gość: HENRYK Re: Metale nie z tego świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:33
          Amorficzny metal od ok.15 lat wykorzystywany jest w głowicach magnetofonowych i
          magnetowidowych.Trzeba czytać!!!
    • Gość: Mati Re: Metale nie z tego świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 14:29
      > Od kilkudziesiedziu lat glosi sie "cuda" na ramach
      > tego typu prasy. Ale jakos jeszcze nie doczekalismy sie zadnej przelomowej
      > technologi.

To może najpierw się dobrze zastanów, jak wyglądał świat owe kilkadziesiąt lat
      temu, bo może się okazać, że pojawiło się ich całkiem sporo.
    • Gość: blq Re: Metale nie z tego świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 14:35
      chyba jednak dobrze robie, że sprzedaje swoją Motorolę. Jeśli dla tej firmy
      pracują tak krótkowzroczni inżynierowie, to tylko współczuć...

no chyba że tam nawet sprzątacze mają dostęp do internetu.
    • Gość: nikt Re: Metale nie z tego świata IP: 83.136.224.* 01.08.05, 14:52
      raczej wątpię w pojemność cieplną 65 razy większą od wody. Przypuszczam że
      chodzi o przewodnictwo ciepła , a to zupełnie inna para kaloszy (też zresztą
      cecha niezwykle przydatna).
      • Gość: Speedy Re: Metale nie z tego świata IP: *.stat.gov.pl 01.08.05, 15:04
        A przy okazji opisany w artykule system chłodzenia płynnym metalem jest
        kolejnym odpryskiem technologii ściśle militarnych. Ok. 30 lat temu Rosjanie
        wprowadzili do służby pierwsze okręty podwodne, których reaktory jądrowe
        chłodzone były płynnym metalem (a konkretnie jakimś stopem bizmutu z nie-wiem-
        czym). Rozwiązanie to zastosowano w celu wyciszenia napędu (cicha praca
        opisanych w artykule pomp elektromnagnetycznych) a także zmniejszenia objetości
        rurociągów obiegu pierwotnego i ciśnienia w nich.
      • Gość: gimnazjalista Re: Metale nie z tego świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 15:04
        tez mysle, ze to kaczka dziennikarska. woda ma bardzo duza pojemnosc cieplna,
        znacznie wieksza niz metale. 10 - 20 razy wieksza. dotyczy to wszystkich metali
        i gal nie jest tu zadnym wyjatkiem.
        chyba, ze chodzi o uklad dwufazowy cialostale/ciecz i cieplo przemiany fazowej.
        • Gość: wojtek Re: Metale nie z tego świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 18:57
          Nawet gdyby to było prawdą, to nawet chyba nie doczytałeś, że artykuł jest o płynnych metalach, a nie byle aluminium.
        • Gość: zenek Re: Metale nie z tego świata IP: *.rev.vline.pl 02.08.05, 23:36
          Może woda ma takie duże ciepło właściwe bo sama jest płynna jak szkło? :-)
          • Gość: petr Re: Metale nie z tego świata IP: *.echostar.pl 05.08.05, 11:58
            szklo moj drogi to PLYN!! tak tak tyle ze poteznej gestosci, ale zczasem
            plynie. Dowod: Jak bedzie w jakiejs starej kaplicy/katedrze przypatrz sie
            grubosci witrazom tamtejszym, u gory sa ciensze na dole grubsze, bez zartow!!!
    • jsegit A rtęć to niby nie ciekły metal..? 01.08.05, 15:04
      Takie głupoty to można chyba tylko w lecie przeczytać..
      Ot i cała gazetometra
      • Gość: bla Re: A rtęć to niby nie ciekły metal..? IP: *.rozgadana.pl 01.08.05, 16:21
        > Takie głupoty to można chyba tylko w lecie przeczytać..
        > Ot i cała gazetometra
        "Przez wieki jedynym znanym metalem płynnym w temperaturze pokojowej była rtęć."
        To cytat z artykułu. Nie czytałeś go? Nie pisz.
        Dziwią mnie niektóre opinie, jakoby niewiele się zmieniało i niewiele wynikało z
        tego typu odkryć. Czy można być aż tak krótkowzrocznym? Pamiętam, jak
        kilkanaście lat temu podobni fachowcy wątpili w laser, bo okazało się, że nie
        był od razu małą śmiercionośną bronią ze star treka. Ale to mają do siebie tacy
        "fachowcy" co wszystko wiedzą i mają tylko jeden pomysł - wyśmiać, zaprzeczyć.
        Podczas dwóch minionych dziesięcioleci zmieniło się w technice bardzo wiele,
        tylko, że to jest proces długofalowy. To, że naukowcy odkrywają więcej
        właściwości tu nazwanych płynnymi metalami związków nie znaczy, że od razu nad
        miastem będzie latał batman ubrany w dopracowane wersje urządzeń na ich bazie.
        Ale żeby to rozumieć trzeba mniej wierzyć filmom sensacyjnym, a więcej czytać!
        • maga_z Re: A rtęć to niby nie ciekły metal..? 01.08.05, 18:26
          mówcie co chcecie, ja -gdyby nie ten artykuł nie miałabym
          zakichanego pojecia o co chodzi - i chyba właśnie dla mnie
          jest ten artykuł :P jeśli wyrośliście już w swej wszechwiedzy
          z takich artykułów ,to dajcie sobie spokój i zaprenumerujcie
          National Sience
          :) baj
        • Gość: piwosz Re: A rtęć to niby nie ciekły metal..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 20:04
          A ciekawe...bo rysunki tu jak z batmana :>. Poruszaja wyobraznie.
    • Gość: Jasioq Re: Metale nie z tego świata IP: 213.17.245.* 05.09.05, 10:39
      Wprowadzenie nowych technologii jest niekiedy kosztowne. A co z całym parkiem
      maszynowym do starych technologi? Duże firmy niekiedy chowają wynalazki do
      szuflady, bo poczyniły inwestycje związane z czymm innym i należy na nich
      zarobić. Jak przyjdzie czas to wyjmą z szuflady co trzeba i bedziemy mieli coś
      nowego jak stare już na siebie zarobi.
      (taki skrót myślowy, ale chyba nadążacie?)
    • Gość: doktorant fizyki Re: Metale nie z tego świata IP: 80.53.156.* 10.10.05, 00:16
      zajmuje się materiałami amorficznymi od 3 lat. W naszym Instytucie na PCZ
      zaprojektowaliśmy i zbudowaliśmy aparaturę do produkcji masywnych szkieł
      metalicznych, czyli takich, których grubość przekracza 40 mikrometrów. Na dzień
      dzisiejszy umiemy uzyskać materiał o grubości nawet do 4 mm i z tego co mi
      wiadomo jako jedni z nielicznych umiemy robić rurki amorficzne. Własności tych
      materiałów są niezwykłe, ja badam własności magnetyczne ale zaczynają mnie
      interesować wytrzymałościowe. Jeśli ktoś chciałby podjąć jakąś współpracę to
      prosze o kontakt na nmarcel@wp.pl pozdrawiam zainteresowanych.
      • Gość: Grzegorz Metale nie z tego świata Koło Naukowe!!!!!!!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 14:40
        Witam. Jestem przewodniczącym Koła Naukowego Plitechniki Ślaskiej w Gliwicah
        działąjącego pry katedrze materiałow Inzynierskich i Biomedycznych. Jesteśmy
        zainteresowani podjęciem współpracy dotyczącej badania nowych niesamowitych
        materiałow w tym takze szkieł amorficznych. Brdzo proszę o kontak
        zainteresowanych pod adresem grzegorzmc@len.pl lub tel. 660388816
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka