Dodaj do ulubionych

Albo młodość, albo rak

07.09.06, 00:28
A juz myslalem, ze wykiwalismy Naszego Stworce
i dalismy po nosie zarowno Pieklu jak i Niebu.....
jak Pan Twardowski.....
Obserwuj wątek
    • fraglesi67 Pan się zabezpieczył 07.09.06, 08:04
      Wszechmogący wiedział, że będziemy hakerzyć przy jego dziele i zabezpieczył
      się. Życie jest piękne i niestety krótkie.
      • Gość: ojej Re: Pan się zabezpieczył IP: 80.54.108.* 07.09.06, 08:12
        Ciekawe...Teraz tylko usunąć gen odpowiedzialny za powstanie komórek rakowych...
        • Gość: Michał Re: Pan się zabezpieczył IP: *.chello.pl 07.09.06, 08:38
          Rzecz w tym że nie istnieje coś takiego. Komórki rakowe powstają gdy w jednej
          komórce nastąpi jednocześnie kilka bardzo specyficznych mutacji. Mutacje w
          komórkach następują cały czas, ale jak długo nie zbierze się ten komplet,
          komórka jest niegroźna. Usunięcie wspomnianego genu jest po prostu jedną z
          potrzebnych mutacji - a więc pozostaje wtedy już tylko uzupełnić komplet.
        • Gość: genetyk Re: Pan się zabezpieczył IP: 156.17.92.* 07.09.06, 08:47
          Tak... tylko problem polega na tym, że większość genów związanych z rakiem
          reguluje właśnie podziały komórkowe. Jak usuniemy te geny to komórki przestaną
          się dzielić. Wtedy oczywiście nie będzie nowotworów (bo nowotwory to
          niekontrolowane podziały komórkowe), ale będziemy się szybciej starzeć, bo nasze
          organy nie będą się odnawiały, a więc kółko się zamyka. A jak pomieszamy za
          bardzo w naszyvh genach to również nie będziemy rosnąć... (bo w końcu wzrost to
          też podziały komórek), a może nawet się rodzić.... (bo rozwój nowego organizmu
          to też podziały komórek), a wtedy człowieka nie będzie na tej planecie...., i
          problem nowotworów u człowieka sam się rozwiąże, łącznie z długością jego życia.

A tak na marginesie: takich genów, których produkty dbają o dobry stan naszego
          organizmu, ale przy okazji "skracają" nam życie jest znacznie więcej. I przy
          okazji odkrycia wielu z nich twierdzono, że oto znalazł się cudowny środek na
          walkę z nowotworami lub wydłużający nasze życie. I jak na razie niewiele z tego
          wynika.
          • Gość: fenixproductions Re: Pan się zabezpieczył IP: 62.233.251.* 07.09.06, 08:58
            To logiczny wniosek. Zastanawia mnie jednak kiedy ci "hamerykanscy" naukowcy do
            niego doszli? Dla mnie bylo to oczywiste juz w szkole podstawowej ;)
            Skoro rak to niekontrolowany wzrost komorek, a wieczna mlodosc, to ich
            tworzenie, to zla kontrola nad mlodoscia bedzie powodowac to pierwsze.
            • Gość: ula Re: Pan się zabezpieczył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:58
              Tak, ale wiedziec cos a to odkryc i udowodnić to zasadnicza różnica.
              • Gość: Eustachy Re: Pan się zabezpieczył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 20:55
                Czasami nie trzeba niczego odkrywać a wystarczy przemyśleć dotychczasową wiedzę.
            • Gość: Don Pedro Re: Pan się zabezpieczył IP: *.dyn.optonline.net 08.09.06, 04:07
              Kolego o tak skomplikowanym nicku, nie zrozumiałeś tego materiału ,o którym tak
              stanowczo się wypowiadasz, że ty wiesz lepiej.Badania naukowe w/w uczonych
              dowiodły , że za proces starzenia się organizmów odpowiedzialny jest gen Ink4a,
              który także kontroluje rozwój komórek rakowych.Usunięcie w/w genu spowoduje
              owszem zatrzymanie procesu starzenia się, ale także konsekwecją jego braku
              będzie rozwój komórek rakowych.Konstatacja jest taka, że przy obecnym stanie
              wiedzy i nauki , ich badania na razie są zaczątkiem olbrzymiej pracy, która
              musi być wykonana.Więc przemyśl to , co przeczytałeś a póżniej bez sensu
              skomentowałeś.
          • Gość: takisobie... Pan się zabezpieczył..ale my będziemy lepsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:31
            Procesy podziałów, apoptozy, geny odpowiedzialne za to wszystko i ich produkty
            znane są dopiero od kilku lat. W skali ludzkości to błysk. Wierzę że prędzej
            czy później będziemy w stanie przeprogramować nasz organizm na długowieczność.
            Z rakiem będziemy walczyć wykorzystując te same mechanizmy do selektywnego
            niszczenia komórek. Takie leki już są w początkowych testach.
            • Gość: ulabiotech Re: Pan się zabezpieczył..ale my będziemy lepsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 11:01
              Różne leki są w początkowych testach od wielu lat... Np. jest substancja
              zwalczająca próchnicę w 100%. Tylko jakoś nikt tego nie wprowadza, niestety -
              konflikt interesów. Chodź jestem przeciwnikiem "teorii spiskowych", to zdaje
              się, że o naszym życiu dziś decyduja koncerny farmaceutyczne.
              • Gość: taki sobie... Re: Pan się zabezpieczył..ale my będziemy lepsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 11:10
                Mnie martwi coś innego: koncentracja kapitału i wiedzy w przemyśle
                farmaceutycznym. Prawie każda mniejsza firma która wymyśla jakiś sensowny lek
                jest wykupywana przez jakiegoś giganta tej branży. To spowoduje że za jakiś
                czas będziemy mieli do czynienia z oligopolem lub monopolem.
            • Gość: FreakyMisfit Re: Pan się zabezpieczył..ale my będziemy lepsi IP: *.dialog.net.pl 08.09.06, 13:23
              Dokładnie... kwestia wykiwania Stwórcy jest tak naprawdę kwestią czasu.
        • Gość: biolog Re: Pan się zabezpieczył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 13:42
          Musialbys niestety usunac wiekszosc genow odpowiedzialnych za powstawanie
          nowych generacji komorek, czyli za podzialy komorkowe. Nietety ingerencja w
          wiekszosc skladowych odpowiedzialnych za "powstawanie nowotworu" i "obrone
          przed nowotworem" jest ze soba silnie powiazana i jakakolwiek ingerencja dziala
          jak miecz obusieczny. Czego najlepszym przykladem jest powyzszy artykul.

Pozdrawiam
      • Gość: x Re: Pan się zabezpieczył IP: 217.153.80.* 07.09.06, 08:41
        życie nie jest krókie... jest wieczne...
      • pizza Pan się zabezpieczył ? 07.09.06, 09:56
        Pan EA wstawił nam taki bezpiecznik bo musiał - z pewnością wiedział ze kiedyś
        sami to dzieło rozkodujemy. Przechytrzył rywala kolejny raz...
        • Gość: telemorele Re: Pan się zabezpieczył ? IP: 62.189.241.* 07.09.06, 12:07
          wszyscy mowiacy o przechytrzaniu Pana zapominaja o jednym On nas stworzyl wiec
          poniekad musialby sie przechytrzac sam siebie lub stworzyc cos niedoskonalego.
          Jesli dal nam rozum i wolna wole to poto zebysmy wlasnie takie zagadki lamali.
          A ze jestesmy glupsi od niego to zamiast 6 dni zajmuje nam to kilka tysiecy
          lat :)
          A jaka nedzie cena z odkrycie kolejnej z boskich tajemnic? Coz, rozszczepienie
          atomu tez taka zagadka bylo. Teraz jego dzieci w Iranie zamierzaja z tej
          tajemnicy skorzystac a dzieci w Ameryce skrzystaly juz 2 razy na spora skale :)
      • Gość: VolnyM Re: Pan się zabezpieczył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 10:24
        Moze to i dobrze, ze ludzie umieraja.
        Gdyby nie to, nasza planeta szybko okazalaby sie za mala.
        A potem Układ Słoneczny, galaktyka... wszechświat.

Czyś nie lepiej patrzeć na ten piękny świat z... "innej perspektywy" ;-)
        • Gość: ree Re: Pan się zabezpieczył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 13:15
          zgadzazm się. nie dośc że już jest nas za wielu to co będzie jak przestaniemy
          umierać? gdzie my sie pomieścimy? najpierw znajdzmy inne planety na których
          można by pomieścić tych "nieśmiertelnych"
          a ja to bym sie niezgodziła na nieśmiertelność. co bym robiła przez te wszystkie
          lata? a może TAM jest lepiej?
    • Gość: tatto Re: Albo młodość, albo rak IP: 85.189.74.* 07.09.06, 08:30
      A mozecie sobie wyobrazic, ze Kaczki zylyby np. 200 lat?
      • moher75 Re: Albo młodość, albo rak 07.09.06, 08:56
        Gość portalu: tatto napisał(a):

> A mozecie sobie wyobrazic, ze Kaczki zylyby np. 200 lat?

A czy potrafisz na chwilę zapomnieć o swojej obsesji ?
      • partisan76 Re: Albo młodość, albo rak 07.09.06, 09:15

ja nie potrafie sobie wyobrazic kolejnego roku... ale to juz chyba kwestia mojej
        plytkiej lumpen-wyobrazni...
        • introligator_snu Re: Albo młodość, albo rak 07.09.06, 10:40
          to pewnie dlatego, ze jestes lze-patriota i nie chcesz zeby "Wielki" wodz
          przyswiecal nam i grzal cieplem swego zywota przez wieki, wiekow.
      • siostra_tlenu Re: Albo młodość, albo rak 07.09.06, 10:00

-----------
        Na razie naukowcy eksperementuja na chomikach..;)
      • Gość: Protonus Re: Albo młodość, albo rak IP: *.bg.us.edu.pl 11.09.06, 14:44
        No tak 200 letnie życie kaczorów to byłby koszmar.
    • rudy_rudolf nieuchronny proces-starzenie się 07.09.06, 09:23
      ciągłe starzenie się to jedyna sprawiedliwa rzecz w życiu-starzeją się
      wszyscy-bogaci i biedni, Amerykanie i Rosjanie, lekarze i bandyci.

lepsza strona życia
      www.asiaq.pl
      wygraj szkolenie
      www.grupa-kreatywna.pl
      • armagedon6661 Re: nieuchronny proces-starzenie się 08.09.06, 10:32
        A nie lepiej przdłużyć młodość i umrzeć młodym w wieku 60,70 lub 80. Po co żyć
        wiecznie.
      • Gość: ree Re: nieuchronny proces-starzenie się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 13:18
        to najinteligentniejszy komentarz jaki przeczytałam do tego artykułu!!!
    • alex-alexander Albo młodość, albo rak 07.09.06, 09:35
      Jak to? Zaraz po urodzeniu nie bedziemy sie starzec? Bedziemy zawsze mali i
      wazyc 3-5 kilo. Czy niemowleta, ktore nie beda sie starzec beda mogli miec
      dzieci?
      • Gość: gość Re: Albo młodość, albo rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 09:39
        Ja myśle ,że szczury to jednak nie odpowiednie istoty. POiwnno przeprowadzić
        siębadania na kaczkach. Szcególnie bliźniaczo podobnych. To by były
        jakieśbardziej wiarygodne badania.:)
        • kloszu Re: Albo młodość, albo rak 07.09.06, 10:08
          Jeszcze lepiej na Kaczorze Donaldzie
    • pizza długowieczność albo przyrost naturalny 07.09.06, 09:54
      jedno z dwojga - jeśli przedłużymy życie człowieka konieczna będzie ścisła
      kontrola urodzin
      • martina.poland Re: długowieczność albo przyrost naturalny 07.09.06, 09:55
        Ale mi odkrycie, od początku artykułu byłam ciekawa, kiedy wspomną o
        nowotworach.
    • Gość: iGrek Ludzkość coraz szybciej zmierza do samozagłady IP: 80.50.180.* 07.09.06, 09:57
      Dowcipy, które zaczynają się od słów "amerykańscy naukowscy odkryli", wydają się być coraz mniej
      śmieszne.

