Gość: nat IP: *.chello.pl 25.05.06, 01:38 a ile Glaxo zapłaciło za pobyt dziennikarza, zeby napisał artykuł, którego celem jest de facto presja na przepisywanie dwóch leków ich produkcji na POPCh. No, chyba że to konkurencyjna firma... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: komar do nata IP: 86.68.58.* 25.05.06, 02:20 maniakalne przypisywanie komus czegos, czego nie zrobil to tez choroba, i to bardzo grozna dla otoczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RADECKI Re: do nata IP: *.bb.online.no 25.05.06, 09:46 moze ja cos zrobie wtym przypadku. Moj uvestor ma ojca 73 lata z KOLS to to samo tylko på Skandynavsku.. Otoz ja lecze te chorbe SKUTECZNIE i w podskokach 3 n miesiac i sukcess czlek prawie nie wstawl z krzesla.. Macie jakis pomysly proze o dobrego dla ludzkosci tzw e-maila bizwater@hotmail.com 0047 986 738 00 Oslo Pozdrwiam i zycze rozwaznego i sceptycznego kontaktu-nowa ekonomia kaju w takim razie KOLS dolary widze na horyzoncie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Słaby Re: do nata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:04 A mógłbyś po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: do nata 25.05.06, 13:08 On żyje sobie na swojej własnej Różowej Planecie. Na tym forum jest jeszcze parę jego postów. Na profesjonalną diagnozę psychiatryczną to za mało, ale mi wystarczy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus gdyby mógł to by napisał po polsku IP: *.chello.pl 25.05.06, 19:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karollo do nata jeszcze ja.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:20 niech zyją spiskowe teorie dziejów, matriksy, i inne zwierzątka... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Wyrok na płuca 26.05.06, 09:26 a ja rzuciłem (po 10 latach) :), i stwierdzam, że cały ten nałóg jakiś przereklamowany jest ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Wyrok na płuca IP: 213.241.34.* 26.05.06, 17:09 Tak, oczywiście za tym wszystkim stoją koncerny farmaceutyczne, a palenie tak na prawdę wcale nie szkodzi. A może nawet jest zdrowe? Może przydałby sie jakiś artykuł o środkach farmaceutycznych na manię prześladowczą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Re: Wyrok na płuca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 12:14 Az sie niedobrze robi od textow:ze palenie jest wlasciwie zdrowe!Bylam wielkim palaczem,doprowadzilam sie do stanu, w ktorym na ulicy mnie trzeba bylo podnosic bo kroku nie moglam zrobic samodzielnie a kaszel rozrywal mi pluca. Nie pale od lat kilkunastu,moze nie jestem zdrowa(podobno organizm nigdy sie nie oczyszcza)ale na pewno sprawna i calkiem niezle funkcjonuje. A co do koncernow-nigdy nie posilkowalam sie lekami,zmienilam jedynie tryb zycia wiec na mnie nie zarobili. Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Ustalili,ze papieros oznacza smierc 27.05.06, 17:27 To najwazniejsze.Kazdy papieros.U kazdego palacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scarlett_kapusta Re: Wyrok na płuca IP: *.warlock.pl 31.05.06, 10:42 Gość portalu: Halina napisał(a): skarbus, to byla ironia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eser Re: Wyrok na płuca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:27 I jeszcze trzeba dodać, że usta i oddech palaczy pachną jak różany ogród, a zgnilizną jedzie od niepalących!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ija Re: Wyrok na płuca IP: *.icpnet.pl 31.05.06, 08:40 Ludzie opamiętajcie się!!!!!Jak można mówić,żepapierosy nie szkodzą!!!! Sama paliłam kiedyś i wiem co znaczy nałóg. Dzisiaj właśnie coruję na tę chorobę.niezyczę nikomu tak złego samopoczuca.No i oczywiście bez leków nie ma mowy. Nie słuchajcie bredni ludzi nieodpowiedzialnych.No i oczywiście NIE PALCIE.Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
diora Re: Wyrok na płuca 31.05.06, 10:05 Po przeczytaniu tego artykułu i Twojej wypowiedzi cieszę się że rzuciłam ten okropny nałóg ponad rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Wyrok na płuca IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.06, 09:17 Dlaczego silne narkotyki zwane papierosami są legalne. Palacz Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka He he he, kolejny "mundry" 31.05.06, 09:58 1. Albo ja źle widzę, albo w tekście nigdzie nie pojawia się słowo Glaxo. To Ty je pierwszy napisałeś - ile Ci za to zapłacili? ;))) 2. Nie tylko GSK produkuje leki łagodzące POChP. 3. Oczywiście masz rację, nie nalezy wspominać o żadnych chorobach, nie uświadamiać ludzi, nie dawać żadnych porad, bo przecież to wszystko jest po cichu sponsorowane przez brzydkie firmy farmaceutyczne. 4. Zapomniałes zadać jeszcze jedno dramatyczne pytanie, a mianowicie, "kto zasponsorował wyjazd dziennikarza do San Diego, bo my i tak dobrze wiemy, kto za tym stoi". Ogólnie podsumowując - nie bełkocz juz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Wyrok na płuca 31.05.06, 10:50 A palcie sobie,ile chcecie! byle w swoich domach! wkurza mnie,że palicie wszędzie, np.na przystankach autobusowych, bo niby na dworze i wiatr rozwiewa dym. Ja chciałabym mieć zdrowe płuca,ale czy to możliwe,jesli nie mam wyboru? Jesli chcecie sie powoli zabijać, to prosze bardzo,ale każdy u siebie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Idę sobie ostatnio a tu stoi wielki komin i dymi. 31.05.06, 12:14 Jak się wkurzyłem i nakrzyczałem na niego, że to nieładnie, że ja niepalący jestem! Wkurzamnie ten brak wyboru. Albo spaliny z samochodów-gdzie mój wybór? Stoje sobie na przystanku autobusowym a autobus smrodzi. Skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Idę sobie ostatnio a tu stoi wielki komin i d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 00:58 Kominów i samochodów nikt nie wprowadza do lokali. Dym z komina bądź z przejeżdżających obok samochodów ma zerową uciążliwość w stosunku do osoby palącej. Od osoby, która paliła na przystanku papierosy i następnie wchodzi do autobusu, czuć wyraźny, intensywny smród. Smrodu spalin od osób stojących na przystankach jakoś nie czuć. To nie jest poprawność polityczna, ale walka z nałogiem mającym w d. jakiekolwiek normy współżycia społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaracz Na szczęście marihuana nie uszkadza pęcherzyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:58 płucnych, chroni także płuca przed rakiem, zawiera tylko 1/3 szkodliwych substancji zawartych w papierosach i pali się jej (wagowo) kilkadziesiąt razy mniej niż papierosy. Po za tym jest szkodliwa (skurcza oskrzela) - jednak trzebaby naprawdę dużo palić aby doprowadzić do choroby wymienionej w artykule która zresztą nigdy nie będzie tak ostra jak w przypadku papierosów (będą pęchęrzyki). Dlatego właśnie nie pije, nie pale petów ale ziela jakoś od 9-10 lat nie mogę sobie odmówić - o dziwo jak narazie kondycja fizyczna utrzymuje się na wysokim poziomie (spokojnie przejeżdżam 30 km na rowerze). Odpowiedz Link Zgłoś
van_monster Re: Na szczęście marihuana nie uszkadza pęcherzyk 31.05.06, 13:16 "chroni także płuca przed rakiem" :)) :)) :)) chyba właśnie się najarałeś, hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaracz Śmiej się ale ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 13:01 Nie, nie najarałem się - taki jest wynik ostatnich badań które zostały przeprowadzone przez amerykanów, z jednej strony zioło zawiera substancje powodujące raka ale z drugiej substancje zabijające komórki rakowe - z przewagą działania tych drugich. Odpowiedz Link Zgłoś
daysleeper Re: Wyrok na płuca 31.05.06, 12:03 "Po dokładnym przebadaniu grupy 56 palących kobiet i mężczyzn okazało się, że kobiety z reguły zaciągają się papierosem znacznie częściej i wypalają go do samiutkiego końca." Co to znaczy "znacznie częściej"? Chyba po to sie pali, zeby sie zaciagać za kazdym razem... przynajmniej ja tak robie. I też pale do konca... :] P.S. tyle sie juz naczytałem o szkodliwości palenia, ze chyba najwyższy czas rzuc czytanie... :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pewex Re: Wyrok na płuca IP: *.cyberlex.pl 31.05.06, 13:27 ja nie palę do końca jakieś 1,5-2cm przed ustnikiem gaszę :) i nie zawsze się zaciągam :))) czasem sobie kółka popuszczam, czasem ogromne kłębisko wypuszczam tak dla zabawy, a kobiety owszem często do końca aż do "pomarańczowego szaleństwa" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
larwinia Re: Wyrok na płuca 31.05.06, 15:54 wiecej razy zaciagaja sie jednym papierosem, kumasz? mozesz zaciaganc sie pietnasie czy dwadziescia razy i one sie zaciagaja wiecej razy Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Doprawdy zabawna jest już ta antynikotynowa 31.05.06, 12:09 politpoprawność. Wszystkie mendia marnuja tylko czas na te bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
tralala31 PIER**** nie pale;) 31.05.06, 12:33 6 lat palenia mi styka ide spuścić szlugi w kiblu www.cotynato.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Artykul jest ok. Część reakcji -trochę histeryczna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.05.06, 15:32 ...z tego, co na temat POChP do tej pory wiem, to artykul jest jak najbardziej rzetelny. Dobrze, że ostrzega. Za malo jest rzetelnej, ale nie nachalnej oświaty zdrowotnej w kraju, w którym - oby nikomu nie dane bylo chorować, bo gdy najslabszy - będzie musial się zmierzyć również z chorą slużbą zdrowia. A z tego, co wiem, to skutki POChP są rzeczywiście potworne, tylko doznaje się ich nie - mając lat 18, 20, 25, czy 30, tylko np. po 40tce - generalnie po kilkunastu i więcej latach palenia. Trudno sobie to więc w ogóle wyobrazić jak się ma wlaśnie np. 20, a nawet 30 lat, bo wtedy perspektywa bycia kiedyś 40latkiem (o 50-cio nie wspomnę) wydaje się tak odlegla i nierealna, że odrzuca się ją pod haslem "nie dotyczy". Spirometria jest badaniem tak prostym i tak dostępnym, nawet w Polsce z koślawą SZ, że rzeczywiście każdy palacz powinien ją wykonać i potem powtarzać co jakiś czas. Chodzi o stwierdzenie pojemności pluc, bo jej zmniejszenie w stosunku do norm obowiązujących dla danej kategorii wiekowej kobiet/mężczyzn może wskazywać na rozwój choroby. Pozdrawiam palaczki/palaczy, życząc im i sobie powodzenia w zerwaniu z nalogiem. PS ...bo nawet jeśli i mnie i pewnie Was denerwuje czasem nachalność i natarczywość dzialań antynikotynowych (np. odgórne nakazy, zakazy i zarządzenia), to faktem jest, że bez papierochów naszemu zdrowiu byloby lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjk Re: Artykul jest ok. Część reakcji -trochę hister IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 16:38 gdzie te badania robią, w szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Artykul jest ok. Część reakcji -trochę hister 31.05.06, 22:27 W szpitalu, w przychodniach, w prywatnych gabinetach. badanie jest nieinwazyjne i krótkie, tylko trzeba się trochę wysilić, bo polega na wydmuchiwaniu powietrza przez ustnik "na komendę" pielęgniarki. Spirometr jest podłączony do komputera, który natychmiast podaje wynik. Naprawdę nic strasznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Re: Wyrok na płuca 31.05.06, 23:26 palenie; kaszel,dusznosc,zmeczenie = smierc w trybie przyspieszonym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shannon Re: Wyrok na płuca IP: 80.240.163.* 01.06.06, 07:25 To co?moze ziółka trzeba palić??:) Czytałem ostatnio ze bardzo sa healthy:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixa Wyrok na płuca IP: 80.51.118.* 28.03.07, 12:38 Nigdy nie paliłam papierosów i od 3 lat lecze pochp, serevent, atrovent, flixotide dysk.Jakoś sie trzymam. Odpowiedz Link Zgłoś