Gość: stasi1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 19:07 Jak bedą biegli z ta tyczką to jednak ten ciężki ładunek zacznie się chyba jednak dość wyraźnie bujać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zigzaur Chińczycy dali przykład, jak ciężary nosić 26.12.06, 19:08 Takie coś nazywa się "dynamiczny tłumik drgań" i jest układem drgającym w przeciwfazie. Odpowiednie równanie rozwiąże każdy student. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Chińczycy dali przykład, jak ciężary nosić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 00:19 niestety, nie sądzę aby każdy... . Nawet nie każdy student politechniki, zwłaszcza z wrześniowego naboru... S. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Kazdy Chinczyk nosi w tornistrze 27.12.06, 12:20 marszalkowska bulawe. A nowe plecaki (wypelnione juz czym innym) przydadza sie Chinskiej Armii Ludowo Wwyzwolenczej w jej Dlugim Marszu przez ruska Syberie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wynalazca :) Czyz nie lepiej wiezc ten ciezar na wozku? IP: *.239.150.168.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 27.12.06, 18:19 Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Koromysło 28.12.06, 03:22 Badacze z Uniwersytetu Pensylwanii przetestowali to na ochotnikach niestrudzenie kroczących z ciężarami na plecach po ruchomej bieżni. ********************************* Swojska nazwa tego wynalazku to koromysło. Koromysło jest sztywne i wyprofilowane, a zaczepione na nim wiadra położone są wysoko. Dzięki temu nie obija się o nogi, łatwiej nim kontrować na zakrętach i nie zaczepia się o krzewy i wysokie trawy. Brak sprężyn zapobiega wylewaniu się wody i nie przeszkadza w pokonywaniu nierówności terenowych. Proponuję badaczom z Pensylwanii, by zeszli z bieżni i spróbowali swojego wynalazku na krętej górskiej ścieżce, tudzież w metrze. Życzę powodzenia. Przy okazji proponuję jeszcze wynaleźć plecak na głowie, potem taczkę, dwukółkę z osiołkiem, hulajnogę i rower. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Koromysło IP: *.171.64.83.crowley.pl 29.12.06, 18:12 Jakoś trudno mi pojąć dlaczego artykuł z dygresją został zrozumiany jak dygresja z artykułem. Kij bambusowy, koromysło (ukr.) czy nosidło to jedna konstrukcja transportowa, a plecak to inne rozwiązanie. Artukuł mówi o plecaku przymocowanym na gumce do stelaża. Ta "gumka" może być rozwiązana dowolnie, wg zasobności i pomysłowości projektanta. Właściwie nie wiem po co to pisze, skoro autor już napisał. Masło maślane. Ale tak się przejąłem, bo w mojej mieścinie ojciec gajowego ma taką bańkę na mleko, na sprężynie i na plecach nosi. A w Pensylwanii chyba nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yrr Re: Koromysło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 14:13 Chyba ktos przespal 5 lat (bo ponad 5 late temu zaprezentowano prototyp tego plecaka). Niestety nie sprawdza sie w praktyce (turystyce) ze wzgledu na zmiennosc wagi samego plecaka, zaburzenie srodka ciezkosci i nie pamietam jakich jeszcze powodow. Na owczas jedyne praktyczne zastosowanie sprowadzalo sie do przenoszenia obciazenia w miare rownym krokiem, po wzglednie gladkiej powierzchni - czyli idelany pomysl dla naszego blyskotliwego ministra, dajmu dzieciom takie plecaki a nie beda rozrabiac w drodze do/z szkoly (proby biegania i skakania moga skonczyc sie upadkiem, a na pewno bada wymuszas postoje w celu ustabilizowania ladunku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Koromysło IP: *.agora.pl 02.01.07, 14:35 > Chyba ktos przespal 5 lat (bo ponad 5 late temu zaprezentowano prototyp tego > plecaka). 5 lat temu? Może jakieś źródło? Myślę, że jest jak z tymi rowerami ukradzionymi na Placu Czerwonym... Z moich informacji wynika, że opisywany naukowiec rzeczywiście złożył już wcześniej wniosek o patent takiego plecaka na sprężynie czy gumie (nr 6982497), ale było to w 2004 roku (nie 5 lat temu) i chodziło o wytwarzanie energii podczas marszu z ciężarem. Teraz w ”Nature” przedstawił modyfikację swojego pomysłu - gumy mają po prostu ulżyć w niesieniu ciężaru. To tylko gowli ścisłości. Ale nie byłbym zdziwiony, gdyby ktoś wcześniej coś takiego wymyślił i zrobił prototyp. Chętnie sie o tym dowiem. Proszę tylko o jakieś szczegóły! pozdrawiam pioc Odpowiedz Link Zgłoś
kapollo1 Chińczycy dali przykład, jak ciężary nosić 29.12.06, 16:15 ale bardziej na boki niz gora dol ;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Chińczycy dali przykład, jak ciężary nosić IP: *.icpnet.pl 31.12.06, 21:33 Che che. Ciekawe jak to wszystko będzie wyglądało jak dzieciaki w mundurkach będą latały z tyczkami na ramionach xD Odpowiedz Link Zgłoś