Przeludnienie, pozornie nam nie zagrozi. Znów jedyną (higieniczną) metodą na przetrwanie będzie
      wojna.
      Choć często iluzoryczna, to jednk prawdziwa równość wobec starości i śmierci miałaby przestać być
      faktem. A konsekwencje? Przecież nie skończy się to jedynie happy endem i sielanką, no może dla kilku
      najzamożniejszych.

Jaki IQ powinni mieć naukowcy, aby mogli wyobrazić sobie scenariusz takiej "walki i ogień"?

Warto zastanowić się nad nauką jaka płynie z doświadczeń zdobytych na polu energetyki jądrowej, po
      to aby dojść do wniosku, że ludzkość en mass jest za głupia, aby szybko nauczyć się zasadami
      bezpiecznego posługiwania się zabawkami, które sobie wymyśli.

__
      Nie uważam, żeby Średniowiecze było moim ulubionym okresem w historii, lubię swoją epokę.
      • pizza Najstarsze pragnienie ludzkośći 07.09.06, 10:04
        od początku spisanej historii ludzie pragnęli żyć dłużej - "jak bogowie" - ale
        właśnie tego nam stwórcy odmówili - jak w historii Gilgamesza - dano nam "boską
        mądrość", "boskiego życia" - nam nie dano (z przekazów "mitologicznych" wynika
        ze byl to zabieg celowy)
    • Gość: jacek.sygula Epokowe odkrycie ! ale coś za coś wygląda na to że IP: *.devs.futuro.pl 07.09.06, 10:18
      gen blokuje namnażanie się komórek nowotworowych w sposób niekontrolowany i
      jednocześnie komórek macierzystych ! To jest super odkrycie ! Pytanie czy uda
      się zablokowac namnażanie komórek nowotworowych ! a macierzystych nie ?

