heraldek 07.09.06, 00:28 A juz myslalem, ze wykiwalismy Naszego Stworce i dalismy po nosie zarowno Pieklu jak i Niebu..... jak Pan Twardowski..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fraglesi67 Pan się zabezpieczył 07.09.06, 08:04 Wszechmogący wiedział, że będziemy hakerzyć przy jego dziele i zabezpieczył się. Życie jest piękne i niestety krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojej Re: Pan się zabezpieczył IP: 80.54.108.* 07.09.06, 08:12 Ciekawe...Teraz tylko usunąć gen odpowiedzialny za powstanie komórek rakowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Pan się zabezpieczył IP: *.chello.pl 07.09.06, 08:38 Rzecz w tym że nie istnieje coś takiego. Komórki rakowe powstają gdy w jednej komórce nastąpi jednocześnie kilka bardzo specyficznych mutacji. Mutacje w komórkach następują cały czas, ale jak długo nie zbierze się ten komplet, komórka jest niegroźna. Usunięcie wspomnianego genu jest po prostu jedną z potrzebnych mutacji - a więc pozostaje wtedy już tylko uzupełnić komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genetyk Re: Pan się zabezpieczył IP: 156.17.92.* 07.09.06, 08:47 Tak... tylko problem polega na tym, że większość genów związanych z rakiem reguluje właśnie podziały komórkowe. Jak usuniemy te geny to komórki przestaną się dzielić. Wtedy oczywiście nie będzie nowotworów (bo nowotwory to niekontrolowane podziały komórkowe), ale będziemy się szybciej starzeć, bo nasze organy nie będą się odnawiały, a więc kółko się zamyka. A jak pomieszamy za bardzo w naszyvh genach to również nie będziemy rosnąć... (bo w końcu wzrost to też podziały komórek), a może nawet się rodzić.... (bo rozwój nowego organizmu to też podziały komórek), a wtedy człowieka nie będzie na tej planecie...., i problem nowotworów u człowieka sam się rozwiąże, łącznie z długością jego życia. A tak na marginesie: takich genów, których produkty dbają o dobry stan naszego organizmu, ale przy okazji "skracają" nam życie jest znacznie więcej. I przy okazji odkrycia wielu z nich twierdzono, że oto znalazł się cudowny środek na walkę z nowotworami lub wydłużający nasze życie. I jak na razie niewiele z tego wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fenixproductions Re: Pan się zabezpieczył IP: 62.233.251.* 07.09.06, 08:58 To logiczny wniosek. Zastanawia mnie jednak kiedy ci "hamerykanscy" naukowcy do niego doszli? Dla mnie bylo to oczywiste juz w szkole podstawowej ;) Skoro rak to niekontrolowany wzrost komorek, a wieczna mlodosc, to ich tworzenie, to zla kontrola nad mlodoscia bedzie powodowac to pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Pan się zabezpieczył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:58 Tak, ale wiedziec cos a to odkryc i udowodnić to zasadnicza różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eustachy Re: Pan się zabezpieczył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 20:55 Czasami nie trzeba niczego odkrywać a wystarczy przemyśleć dotychczasową wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Pedro Re: Pan się zabezpieczył IP: *.dyn.optonline.net 08.09.06, 04:07 Kolego o tak skomplikowanym nicku, nie zrozumiałeś tego materiału ,o którym tak stanowczo się wypowiadasz, że ty wiesz lepiej.Badania naukowe w/w uczonych dowiodły , że za proces starzenia się organizmów odpowiedzialny jest gen Ink4a, który także kontroluje rozwój komórek rakowych.Usunięcie w/w genu spowoduje owszem zatrzymanie procesu starzenia się, ale także konsekwecją jego braku będzie rozwój komórek rakowych.Konstatacja jest taka, że przy obecnym stanie wiedzy i nauki , ich badania na razie są zaczątkiem olbrzymiej pracy, która musi być wykonana.Więc przemyśl to , co przeczytałeś a póżniej bez sensu skomentowałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takisobie... Pan się zabezpieczył..ale my będziemy lepsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:31 Procesy podziałów, apoptozy, geny odpowiedzialne za to wszystko i ich produkty znane są dopiero od kilku lat. W skali ludzkości to błysk. Wierzę że prędzej czy później będziemy w stanie przeprogramować nasz organizm na długowieczność. Z rakiem będziemy walczyć wykorzystując te same mechanizmy do selektywnego niszczenia komórek. Takie leki już są w początkowych testach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulabiotech Re: Pan się zabezpieczył..ale my będziemy lepsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 11:01 Różne leki są w początkowych testach od wielu lat... Np. jest substancja zwalczająca próchnicę w 100%. Tylko jakoś nikt tego nie wprowadza, niestety - konflikt interesów. Chodź jestem przeciwnikiem "teorii spiskowych", to zdaje się, że o naszym życiu dziś decyduja koncerny farmaceutyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki sobie... Re: Pan się zabezpieczył..ale my będziemy lepsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 11:10 Mnie martwi coś innego: koncentracja kapitału i wiedzy w przemyśle farmaceutycznym. Prawie każda mniejsza firma która wymyśla jakiś sensowny lek jest wykupywana przez jakiegoś giganta tej branży. To spowoduje że za jakiś czas będziemy mieli do czynienia z oligopolem lub monopolem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Pan się zabezpieczył..ale my będziemy lepsi IP: *.dialog.net.pl 08.09.06, 13:23 Dokładnie... kwestia wykiwania Stwórcy jest tak naprawdę kwestią czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biolog Re: Pan się zabezpieczył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 13:42 Musialbys niestety usunac wiekszosc genow odpowiedzialnych za powstawanie nowych generacji komorek, czyli za podzialy komorkowe. Nietety ingerencja w wiekszosc skladowych odpowiedzialnych za "powstawanie nowotworu" i "obrone przed nowotworem" jest ze soba silnie powiazana i jakakolwiek ingerencja dziala jak miecz obusieczny. Czego najlepszym przykladem jest powyzszy artykul. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Pan się zabezpieczył IP: 217.153.80.* 07.09.06, 08:41 życie nie jest krókie... jest wieczne... Odpowiedz Link Zgłoś
pizza Pan się zabezpieczył ? 07.09.06, 09:56 Pan EA wstawił nam taki bezpiecznik bo musiał - z pewnością wiedział ze kiedyś sami to dzieło rozkodujemy. Przechytrzył rywala kolejny raz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telemorele Re: Pan się zabezpieczył ? IP: 62.189.241.* 07.09.06, 12:07 wszyscy mowiacy o przechytrzaniu Pana zapominaja o jednym On nas stworzyl wiec poniekad musialby sie przechytrzac sam siebie lub stworzyc cos niedoskonalego. Jesli dal nam rozum i wolna wole to poto zebysmy wlasnie takie zagadki lamali. A ze jestesmy glupsi od niego to zamiast 6 dni zajmuje nam to kilka tysiecy lat :) A jaka nedzie cena z odkrycie kolejnej z boskich tajemnic? Coz, rozszczepienie atomu tez taka zagadka bylo. Teraz jego dzieci w Iranie zamierzaja z tej tajemnicy skorzystac a dzieci w Ameryce skrzystaly juz 2 razy na spora skale :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VolnyM Re: Pan się zabezpieczył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 10:24 Moze to i dobrze, ze ludzie umieraja. Gdyby nie to, nasza planeta szybko okazalaby sie za mala. A potem Układ Słoneczny, galaktyka... wszechświat. Czyś nie lepiej patrzeć na ten piękny świat z... "innej perspektywy" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ree Re: Pan się zabezpieczył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 13:15 zgadzazm się. nie dośc że już jest nas za wielu to co będzie jak przestaniemy umierać? gdzie my sie pomieścimy? najpierw znajdzmy inne planety na których można by pomieścić tych "nieśmiertelnych" a ja to bym sie niezgodziła na nieśmiertelność. co bym robiła przez te wszystkie lata? a może TAM jest lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatto Re: Albo młodość, albo rak IP: 85.189.74.* 07.09.06, 08:30 A mozecie sobie wyobrazic, ze Kaczki zylyby np. 200 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Re: Albo młodość, albo rak 07.09.06, 08:56 Gość portalu: tatto napisał(a): > A mozecie sobie wyobrazic, ze Kaczki zylyby np. 200 lat? A czy potrafisz na chwilę zapomnieć o swojej obsesji ? Odpowiedz Link Zgłoś
