Dodaj do ulubionych

Pólprzewodniki i odracanie entropii

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.01.06, 13:03
Rozpowszechnienie półprzewodników i opartych na nich programów informatycznych rozpoczęło proces podobny do powstania życia mechanicznego,polegający na replikacji i odwróceniu zasady przyrostu entropii lokalnie.Półprzewodniki mają cechę polegającą na tym,że efekt jest większy od przyczyny.W przypadku zaszumionego sygnału możemy otrzymać sygnał czysty.Do czego ten proces moze doprowadzić kiedyś fizycznie?
Obserwuj wątek
    • Gość: p. Re: Pólprzewodniki i odracanie entropii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 13:16
      Gość portalu: gość napisał(a):

> Rozpowszechnienie półprzewodników i opartych na nich programów
      > informatycznych
      > rozpoczęło proces podobny do powstania życia mechanicznego,polegający na
      > replikacji i odwróceniu zasady przyrostu entropii lokalnie.

Nie istnieje taka zasada wiec nie mogla ona ulec odwroceniu ;-)

> Półprzewodniki mają cechę
      > polegającą na tym,że efekt jest większy od przyczyny.

Z takim efekt mozna sie spotkac dosyc powszechnie.
      Nie lepiles nigdy balwana ?

> W przypadku zaszumionego sygnału możemy otrzymać sygnał czysty.
      > Do czego ten proces moze doprowadzić kiedyś fizycznie?

Do posiadania nieprzeklamanej informacji ;-)
    • t0g Re: Odwracanie entropii 14.01.06, 22:53
      Entropia to jest S = k*ln(G), gdzie G to jest "multiplicity function" (nie znam
      dokladnegopolsiego terminu) albo tez, używajac języka fizyki kwantowej, po
      prostu krotnosc degeneracji stanu. Czy odwracanie entropii polega na tym, że
      trzeba wziąc odwrotnosc tego wyrazenia, czyli 1/[k*ln(G)], czy jest to
      odwrotnosc w tym sensie, że bierze sie funkcję odwrotną w stosunku do logarytmu,
      czyli antylogarytm, a więc w danym przypadku exp(G)?
      • Gość: gość Re: Odwracanie wzrostu entropii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 08:29
        Odwracanie entropii w sensie odwracania jej cechy właściwej,tzn skłonności do
        wzrastania.
        "W układzie zamkniętym w dowolnym procesie entropia rośnie".
        pl.wikipedia.org/wiki/Druga_zasada_termodynamiki
        Półprzewodniki rozpraszają energię elektryczną w postaci ciepła.Postęp
        nastąpiłby gdyby ją zaczęły pobierać(mniej rozpraszać) z otoczenia i używać.
        • Gość: p. Re: Odwracanie wzrostu entropii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 10:10

> Odwracanie entropii w sensie odwracania jej cechy właściwej,tzn skłonności do
          > wzrastania.
          > "W układzie zamkniętym w dowolnym procesie entropia rośnie".
          > pl.wikipedia.org/wiki/Druga_zasada_termodynamiki
          > Półprzewodniki rozpraszają energię elektryczną w postaci ciepła.Postęp
          > nastąpiłby gdyby ją zaczęły pobierać(mniej rozpraszać) z otoczenia i używać

Postep gosciu nastapilby gdybys sie najpierw czegos nauczyl
          a potem probowal dopiero filozofowac ;-)
          • Gość: gość Re: Odwracanie wzrostu entropii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 12:59
            p jest trolem
            • Gość: p. Re: Odwracanie wzrostu entropii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 13:26

> p jest trolem

Brawo gosciu !!
              Po co sie uczyc ?
              Lepiej poczytac wikipedie i pisac dyrdymaly na forum ;-)
    • Gość: gość Re: Pólprzewodniki i odwracanie ptzyrostu entropii IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.01.06, 15:50
      > Do czego ten proces moze doprowadzić kiedy
      > ś fizycznie?
      Eksplozja elektroniki i informatyki przypomina zabawę z bombą wodorową,bo można
      także oczekiwać lawinowego wzrostu elektroniki która wyprze człowieka i
      doprowadzi do tego,że każdy bit informacji o człowieku będzie pewny i
      przeanalizowany.Na pewno ilość ciepła wytwarzana na przeprowadzenie jednej
      operacji logicznej(i związana z tym entropia)maleje,ale rośnie
      nadmiarowość.Pólprzewodnikowe życie stało się faktem,to symbioza półprzewodników
      z człowiekiem.One porozumiewają się i analizują nawet bez ingerencji
      człowieka.Także to życie wyłamuje się z zasady przyrostu entropii dla układów
      izolowanych,"ład" rośnie kosztem rozpraszanej w postaci ciepła energii
      elektrycznej.Półprzewodnikowa lodówka to mój dobry koncept.
      • Gość: p. Re: Pólprzewodniki i odwracanie ptzyrostu entropi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:58
        ...
        > Także to życie wyłamuje się z zasady przyrostu entropii dla układów
        > izolowanych,"ład" rośnie kosztem rozpraszanej w postaci ciepła energii
        > elektrycznej.

Gdzie tu wylamanie ? A gdzie uklad izolowany ????

> Półprzewodnikowa lodówka to mój dobry koncept.

Czyzby sam pan Peltier ???
        A moze Napoleon we wlassnej osobie ?;-)

• Gość: gość Re: Pólprzewodniki i odwracanie ptzyrostu entropi IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.01.06, 10:16
          troll p nadaje nowe znaczenie określeniu polskiego kmiota,to ze mogł spotkać mnie na przystanku autobusowym 10 lat temu to dla niego juz powód do szantażowamia.Troll p nie powiedział nic,i radziłbym też przejrzeć innych dyskutantów,czy nie oceniają innych negatywnie.
          • Gość: p. Szukajmy trolla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 10:45
            > troll p nadaje nowe znaczenie określeniu polskiego kmiota,to ze mogł spotkać
            > mnie na przystanku autobusowym 10 lat temu to dla niego juz powód do
            > szantażowamia.

Na ktorym przystanku ?
            I w jakim miescie ?;-)

> Troll p nie powiedział nic,i radziłbym też przejrzeć innych dyskutantów,czy
            > nie oceniają innych negatywnie.

Forum nie jest od przemowien czy gadania bez sensu.
            Ocenianie tego co pisza inni jest prawem kazdego
            uczestnika tego forum, co wiec w tym co napisalem wczesniej
            jest tak niezwyklego ?;-)

Moze lepiej by zachecic dyskutantow by przejrzeli forum
            i sprawdzili kto tu lubi wypisywac dyrdymaly gosciu ?
    • t0g Re: Drogi Gosciu, 18.01.06, 08:53
      Wujaszek "p" niestety jest choleryk i nie ma za duzo talentu pedagogicznego. Ja
      Ci pare slow powiem na spokojnie. Ale tylko pare, bo jeszcze musze sie
      przygotowac do jutrzejszych zajec! No wiec, w tej Wikipedii to chyba autor
      troche pokrecil sprawy, bo najwyrazniej nie rozumie on, co to jest "uklad
      zamkniety". Uklad zamkniety to wyidealizowane pojecie i w rzeczywistosci takich
      nie ma, mozeny tylko zrobic w praktyce cos, co jest lepszym lub gorszym
      przyblizeniem ukladu zamknietego (np. termos). No nic, ale mozemy sobie
      zalozyc, ze taki uklad istnieje - no i do niego nie wplywa, ani z niego nie
      wyplywa zadna energia, czyli zwasze Delta(Q)=0. Zatem uzycie tego wzoru
      calkowego na zmiane entropii, ktory autor podal, jest niepoprawne.

Nieprawda jest, ze w ukladzie zamknietym entropia zawsze wzrasta - nie musi,
      moze pozostawac stala, o ile w tym ukladzie zachodza tylko procesy odwracalne.
      Wzrasta wtedy, gdy zachodzace procesy sa nieodwracalne. Ale wzrost entropii nie
      wynika wtedy z tego wzoru, ktory jest podany w artykule.

Entropia, w ujeciu termodynamiki klasycznej, nie jest pojeciem latwym do
      zrozumienia. Nie jest ona czym, co mozna wyznaczyc droga bezposredniego
      pomiaru. Do teorii wprowadza sie entropie poprzez ZAPOSTULOWANIE jej istnienia.
      Jest to wiec funkja abstrakcyjna (nie ona jedna w fizyce, funkcja falowa,
      niezwykle wazne pojecie w fizyce kwantowej, tak samo jest).

Latwiej jest chyba zrozumiec entropie na gruncie podejscia nmikroskopwego,
      czyli teorii, ktora zwiemy albo "termodynamika statystyczna" albo "mechanika
      statystyczna" (tych dwoch nazw mozna uzywac wymiennie). Entropie wtedy ma
      powiazanie z rachunkiem prawdopodobienstwa i jej "wykladania fizyczna" staje
      sie przez to pojeciowo bardziej "namacalna". Moge polecic dobra ksiazke, ktora
      przedstawia to ujecie w sposob bardzo przejrzysty - o ile by Cie to
      interesowalo.

Jesli tutaj mowilem o rzeczach, ktore sa dla Ciebie oczywiste, to wybacz
      staremu belfrowi. Ja ucze termodynamiki w ujeciu klasycznym i statystycznym na
      poziomie studiow doktoranckich od wielu lat, stad wiec odruch tlumaczenia
      innym. Nota bene, w srode mam wlasnie omawiac wyprowadzenie wzoru na entropie
      gazu idealnego w podejsciu klasycznym i musze przedtem jeszcze usiasc i
      wszystkie kolejne kroki sobie przypomniec.

Pozdrowienia, t0g

PS. A co do lodowek polprzewodnikowych - "p" mowi szczera prawde, isnieja one
      juz od dawna i sa oparte na tzw. zjawisku Peltiera. Peltier zreszta
      zaobserwowal to zjawisko przy uzyciu drutow metalowych, a nie polprzewodnikow -
      polprzwodniki tylko pozwalaja uzyskac duzo silniejszy efekt.
      • Gość: gość Re IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.01.06, 10:26
        t0g,dla nieszczęsnych czytalników(przypadkowych) tego wątku wypada wyjaśnić,ze lodówka Pelteira działa i nie ma fizycznie żadnego problemu.Wypada też wyjaśnić,że nie używałem takiego określenia Lodówka Peltiera.
        • t0g Re: Przepraszam, muszę przyznać z pokorą 18.01.06, 11:13
          ...że nie miałem wszystkiego "na świeżo" w głowie pisząc mój post, bo wątek
          przejrzałem rankiem, a napisałem wieczorem już powtórnie nie czytając. Jeśli
          niesłusznie uznałem, że trzeba przeprowadzić "sesję łopatologii", to sie
          sumituję.
          • t0g Re: PS: Wiesz, Drogi Gosciu, że mnie się też 18.01.06, 11:23
            zdarzyła podobna "przygoda" w związku z entropią. W dyskusji na temat entropii
            nadnmieniłem coś o tzw. "paradoksie Gibbsa". Jeden z dyskutantów uznał mnie
            wtedy za kogoś kompletnie "zielonego" i zalecił mi czytanie książki, którą ja
            akurat świetnie znam... Tej własnie, którą ja z kolei Tobie chciałem polecić.

Zmylił mnie trochę podany przez Ciebie link do Wikipedii, bo w tym artykule
            autor jednak, co tu dużo mówic, "wciska kit".
            • Gość: gość Re: PS: Wiesz, Drogi Gosciu, że mnie się też IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.01.06, 15:54
              t0g napisał:
              > Zmylił mnie trochę podany przez Ciebie link do Wikipedii, bo w tym artykule
              > autor jednak, co tu dużo mówic, "wciska kit"
              Dlaczego,artykuł jest dość rozwlekły i z morałem o koncepcji śmierci cieplnej wszechświata,która przeżyła zmianę paradygmatu...
              • t0g Re: Wciska kit, bo matematyka jest niepoprawna 18.01.06, 19:51
                Wzor podany w artykule nie ma zastosowania do omawianaefgo przypadku, co
                oznacza, ze gosc nie rozumie fizyki, o ktorej mowi.

Ten wzor calkowy stosuje sie do ukladow, ktore wlasnie NIE SA zamkniete.
                A jesli zastosowac go do ukladu zamknietego, to wychodziloby, ze entropia w
                takim ukladzie ZAWSZE JEST STALA, co jest w sprzecznosci z tym, co on mowi.

Musze na ten artykul napuscic jednego znajomego profesora z Wydzialu Fizyki UW,
                ktory jest specjalista od termodynamiki i jednoczesnie strasznym cholerykiem -
                on go rozniesie w proszek.
    • Gość: gość Re: Lodówka Peltiera-przykładowy link IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.01.06, 12:43
      www.annapol.pl/index.php?d=produkt&id=130
      • t0g Re: Jestes pewien, ze to Peltier? Inny link 18.01.06, 19:55
        tez o Peltierze:

www.digit-life.com/articles/peltiercoolers/
        • Gość: gość Re:Właściciel strony jest odpowiedzialny,dla mnie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.01.06, 21:54
          to to www.madsci.org/posts/archives/sep99/938380875.Ph.1.gif
          • t0g Re: Zadziwila mnie niska cena. Lodowki Peltiera 19.01.06, 00:48
            wydawalo mi sie, do tanich nigdy nie nalezaly. Moze sie zmienilo?

Prawde mowiac, specjalnie nie sledzilem sytuacji, bo do swojej pracy
            potrzbowealem duzo nizszych temperatur, niz "Peltiery" sa w stanie wytoworzyc.
            Chyba gdzies widzialem kiedys ogloszenie o takiej, ktora schodzila do 200 K.
    • Gość: gość Ciekawy cytat _nie_ _mój_ IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.01.06, 22:18
      Ks. mgr Piotr Subocz - Bioelektroniczna koncepcja abiogenezy wg ks. Prof W. Sedlaka

Bioelektroniczny model abiogenezy

Poznanie genezy życia na Ziemi jest dziś jednym z najbardziej dyskutowanych
      problemów w biologii. Dla zrozumienia skomplikowanego i długiego procesu
      abiogenezy szuka się rozwiązań w dziedzinach pozornie nie związanych z biologią,
      takich jak, termodynamika procesów nieodwracalnych, elektroniki, czy też
      mechaniki kwantowej. Próbę zbudowania takiego interdyscyplinarnego modelu
      abiogenezy podje W. Sedlak. Model ten, zwany bioelektronicznym opiera się na
      podstawowym założeniu, iż obecnie, życie to nie tylko odwracalne reakcje
      chemiczne ale także półprzewodnikowe właściwości masy organicznej. Konsekwencją
      takiego założenia, są niżej przedstawione drogi ewolucji życia podzielone na
      trzy, wyraźnie widoczne u Sedlaka etapy. Czas do zawiązania się protoorganizmu,
      analiza tego czym był, oraz ewolucja w kierunku znanego nam dziś życia.

Droga do życia

Wyjaśnienie zagadnienia genezy życia jest procesem złożonym. Domaga się bowiem
      nie tylko ustalenie pojęć i praw rządzących rozwojem, lecz nadto i obrania
      "początku", od którego procedura eksplantacji się zaczyna. Sedlak punkt zerowy
      umieści w elektromagnetycznej próżni[24], z której wyłoni się punkt osobliwy
      będący na przykład fotonem. Nie jest to przypadek, że tą właśnie quasi-cząstkę
      posiadając energię, a nie posiadając masy spoczynkowej wybrał Sedlak na początek
      wszystkiego[25]. Cała masa fotonu związana jest z jego ruchem z prędkością
      światła[26]. Jego powstanie, wywodzi Sedlak kwantyzując próżnię. Przestrzeń
      według niego nie jest ciągła i jak każda energia ma ziarnistą strukturę[27].
      Szukając najmniejszej ograniczonej przestrzeni dochodzi do czworościanu
      foremnego[28] jako obrazu najlepiej przedstawiającego pojedynczy kwant próżni,
      który przez Sedlaka nazwany jest magnelem[29]. Foton byłby tutaj szczególnym
      przypadkiem sprzężenia dwóch magneli realizujących razem także tetreadr[30].
      Jego powstanie, spowodowało zaburzenie elektromagnetycznej próżni, które
      przenoszone było dalej w kierunku "umasowienia" energii[31].
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka