Gość: darcys IP: 212.160.93.* 25.08.02, 05:13 Szkoda że majšc takich tuzów astronomii jak Wolszczan, Paczyński czy Udalski TVP nie robi astronomicznych programów na powyższe tematy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
serwal Re: Badanie Wszechświata 27.08.02, 13:13 Bo i tak nikt by ich nie oglądał. A wiesz dlaczego? Bo niewielu rozumie co to jest kosmos, materia, cząstki, kwanty, oddziaływania. Spróbuj zadać człowiekowi pytanie o naturę grawitacji ziemskiej. Mogę się założyć, że w najlepszym przypadku poda Ci wzór na siłę grawitacji, względnie na potencjał pola grawitacyjnego. Ludziom bardziej podobają się uczucia - stąd tyle telenowel w TVP. To potrafią zrozumieć. Obawiam się, że nauka o abstrakcyjnych problemach nikogo nie przyciągnęłaby do telewizora. A mało widzów to mało zleceń od reklamodawców, wtedy nie ma kasy w TVP (no chyba, że z haraczu zwanego abonamentem telewizyjnym) i stacja mało lub w ogóle nie zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
mlekota Re: Badanie Wszechświata 28.08.02, 17:56 No, gdyby takie programy były w TVP to przynajmniej godziło by się nazwać abonament abonamentem, a nie haraczem. Wiedziałbym, że za coś płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Badanie Wszechświata IP: *.intranet.opi / 192.2.1.* 09.09.02, 16:22 serwal napisał: > Bo i tak nikt by ich nie oglądał. A wiesz dlaczego? Bo > niewielu rozumie co to jest kosmos, materia, cząstki, kwanty, > oddziaływania. Spróbuj zadać człowiekowi pytanie o naturę > grawitacji ziemskiej. Mogę się założyć, że w najlepszym > przypadku poda Ci wzór na siłę grawitacji, względnie na > potencjał pola > grawitacyjnego. Rany, to ma być program POPULARNONAUKOWY, a nie wykład na IV roku specjalizacji Astronomia Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, czy zajęcia w Środowiskowym Laboratorium Jonów Ciężkich!!! Nikt od widzów nie wymaga znajomości rachunku wariacyjnego, transformaty Fouriera i umiejętności liczenia residuów. Jeśli było by prawdą to co piszesz, to nikt by nigdy i nic nie usłyszał o takiej książce jak np. "Krótka historia czasu" > Ludziom bardziej podobają się uczucia - stąd tyle telenowel w > TVP. To potrafią zrozumieć. Obawiam się, że nauka o > abstrakcyjnych problemach nikogo nie przyciągnęłaby do > telewizora. A pamiętasz taki program "Sonda"? Może miał mniejszą oglądalność niż "Isaura", ale dla kolejnych podobnych tego typu knotów jak np. "W kamiennym kręgu" był już po za "zasięgiem". Oprócz tego uczuciowość nie wyklucza zainteresowania nauką - ja tu nie widzę sprzeczności. > A mało widzów to mało zleceń od reklamodawców, wtedy nie ma > kasy w TVP (no chyba, że z haraczu zwanego > abonamentem telewizyjnym) i stacja mało lub w ogóle nie > zarabia. Ćwierć czasu antenowego w Discovery to przerywniki, z czego znaczna część to reklamy - nie odbiega to znacznie od standardów innych stacji. Mam nadzieję, że zwolennicy twierdzenia, iż na nauce (nawet tej przez mniejsze "M") nie można zarobić, śladem dinozaurów wyginą, czym prędzej :-) Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
osm Re: Badanie Wszechświata 10.09.02, 04:44 No i tu jest pies pogrzebany - te tuzy, ktore na poczatku wymieniono niekoniecznie beda umialy zrobic program popularnonaukowy. Nie trzeba byc naukowcem, zeby zrobic program. Ale kiedys byl jakis z Markiem Demianskim i co? Nadawano o jakiejs idiotycznej porze. A te tuzy to i tak w Polsce sa goscmi :) Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Badanie Wszechświata 10.09.02, 08:11 osm napisał: > No i tu jest pies pogrzebany - te tuzy, ktore na poczatku > wymieniono niekoniecznie beda umialy zrobic program > popularnonaukowy. Nie trzeba byc naukowcem, zeby zrobic > program. Ale kiedys byl jakis z Markiem Demianskim i co? > Nadawano o jakiejs idiotycznej porze. > A te tuzy to i tak w Polsce sa goscmi :) Czasami udało mi się oglądnąć ciekawe programy popularnonaukowe z zakresu fizyki.Bardzo ciekawe,ale nie pamiętam autorów tego programu. Faktem jest,że pora nadawania tego programu była "idiotyczna". Moim zdaniem taki program,tak zrobiony powinien być nadawany w porze największej oglądalności zwłaszcza dla starszej młodzieży. Szkoda wielka! Program był naprawdę bardzo ciekawy i zrozumiały. Przy okazji pozdrawiam autorów chociaż z wielką przykrością stwierdzam,że nie zapamiętałam,a oglądnęlam tych programow kilka. d. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Badanie Wszechświata____ale... 10.09.02, 08:03 co z badaniami wnętrza Ziemi? Czy już wszystko wiadomo? Bo ja wiem chyba więcej o Wszechświecie niż o tym co kryje wnętrze mojej planety. A tego jestem bardziej ciekawa niż poznanie krańców Wszechświata. d. Odpowiedz Link Zgłoś