Moim zdaniem natura nie da się oszukać (no moze troszkę) - żyjemy poprostu
      optymalnie długo dla spełnienia funkcji prokreatywnych
      • Gość: WujekDR E tam epokowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:39
        Co w tym takiego przełomowego - odkryto gen regulujący apoptozę i tyle. Nawet
        jak już będzie wiadomo w jaki sposób regulowana jest ekspresja tego genu to i
        tak nic to praktycznego nie da, ponieważ koduje on białko regulujące apoptozę
        wszystkich komórek, a nie tylko np. nowotworowych.
    • mozart zycie i smierc to konce tego samego kija 07.09.06, 10:25
      niesmiertelnosc prowadzi do niekonczacego sie podzialu komorek => rak => smierc
      niesmiertelnosc = smierc?
      • Gość: Optymista Re: zycie i smierc to konce tego samego kija IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.06, 10:42
        Nieśmiertelne będą dopiero andreoidy.
    • introligator_snu Ciekawe czy w ZUSie juz przygotowuja 07.09.06, 10:50
      Ciekawe czy w ZUSie juz przygotowuja plany awaryjne na wypadek wejscia na rynek
      lekow wydluzajacych zycie?? Trzeba by pewnie skladki podniesc, albo moze zaczac
      zciagac skladki z rolnikow... Zciagniecie skladek z rolnikow wywolaloby
      protesty spoleczne w tej grupie zawodowej. Lepper by zagrozil ze albo KRUS
      pozostanie zryczaltowany na starych zasadach, albo zerwie koalicje. Jako,
      ze "Wielki" brat nie bedzie mogl na to przystac, gdyz spowodowaloby to
      bankructwo ZUSu, koalicja upadnie. Jak koalicja upadnie trzeba bedzie rozpisac
      nowe wybory. Tępy narod juz pewnie nie bedzie chcial powtornie glosowac na
      Kaczynskich... IV Rzeczpospolita upadnie. Skonczy sie szansa na szybki rozwoj,
      wszechbogactwo, rownosc i sprawiedliwosc. Swiatowe mocarstwa przestana sie z
      nami liczyc. Rzeczy w lodowkach zaczna znikac !!!
      Biada nam!!!
      Nie pozwolmy na kontynuowanie prac nad lekiem...
      • Gość: Protonus Re: Ciekawe czy w ZUSie juz przygotowuja IP: *.bg.us.edu.pl 11.09.06, 14:52
        Zus się czymś przejmuje?Siedzą tam jak zwykle szuje.Ale odkrycia są
        fascynujące.KRytykom przypominam,że podobnie było z mikroprocesorami,genami.Do
        czego to się przyda? kwięczeli sceptycy.Farmakologiczne przedłużanie życia
        będzie faktem za jakieś 15 lat.
    • Gość: ulabiotech Albo młodość, albo rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:54
      Hmm tam musi być jakaś "zapadka", która w miarę upływu czasu przybliża się i
      przybliża do genu Ink, aż w końcu go dosięga i się zaczyna. :) Ale raczej jest
      on aktywny od narodzin i pewnie bez niego nie moglibyśmy dorosnąć, tak?
    • Gość: zabytek Gen o dwóch ostrzach IP: *.hsd1.ma.comcast.net 07.09.06, 14:32
      Kiedyś o takich rzeczach (mieczach i metaforycznych), które Anglosasi nazywają
      "double-edged" mówiło się po polsku "obosieczny"... Ale przecież można
      przetłumaczyć idiom dosłownie - w ten sposób zamiast metafory dwoistego
      działania dostajemy dwa ostrza (w skali molekularnej?) umieszczone w różnych
      miejscach genu...
    • Gość: Jurek, Hants, UK Albo młodość, albo rak IP: *.lns2-c8.dsl.pol.co.uk 07.09.06, 15:56
      Drogi Heraldku, nie wiń czegoś, co istnieje tylko jako zabobon lub przesąd a
      jest naturalnym procesem natury. Zyjemy po to, aby przekazać nasze geny
      następnemu pokoleniu i to wszystko. Reszta, to neurotyczne myślenie życzeniowe.
      Cieszmy się tym, co mamy, nie nadużywając darów natury. Pozdrawiam.
    • Gość: Fischa Albo młodość, albo rak IP: 212.248.1.* 07.09.06, 16:19
      A tak sie ladnie zaczynalo ae zawsze musi byc jakies ale :(
    • Gość: bio Albo młodość, albo rak IP: *.ghnet.pl 07.09.06, 18:39
      "Scadden dowiódł też, że usunięcie genu Ink4a hamuje tzw. proces apoptozy,
      czyli zaprogramowanej śmierci komórki. "

A apoptoza właśnie w dużej mierze zapobiega rozwojowi raka.......
      No cóż- albo młodość, albo rak.
    • patman Kwestia: czy zaryzykowałbyś? 07.09.06, 19:22
      Ja tak na 60% jestem przekonany, że podjąłbym ryzyko związane z "naprawieniem" genu.
    • Gość: anal i tik nerwowy Błożesz ty mój !! To ja zaparzę czaju . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 19:54
      co siem stauo?
      • Gość: Marcel Re: Do genetyka........ IP: 217.96.28.* 07.09.06, 20:37
        Jestym w stanie zrozumieć Twoje wypowiedzi i na razie nie jestem chory.
        Tylko odpowiedz mi , czy mzm się czego obawiać.
        W mojej rodzinie , do kiedy pamiętam (a mam tylko 50 lat z+) wszyscy poumierali
        na raka .I to tego samego rodzaju(moje określenie).
        Czy mam już się bać , czy niekoniecznie.
        WEiem, że mam genetyczne szanse.I trochę się boję.
        Wiem, że nie musisz mnie straszyć.Jesteś Bezimienny.
        Jeśli możesz odpisz.
        O rady Cię nie proszę. Od tego są lekarze.
        Sęk w tym, że mój syn jest lekarzem i to za granicą, i nie chce ze mną
        rozmawiać na ten temat.
        Jego Matka też zmarła na raka.
        Jeśli tylko możesz odpowiedz. I tak się boję.
    • dzimbim Panu Bogu nie udała się starość... 07.09.06, 20:29
      i cała nadzieja w uczonych,że po odkrytym genie starości,odkryją gen
      zapobiegajacy starzeniu sie organizmu:)
    • Gość: piotrek84 Albo młodość, albo rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 20:52
      Mnie to zwisa. I tak umrę w ciągu najbliższych 10-15 lat.
    • Gość: joe Wy swojego jeszcze nie wykiwaliście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 21:15
      A my swojego tak. Nazywał się bodajże Zeus, Dzeus, czy jakoś tak i nie przetrwał
      próby czasu..
    • Gość: alek Sa TEZ inne metody i jest nadzieja:) IP: *.aster.pl 07.09.06, 21:45
      Polecam wywiad z naukowcem Aubrey de Grey
      youtube.com/watch?v=caAjI5JO_Pw
      który ufundował nagrode kilka mln $ za "odmłodzenie" myszy

