Dodaj do ulubionych

Atlantis znów nie poleciał

IP: *.pools.arcor-ip.net 11.09.06, 06:27

Lot wahadłowca odwołano wczoraj w ostatniej chwili przed startem - już po raz
czwarty
Tym razem szwankował jeden z czujników mierzących poziom paliwa. Przedtem
zawiniła pogoda i jedno z ogniw prądotwórczych wahadłowca. Jeśli nie uda się
wystartować dziś o godzinie 17.14 naszego czasu, prom poleci dopiero pod
koniec października, by nie spotkać się na orbicie z rosyjskim Sojuzem, który
wkrótce również wybiera się do stacji orbitalnej.

Lot Atlantisa będzie pierwszą z 16 misji wahadłowców, dzięki którym budowa
wartej 100 mld dol. stacji ma zostać dokończona do 2010 r. Astronauci mają
zamontować na niej drugi (z czterech docelowych) panel baterii słonecznych.
Obserwuj wątek
    • Gość: robak Re: Atlantis znów nie poleciał IP: *.arc.nasa.gov 15.09.06, 01:10
      > Lot wahadłowca odwołano wczoraj w ostatniej chwili przed startem - już po raz
      > czwarty

a czy ty calkiem niby normalny, czy jakas skleroza ?
      Piszesz o tym 11 wrzesnia a Atlantis juz dawno wtedy byl na orbicie,
      nawet "wczoraj" tez byl na orbicie (wystartowali 9 wrzesnia). Starosc to nie
      radosc ...
      • Gość: Stanisław Re: Atlantis znów nie poleciał IP: *.pools.arcor-ip.net 17.09.06, 07:29
        Sorry pomyłka.
        Nie miałem ostatnio czasu śledzić wiadomości i otworzyłem dział Nauka w portalu
        GW a tam nic o starcie a ostatnia wiadomość, że lot odwołany.
        • Gość: robak Re: Atlantis znów nie poleciał IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.09.06, 22:44
          no to sie chyba nauczyles czegos - Gazeta nie jest dobrym zrodlem najnowszych
          wiadomosci.
          Idziesz na www.nasa.gov i masz wszystko na 1-ej stronie co sie dzieje ze Space
          Shuttle. Wystarczy 30 sekund.
          • Gość: Stanisław Re: Atlantis znów nie poleciał IP: *.pools.arcor-ip.net 17.09.06, 23:45
            Dzięki.
            Obejrzałem sobie właśnie fajny film na tej stronie.
            Kamera zamontowana na zbiorniku paliwa zanotowała start, wznoszenie a potem
            opadanie na spadochronie do Atlantyku. Bomba!
            • Gość: robak Re: Atlantis znów nie poleciał IP: *.arc.nasa.gov 18.09.06, 22:07
              ta kamera byla zamnotowana nie na zbiorniku tylko na SRB (Solid Rocket
              Booster). Zgadzam sie ze to bomba. Ja ogladalem ten filmik (w zasadzie 2
              niezalezne filmiki) z poprzedniego lotu - jedna kamera patrzy do gory (i jest
              zamontowana u podstawy SRB) a druga w dol (zamontowana na gorze) tak ze masz
              doskonale pojecie jak wyglada separacja SRB i potem opadanie do Atlantyku i
              samo uderzenie w wode - nawet przez moment masz zdjecia podwodne !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka