y444o 27.02.07, 01:09 To mniej wiecej przypomina wzor jaki daje krzysztal pracujacy jako siatka dyfrakcyjna w promieniach Roentgena Na co taki artysta patrzyl wowczas? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szwadron Wzory zagubione na pół tysiąca lat IP: *.si.res.rr.com 27.02.07, 02:19 wspanialy artykul, dzieki niemu przypomnialem sobie gdzie polozylem okulary, a takze , iz gdzies , ktos , kiedys uzywal genialne narzedzie czlowieka - mozg.oby zawsze . Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat 27.02.07, 17:18 Jeszcze jedno potwierdzenie, ze tamta kulture musimy cywilizowac. Najlatwiej, bombardujac. Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Dokładniej... 27.02.07, 20:55 Tutaj jest dokladniejsze zobrazowanie: http://www.livescience.com/php/multimedia/imagedisplay/img_display.php?pic=070222_tile_A_02.jpg&cap=Girih+strapwork+pattern+%28left%29+on+an+interior+archway+in+the+Sultan%27s+Lodge+in+the+Green+Mosque+in+Bursa%2C+Turkey+%281424+C.E.%29.+At+right%2C+a+reconstruction+of+its+precise+geometry.+Images+courtesy+of+W.+B.+Denny Odpowiedz Link Zgłoś
srpnov Gó.. wiesz o Islamie. Tyle ile zobaczysz w TV. 27.02.07, 22:06 A jakoś wbrew medialnej histerii akty terroru nie zdarzają się często. Słyszę tylko o Iraku. Ale tam to tacy terroryści jak AK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swarozyc A KK prowadzil polityke ciemnoty i zacofania IP: *.hlrn.qwest.net 27.02.07, 04:24 A KK prowadzil polityke ciemnoty i zacofania w sredniowieczu i nadal ja prowadzi ....a glupi narod tym co "odpuszczaja" grzechy nadal im wierzy. ... a pamietacie kaplanow egipskich ktorzy rownierz straszyli swiatem po drugiej stronie zycia? Kalani egipscy = kapalani KK Jedynym prawdziwym bogiem Slowian jest Swarozyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spikey Re: A KK prowadzil polityke ciemnoty i zacofania IP: *.acn.waw.pl 27.02.07, 07:03 a moim jedynym bogiem jest twarozek, daleki kuzyn swarozyca - wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: A KK prowadzil polityke ciemnoty i zacofania IP: 83.238.146.* 27.02.07, 11:43 Wezmy przyklad plemienia Polan. Przed rokiem 966 czyli przed Chrztem, Polanie nie znali architektury kamiennej, nie znali pisma i byli to najprostsi barbarzyncy ponizej poziomu kultury przed-sumeryjskiej sprzed siedmiu tysiecy lat. W 300 lat po przyjeciu Chrzescijanstwa Polacy mieli Uniwersytet na ktorym wykladano filozofie i medycyne. Mieli murowane miasta i koscioly, w wieloma zaawansowanymi rzemioslami i umiejetnosciami. Bez chrzescijanstwa Polanie by pozostali ponizej poziomu Irokezow i Apaczy i podzielili by ich los w calkowitej ekstynkcji. Stereotypy idiotow o Kosciele Katolickim ,ktory niby prowadzil Polakow do zacofania beda zyly tak dlugo dopoki idioci istnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Leonard3, bredzisz, aż się kurzy… 27.02.07, 13:36 Słowianie byli na takim samym poziomie rozwoju, jak inne sąsiednie ludy i chrześcijaństwo nic nowego im nie przyniosło. Budowali nie gorzej niż okolicznu chrześcijanie. Tak się składa, że znali również pismo. Do czasu, aż przyszedł chrzest, bo KK wymusił na nich wtórny analfabetyzm. Jedyne, co KK oferował w kwestii nauki i techniki, to były resztki wiedzy starożytnych Greków i Rzymian - pogan, jakbyś nie wiedział. Ergo - wypowiadasz się o sprawach, o których nie masz bladego pojęcia. __________ Ogród Jane Austen - łagodniejszy, kobiecy świat. iKatalog.org - katalog stron. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy… 27.02.07, 13:58 > Ergo - wypowiadasz się o sprawach, o których nie masz bladego pojęcia. typowy mechanizm używany przez KK i przez jego niewolników, czyli uzasadnianie czegoś czego nie mogą wiedzieć takimi właśnie frazesami - tak było i koniec, ja wiem najlepiej, i wymyślają jakieś bzdurne historie - a przeciętny człowiek nie jest w stanie tego przeanalizować - bezwolnie wierzy w te bzdury - przeważnie księdzu ... cóż, szwecja też jest taka zacofana? świetnie się przed wami wybronili - bo jest tam tylko 100 tys katolików - a proszę - jaki bogaty i rozwinięty kraj - i jaki wspaniały ... brakuje was tam, byście wszystko zniszczyli byle ktoś niewolniczo pracował i sponsorował wasze nieróbstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy… IP: 83.238.146.* 27.02.07, 14:41 A co Szwecja to kraj marksistow i leninistow ? ha,ha,ha,ha,ha,ha Szwecja to kraj chrzescijanski od 8-mego wieku i chrzescijanski do dzisiaj. Co ty nie wiesz,ze Katolicy i Protestanci to Chrzescijanie. Jak jestem w Szwecji to chodze do Protestanckiego Kosciola chociaz jestem Katolikiem. Co nie slyszales o ekumenizmie? ha,ha,ha,ha,ha Wiesz co to KK ? Komunistyczny Kretyn. Pozdrawiam cie KK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reijo Re: Luteranska Szwecja. IP: *.cust.tele2.se 27.02.07, 16:56 Pewnie, ze Szwecja jest z definicji luteranska. Ale w parktyce jest bardziej komunistyczna niz Polska i byly Zwiazek Radziecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy… IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 18:17 Wtym tkwi istota rzeczy -problem nie w chrześcijaństwie, ale w katolicyźmie , a szczególnie w jego polskiej odmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy… IP: 83.238.146.* 27.02.07, 18:23 No to masz problem bo historyczny trend to zjednoczenie Chrzescijanstwa. Nie ma cos takiego jak polski katolicyzm jest tylko Kosciol Rzymsko-Katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karaluch Przyszłość ziemi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.07, 19:28 Z zadowoleniem mogę stwierdzić, że przyszłość należy do karaluchów. Ludzie ze swoimi móżdżkami nie mają szans gdyż zamiast szanować jedni drugich i korzystać nawzajem ze swoich doświadczeń zajmują się wykazywaniem wyższości jednego kretynka nad drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Przyszłość ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:48 dobra przyznaję się. nie mam nawet matury i nigdy nie wyjeżdżałem z mojego miasteczka. wszystko co wiem wyczytałem w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Przyszłość ziemi 27.02.07, 20:02 Oczywiscie jakis debil podszyl sie podemnie uzywajac mojego pseudonimu, JUZ SIE ZALOGOWALEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonard3 Re: Przyszłość ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 21:39 brawo profesorze Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Przyszłość ziemi 27.02.07, 21:45 To znowu debil ktory sie podszywa podemnie. Mozecie mnie odroznic bo ja jestem ZALOGOWANY teraz jako Leonard. Poza tem mozecie odroznic jakosc - jest tylko jeden genialny Leonard3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszyscy na forum Re: Przyszłość ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 21:49 dziękujemy ci z wyjaśnienie mistrzu, bo bez tego nigdybyśmy się nie zorientowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłopiec leonarda3 Re: Przyszłość ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 22:54 Mówisz, ze jestes hetero, hihihihihi A czymże miałbys zrobić te dzieci wróbelku? hihihihihihihihi Bo chyba nie tym co tam masz? hihihihihihihihihihihihiihihihihhihi Odpowiedz Link Zgłoś
ieonard3 Re: Przyszłość ziemi 27.02.07, 23:07 mówiłem ci już że z nami koniec. daj mi wreszcie spokój plastikowa odbytnico ha,ha, ha, hi, hi hi, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy? IP: *.botany.gu.se 27.02.07, 17:16 Bogaty, bo w druga wojne swiatawa sie nie mieszal. Poza tym kosciol szwecki pod wieloma wzgledami nie rozni sie od katolickiego. Choc przyznac musze, ze kazdemu spoleczenstwu, w ktorym przewaza protestantyzm lepiej sie powodzi: pracuja, a nie biadola. Do Leorardo: chrzesciajnstwo w Szwecji jest od XI w. - takze za sprawa Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy… IP: 83.238.146.* 27.02.07, 14:31 Krasnow , wez zimny prysznic chlopcze i zmyj ta piane ateistycznego niedouka. No i zaproponuj nam wizyte do Uniwerytetu Wykopaliskowego Prastarych Slowian w Biskupinie z jego jedynym wydzialem orgii seksualnych w Noc Kupaly. Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha Nie kompromitujcie sie towarzyszu Krasnow. Czy to na akademii imienia Dzierzynskiego nauczyli was ,ze rosyjscy praslowianie podruzowali na Marsa? Czlowieczku Krasnow. na przyslosc nie zaczynaj od inwektyw w tytule , bo pozniej bedziwez do Admina plakal, ze cie troll Leonard zgnoil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy? IP: *.botany.gu.se 27.02.07, 17:20 Leonardo - do szkoly, a potem ucz innych. (Biskupin nie byl slowianski). No i poczytaj sobie o wykopaliskach na Ostrowie Tumskim (szklane mozajki, to pewnie przewidzenie wywolane rosyjska ideologia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy? IP: 83.238.146.* 27.02.07, 17:41 titta ("cyca" po polsku), Dziecko cycaste, co ty pragniesz tak rozpaczliwie udowodnic? Chetnie bym ci przyznal racje ale nie wiem o co ci chodzi? Czy mam ci przyznac z w Ostrowie Tumskim odkopano wille Sowieckiego generala, ktory mial kradzione NRD-owski mozajki i nie zdazyl ich wywiezc do Sowieta? Czy tez mam isc do szkoly (jakiej?). Mam dwa doktoraty z doskonalych amerykanskich Uniwersytetow i mam kawalifikacje zbyt wysokie ,zeby byc rektorem polskiej wyzszej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy? 27.02.07, 18:46 Leonard, wspaniale te amerykanskie uczelnie, skoro tak Cie zaprogramowaly, jak tylko chcialy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:31 jestem gejem Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy? 27.02.07, 19:46 Gość portalu: Leonard3 napisał(a): > jestem gejem czyzbym sie nie mylil !! Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy? 27.02.07, 20:05 Mialem cztery zony i 14 dzieci. Wiec Homisiem nie jesem. Ha,ha,ha,ha,ha, Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy? 27.02.07, 21:10 Juz sie zalogowalem. To ateistyczna silikonowa odbytnica podszywa sie podemnie. Ja jetem tylko skromnym hetero , ktory kocha i szanuje kobiety. (odrebnej plci odemnie) has,ha,ha,ha,ha,ha, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobre diablo Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:41 Leonard3 napisał(a): > Mam dwa doktoraty z doskonalych > amerykanskich Uniwersytetow i mam kawalifikacje zbyt wysokie ,zeby byc rektorem > polskiej wyzszej uczelni. Niestety to widać , że amerykanskich. he he Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy? 27.02.07, 21:01 pobre diablo nedouczony, a jak twoje studia mgr.pl na Akademii Oscypka Owcego w Pcimiu Dolnym? Pamietaj , ze z mgr.pl to jak z syfem - latwo sia zarazic a trudno wyleczyc. Ha,ha,ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3, bredzisz Re: Leonard3, bredzisz, aż się kurzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 21:44 sory możeby tak przestac po prostu zwracać na tego typa uwagę. niech się zajmie swoimi doktoratami i żonami, czy co tam sobie jeszcze wymysli. a swoja drogą to gdyby nie internet człowiek nie zdawałby sobie sprawy jacy popieprzeni ludzie się zdarzają:) najlepsze jest to: "Ha,ha,ha,ha,ha,ha" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krytyk >>> Leonard3! To sie nazywa manipulacja! IP: *.crowley.pl 27.02.07, 14:52 Chrzest Polski 966r. Założenie UJ 1364r. Zatem 400lat a nie 300 to po pierwsze! Po drugie równie dobrze można powiedzieć, że: Przed II Wojną Światową pociągi jeździły na parę, a na wsi nie było prądu. A jak po wyzwoleniu przyszli komuniści to w ciągu 40 lat mieliśmy zelektryfikowane wsie, pociągi z trakcja elektryczną, kanalizację etc etc. Nie przypisuj postępu jako takiego konkretnym instytucjom. Poucz się dziecko historii, bo na razie to TY operujesz stereotypami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: >>> Leonard3! To sie nazywa manip IP: 83.238.146.* 27.02.07, 15:01 Krytyk , To sie nazywa twoja ignorancja. A dlaczego Mieszko Chrzest przyjal? Czy byl to jakis zdrajca czy masochista? Mieszko przyjal chrzest bo chcial skoku cywilizacjnego do Chrzescijanskiej Europy dla swego dzikiego plemienia. Jakiego jezyka uzywano na Uniwersytecie Krakowskim? Chrzescijanskiej laciny, ignoranciku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_triste Re: >>> Leonard3! To sie nazywa manip IP: *.asystent.ds.polsl.pl 27.02.07, 15:59 W pierwszej klasie szkoły średniej uczą dlaczego Mieszko przyjął chrzest. Chodziło o zablokowanie najazdów na polskie ziemie które mogłyby się odbywać pod pozorem szerzenia chrześcijaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: >>> Leonard3! To sie nazywa manip IP: 83.238.146.* 27.02.07, 16:33 No i o to chodzi, prymitywne barbarzynskie plemie Polan nie mialo szans zeby nie ulec zagladzie przez bardziej zaawansowanych cywilizacyjnie chrzescijanskich sasiadow. Tak jak Apacze czy Irokezi. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego 27.02.07, 16:42 rozumiesz możliwośc najeżdżania sąsiadów (oczywiście dla ich dobra by nie tkwili w złych nawykach religijnych ;)) to ja dziękuję za takie chrześcijaństwo ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego IP: 83.238.146.* 27.02.07, 16:54 Na zasadzie , ze dobry pieniadz powinien wypierac zly. Albo sie ucywilizowac albo zdychac. Tak zawsze bylo i bedzie.Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha God Bless America Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego IP: *.botany.gu.se 27.02.07, 17:26 Dobrego samopoczucia to zeczywiscie mozna pozazdroscic. Ale tez nie od dzisiaj wiadomo, ze ignoraci i prostaczkowie sa szczesliwsi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bta Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:45 "Jakiego jezyka uzywano na Uniwersytecie Krakowskim? Chrzescijanskiej laciny, ignoranciku." chrześcijańska łacina, buhaha, aleś przywalił,nikt o chrześcijaństwie nie słyszał jak pół świata mówiło po łacinie. faktycznie nie jesteś godny polskich uniwersytetów (żadnych amerykańskich też nie skończyłeś mitomanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego IP: 83.238.146.* 27.02.07, 19:58 Bta, W XIV wieku jeszcze Imperium Rzymskie istnialo , ignoranciku? W XIV wieku istnial tylko Kosciol Katolicki w Europie ,ktory uzywal Laciny jako jezyka Europejskiej elity. W Polsce jeszcze w wieku XVII nawet pan Zagloba uzywal laciny. ha,ha,ha A ty ignoranciku Lacine znasz? Co na Uniwersyteciku imienia Lumumby w Moskwie nie uczyli? To dlatego mi tak zazdroscisz moich dwoch amerykanskich doktoratow zrobionych ciezka praca na State University of New Jersey i State University of Florida ( MD PhD). Ha,ha,ha,ha,ha, tu post-sowiecki ignoranciku. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego 27.02.07, 20:04 Leonard, cos z Toba nie tak. Proponuje psychiatre !!! Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego 27.02.07, 21:05 koles 19552 - tylko na tyle cie stac - taka ograna odzywka? Ty jak nie mozesz piardnac linka to nawet bluzgac nie potrafisz, silikonowa odbytnico. ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuuuuu Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 21:47 "tylko na tyle cie stac - taka ograna odzywka?" chyba często ją słyszysz Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_kris Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego 28.02.07, 00:45 No w pewnym sensie Imperium Rzymskie istnialo jeszcze do polowy XV wieku - mam tutaj na mysli bizancjum czyli wschodnia czesc imperium... Poczytaj a potem zarzucaj komus ignorancje. Odpowiedz Link Zgłoś
deree Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego 01.03.07, 12:23 Oczywiście że istniało - Cesarstwo Wschodnie - zwane też Bizantyjskim. I to aż do XVI w. Kolejny przykład ignorancji... Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego 01.03.07, 15:57 Dere, nawiet nie wiem z kim polemizujesz. Moze warto by dodac, ze w Bizancjum nowiono po Grecku. Bizancjum to zasluzona dla ludzkiej kultury odnoga cywilizacji chrzescijanskiej. Bizancjum spelnilo role lacznika pomiedzy kultura antyku a chrzescijanstwem Zachodu. Niestety ta stara kultura byla wyczerpana etnicznie i pod koniec jedynyna efektywna sila mulitarna Bizancjum byly zaciezne odzialy Vikingow. Krzyzowcy i Turcy byli tylko gwizdziem do trumny. Pomyslmy o tym gdy widzimy wyludniajaca sie Europe. W koncu jedyna "Europejska" sila militarna beda Amerykanscy Marines. Ha,ha,ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ergiel Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego IP: *.chello.pl 27.02.07, 22:06 Chrześcijańska łacina to łacina zuniformizowana, oczyszczona z naleciałości i z unifikowana we wczesnym średniowieczu. Powodzenia na maturze (albo ją reklamuj). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filolog klasyczny Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 22:34 z jakich naleciałości? rzymskich? to zabrzmiało tak jakby w średniowieczy zrobili łacinę lepszą od orginału. zuniformizowana, zunifikowana? na czym by to miało polegać? tak naprawdę to łacina średniowieczna była tak zepsuta i poprzekręcana, że gdyby ktoś nią zaczął mówić w antycznym rzymie to wszyscy pospadali by z krzeseł. przykład: słynne memento mori zgodnie z prawidłową gramatycznie łaciną znaczy nie zapomnij umrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergiel Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego IP: *.chello.pl 27.02.07, 23:31 ano z takich, panie filologu, że jeśli przypomnisz sobie strukturę kulturową wczesnego średniowiecza, zwłaszcza wesołe czasy po upadku Rzymu, który był ośrodkiem centralnym, to zrozumiesz, że nie mieli internetu, KE i łacina "lokalizowała" się w każdym ośrodku przez ładny czas, co powodowało problemy z porozumieniem się. Zwłaszcza że Rzymu szybko (przez jakieś paręset lat) nie zastąpiono. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego 28.02.07, 14:48 To wszystko prawda. Nie zmienia to jednak faktu, że powszechne posługiwanie się łaciną w średniowieczu było dziedzictwem cywilizacji antycznej, bez której Europa nie miała by nie tylko wspólnego języka, ale także całego intelektualnego podłoża. Dzięki zachowaniu i, po wiekach upadku, powrocie do tej tradycji Zachód osiągnął cywilizacyjny sukces. To nie jest wyłącznie moja opinia. W mojej opinii fenomen cywilizacji zachodniej jest niekwestionowany, ale wymyka się wyjaśnieniom. Mimo że jestem wierzącym chrześcijaninem uczciwie nie mogę stwierdzić, że podstawowym źródłem tego fenomenu jest chrześcijaństwo. Świat islamu, jak pokazuje także komentowany artykuł, również rozwijał się niezwykle dynamicznie dopóki obficie korzystał z antycznego dorobku, który, jak równiez widać z artykułu, twórczo rozwijał w duchu swojej specyfiki kulturowej (w tym przypadku ograniczeń dotyczących sztuki). Osobiście widzę to tak, że cywilizacja zachodnia ma dziwną siłę, ktora pozwala jej adoptować wytwory innych kultur i czynić z nich swoje atuty. Chrześcijaństwo zostało przez cywilizację zachodnią zaadaptowane jako wiodący nurt ideologiczny i duchowy i z pewnością, nie ma co do tego wątpliwości, przyczyniło się do jej sukcesu bardziej niż jakakolwiek inna przejęta z zewnątrz, od innej kultury, innowacja. Ale tak naprawdę prawdziwe źródło fenomenu tkwi jeszcze gdzieś indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paleolobo Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego IP: *.dsl.versateladsl.be 27.02.07, 21:52 ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha-mega kretyn. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego 27.02.07, 20:41 Widzę, ze leonardo staje się coraz bardziej rozrywkowy... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Jeżeli za dowód zaawansowania cywilizacyjnego 27.02.07, 20:57 Madcio, dobry znajomy "wampir ateizmu" . Komu dzisiaj ssiesz? (krew oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: >>> Leonard3! To sie nazywa manip 27.02.07, 18:19 Broniły się rzed zbrodniczą cywilizacją chrześcijańską. Popatrz na Inków i Mayów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: >>> Leonard3! To sie nazywa manip IP: 83.238.146.* 27.02.07, 18:26 If you can not beat them - join them. Fuck the Incas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: >>> Leonard3! To sie nazywa manip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:12 Gość portalu: Leonard3 napisał(a): > If you can not beat them - join them. Fuck the Incas No tak...a co tam przybili miłosierni pełni boga w sercach chrześcijanie i zgładzili cywilizację wyżej rozwiniętą od nich, jeżeli rozwojem ma być postęp militarny to ja dziękuje za pomoc chrześcijan w skokach cywilizacyjncyh. Przybyli i wybili cywilizację tylko dlatego że przemawiała przez nich chciwość i pycha, no cóż zaiste byli to prawdziwie wysoko rozwinięci cywilizacyjnie chrześcijanie. Dla mnie skok cywilizacyjny to nie skok technologiczny w postępie zbrojeniowym a skok w myśleniu, pod tym względem inkowie, sumerowie przewyższali, dla nich złoto było metalem, sumerowie zamiast potencjał umysłu przekuwać w miecze rozwineli medycyne, egipcjanie budowali potężne piramidy, a grecy zajęci byli sztuką. Dla mnie to były cywilizacje. chrześcijańska cywilizacja nie wiem czy teraz byłaby w stanie zbudować bez dźwigów piramidy. Kościół katolicki to zacofanie pod względem naukowym, Bruno spłonął na stosie, za herezje które później okazały się prawdą. Kościół katolicki odpowiada za zastój w naukach ograniczając naukę pisania i czytania dla wąskiego kleru. Wszelkie inne poglądy, objawy myślenia, wątpliwości były przez ten MIŁOSIERNY KOŚCIÓŁ, miłosiernie palone na stosach. Cywilizacja Europejska, katolicka jest cywilizacją przemocy. Mentalnie jesteśmy na poziomie plemion i nigdzie wyżej. To że najsilniejszy w naturze wygrywa to nie cywilizacja, nie postęp, lecz prawo panujące wśród zwierząt...a podobno wg. tegoż kościoła zostaliśmy stworzeni na podobieństwo Boga, to albo dziękuje za takiego Boga albo za taki kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: >>> Leonard3! To sie nazywa manip 27.02.07, 19:26 Pewex, mysle, ze Leonard i tak tego nigdy nie zrozumie. On mi przypomina program komputerowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: >>> Leonard3! To sie nazywa manip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:19 myślę że masz rację :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: >>> Leonard3! To sie nazywa manip 27.02.07, 21:16 Pewex , biadolisz nad tymi Inkami jakby ci czaszke wypatroszyli - a dla Inkow to bylo ulubione hobby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paleolobo Re: >>> Leonard3! To sie nazywa manip IP: *.dsl.versateladsl.be 27.02.07, 22:07 .a co tam przybili miłosierni pełni boga w sercach chrześcijanie i zgładzili cywilizację wyżej rozwiniętą od nich, Cywilizacje kamienia gladzonego, cywilizacje nie znajaca luku, (arch), ale wyzej rozwinieta? zastanow sie o czym piszesz przedstawicielu wyzej rozwinietej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ergiel Aleś ty tępy IP: *.chello.pl 27.02.07, 22:04 W szkole uczą cię młotku, niestety jeszcze, tego co ustalono w Szklarskiej na konferencji odnośnie nauczania historii w Sowietach i satelitach. A jakoś przyjecie chrześcijaństwa nie zablokowało tych najazdów, hehehe. Poza tym poczytaj sobie o Pokoju Bożym, kiedy go wprowadzono i po co. Ale jak ktoś się zatrzymał na szkole podstawowej... Pozdrowienia dla Leonarda! Odpowiedz Link Zgłoś
zakrzewicz Re: A KK prowadzil polityke ciemnoty i zacofania 27.02.07, 17:44 słowianie znali pismo zapisywane w postaci pisanek stawianych na grobach. tak chrześcijaństwo zmieniło kulturę pemion słowiańskich. Wiele bogiń słowiańskich posiadało atrybuty, które posiadają obecnie liczne Matki Boskie. Polski katolicyzm jest specyficznie ukształtowaną religią, dlatego jest tylu wyznawców jak i osób walczących z poglądami kościoła.Moim zdaniem to dobrze, gdy zachowuje się kulturę dyskusji. pozdrawiam dyskutujących na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: A KK prowadzil polityke ciemnoty i zacofania IP: 83.238.146.* 27.02.07, 17:49 Pozdrawiam rowniez panie Zakrzewicz i zycze dobrej lektury ksiazki slowianskiej zapisanej na jajku.(Biblia?) Odpowiedz Link Zgłoś
iposek Re: A KK prowadzil polityke ciemnoty i zacofania 27.02.07, 18:07 Gość portalu: Leonard3 napisał(a): > Wezmy przyklad plemienia Polan. Przed rokiem 966 czyli przed Chrztem, > Polanie nie znali architektury kamiennej, nie znali pisma i byli to najprostsi > barbarzyncy ponizej poziomu kultury przed-sumeryjskiej sprzed siedmiu tysiecy > lat. W 300 lat po przyjeciu Chrzescijanstwa .... Ci najprostsi barbarzyńcy poniżej poziomu kultury przedsumeryjskiej stworzyli państwo zdolne bronić się przed CRNN, zwróć uwagę na to że to zjednoczona Polska przyjęła ch-stwo i była kierowana przez władcę dość silnego aby wprowadzić nową wiarę siłą. Co do światłości owej ch-skiej europy to zechciej porównać te swoje kamienne kościły, miasta i rzemiosła z ich odpowiednikami w pogańskim Rzymie, Grecji, Persji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: A KK prowadzil polityke ciemnoty i zacofania IP: 83.238.146.* 27.02.07, 18:13 Prawdziwa cywilizacja zaczela sie od wynalazku papieru toaletowego. Twoi antyczni rzymianie w publicznych sraczach podcierali sie z ta sama gabka powieszona na sznurku. Odpowiedz Link Zgłoś
iposek Re: A KK prowadzil polityke ciemnoty i zacofania 27.02.07, 18:18 A to ciekawe że to poruszyłeś: Rzymianie podcierali się jedną gąbką, Słowianie, Bałtowie i Wikingowie mieli łaźnie, sauny, jak zwał tak zwał a twoi ch-janie dbanie o higienę uważali za grzech, może jeszcze wyłuszczysz nam jakieś zalety z szerzenia tej religii nienawiści, przemocy i nietolerancji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: A KK prowadzil polityke ciemnoty i zacofania IP: 83.238.146.* 27.02.07, 18:36 Pomijajac ,ze zyli tysiac lat pozniej to twoi Baltowie i Slowianie dup* nie podcierali w ogole a do "Bani" chodzili raz w roku. Antyczni Rzymianie mieli aqueducty, kanalizacje, laznie i publiczne baseny plywackie z podgrzewana woda. Jezeli mowisz o religii nienawisci, przemocy i nietolerancji to oczywiscie masz na mysli Ateistyczny bolszewiam , komunizm i marksizm. Tak ,tak nie musisz nam przypominac - wszyscy dobrze pamietamy. Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
iposek Re: A KK prowadzil polityke ciemnoty i zacofania 27.02.07, 18:49 Jezeli mowisz o religii nienawisci, przemocy i nietolerancji to > oczywiscie masz na mysli Ateistyczny bolszewiam , komunizm i marksizm. > Tak ,tak nie musisz nam przypominac - wszyscy dobrze pamietamy. Jak zwał tak zwał, może być ateistyczny bolszewian (cokolwiek to znaczy) może być Święty Kościół Rzymsko-Katolicki, mnie to za jedno bo widzisz rzuczku ja nikomu nie narzucam swoich poglądów, ja nie przypisuje sobie monopolu na prawdę, po prostu ja nie jestem monoteistą. Ale obawiam się że zrozumienie tego przerastać cię będzie przez najbliższe kilkanaście lat Odpowiedz Link Zgłoś
gugula Wzory zagubione na pół tysiąca lat 27.02.07, 08:21 Artykuł dotyczy pięciokątów, tymczasem w tekście jest zwrot :znalazł ... dwa cudowne czworokąty". Czgoś tu nie łapię. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat 27.02.07, 08:32 gugula napisał: > Artykuł dotyczy pięciokątów, tymczasem w tekście jest zwrot :znalazł ... dwa cu > downe czworokąty". Czgoś tu nie łapię. Wszystko się zgadza. "Kafelki Penrose'a" są czworokątami, ale pokrycie nimi płaszczyzny daje nieookresowy wzorek o symetrii pięciokątnej: en.wikipedia.org/wiki/Penrose_tiling pl.wikipedia.org/wiki/Parkiet_Penrose%27a Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat 27.02.07, 08:39 Zob. też oryginalny artykuł Lu w "Science": www.physics.harvard.edu/~plu/publications/Science_315_1106_2007.pdf oraz stronę autora: www.physics.harvard.edu/~plu/ ... i omówienie: blog.sciencenews.org/mathtrek/2007/02/ancient_islamic_penrose_tiles_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felipe Wzory zagubione na pół tysiąca lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 08:24 Nie ujmując nic Arabom - wręcz przeciwnie, dużo odkryli, ale jeszcze więcej, na całe dla naszej wiedzy szczęście!, wykorzystali ze złotego wieku Nauki greckiej - ogrom teoretycznej i praktycznej wiedzy pozostawili w spadku Grecy, tyle że ta wiedza poza fragmentami przekazanymi przez Arabów została zagubiona, zniszczona (książki) i zapomniana; w niektórych przypadkach nawet do XVIII/XIX wieku (chociażby jeden z dziesiątków: kazus Newtona, którego notatki wskazujące wyraźnie na grecką proweniencję większej części pomysłu dot. grawitacji - dysponował on m.in źródłami greckimi po części dziś zagubionymi, jednakże potomni notatki te ukryli i dopiero niedawno opublikowano je; czy kazus Leonarda da Vinci - tu jest pewne, że większość jego "nadzwyczajnych" rysunków i opisów to kopie z greckich traktatów w większości zagubionych dziś; choć nadal coś się odnajduje; geniusz LdV polegał na tym, że jako jeden z zupełnie nielicznych coś z tych zaawansowanych teroretycznie traktatów pojmował, czego nie osiągnęli nawet... Rzymianie)! Problem wielokątów wskazany w artykule był najprawdopodobniej rozwiązany przez Greków przed nasza erą... Przynajmniej na to wskazują poszlaki Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat 27.02.07, 08:41 Gość portalu: Felipe napisał(a): > Problem wielokątów wskazany w artykule był najprawdopodobniej rozwiązany przez > Greków przed nasza erą... Przynajmniej na to wskazują poszlaki Jakie poszlaki? Odpowiedz Link Zgłoś
greg2111 Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat 27.02.07, 15:26 petrucchio napisał: >Jakie poszlaki? „Dzięki temu natrafił na XV-wieczny zwój z Istambułu z architektonicznymi planami.” Istambuł wtedy Konstantynopol był grecki i chrześcijański do czasu zdobycia go przez Turków czyli do 1453 roku. Więc jest wielce prawdopodobne, że ów zwój nie został stworzony prze Turków tylko przez Greków. Trochę z tym jest tak jak z radzieckimi odkryciami naukowymi „wynalezionymi” w Berlinie w 1945. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat 27.02.07, 16:24 greg2111 napisała: > „Dzięki temu natrafił na XV-wieczny zwój z Istambułu z architektonicznymi > planami.” > > Istambuł wtedy Konstantynopol był grecki i chrześcijański do czasu zdobycia go > przez Turków czyli do 1453 roku. Więc jest wielce prawdopodobne, że ów zwój nie > został stworzony prze Turków tylko przez Greków. > > Trochę z tym jest tak jak z radzieckimi odkryciami naukowymi „wynaleziony > mi” w > Berlinie w 1945. Ten zwój jest OBECNIE przechowywany w Istambule, w muzeum pałacu Topkapi, ale pochodzi z Turkmenistanu, z czasów dynastii Timurydów. Wzory w stylu Penrose'a znane są też np. z XV-wiecznego sanltuarium w Isfahanie (Iran). Jeśli zamiast spekulować, zajrzysz do oryginalnego artykułu w "Science", przeczytasz, jak zdaniem Li ewoluowały arabskie techniki generowania oryginalnych ozdobnych pokryć o różnych symetriach. Nie myślę pomniejszać osiągnięć Greków, ale pokrycie płaszczyzny wielokątami doprowadzili do perfekcji właśnie geometrzy i artyści muzułmańscy, zapewne wskutek odwrotu od sztuki figuratywnej w stronę czystej geometrii. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat 27.02.07, 16:39 petrucchio napisał: > ... przeczytasz, jak zdaniem Li ewoluowały arabskie techniki ... Głupi błąd. Mam na myśli techniki w średniowiecznej cywilizacji muzułmańskiej, oczywiście z uwzględnieniem wkładu wszystkich ludów (w tym Persów, Uzbeków itd., itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat IP: *.l.pppool.de 27.02.07, 09:56 Nie tak dawno moglismy przeczytac o pochodzeniu i potencjalnych rodzicach LdV. Z duzym prawdopodobienstwem szacuje sie, ze LdV byl pol-krwi Arabem. Niewykluczone, ze LdV mial dostep do czegos o czym nie wiemy. Ktos moze nad tym kiedys popracuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UMBRIO Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat IP: *.iurid.amu.edu.pl 27.02.07, 11:42 na TEN TEMAT W DUCHU "POPULARNYM" ZOB. "ZAGUBIONA REWOLUCJA" - KSIAZKA JEST DOSTEPNA W POLSCE. NOTA BENE W ZESZLYM ROKU ODNALEZIONO JEDEN Z LICZNYCH TRAKTATOW ARCHIMEDESA; TEN DOTYCZACY BODAJZE CIAL PLYWAJACYCH O KTORYM MIELISMY TYLKO POSREDNIE INFOS - WIEDZA Z TEGO DZIELA BYLA WYKORZYSTYWANA W GRECJI A POTEM ... W NOWOZYTNEJ EUROPIE TYSIAC LAT POZNIEJ DOPIERO... Odpowiedz Link Zgłoś
efka_2 Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu 27.02.07, 10:02 ...zadziwiające, ile niegdyś osiągnęli i jak nisko upadki... czy to przypadkiem nie z powodu religii, która wyewoluowała w kierunku zakazu myślenia..? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu 27.02.07, 10:40 Dokladnie tak, to religie staly sie przyczyna zahamowania rozwoju umyslowego. Tak jest do dzisiaj i to wlasnie mnie najbardziej przeraza. Jezeli chodzi o te odkrycia to nic wielkiego. Niech naukowcy odkryja czym byla Piramida i do czego sluzyla. Ten wzor mozna rowniez wyprowadzic z Piramidy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UMBRIO Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: *.iurid.amu.edu.pl 27.02.07, 11:46 PO PROSTU ARABOWIE MIELI JESZCZE DLUGO PO ZNISZCZENIU CYWILIZACJI GRECKIEJ PRZEZ RZYMIAN DOSTEP DO DZIEL GREKOW ORAZ WIELU NAUCZYCIELI KTORZY ROZUMIELI O CO GREKOM W ICH TEORIACH CHODZILO (RZYMIANIE ROZUMIELI TYLKO FRAGMENTY DOT PREAKTYCZNEGO WYKORZYSTANIA TEORII DO ROBIENIA NP SZTUCZNYCH OGNI ALBO OBLICZANIA POLOZENIA PLANET, ALE NIE ROZUMIELI JUZ O CO CHODZI W TEORII, W AKSJOMATACH I HIPOTEZACH). ARABOWIE DODALI TROCHE OD SIEBIE ALE WIEKSZOSC PRZEJELI Z PISM, KTORE W EUROPIE UCHODZILY JUZ ZA NIEZROZUMIALE I NIC/MALO ZNACZACE. TAZKE WIELE DZIEL GRECKICH DOTARLO DO NAS POPRZEZ ARABIE TUDZIEZ W WERSJI ARABSKIEJ, ALE POCHODZA GLOWNIE Z 3-2 WIEKU PNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: 83.238.146.* 27.02.07, 12:03 Cywilizacja zachodnia to dominujaca cywilizacja swiata. Nawet azjaci musieli "dokladnie zmalpowac" instytucje, mentalnosc,organizacje i kulture cywilizacji zachodniej zeby stac sie konurencyjni w ciagu ostatnich 50-lat. Cywilizacja zachodnia to cywilizacja Chrzescijanska. Bez Chrzescijanstwa nie byloby cywilizacji zachodniej. To Chrzescijanstwo stworzylo typ czlowieka asertywnego,optymistycznego,altruistycznego i odwaznego, ktory w eksplozii potencjalu energii chrzescijanskiego spoleczenstwa doprowadzil do powstania Imperium Hiszpanskiego a pozniej Imperium Brytyjskiego. To Brytyjski Chrzescijanin z Biblia w jedej rece a z muszkietem w drugiej rece RZUCIL SWIAT NA KOLANA. Ateisci to nieliczna grupka idiotow i ich wklad w dwa tysiace lat rozwoju chrzescijanskiej cywilizacji zachodniej jest zerowy. Ateizm to prymitywny odzwierzecy instynkt - wytwor ewolucji genetycznej. Wszystkie zwierzeta to ateisci. Religie i teizm to zaawansowany produkt ludzkiej ewolucji kulturowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssss Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: *.gazownia.pl 27.02.07, 12:08 Szczególne zasługi dla rozwoje nauki ma Wielka Inkwizycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssss Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: *.gazownia.pl 27.02.07, 12:09 Oczywiście rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: 83.238.146.* 27.02.07, 13:00 Oczywiscie idioci beda syczeli o Galileuszu ,o Inkwizycji i stosach dla czarownic. Ile razy to slyszelismy ? Bo sa to wyjatki, ktore dowodza reguly , ze cywilizacja zachodnich chrzescijan rozijala sie ciagle zostawiajac w tyle cywilizacje azjatyckie i islamskie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej :) IP: *.ing.uj.edu.pl 27.02.07, 16:07 ze cywilizacja zachodnich chrzescijan rozijala sie ciagle zostawiajac > w tyle cywilizacje azjatyckie i islamskie . Zwłaszcza cywilizację chińska. Gdyby nie jeden cesarz - kretyn, ktory stwierdził, że poza Chinami nie ma nic ciekawego i wstrzymał ekspansję, to naszą narodową potrawą byłyby 1000 letnie jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nx Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 16:17 wskaz mi jakikolwiek system logiczny w ktorym wyjatek potwierdza regule... i ty piszesz o nauce i nawet podobno sie nia zajmujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu 27.02.07, 12:21 To chrzescijanstwo zniszczylo wiele rozwinietych kultur spolecznych. A wyprawy krzyzowe i tak zwane nawracanie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: 83.238.146.* 27.02.07, 13:05 No i dobrze , ze Chrzescijanie zniszcyli wiele wynaturzonych kultur. Ja tam po Inkach nie placze. Zeby nie wyprawy krzyzowe , ktore "obudzily Islam" powodujac powstanie Imperium Ottomanskiego, cywilizacja Islamu uwiedla by we wlasnej dekadencji juz 500 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu 27.02.07, 13:14 Gość portalu: Leonard3 napisał(a): > No i dobrze , ze Chrzescijanie zniszcyli wiele wynaturzonych kultur. Ja tam po > Inkach nie placze. > Zeby nie wyprawy krzyzowe , ktore "obudzily Islam" powodujac powstanie > Imperium Ottomanskiego, cywilizacja Islamu uwiedla by we wlasnej dekadencji > juz 500 lat temu. Brawo, wreszcie sam powiedziales, kto byl przyczyna powstania tak poteznej religii Islamu. Islam to skutek poczynan Chrzescijan i o tym pamietaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: 83.238.146.* 27.02.07, 13:43 Wyprawy Krzyzowe przedluzyly agonie cywilizacji Islamu dajac impuls do powstania Imperium Ottomanskiego. Imperium Ottomanskie zniszcylo cywilizacje Islamu pograzajac sie w marazmie i stagnacji. To z winy Imperium Tureckiego cywilizacja Islamu przestala istniec do konca XIX wieku. Na poczatku XX wieku nie bylo Islamskich Polytechnik, nie bylo Islamskiej nauki, nie bylo Islamskiej bazy przemyslowej i nie bylo Islamskiej demokracji. I TAK JEST DO DZISIAJ. I tylko przez pospieszne malpowanie cywilizaji zachodniej - cywilizacja islamu ma szanse sie odrodzic i przetrwac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnesia Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: *.crowley.pl 27.02.07, 16:57 wiesz co, nie wiem skad czerpiesz informacje nt. powstania imperium osmanskiego, ale przynajmniej dawno sie tak nie usmialam:) moze zacznij szukac w bardziej rzetelnych zródłach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 15:10 ok, w tym momencie nie mogę się już dłużej ukrywać. jestem tylko nawiedzonym amatorem i ta amatorszczyzna non stop wyłazi z moich wypowiedzi. cierpie równiez na łagodne i niegroźne zaburzenia psychicze, ale przez większość czasu pozwalają mi siedzieć w domu przed komputerem, no więc z nudów sami wiecie, ile można ściągać zdjęcia golasów, coś tam sobie poczytam i mam tez z tego powodu przemyślenia, którymi po prostu pragnę się z wami, moi drodzy internauci, podzielić. ok może i jestem przy tym dogmatycznym fanatykiem, ale to tylko dlatego że mam jak zwykle rację Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu 28.02.07, 16:13 No i znowu jakis debil sie podszywa podemnie. Takze inny debil loguje sie jako ieonard3. Autentyczny login to: leonard3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aster Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: *.stat.gov.pl 27.02.07, 15:05 Z tego co pamietam. Nie należy zapominać,że wiele wypraw krzyżowych było kierowanych na Słowian mieszkających między Odrą a Łabą. Jedna z tych wypraw dotknęła w roku bodajże 1143 miasto Szczecin, które się musiało wykupić z rąk krzyżowców.Inne wyprawy krzyżowe gnębiły ludy pruskie.Ponadto w czasach prehistorycznej słowiańszczyzny silne były także wpływy islamskie jak i judaistyczne, te ostatnie ciągnące wraz z kupcami z państwa Azerów.Wielu Azerów było ochrzczonych w obrządku starozakonnym i wielu nosiło imiona słowiańskie. Dla Slowian wygodniejsze było jednak przyjęcie chrześciaństwa. Chrześciaństwo wprowadziło nowy kalendarz - chrzest Polski w 966 roku - to według obecnej nomenklatury - 25 grudzień 965 roku. Nowy rok zaczynał się bowiem od daty narodzin Chrystusa. Biskupin nie był grodem słowiańskim tylko kultury wcześniejszej. Wiślanie podbici przez Mieszka w roku 990- byli ochrzczeni bodajże w obrządku starocerkiewnym 100 lat przed przyjęciem chrztu przez Mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aster Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: *.stat.gov.pl 27.02.07, 15:29 Chodziło o Chazarów, a nie o Azerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: *.171.64.83.crowley.pl 27.02.07, 13:04 Chrzescianie rzucili Swiat na kolana, powiadasz. Wiec to nie byl Bog, ale samodzielnie w ten sposob zmilowali sie nad Swiatem? Dzieki! A jak ewolucja kulturowa ma sie do komentowanego tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: 83.238.146.* 27.02.07, 13:27 Zachodni Chrzescijanie stworzyli dominujaca cywilizacje , ktora rzucila swiat na kolana albo przez sile albo przez jej kopiowanie przez innych. Dzisiaj nie istnieje inna cywilizacja tylko cywilizacja zachodnia "malpowana" przez caly swiat. Dlatczego cywilizacja Chrzescijanskiego zachodu dominuje? Bardzo proste. Podstawa Chrzescijanstwa to najbardziej kompletny zestaw meme ewolucji kulturowej ludzkosci - Ewangelia Jezusa. Ewangelia Jezusa zawiera meme plynace ze wszystkich kulturowych korzeni ludzkosci: pre-sumeryjskie,Mezopotamii,dolin Indyiskich,Judaistyczne,Perskie i Greckie. Zdolnosc rozpoznawania Boga bedaca wynikiem ewolucji kulturowej ludzkosci jest najpelniej zebrana w Ewangelii. Bog-Jezus tylko nam w Ewangelii zebral co ludzkosc miala do poznania dane w ciagu 100 tysiecy lat. Najkompletniejsze ludzkie meme zebrane w Ewangelli = Najbardziej kulturowo kompletny czlowiek,Chrzescijanin = Dominujaca Cywilizacja Chrzescijanska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: *.171.64.83.crowley.pl 27.02.07, 13:39 Odrobina pokory, sporo pracy nad soba, i za jakis czas bedziesz mogl do nas dolaczyc. Bog ci to wybaczy. Kiedys w koncu wybaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu 27.02.07, 13:42 Owa cywilizacja stworzyla i rozwinela inteligencje, "zabijajac" umysly ludzkie. Potega nie w ludzkiej inteligencji, lecz w ludzkim UMYSLE. Inteligencja bardziej kojarzy mi sie z programem (komputerowym). Co z tego, ze patrzymy jak nie widzimy, sluchamy, a nie slyszymy. Prawda tworzy klamstwo, lecz klamstwo nie tworzy prawdy. To musi byc trudne, aby rozumiec nie cialem, lecz umyslem. Nie wielkosc w czlowieku, lecz wielkosc w UMYSLE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: 62.29.248.* 27.02.07, 14:34 > Prawda tworzy klamstwo, lecz klamstwo nie tworzy prawdy. W logice odwrotnie: p => q Jeśli p jest PRAWDA, a q - KŁAMSTWO, to całość jest KŁAMSTWO. Jeśli p jest KŁAMSTWO, a q - PRAWDA, to całość jest PRAWDA. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu 27.02.07, 16:05 Jazze , pozwol, ze pozostane przy swoim stwierdzeniu, jezeli nie zgadzasz sie, to Twoj, a nie moj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anakashiko Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: *.ksknet.pl 27.02.07, 18:46 >Dlatczego cywilizacja Chrzescijanskiego zachodu dominuje? > Bardzo proste. Podstawa Chrzescijanstwa to najbardziej kompletny zestaw > meme ewolucji kulturowej ludzkosci - Ewangelia Jezusa. Bardzo proste? Czyzby? Czy ty w ogole czytales Ewangelie, ktore zreszta wychwalasz uzywajac pojec ateisty Dawkinsa? Czy brytyjscy kolonizatorzy "z Biblia w rece i muszkietem w drugiej", o ktorych wspominales w innym poscie, mieli cokolwiek wspolnego z jakakolwiek idea religii chrzescijanskiej? Czy moze raczej wykorzystywali oni religie jako zawolanie bojowe, prowadzac gospodarcza ekspansje wymuszona przez warunki ekonomiczne w ich ojczyznie? O wspolczesnej potedze i wyjatkowosci Europy przesadzaja takie tradycje jak m.in.: -grecki racjonalizm i rzymska praworzadnosc (sila rzeczy nie-chrzescijanskie, chociaz w jakims tam stopniu "ochrzczone" w sredniowieczu, na co juz jednak dzisiaj malo kto zwraca uwage) - nowozytna nauka (wsrod jej tworcow mozna znalezc wierzacych ortodoksyjnych chrzescijan, ale takze roznych religijnych wizjonerow, a poczawszy od XIX wieku coraz wiecej ateistow i agnostykow. ogolnie rzecz biorac, chrzescijanstwo wcale nie dostarcza wiecej "ideologicznych" bodzcow do naukowego badania rzeczywistosci niz islam czy judaizm) - wywodzaca sie z oswiecenia ideologia praw czlowieka, panstwa obywatelskiego, wolnosci swiatopogladowej, nowoczesnych rzadow republikanskich itd. (w duzej czesci powstala w opozycji do chrzescijanskich Kosciolow) oprocz tego Europe cechowala w przeszlosci niebywala ekspansywnosc, dazenie do podboju i bogacenia sie kosztem kultur uwazanych za "nizsze" - co raczej trudno uznac za postawe wywodzaca sie z chrzescijanstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Kolejny dowód na upadek cywilizacji islamu IP: 83.238.146.* 27.02.07, 19:01 No przeciez wiemy ze w Europie Chrzescijanstwa nie bylo. Ze to kult Rzymskiego Jowisza, chinski Buddyzm , terror Jakobinow oraz terror Bolszewikow stworzyly Eyropejska cywilizacje i Europejska mentalnosc. Tylko nie popelnij sepuku, anakashiko ha,ha,ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazg Religie są różne IP: *.bmj.net.pl 27.02.07, 13:53 Jedne umożliwiają rozwój cywilizacji, taką jest chrześcijanstwo, inne prowadzą do upadku cywilizacji, taką jest religia o nazwie ateizm. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Religie są różne 27.02.07, 14:06 coś Ci się poprzewracało, chyba jest odwrotnie..., widać że ksiądz ci nawciskał głupot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Religie są różne IP: 83.238.146.* 27.02.07, 14:32 Ha,ha,ha,ha, Pomodl sie do Marksa i Engelsa Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Religie są różne 27.02.07, 14:40 Gość portalu: Leonard3 napisał(a): > Ha,ha,ha,ha, Pomodl sie do Marksa i Engelsao Leonard, mysle, ze jestes ksiedzem. Jezeli wierzysz, to Twoj problem, ale nie narzucaj tej swojej Prawdy Jedynej innym, szanuje Ciebie, wiec szanuj innych i ich wolne swiatopoglady. Na prawde, na szczescie, jeszcze nikt nie zdobyl monopolu i niezdobedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Religie są różne IP: 83.238.146.* 27.02.07, 14:50 Ja tez cie czlowieku ateistyczny szanuje. Ale dlaczego atakujesz cos co DLA CIEBIE nie istnieje. DLA CIEBIE Bog nie istnieje - to dlaczego jak schizopchrenik atakujesz czego DLA CIEBIE NIE MA. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Religie są różne 27.02.07, 16:10 Gość portalu: Leonard3 napisał(a): > Ja tez cie czlowieku ateistyczny szanuje. Ale dlaczego atakujesz cos > co DLA CIEBIE nie istnieje. DLA CIEBIE Bog nie istnieje - to dlaczego > jak schizopchrenik atakujesz czego DLA CIEBIE NIE MA. A to ciekawe, Ty wiesz co dla mnie istnieje, a co nie. Ja nie jestem wyznawca Prawdy Jedynej, ale nie powiedzialem tego co mi w usta wciskasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychiatra schizopchrenik ?? IP: 155.37.231.* 27.02.07, 16:49 pierwsze slysze o shizopchrenii jak juz to shizofenia nie uzywajcie pojec ktorych znaczenia nie rozumecie shizofrenicy to bardzo chorzy ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
tempus Re: Religie są różne 27.02.07, 15:40 Gość portalu: jazg napisał(a): > Jedne umożliwiają rozwój cywilizacji, taką jest chrześcijanstwo, inne prowadzą > do upadku cywilizacji, taką jest religia o nazwie ateizm. Tak, szczególnie chrześcijaństwo w watykańskim wykonaniu :))). Przez setki lat czarodzieje z Watykanu blokowali rozwój nauki. A teraz co wyprawiają??? Staruszkowie w czarnych sukienkach wymyslili w epoce AIDS że prezerwatywy są grzeszne. Żenujące jest to że w 21 wieku są ludzie którzy na serio traktują głupoty przez nich wymyślane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazg Nie było cywilizacji islamu IP: *.bmj.net.pl 27.02.07, 13:51 Muzułmanie korzystali z wiedzy podbitych ludów dzisiejszych Syrii i Iraku. A ponieważ tylko niektórzy z nich rozumieli tę wiedzę, to dość prędko tę wiedzę utracili, jako że nie wywodziła się ona z ich tradycji. Najpewniej dotyczy to również omawianego zagadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Kolejny dowód na toksyczność religii Rzymskich 27.02.07, 14:40 Chrześcijan. Tłamszenie nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Kolejny dowód na toksyczność religii Rzymskic IP: 83.238.146.* 27.02.07, 14:44 Bronimir , u ciebie nie ma nawet co tlamsic. Do nauki trzeba miec mozg. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Kolejny dowód na toksyczność religii Rzymskic 27.02.07, 18:12 Uczyłem się historii, gorąco polecam. Na kazaniach tego nie usłyszysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Kolejny dowód na toksyczność religii Rzymskic IP: 83.238.146.* 27.02.07, 18:19 Czy historii nie ucza kazdego Polaka w szkole podstawowej,gimnazium i liceum? Do kosciola cie nie zapraszam - nie lubie smrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Kolejny dowód na toksyczność religii Rzymskic 27.02.07, 18:21 Uczą, ale wagarowałeś. W kościele śmierdzi? Możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Kolejny dowód na toksyczność religii Rzymskic IP: 83.238.146.* 27.02.07, 18:27 Mialem na mysli , zeby Bronimir kosciola nie zasmradzal. Ha,ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny Re: Kolejny dowód na toksyczność religii Rzymskic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 18:24 Gość portalu: Leonard3 napisał(a): "Mialem na mysli , zeby Bronimir kosciola nie zasmradzal. Ha,ha,ha,ha,ha" Gość portalu: Leonard3 napisał(a): "zachowywac podstawowe zasady moralne i etyczne" własnie widać te twoje zasady moralne i etyczne. wszystkie wychodzą jak na dłoni w twoich wypowiedziach na forum internetowym. Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Kolejny dowód na toksyczność religii Rzymskic 01.03.07, 18:34 Podtrzymuje w calosci swoja opinie: 1) Bronimir nie powinien swoja ateistyczna osoba zasmradzac kosciola. Kosciol tylko dla wierzacych 2) Zachowywac podstawowe zasady moralne i etyczne: a)Niech polskie suk* nie daja dup* Kamerunskim AIDS-om b) Niech polskie AIDS-y wbija sobie PERMANENTNIE drewniany kolek w odpowiednie otwory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny Re: Kolejny dowód na toksyczność religii Rzymskic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 18:57 takie wypowiedzi idą w parze z nauczaniem kościoła katolickiego? Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Kolejny dowód na toksyczność religii Rzymskic 01.03.07, 19:02 Johny , tez sobie wbij kolek we wszystkie otwory. Nie bedziesz rozsiewal mentalnego ADIDASA. ha,ha,ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny Re: Kolejny dowód na toksyczność religii Rzymskic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 19:17 pieknie podsumowałeś swoją religijność. swoją drogą, mimo że mam nie najgorszą wyobraźnię przestrzenną to JEDNEGO kołka we WSZYSTKICH otworach wyobrazić sobie nie potrafię. zdaje sie, że do tego potrzeba IQ co najmniej 162 - czyli takiego jakim zwykłeś sie tu chwalić na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróżka Laila Mózg człowieka już wie wszystko ,ale trzeba to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 14:43 jeszcze umieć ubrać w słowa . To coś jak kontakt z kosmosem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cris12 Wzory zagubione na pół tysiąca lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 14:45 tak. odkryli wszystko wcześniej, zupełnie jak ludzie radzieccy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es artyści palili haszysz IP: 195.116.62.* 27.02.07, 15:13 może to im pomogło wpaść na ten pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d szkoda, ze w tym sredniowieczu zostali... 27.02.07, 15:24 menatlnie...arabskie kraje to mentalnie gorzej niz sredniowiecze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 15:26 jak długo "naukowcy" będą pisać takie bzdury wystarczy przejść się do biblioteki lub porozmawiać z historykami by wiedzieć że już tysiące lat temu GEOMETRIA była nauką tajemną (dla niektórych to magia do dziś zresztą) to właśnie z kręgu ludzi wtajemniczonych w te "tajniki geometrii" wywodzą się bractwa wolnomularstwa które swego czasu połączyły się z różnokrzyzowcami (ci zajmowali się też naukami "tajemnymi" ale zgoła innymi niż geometria) co dało w efekcie dzisiejszą masonerię (która próbuje wmówić ludziom, że jest kontynuatorką wolnomularzy, ale to zupełnie inny temat) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc1 Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 15:35 Wzory na zabytkowym budynku są wyraźnie okresowe (a więc można zrobić szablon) i zbudowane z pięciokątów, czworokątów, trójkątów. Przypadkowa zbieżność z wzorami Penrosa. BTW Matematycy zajmują się zasadniczo abstrakcyjnymi strukturami, a nie układankami z kafelków. Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat 27.02.07, 16:01 >BTW Matematycy zajmują się zasadniczo abstrakcyjnymi strukturami, a nie >układankami z kafelków. zastosowaniami tez sie zajmuja. A czesc (fakt, ze mala ;-) problemow ma jakies odniesienie do rzeczywistosci. Skoro zajmuja sie podzialem tortu, to moga i ukladac kafelki ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoltek Jacy Arabscy??? tylko dlatego ze muzulmanie? IP: *.bof.fi 27.02.07, 15:57 tytul na gazeta.pl "Arabscy artysci wyprzedzili...." a skad szanowni GW pewnosc ze Arabscy? w Science nie ma ANI SLOWA o tym ze to ARABSCY artysci!! Ale widac dla GW kazdy muzulmanin to Arab i tyle. ps. nie jestem ekspertem, ale Arabowie to nie maja za wiele do Uzbekistanu. Islam chyba przyniesli tam Persowie.... (ale pewnie dla GW Pers to tez Arab, no i zapewne Uzbek tez jedno i to samo.... ;(( ) (Wiki: Arabowie - naród pochodzenia semickiego zamieszkujący od czasów starożytnych Półwysep Arabski. ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Jacy Arabscy??? tylko dlatego ze muzulmanie? IP: *.agora.pl 27.02.07, 16:57 W GW jest inny tytuł. Portal gazeta.pl to nie GW. pozdr. pioc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outsider gdyby artysci mieli wplyw na polityke IP: *.il-chicago0.sa.earthlink.net 27.02.07, 17:03 to moze inaczej by dzisiaj swiat wygladal. Oczywiscie nigdzie nie ma doskonalosci. Dlatego w ogole jest rozwoj. Niemniej dzialajacej z natchnienia duchem i natura Intuicji, rozumek do piet nie dorasta. I w koncu uznaje jej jakosc, choc z pozycji wyzszosci, po 500 latach od zaistnienia jednej z jej nieskonczonych ekspresji. Kiedy ona juz tylko grobem, pomnikiem nieszkodliwym tylko. Niczego dobrego taka predkosc pojmowania dzialan intuicyjnych nie wrozy dla Cywilizacji zachodnich agresorow i kolonizatorow, ktorzy batem i zelazem, tudziez zapyzialym rozumkiem swoich naukowcoww-kaplanow, zmonopolizowali wszystkie dziedziny zycia spolecznego. Stan Sztuk swiadczy o jakosci ducha narodu. Imperium idzie za sztuka, nie odwrotnie. Jak mawiali pewni poeci. Obecnie naukowcy zachodni odkrywaja rowniez archetypalne jakosci cywilizacyjne nawet u Irokezow i Apachow, dochodzac do tego iz demokracji ludki zachodu uczyly sie tez od Indian Poln.Ame., zmeczonych ciaglymi wojnami miedzy roznymi szczepami. Zreszta u wszystkich skonfliktowanych stron, pytanie jest tylko jedno, ile krwi sa w stanie przecierpiec i przelknac zanim jej ciezar przewazy urazy dumy zadnej odwetu? Zanim czlowiek nie zacznie pukac sie w glowe i pytac: po co? na co? Arabowie osiagneli wiele szczytow cywilizacyjnych, a potem zostali zmiazdzeni przez zarlocznych bialasow. Zreszta kto nie popada w spoczynek i degrengolade po zdobyciu szczytu? I co teraz? Trzeba bylo nie wymyslac bombek atomowych i broni biologicznych - rozumki (bez serc). A tak, parafrazujac Lenina, ukreciliscie sobie sznureczek, Duraczki rozmuzdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: gdyby artysci mieli wplyw na polityke IP: 83.238.146.* 27.02.07, 17:18 Tak,tak - proponuje z pedzlem na Talibow ruszyc. Zwlaszcza potem jak wysadzili w powietrze buddyjskie rzezby majace 3 tysiace lat poniewaz byly politycznie niepoprawne. Talib =koneser sztuki. Ha,ha,ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
jarko20 Re: gdyby artysci mieli wplyw na polityke 27.02.07, 21:50 porównaj sobie tumanie muzykę chrześcijan i wyznawców islamu Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma i pomyśleć, że taką wspaniałą kulturę 27.02.07, 16:53 zniszczył fanatyzm religijny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: i pomyśleć, że taką wspaniałą kulturę IP: 155.37.231.* 27.02.07, 16:59 z twojego nicka wynika ze jestes kobieta ta wspaniala kultura nawet dzisiaj by cie obrzezala , sprzedala , pobila zgwalcila itp w imie religi owej kultury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja propaganda IP: 155.37.231.* 27.02.07, 16:55 gdy moj ojciec mial 7 lat a bylo to tuz po wojnie opowiadal mi ze wtedy jak sluchal kolchoznika ( to takie radio ) leciala z niego taka propaganda ze myslal iz wszystko wynalezli radzieccy naukowcy np kombajn - kombajnow samochod - samochodow itd teraz chca nam wcisnasc kit ze wszystki zdobycze nauki to muzulmanie czemu to sluzy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnesia trochę nie na temat, ale... IP: *.crowley.pl 27.02.07, 17:00 prosze zacznijcie uzywać poprawnej nazwy tureckiej metropolii - tur. Istanbul, a polskie - Stambuł. to jest nagminny błąd pojawiający sie w tv, gazetach, publikacjach etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnesia Re: trochę nie na temat, ale... IP: *.crowley.pl 27.02.07, 17:01 oczywiście nagminnym błędem jest pojawiająca sie nazwa Istambuł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willy Re: trochę nie na temat, ale... IP: *.pools.arcor-ip.net 27.02.07, 17:27 tak po prawdzie to nazwa Istambul (Istambuli) to nic innego jak greckie zdanie zniekszatlcone przez Turkow: "I stin poli" = "ktoredy do miasta?" Czyli nazwa, na ktora przechrzcily Turasy Konstantynopol, to tez znieksztalcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat IP: *.botany.gu.se 27.02.07, 17:06 Wspanialy dowod na to, ze zastepojac mozg komputerem niekiedy jednak sie ograniczamy. Odpowiedz Link Zgłoś
amatil Wzory zagubione na pół tysiąca lat 27.02.07, 17:26 W XVI w. w Uzbekistanie nie było już Arabów. A islamski to nie to samo co arabski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abhaod Re: Wzory zagubione na pół tysiąca lat IP: *.adsl.alicedsl.de 27.02.07, 18:02 y444o napisal >To mniej wiecej przypomina wzor jaki daje krzysztal pracujacy jako siatka dyfrakcyjna w promieniach Roentgena Na co taki artysta patrzyl wowczas?< modlil sie z zamknietymi oczami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1001 nocnikow A teraz sa 500 lat do tylu IP: *.bredband.comhem.se 27.02.07, 22:45 I jeszcze pare bombek i bezowcy beda 5000 lat do tylu! Odpowiedz Link Zgłoś
iposek Re: Religie są różne 27.02.07, 18:43 A prawda jest , ze Europa w ciagu calej swej historii przezywala ciagly wzrost cywilizacyjny dzieki chrzescijanstwu. Od Irlandzkich mnichow ,ktorzy kopiowali Arystotelesa juz w 8 wieku , przez katolicki Wloski Renasans, katolickie Hiszpanskie i Portugalskie odkrycia Kolumba, Americo Vespuucci, Vasco da Gama, ksiedza Kanonika Kopernika itd itp Nie no piękne, po prostu prześliczne, dowodem na zbawienną rolę ch-stwa mają być : przepisanie ksiąg napisanych przez pogan, bezwzględna pogoń za władzą i złotem i ksiądz którego nie spalili na stosie tylko dlatego przez przypadek?? I tylko co do właskiego renesansu to faktycznie muszę się zgodzić, to co się wtedy działo we Włoszech to majstersztyk, ale zanim zaczniesz się tym szczycić to jednak poczytaj o tym co się wtedy działo. Albo może nie czytaj Leonard, to i tak nic nie da, wszak ty nawet nie potrafisz pisać ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Religie są różne IP: 83.238.146.* 27.02.07, 18:51 No i widzisz iposek, to przez to chrzescijanstwo zyjesz na kontynencie Europejskim podbitym i skolonizowanym przez Inkow, Apaczy, Chinczykow i Islamistow. No i Apacze biednego iposka oskalpowali, Inkowie zarzneli mu dziecko w ofierze sloncu Islamisci porwali mu zone do haremu a chinczycy zmusili go do pracy w fabryce za miske ryzu. No i to wszystko przez kosciol katolicki i katoli. Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Zbudowali samolot, komputer? Samochód? Pociąg? Co IP: *.chello.pl 27.02.07, 22:48 Zbudowali samolot, komputer? Samochód? Pociąg? Co wyprzedzili? Na pewno wyprzedzili murzynow, ktorych przez ponad 1000 lat łapali i używali jako niewolników. Prawda jest taka, że nauka w całej Afryce Północnej miała się dobrze dopóki nie przyszli muzułmanie i nie spalili Biblioteki w Aleksandrii oraz wymordowali uczonych oraz intelektualną elitę. Resztki widzy przetrwaly jeszcze kilkaset lat, po czym dzięki głupoci i zacofaniu muzułmanów przepadły w odmętach czasu. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid Wzory zagubione na pół tysiąca lat IP: *.cable.tmark.pl 27.02.07, 23:09 no widze ze mamy tu problem NP zupelny:) Odpowiedz Link Zgłoś