mprize.com

mniej więcej już wiadomo jak przy pomocy dostępnej techniki to zrobić.

Starzejemy się od 20 roku życia czyli wraz z końcem wzrostu, a raczej nie
      starzejemy a rozkładamy bo z upływem czasu to nie ma nic wspólnego. Śmierć jest
      konsekwencją tego przykrego procesu :( Polecam artykuł faceta od cryonics

www.benbest.com/lifeext/aging.html
      Może ktoś napisze o tym jakiś ciekawy artykuł w polskiej prasie?
      • Gość: Marceli Re: Sa TEZ inne metody i jest nadzieja:) IP: 217.96.28.* 07.09.06, 21:59
        No i wyszło na to, że genetyk się przestraszył.
        Ty , Alku masz rację .
        Ja się życia nie boję.
        Mogę żyć nawet 100 lat.
        We mnie jest nadzieja!
        • Gość: Bozenna Re: Sa TEZ inne metody i jest nadzieja:) IP: *.ny325.east.verizon.net 08.09.06, 00:38
          Marceli .Przepraszam,ze nie na temat i nie genetyk.Masz ladne imie ,tak jak
          moj wnuk.Serdecznie pozdrawiam . Nie martw sie na cos trzeba umrzec,wiec co za
          roznica na co?Ciesz sie dniem dzisiejszym,mysl pozytywnie.
    • narciarz2 Re: wole pozostawic swiat takim jakim jest 07.09.06, 22:23
      bekon6 napisał:

> WIEM ze rodza sie debile zboczency i mordecy na tym siecie ale takie artykuly
      > to woda na mlyn dla nich.

Trwaja poszukiwania genu odpowiedzialnego za glupote. Juz wiemy, ze nazywa sie
      bekon6. Jeszcze nie wiemy, gdzie sie ukrywa.
    • Gość: eeeee Re: Albo młodość, albo rak IP: *.wolfson.cam.ac.uk 08.09.06, 01:01
      Juz od dawna wszystkie choroby mozna leczyc a ludzie mogliby zyc kilka razy
      dluzej, problem w tym, ze NFZ tego nikomu nie sfinansuje;
    • Gość: azc 200 lat rządów Kim Dzong Ila IP: 150.254.85.* 08.09.06, 07:06
      Z okazji 200 rocznicy rządów Słońca Wschodu, naszego niezrównanego Kim Dzong
      Ila, obywatele otrzymają zwiększony przydział kory i trawy. Jednocześnie
      członkowie koreańskiej misji marsjańskiej zobowiązali się do wzmożenia
      czujności i poprawienia jakości naszych rakiet z głowicami z antymaterii.

Z komunistycznymi pozdrowieniami

Komitet Obchodów Dwusetnej Rocznicy Światłych i Sprawiedliwych Rządów Kim Dzong
      Ila.
    • tatapsa Albo młodość, albo rak 08.09.06, 08:12
      Zobacz: www.takagaleria.com.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka