kudlaty2 03.01.06, 21:29 cześć wszystkim od czasu kiedy olej napędowy niemal zrównał swoją cenę z benzyną zaczęło mnie nurtować jedno. Czego uzyskuje się więcej w wyniku destylacji ropy naftowej, oleju napędowego czy benzyny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
t0g Re: Kraking, po angielsku "cracking" 03.01.06, 22:37 to jest proces pozwalajacy rozerwac dłuzsze łancuchy węglowodorowe i przez to otrzymuje sie lżejsze frakcje. Cracking znany jest od dobrych 100 lat lub nawet dłuzej, ale stosunkowo niedawno (ca. 30 lat) nauczono sie robic tzw. cracking katalityczny, który jest niesamowicie wydajny i pozwala nieomal cała ropę przetworzyć na benzynę. Kiedyś oleju napędowego przy destylacji ropy robiło sie więcej, niż benzyny - dziś się to odwróciło i dlatego relacje cenowe się też pozmieniały Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Kraking, po angielsku "cracking" 04.01.06, 01:38 Co więcej, kraking katalityczny pozwala uzyskać benzynę o b. dobrej liczbie oktanowej. Z kolei termiczny daje półprodukty do produkcji tworzyw sztucznych (a to też wazne zastosowanie ropy- choc malejące). No i oleju po prostu zaczyna byc szkoda jako nieprzetworzonego paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Czy ktoś tu się zna na tyrystorach? 03.01.06, 23:05 Kiedyś, jak pracowałem na Wydziale Fizyki UW i robiłem eksperymenta w Świerku, to corusz to potrzebowałem zbudować jakies małe urządzenie elektroniczne i z upodobaniem używałem tyrystorów rodzimej produkcji, które były łatwe do nabycia i bardzo niezawodne. Zapamietałem, że na bramke zawsze podawało sie impuls dodatni. Z tyrystorami otwieranymi przy pomocy impulsu ujemnego sie w ogóle wtedy nie spotkałem. Od czasu, jak wyjechalem do Stanów, to jednak juz nigdy niczego z tyrystoerów nie kleciłem. Aż teraz dopiero postanowiłem zbudowac elektroniczna pułapke na myszy. Bo zalęgła nam sie w domu mysz. Klasyczne sprężynowe pułapki sa bardzo skuteczne, ale ja nie znoszę zabijania jakichkolwiek żywych stworzeń. Więc teraz buduje pułapkę w formie drucianej klateczki. Jak mysz wejdzie, to przetnie niewidzialną wiązke podczerwieni (odpowiedni komplecik fototranzystor plus LED emitujaca podczerwien sprzedaje Radio Shack, wiec to dziecko moze zbudowac), po czym impuls z fototranzystora odwrocony w fazie ma otworzyc tyrystor i to kolei uruchomi mechanizm zamykający drzwiczki. U nas w pracy kiedyś ktos likwidowal pracownie elektroniczna i wystawili na korytarz częsci, zeby sonie brac. No i było pudełeczko z tyrystorami i ja niewiele myślac, wziąlem. Na pudeleczku bylo tylko napisane "6A, 400 V" i typ. No, ale teraz nie moge znalezc tego typu w zadnym katalogu. A on jest w takiej plastikowj obudowie, jak tranzystory średniej mocy, z trzema nózkami. Wiec metoda prób i błędów zacząłem ustalać, no i za cholerę nie udawało mi sie - az dopiero za jednym razem mi odpalił, ale przy podaniu UJEMNEGO impulsu. No i tak to wszystko gra, zachowuje sie dokładnie tak, jak tyrystor powinien, tylko na odwrót, w stosunku do polaryzacji elektrod, do której ja byłem przyzwyczajony i którą uważałem za "jedyna mozliwą". Czy ktos moglby mnie oświecic? Czy to tylko polskie tyrystory w latach 70-tych były wyłacznie jednego typu, ale gdzies indziej z jakiś powodów budowano i takie, i siakie? Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Czy ktoś tu się zna na tyrystorach? 04.01.06, 12:18 Nie znam się na elektronice specjalnie, ale przyszło mi do głowy, że może masz triaka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Czy ktoś tu się zna na tyrystorach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 01:18 Nie obraź się - ale czyżby internet nie odpowiedział na wołanie "tyrystor impuls dodatni ujemny" ? Chyba troszkę przeceniasz to forum - ale są całkiem niezłe fora elektoniczne. Na myszy - używam kun, które są tak bezczelne,że latem, gdy są otwarte okna potrafią włazic domu. Może czas zbudowac taką pułapkę na kunę;) Odpowiedz Link Zgłoś