partisan76 Re: Albo młodość, albo rak 07.09.06, 09:15 Gość portalu: tatto napisał(a): > A mozecie sobie wyobrazic, ze Kaczki zylyby np. 200 lat? ja nie potrafie sobie wyobrazic kolejnego roku... ale to juz chyba kwestia mojej plytkiej lumpen-wyobrazni... Odpowiedz Link Zgłoś
introligator_snu Re: Albo młodość, albo rak 07.09.06, 10:40 to pewnie dlatego, ze jestes lze-patriota i nie chcesz zeby "Wielki" wodz przyswiecal nam i grzal cieplem swego zywota przez wieki, wiekow. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra_tlenu Re: Albo młodość, albo rak 07.09.06, 10:00 Gość portalu: tatto napisał(a): > A mozecie sobie wyobrazic, ze Kaczki zylyby np. 200 lat? ----------- Na razie naukowcy eksperementuja na chomikach..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protonus Re: Albo młodość, albo rak IP: *.bg.us.edu.pl 11.09.06, 14:44 No tak 200 letnie życie kaczorów to byłby koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_rudolf nieuchronny proces-starzenie się 07.09.06, 09:23 ciągłe starzenie się to jedyna sprawiedliwa rzecz w życiu-starzeją się wszyscy-bogaci i biedni, Amerykanie i Rosjanie, lekarze i bandyci. lepsza strona życia www.asiaq.pl wygraj szkolenie www.grupa-kreatywna.pl Odpowiedz Link Zgłoś
armagedon6661 Re: nieuchronny proces-starzenie się 08.09.06, 10:32 A nie lepiej przdłużyć młodość i umrzeć młodym w wieku 60,70 lub 80. Po co żyć wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ree Re: nieuchronny proces-starzenie się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 13:18 to najinteligentniejszy komentarz jaki przeczytałam do tego artykułu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Albo młodość, albo rak 07.09.06, 09:35 Jak to? Zaraz po urodzeniu nie bedziemy sie starzec? Bedziemy zawsze mali i wazyc 3-5 kilo. Czy niemowleta, ktore nie beda sie starzec beda mogli miec dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Albo młodość, albo rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 09:39 Ja myśle ,że szczury to jednak nie odpowiednie istoty. POiwnno przeprowadzić siębadania na kaczkach. Szcególnie bliźniaczo podobnych. To by były jakieśbardziej wiarygodne badania.:) Odpowiedz Link Zgłoś
kloszu Re: Albo młodość, albo rak 07.09.06, 10:08 Jeszcze lepiej na Kaczorze Donaldzie Odpowiedz Link Zgłoś
pizza długowieczność albo przyrost naturalny 07.09.06, 09:54 jedno z dwojga - jeśli przedłużymy życie człowieka konieczna będzie ścisła kontrola urodzin Odpowiedz Link Zgłoś
martina.poland Re: długowieczność albo przyrost naturalny 07.09.06, 09:55 Ale mi odkrycie, od początku artykułu byłam ciekawa, kiedy wspomną o nowotworach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iGrek Ludzkość coraz szybciej zmierza do samozagłady IP: 80.50.180.* 07.09.06, 09:57 Dowcipy, które zaczynają się od słów "amerykańscy naukowscy odkryli", wydają się być coraz mniej śmieszne. Przeludnienie, pozornie nam nie zagrozi. Znów jedyną (higieniczną) metodą na przetrwanie będzie wojna. Choć często iluzoryczna, to jednk prawdziwa równość wobec starości i śmierci miałaby przestać być faktem. A konsekwencje? Przecież nie skończy się to jedynie happy endem i sielanką, no może dla kilku najzamożniejszych. Jaki IQ powinni mieć naukowcy, aby mogli wyobrazić sobie scenariusz takiej "walki i ogień"? Warto zastanowić się nad nauką jaka płynie z doświadczeń zdobytych na polu energetyki jądrowej, po to aby dojść do wniosku, że ludzkość en mass jest za głupia, aby szybko nauczyć się zasadami bezpiecznego posługiwania się zabawkami, które sobie wymyśli. __ Nie uważam, żeby Średniowiecze było moim ulubionym okresem w historii, lubię swoją epokę. Odpowiedz Link Zgłoś
pizza Najstarsze pragnienie ludzkośći 07.09.06, 10:04 od początku spisanej historii ludzie pragnęli żyć dłużej - "jak bogowie" - ale właśnie tego nam stwórcy odmówili - jak w historii Gilgamesza - dano nam "boską mądrość", "boskiego życia" - nam nie dano (z przekazów "mitologicznych" wynika ze byl to zabieg celowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek.sygula Epokowe odkrycie ! ale coś za coś wygląda na to że IP: *.devs.futuro.pl 07.09.06, 10:18 gen blokuje namnażanie się komórek nowotworowych w sposób niekontrolowany i jednocześnie komórek macierzystych ! To jest super odkrycie ! Pytanie czy uda się zablokowac namnażanie komórek nowotworowych ! a macierzystych nie ? Moim zdaniem natura nie da się oszukać (no moze troszkę) - żyjemy poprostu optymalnie długo dla spełnienia funkcji prokreatywnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WujekDR E tam epokowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:39 Co w tym takiego przełomowego - odkryto gen regulujący apoptozę i tyle. Nawet jak już będzie wiadomo w jaki sposób regulowana jest ekspresja tego genu to i tak nic to praktycznego nie da, ponieważ koduje on białko regulujące apoptozę wszystkich komórek, a nie tylko np. nowotworowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart zycie i smierc to konce tego samego kija 07.09.06, 10:25 niesmiertelnosc prowadzi do niekonczacego sie podzialu komorek => rak => smierc niesmiertelnosc = smierc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: zycie i smierc to konce tego samego kija IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.06, 10:42 Nieśmiertelne będą dopiero andreoidy. Odpowiedz Link Zgłoś
introligator_snu Ciekawe czy w ZUSie juz przygotowuja 07.09.06, 10:50 Ciekawe czy w ZUSie juz przygotowuja plany awaryjne na wypadek wejscia na rynek lekow wydluzajacych zycie?? Trzeba by pewnie skladki podniesc, albo moze zaczac zciagac skladki z rolnikow... Zciagniecie skladek z rolnikow wywolaloby protesty spoleczne w tej grupie zawodowej. Lepper by zagrozil ze albo KRUS pozostanie zryczaltowany na starych zasadach, albo zerwie koalicje. Jako, ze "Wielki" brat nie bedzie mogl na to przystac, gdyz spowodowaloby to bankructwo ZUSu, koalicja upadnie. Jak koalicja upadnie trzeba bedzie rozpisac nowe wybory. Tępy narod juz pewnie nie bedzie chcial powtornie glosowac na Kaczynskich... IV Rzeczpospolita upadnie. Skonczy sie szansa na szybki rozwoj, wszechbogactwo, rownosc i sprawiedliwosc. Swiatowe mocarstwa przestana sie z nami liczyc. Rzeczy w lodowkach zaczna znikac !!! Biada nam!!! Nie pozwolmy na kontynuowanie prac nad lekiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protonus Re: Ciekawe czy w ZUSie juz przygotowuja IP: *.bg.us.edu.pl 11.09.06, 14:52 Zus się czymś przejmuje?Siedzą tam jak zwykle szuje.Ale odkrycia są fascynujące.KRytykom przypominam,że podobnie było z mikroprocesorami,genami.Do czego to się przyda? kwięczeli sceptycy.Farmakologiczne przedłużanie życia będzie faktem za jakieś 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulabiotech Albo młodość, albo rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:54 Hmm tam musi być jakaś "zapadka", która w miarę upływu czasu przybliża się i przybliża do genu Ink, aż w końcu go dosięga i się zaczyna. :) Ale raczej jest on aktywny od narodzin i pewnie bez niego nie moglibyśmy dorosnąć, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabytek Gen o dwóch ostrzach IP: *.hsd1.ma.comcast.net 07.09.06, 14:32 Kiedyś o takich rzeczach (mieczach i metaforycznych), które Anglosasi nazywają "double-edged" mówiło się po polsku "obosieczny"... Ale przecież można przetłumaczyć idiom dosłownie - w ten sposób zamiast metafory dwoistego działania dostajemy dwa ostrza (w skali molekularnej?) umieszczone w różnych miejscach genu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek, Hants, UK Albo młodość, albo rak IP: *.lns2-c8.dsl.pol.co.uk 07.09.06, 15:56 Drogi Heraldku, nie wiń czegoś, co istnieje tylko jako zabobon lub przesąd a jest naturalnym procesem natury. Zyjemy po to, aby przekazać nasze geny następnemu pokoleniu i to wszystko. Reszta, to neurotyczne myślenie życzeniowe. Cieszmy się tym, co mamy, nie nadużywając darów natury. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fischa Albo młodość, albo rak IP: 212.248.1.* 07.09.06, 16:19 A tak sie ladnie zaczynalo ae zawsze musi byc jakies ale :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bio Albo młodość, albo rak IP: *.ghnet.pl 07.09.06, 18:39 "Scadden dowiódł też, że usunięcie genu Ink4a hamuje tzw. proces apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórki. " A apoptoza właśnie w dużej mierze zapobiega rozwojowi raka....... No cóż- albo młodość, albo rak. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Kwestia: czy zaryzykowałbyś? 07.09.06, 19:22 Ja tak na 60% jestem przekonany, że podjąłbym ryzyko związane z "naprawieniem" genu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anal i tik nerwowy Błożesz ty mój !! To ja zaparzę czaju . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 19:54 co siem stauo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Do genetyka........ IP: 217.96.28.* 07.09.06, 20:37 Jestym w stanie zrozumieć Twoje wypowiedzi i na razie nie jestem chory. Tylko odpowiedz mi , czy mzm się czego obawiać. W mojej rodzinie , do kiedy pamiętam (a mam tylko 50 lat z+) wszyscy poumierali na raka .I to tego samego rodzaju(moje określenie). Czy mam już się bać , czy niekoniecznie. WEiem, że mam genetyczne szanse.I trochę się boję. Wiem, że nie musisz mnie straszyć.Jesteś Bezimienny. Jeśli możesz odpisz. O rady Cię nie proszę. Od tego są lekarze. Sęk w tym, że mój syn jest lekarzem i to za granicą, i nie chce ze mną rozmawiać na ten temat. Jego Matka też zmarła na raka. Jeśli tylko możesz odpowiedz. I tak się boję. Odpowiedz Link Zgłoś
dzimbim Panu Bogu nie udała się starość... 07.09.06, 20:29 i cała nadzieja w uczonych,że po odkrytym genie starości,odkryją gen zapobiegajacy starzeniu sie organizmu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek84 Albo młodość, albo rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 20:52 Mnie to zwisa. I tak umrę w ciągu najbliższych 10-15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe Wy swojego jeszcze nie wykiwaliście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 21:15 A my swojego tak. Nazywał się bodajże Zeus, Dzeus, czy jakoś tak i nie przetrwał próby czasu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Sa TEZ inne metody i jest nadzieja:) IP: *.aster.pl 07.09.06, 21:45 Polecam wywiad z naukowcem Aubrey de Grey youtube.com/watch?v=caAjI5JO_Pw który ufundował nagrode kilka mln $ za "odmłodzenie" myszy mprize.com mniej więcej już wiadomo jak przy pomocy dostępnej techniki to zrobić. Starzejemy się od 20 roku życia czyli wraz z końcem wzrostu, a raczej nie starzejemy a rozkładamy bo z upływem czasu to nie ma nic wspólnego. Śmierć jest konsekwencją tego przykrego procesu :( Polecam artykuł faceta od cryonics www.benbest.com/lifeext/aging.html Może ktoś napisze o tym jakiś ciekawy artykuł w polskiej prasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marceli Re: Sa TEZ inne metody i jest nadzieja:) IP: 217.96.28.* 07.09.06, 21:59 No i wyszło na to, że genetyk się przestraszył. Ty , Alku masz rację . Ja się życia nie boję. Mogę żyć nawet 100 lat. We mnie jest nadzieja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bozenna Re: Sa TEZ inne metody i jest nadzieja:) IP: *.ny325.east.verizon.net 08.09.06, 00:38 Marceli .Przepraszam,ze nie na temat i nie genetyk.Masz ladne imie ,tak jak moj wnuk.Serdecznie pozdrawiam . Nie martw sie na cos trzeba umrzec,wiec co za roznica na co?Ciesz sie dniem dzisiejszym,mysl pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
narciarz2 Re: wole pozostawic swiat takim jakim jest 07.09.06, 22:23 bekon6 napisał: > WIEM ze rodza sie debile zboczency i mordecy na tym siecie ale takie artykuly > to woda na mlyn dla nich. Trwaja poszukiwania genu odpowiedzialnego za glupote. Juz wiemy, ze nazywa sie bekon6. Jeszcze nie wiemy, gdzie sie ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Albo młodość, albo rak IP: *.wolfson.cam.ac.uk 08.09.06, 01:01 Juz od dawna wszystkie choroby mozna leczyc a ludzie mogliby zyc kilka razy dluzej, problem w tym, ze NFZ tego nikomu nie sfinansuje; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azc 200 lat rządów Kim Dzong Ila IP: 150.254.85.* 08.09.06, 07:06 Z okazji 200 rocznicy rządów Słońca Wschodu, naszego niezrównanego Kim Dzong Ila, obywatele otrzymają zwiększony przydział kory i trawy. Jednocześnie członkowie koreańskiej misji marsjańskiej zobowiązali się do wzmożenia czujności i poprawienia jakości naszych rakiet z głowicami z antymaterii. Z komunistycznymi pozdrowieniami Komitet Obchodów Dwusetnej Rocznicy Światłych i Sprawiedliwych Rządów Kim Dzong Ila. Odpowiedz Link Zgłoś