maksimum 27.09.05, 02:23 www.msnbc.msn.com/id/9492511/ A kiedy EU czy mighty Rosja dorobia sie GPS ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
t0g Europejski system GPS, o nazwie "Galileo", jest w 27.09.05, 04:18 zaawansowanej fazie przygotowan. Wszyscy sie ciesza, bo rozsadek nakazuje, ze powinny byc co najmniej dwa niezalezne systemy tego rodzaju. Jeden moze sie zwyczajnie zepsuc, pasc ofiara sabotazu, czy tez dostep do niego moze byc celowo zamkniety przez wlasciciela (teoretycznie, Amerykanie mogliby wyciac taki numer, zmieniajac jakos system kodowania sygnalow, czy cos takiego). W sytuacji, gdy nasze zycie zaczyna byc juz skrajnie uzaleznione od GPS-u, taka rzecz nie powinna zwyczajnie byc mozliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Europejski system GPS, o nazwie "Galileo", je 27.09.05, 15:27 t0g napisał: > zaawansowanej fazie przygotowan. A czy po jego zakonczeniu bedzie udostepniony wszystkim za darmo? > Wszyscy sie ciesza, bo rozsadek nakazuje, ze powinny byc co najmniej dwa > niezalezne systemy tego rodzaju. Jeden moze sie zwyczajnie zepsuc, pasc ofiara > sabotazu, czy tez dostep do niego moze byc celowo zamkniety przez wlasciciela > (teoretycznie, Amerykanie mogliby wyciac taki numer, zmieniajac jakos system > kodowania sygnalow, czy cos takiego). W sytuacji, gdy nasze zycie zaczyna byc > juz skrajnie uzaleznione od GPS-u, taka rzecz nie powinna zwyczajnie byc >mozliwa. Powiedzmy sobie szczerze,ze nasze zycie jest skrajnie uzaleznione od wynalazkow amerykanskich ,finansowanych przez Amerykanow. Czy przecietny Europejczyk zastanowil sie ile kosztuje Amerykanow GPS i forma zaplaty za korzystanie z niego? Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Europejski system GPS, o nazwie "Galileo", je 27.09.05, 15:32 Rzeczywiście, o ile wiem jest mozliwość zmiany sygnałów w taki sposób, że nagle namiary staną się bezsensowne. Czytałem gdzieś o tym, a nawet w pewnej powieści SF (nie pomnę tytułu)zostało to wykorzystane. Po prostu Amerykanie "zabezpieczyli się", udostępniając technikę, kt. początkowo była tylko wojskową i ściśle strzeżoną. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Europejski system GPS, o nazwie "Galileo", je 27.09.05, 15:38 System GPS polega na: precyzyjnym pomiarze zmian odbieranej częstotliwości (efekt Dopplera) precyzyjnym pomiarze czasu danych na temat orbity satelity, jego numeru itd. Te dwa ostatnie parametry są wysyłane przez satelitę. Wystarczy zafałszować dane... (nawet z czasem będzie kłopot, bo musiałbyś dysponować czasem atomowym - tu już efekty relawitystyczne zaczynają grać rolę!). Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Europejski system GPS, o nazwie "Galileo", je 27.09.05, 18:52 pomruk napisał: > Rzeczywiście, o ile wiem jest mozliwość zmiany sygnałów w taki sposób, że nagle > namiary staną się bezsensowne. Czytałem gdzieś o tym, a nawet w pewnej powieści > SF (nie pomnę tytułu)zostało to wykorzystane. Po prostu Amerykanie > "zabezpieczyli się", udostępniając technikę, kt. początkowo była tylko >wojskową i ściśle strzeżoną. W polowie strony jest objasnione,ze GPS nadzoruje Min Obrony USA i stamtad ida na to pieniadze,bo Amerykanie wydali na to kupe kasy. www.msnbc.msn.com/id/9492511/ W czasie konfliktow zbrojnych ,jak np ostatnio w Iraku,USA tez zakloca GPS zeby inni(wrog) nie mogli na danym terenie z niego korzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: NEXT GENERATION GPS SATELLITE LAUNCHED IP: *.stat.gov.pl 27.09.05, 09:29 Rosja zaczęła kiedyś budować taki system (GLONASS) jeszcze za czasów ZSRR ale wystrzelili dosyć mało satelitów (brak kasy!) i nie jest on jeszcze w pełni fukcjonalny; nie wiem szczerze mówiąc na jakim jest teraz etapie rozwoju, tam byly kilkuletnie przerwy w finansowaniu i sprawa stała, ostatnio Rosja chyba znowu zaczęła te prace. Odpowiedz Link Zgłoś