Dodaj do ulubionych

Winda dotrze do nieba

• irini Winda dotrze do nieba 21.10.06, 11:10
      Ciekawe. Od dawna mam taki nawracający sen, że winda przebija dach i leci w
      kosmos, a ja nic nie mogę zrobić, nie sądziłam jednak, że to się
      sprawdzi!!!!!!!!!!
      Blog
    • Gość: KOTS Winda dotrze do nieba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 11:20
      no ja was prosze takie bajeczki to mozna dziecia na dobranoc czytac!! moze
      jeszcze przez to bendzie mniej bezrobicia bo bendziemy sobie pracowac w kosmosie
      z ufolutkami!! LUDZIE PROSZE WAS JEJDZCIE NA ZIEMIE!!
      • Gość: Lolek Re: Winda dotrze do nieba IP: *.171.64.83.crowley.pl 30.10.06, 21:37
        ?i zacznijcie słownik ortograficzny wertować.
    • Gość: kasia12511 Winda dotrze do nieba IP: *.udn.pl 21.10.06, 11:55
      W sumie w kosmosie fajnie byloby pojezdzic na orbicie razem z panem edgarem
    • Gość: Amrik To sa absurdalne pomysly IP: *.server.ntli.net 21.10.06, 11:59
      Trzeba przejsc na inne paliwo jadrowe, jonowe, zamiast tracic energie na
      wyprodukowanie liny. Pare kilogramow srodka rozszczepialnego moze zapewnic lot
      do krancow ukladu slonecznego i z powrotem, a moze nawet kilka lotow. Owszem
      taka winda moglaby sluzyc do wynoszenia ladunkow na orbite, ale chyba lepiej
      skupic sie na innych zrodlach energii i wyprodukowac nowy rodzaj silnika
      rakietowego. Zapomnijmy wreszcie o ciaglym udoskonalaniu V2.
      • Gość: jo Re: To sa absurdalne pomysly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 12:07
        Wbrew pozorom winda nie jest bardziej absurdalnym pomysłem niż wylatywanie
        w kosmos w pudle zaopatrzonym w tysiące ton wybuchowego paliwa.
      • maruda.r Re: To sa absurdalne pomysly 21.10.06, 21:05
        Gość portalu: Amrik napisał(a):

> Trzeba przejsc na inne paliwo jadrowe, jonowe, zamiast tracic energie na
        > wyprodukowanie liny.

Zastosowanie silników jądrowych czy jonowych do podróży kosmicznych to fraszka.
        Nie da się ich jednak zastosować na żyjącej (jeszcze) planecie, bo zdewastują
        atmosferę.

• madcio Re: To sa absurdalne pomysly 22.10.06, 17:03
        Nie rób z siebie idioty, dobrze? Winda kosmiczna to nie ani nowy rodzaj silnika,
        ani nowe źródło energii.
    • edi54 Winda dotrze do nieba 21.10.06, 11:59

Wszystko wskazuje na to ,ze Drabina Jakubowa nie byla snem!!!!!
      Nie mamy tylko pojecia jak ja skonstruowac.
      • madcio Re: Winda dotrze do nieba 22.10.06, 17:04
        A ja tam wiem, czym NAPRAWDĘ była Wieża Babel... :D
    • Gość: januszpisz Winda dotrze do nieba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 12:04
      Ludzie !! to nie nasz problem tylko naszych pokoleń - przecież nikt z żyjących
      tego nie doczeka - a poza tym myślę, że w międzyczasie powstaną inne projekty
      bardziej realne. J.P.
      • Gość: Fizyk Re: Winda dotrze do nieba IP: *.chello.pl 21.10.06, 13:20
        Skąd ten pomysł? To jest kwestia najbiższych 20 lat i ja zamierzam dożyć.
        • Gość: dk Re: Winda dotrze do nieba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 15:31
          Pod adresem www.space.com/xprizecup/video/streaming.php jest relacja na
          żywo z "zawodów", czy "konkursu" opisywanego w artykule.
    • Gość: dirac No tak. Ale jest jeszcze antygrawitacja ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 16:46
      Ta infografika za 100 lat pewie będzie śmieszyło naszych prawnuków ;)
      Tak jak niektóre zdjęcia/artykuły przedrukowywane w Świecie Nauki :)
      • maruda.r Re: No tak. Ale jest jeszcze antygrawitacja ;) 21.10.06, 22:12
        Gość portalu: dirac napisał(a):

> Ta infografika za 100 lat pewie będzie śmieszyło naszych prawnuków ;)
        > Tak jak niektóre zdjęcia/artykuły przedrukowywane w Świecie Nauki :)

Pewnie tak, ale czekając nawet przez sto lat, nic samo z nieba nam nie spadnie.
        Leonardo da Vinci miał kilka ciekawych pomysłów na temat maszyn latających,
        jednak brakowało mu lekkiego i wydajnego silnika. Do czasu jego wynalezienia
        przećwiczono sporo różnych rzeczy, które później pozwoliły na skonstruowanie
        samolotu.

Odkrycie zjawiska antygrawitacji to zaledwie początek drogi do jego praktycznego
        zastosowania. Męczymy się więc z kolejami na poduszkach elektromagnetycznych. I
        kupą innych rzeczy, które za pewien czas okażą się śmieszne.

• madcio Re: No tak. Ale jest jeszcze antygrawitacja ;) 22.10.06, 17:05
          > Odkrycie zjawiska antygrawitacji
          Chwileczkę. To my już odkryliśmy zjawisko antygrawitacji?
          • maruda.r Re: No tak. Ale jest jeszcze antygrawitacja ;) 22.10.06, 18:04
            madcio napisał:

> > Odkrycie zjawiska antygrawitacji
            > Chwileczkę. To my już odkryliśmy zjawisko antygrawitacji?

Na razie w książkach s-f. To powinieneś wiedzieć.

• madcio Re: No tak. Ale jest jeszcze antygrawitacja ;) 23.10.06, 17:51
              > Na razie w książkach s-f. To powinieneś wiedzieć
              Phi. Też mi "odkrycie".
    • Gość: FreakyMisfit Re: Winda dotrze do nieba IP: *.dialog.net.pl 21.10.06, 16:49
      Z gruntu chory pomysł. Należy się wziąść do roboty i popracować nad fundamentalnymi siłami natury - tak, właśnie mam na myśli tą wyśmiewaną antygrawitację.
      • Gość: Fizyk Re: Winda dotrze do nieba IP: *.chello.pl 21.10.06, 21:22
        Jasne. Tak jakby nad fundamentalnymi siłami natury nikt nie pracował.
        I jak tu się dziwić kondycji polskiej nauki, jeśli budżet ustalają równie
        'wszystkowiedzący' ludzie jak ty?
    • cygan37 Winda dotrze do nieba 21.10.06, 22:09
      Wstyd Gazeto za takie bzdury jakie mi tu podsuwasz, wstyd.
      • maruda.r Re: Winda dotrze do nieba 21.10.06, 22:13
        cygan37 napisał:

> Wstyd Gazeto za takie bzdury jakie mi tu podsuwasz, wstyd.

To Gazeta ufundowała te nagrody?

• Gość: naJ Winda dotrze do nieba IP: *.ppath.umn.edu 22.10.06, 00:30
      energia bedzie potrzeban nie tylko na "podniesienie" ciezaru platformy z pozimu
      np. 0 mnp do ..-dzisiat km ale i na zwiekszenie predkoci liniowej platformy +
      ladunek - wpradzie predkosc kataowa np. czlowieka na powierzchnii Ziemi i
      satelity wiszacego nad owym czlowiekiem na orbicie geostacj. sa ident6czne to
      predkosci liniowe sa b. rozne - co nada odpowiednia predkosc liniowa ladunkowi
      podnoszonemu na linie, czy dodtkowe sily z tym zwiazene ( beda dzialaly na
      "line" nie w kierunku pionowm a wertyklanie - nie zniszcza liny ? co innego lina
      zdolna do udzwigu zadanej masy = sila dzial zgodnei z kierunkiem rozciagania
      liny - a calkiem co innego gdy jeszcze ma wytrzymac dzialanie sily skierowanej
      prostopadle do kierunku liny.
      • Gość: Fizyk Re: Winda dotrze do nieba IP: *.chello.pl 22.10.06, 08:57
        Zajrzyj do artykułu w angielskiej Wikipedii. Są tam odpowiednie obliczenia:

en.wikipedia.org/wiki/Space_elevator
        • Gość: wobo1704 Re: Winda dotrze do nieba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 10:46
          Jest polska wersja.
    • mozart A nie lepiej wyniesc ladunki balonem na uwiezi 22.10.06, 10:20
      a poza atmosfera stosowac inny naped?
      • madcio Re: A nie lepiej wyniesc ladunki balonem na uwiez 22.10.06, 17:06
        Ehem, czy ty wiesz, jak działa w ogóle balon?
    • Gość: fizyk2 Winda dotrze do nieba IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 23.10.06, 06:48
      Cos tu nie gra. Przeciez wciaganie masy po linie do satelity spowoduje
      sciaganie tego satelity w kierunku Ziemi - na orbite o mniejszym promieniu,
      ktora nie bedzie juz geostacjonarna. Aby satelita wrocil na wlasciwa orbite
      trzeba bedzie go co jakis czas podpedzic silnikiem rakietowym - bo jak inaczej?
      Uwiazanie "planetoidy" do satelity po jego przeciwnej stronie
      jako "przeciwwagi" niczego nie poprawi, bo planetoida tez bedzie sciagana ku
      Ziemi. Aby nie byla mocno sciagana do Ziemi, musialaby miec bardzo duza mase, a
      wtedy "sciagniecie" jej na orbite geostacjonarna wymagaloby wielkiej energii.
      Gdyby miala duza mase, to mialaby tez duzy rozmiar, a wtedy sily plywowe
      moglyby spowodowac zmiane parametrow orbity. Autor z "Gazety" chyba czegos nie
      zrozumial. Prosimy o powazne objasnienie szczegolow. Bez takiego objasnienia to
      jest tylko paplanina.
      • Gość: Fizyk Re: Winda dotrze do nieba IP: *.chello.pl 23.10.06, 09:43
        Nie licz na dziennikarzy, tylko wysil się i sam zajrzyj do sieci:
        pl.wikipedia.org/wiki/Winda_kosmiczna
        Środek ciężkości nie będzie znajdował się na orbicie stacjonarnej, tylko trochę
        wyżej. W ten sposób w stanie biernym lina będzie cały czas naprężona i tylko
        mocowanie przy podstawie będzie ją utrzymywało na tej orbicie. Siła tego
        naprężenia będzie co najmniej równa ciężarowi wciąganych wagoników - i dzięki
        temu wciąganie czegokolwiek nie będzie jej ściagało z orbity.
    • Gość: post Winda dotrze do nieba IP: 212.160.172.* 23.10.06, 13:31
      Tak, chyba na kogucie:)
    • Gość: Ola Koza Winda dotrze do nieba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:37
      ja sądzę że jest to doskonały pomysł.Mam nadzieję że kiedyś ta winda będzie
      działac ale droczy mnie jedno pytanie dlaczeg to co ma się udać puzniej nieuda
      się teras
    • Gość: muchozol dobra, dobra, zamiast pisać pierdoły IP: *.chello.pl 24.10.06, 10:57
      zastanówcie się nad wynalezieniem potrzebnych ludzkosci leków i szczepionek
      • Gość: Naukowiec Re: dobra, dobra, zamiast pisać pierdoły IP: *.chello.pl 24.10.06, 11:47
        A dlaczego sam się nad tym nie zastanowisz?
        Przecież naukowcy to nie są żadni kosmici, tylko tacy sami ludzie jak ty.
        Dlaczego ty nie miałbyś czegoś na tym polu zdziałać?
        • Gość: muchozol Re: dobra, dobra, zamiast pisać pierdoły IP: *.chello.pl 24.10.06, 13:10
          Są naukowcy i pseudonaukowcy. Ci pierwsi naprawdę coś odkrywają i chwała im za
          to, ci drudzy żeruja na ludzkiej naiwności i wyrzucają pieniądze w błoto na
          badanie czegoś, co nigdy nikomu nie będzie do niczego potrzebne. Jestem
          racjonalistą, choć pewnie czasem trochę fantazji nie zaszkodzi - ale uwaga -
          nie można wytworów ludzkiej wyobraźni w całości traktować na poważnie.
          Przypomnijmy sobie dzieła "naukowe" które traktowały o krainie ludzi, którym
          jedno ucho słuzyło za posłanie, a drugie za kołdrę. No cóż, widocznie od
          pięciuset lat niewiele zmieniły się zapotrzebowania naiwnych ludzi. A skoro są
          naiwni, to też są tacy, którzy takie bzdurki wymyślą i ubiorą w naukowe szaty,
          bo na tym można zarobić. Ot i cała prawda.
          • Gość: Naukowiec Re: dobra, dobra, zamiast pisać pierdoły IP: *.jelonki.robbo.pl 24.10.06, 15:27
            Sugerujesz że winda kosmiczna jest taką 'bajką o żelaznym wilku'? Przecież nikt
            jeszcze nie wyłożył żadnych publicznych pieniędzy na ten projekt. Powstał w
            połowie XX wieku i był wtedy równie absurdalny jak wylatywanie w niebo na
            zbiorniku eksplodujących gazów. Przeprowadzono odpowiednie obliczenia i wyszło
            że rakietę da się wysłać. Przeprowadzono odpowiednie obliczenia dla windy i
            wyszło że trzeba by do niej użyć materiału 100 razy wytrzymalszego niż stal. I
            na tym projekt się zakończył.
            Teraz pojawił się taki materiał - nanorurki węglowe. Nikt jeszcze nie potrafi
            spleść z nich odpowiedniego włókna, ale projekt w naturalny sposób odżył.
            Przeprowadzono kolejne obliczenia, wskazano kilka kolejnych problemów itp. Jeśli
            okaże się że wszystkie da się obejść, to wtedy zaangażują się w to wielkie
            pieniądze. Do tego czasu jest to zabawa dla paru pasjonatów kosmosu.
      • Gość: Ziuon Re: dobra, dobra, zamiast pisać pierdoły IP: 212.2.99.* 28.10.06, 22:31
        Jasne :)
        Z pewnością nie miałeś styczności z telefonem, telewizją satelitarną, prognozą
        pogody, gps, itp

Niektóre związki czy stopy metali można uzyskać tylko w stanie nieważkości. Z
        pewnością zostałeś zaszczepiony przeciw czytaniu.

• Gość: kw Re: Winda dotrze do nieba IP: *.chello.pl 26.10.06, 21:39
      Co za głupota... Czego ci "naukowcy" nie zrobią aby dostać dotacje.

Kierunek badań oceniam jako całkowicie chybiony i cechujący się
      skrajną "wtórnością".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka