Dodaj do ulubionych

Pęknięta planeta dała życie

23.03.07, 02:11
To odkrycie oczywiście niczego nie przesądza, ale fascynujące są zwroty akcji
w naszych poglądach na historię Ziemi.

P.S.
Od razu widać styl i klarowność przekazu różniącą się bardzo pozytywnie od
sporej ilości informacji pojawiających się w tym dziale. Czyżby GW zamawiając
teksty u fachowców postanowiła podwyższyć poziom?
Obserwuj wątek
    • ffamousffatman Re: Pęknięta planeta dała życie 23.03.07, 03:30
      Poziom? 10 akapitow i ani slowa o Wegenerze, "meczennniku" plyt tektonicznych. Jeszcze 20 po smierci swiatek naukowy potrafil sie z niego nabijac. Tylko dlatego, ze nie potrafil powiedziec dlaczego? kontynenty dryfuja. Taaa... z artykulu wynika racjonalny i swiatly obraz XXw nauki - wszystko zaczelo sie od Deep Sea Drilling Project i Glomar Challenger.
      • Gość: ika Re: Pęknięta planeta dała życie IP: 88.116.243.* 23.03.07, 21:00
        Poziom... nie najgorszy. Ale tez - "kopalny":)))
        To taki news, jak ja zakonnica. To sa nowosci z broda!
    • Gość: Afacz Pęknięta planeta dała życie IP: *.aster.pl 23.03.07, 07:00
      Bardzo zgrabnie napisany artykuł, podoba mi się.
    • Gość: zigi DNA IP: 155.37.231.* 23.03.07, 16:12
      nić genetyczna wykonana z cząsteczek kwasu RNA ? DNA raczej
      • Gość: Agata Re: DNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 02:19
        A co, nie zdarzaja sie nici z RNA?

:)))))))))))))))
        i sama sobie odpowiem: zdarzaja sie, i jak zostalo napisane, ze RNA, to pewnie wlasnie to mialo byc...
      • leonard3 Re: DNA 24.03.07, 11:57
        No nie spodziewalem , ze na ateistycznym forum ja zagorzaly teista bede musial
        uczyc podstw ewolucji. Tak ,chodzi o nic RNA. Reprodukcja najwczesniejszych
        jednokomorkowcow odbywala sie wylacznie za pomoca nici RNA.
        DNA pojawilo sie znacznie pozniej
        • herr7 kiedy powstała komórka 25.03.07, 10:10
          to DNA już było. RNA nie nadaje się na nośnik informacji genetycznej tak
          złożonej, jak ta potrzebna do budowy najprostszej komórki.
    • Gość: atx Zdjecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 17:13
      Kilka zdjec ze wspomnianego w artykule kompleksu Isua:

www.denison.edu/geology/greene/greenland.html
    • Gość: bub Re: Pęknięta planeta dała życie IP: *.pptp.stw-bonn.de 24.03.07, 10:40
      o roli wulkanow na rozwoj zycia wiadomo juz od dawna (patrz l. 70te - "Na
      poczatku byl wodor")
    • Gość: Szponiasty Re: Pęknięta planeta dała życie IP: *.euro-net.pl 24.03.07, 12:34
      Nic się nie znacie. To Bóg stworzył życie! Nie czytacie książeczek Giertysia?

:D
    • Gość: kami Pęknięta planeta zabierze też życie... IP: 62.233.164.* 24.03.07, 12:34
      Może w końcu coś przywali w ten świat i zakończy ten niezbyt pożyteczny pobyt
      naszego gatunku na tym pięknym globie...o asteroidę aż się prosi czasem...

www.foto-tel.pl/
    • Gość: Maciej Giertych To fałszywe mniemania masonów! IP: *.artronik.net 24.03.07, 13:11
      Ta fałszywa teoria nie uwzglednia obecności smoka wawelskiego...
      • Gość: Hermiona Granger Smoków jest jak na lekarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 21:01
        Albowiem ich hodowla została zakazana przez Konwencję Czarodziejów w 1709 roku
    • Gość: tyt Do rs_gazeta_forum IP: *.chello.pl 24.03.07, 13:18
      Trochę Ci ten atak na GW nie wyszedł, bo autor tego testu przez lata w niej pracował i odszedł niedawno temu.
    • kapitan_stopczyk A co na to Maciej Giertych? 24.03.07, 13:53
      Pewnie wyda jakąś broszurkę w której udowodni "naukowo" kolejny swój idiotyzm.

-------------------------------------------------------
      - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej,
      demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej?
      - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej.
    • Gość: A.K.U.M.O.W.I.T.Z Jak tolki zostaly "naukowcami" IP: 74.12.100.* 24.03.07, 13:53
      Tolki nie pamietaja co jadly tydzien temu na sniadanie, ale wiedza co mialo
      miejsce 4 miliardy lat temu.

Tora do tolkow: tak malo wiecie a tak duzo mowicie

Definicje:
      Tolek: bezczelny niedojda ktory dla pokrycia swego nieudaczniactwa, perroruje
      na tematy na ktore inni ze wzgledu na brak dowodow i szacunek do siebie i
      innych, a takze BOJAZN BOZA nie mieliby odwagi mowic.
      • patman Chcesz dowodów? 24.03.07, 14:58
        Nie rozumiem kogoś, kto w cudzym oku widzi źdźbło, a w swoim nie potrafi dostrzec belki. Czytasz książkę, która jest dziełem żydowskiego spisku sprzed kilku tysięcy lat, w której roi się od niekonsekwencji - tam jakoś dowodów nie wymagasz, tylko bierzesz to "na wiarę". Pranie mózgu od małego zrobiło swoje.
      • madcio Re: Jak tolki zostaly "naukowcami" 26.03.07, 22:14
        Korzystasz z rzeczy, wymyślonych przez naukowców, by pluć na naukę, że nie działa?

A to ci pokaz kretynizmu umysłowego. :)

Jeśli ktoś jest ciekawy, co ma wspólnego biologia i geologia z prawami, które
        rządzą wewnątrz obudowy komputera, leniwie odsyłam do lewego diagramu w mojej
        sygnaturce. To mają wspólnego - wiedzę o zdobywaniu wiedzy.
    • adam81w Re: Pęknięta planeta dała życie 24.03.07, 14:49
      czyli zycie moglo powstac bo skaly sie ruszaly :) czyli to kolejny dowod na to
      ze idea boga nie ma sensu.
      • patman Bóg może i istnieć 24.03.07, 15:00
        ale ja bym komuś takiemu nigdy nie był za nic wdzięczny. Mając moc sprawczą tak sp*****olić świat, to trzeba naprawdę nie mieć sumienia. Dlatego lepiej pozostać pozostańmy przy tym, że świat jest tak urządzony, bo sam się tak urządził.
        • Gość: leonard3 Re: Bóg może i istnieć IP: 83.238.145.* 24.03.07, 17:58
          To ty nie znasz Boga Ateistow? Bog Ateistow to Grawitacja\Antygrawitacja -
          jeden bog ale w dwoch osobach. Jak ateista chce zbyt podskoczyc to bog
          grawitacji sprowadza go do patreru. Jak chcesz wiedziec o Bogu-Grawitacji
          przeczytaj Leonarda na stronie Grawitacja
          • xxara Re: Bóg może i istnieć 27.03.07, 23:54
            > To ty nie znasz Boga Ateistow? Bog Ateistow to Grawitacja\Antygrawitacja -

Przecież nie ma grawitacji. Jeśli coś spada, to znaczy, że Bóg to rzuca...
        • europitek Re: Bóg może i istnieć 25.03.07, 00:02
          Ale motto jest świetne.
    • herr7 Ubeku! 25.03.07, 10:07
      Załóż sobie forum kapusiów, na przykład "IPN story" i tam się realizuj. Kogo
      obchodzi tutaj jakiś pan Grabski.
      • Gość: am nie to forum IP: *.aster.pl 25.03.07, 23:58
    • herr7 o co w tym wszystkim chodzi 25.03.07, 10:51
      Kiedy powstało życie na Ziemi- zdaniem profesora Rosinga przed 3.8-3.9 mld lat i
      to od razu w postaci bakterii mających zdolność do fotosyntezy. Dowody te są
      jednak poddawane w wątpliwość, a sama fotosynteza, w szczególności oksygeniczna
      (czyli taka gdzie powstaje tlen) jest procesem bardzo metabolicznie złożonym.

Bardziej przekonywujące dowody pochodzą z zachodniej Australii gdzie opisano
      struktury geologiczne przypominające stromatolity datowane na jakieś 3.4 mld lat
      - stromatolity to takie zgrupowania bakterii połączone specjalną błoną tzw.
      biofilmem, w którą inkorporują się ziarna piasku, co w rezultacie prowadzi do
      powstania utworu warstwowego przypominającego tzw. sękacz - czyli takie
      warstwowe ciasto. Fotosynteza zachodzi jedynie na powierzchni, warstwy
      wewnętrzne ulegają powolnemu skamienieniu. Zdaniem autorów tej publikacji jaka
      się ukazała w zeszłym roku w Nature, żadne znane procesy abiotyczne nie są w
      stanie w pełni wyjaśnić powstania tak złożonych struktur- stąd wniosek pośredni-
      powstały one przy udziale żywych komórek mających zdolność do fotosyntezy.

Znalezienie tak starych ofiolitów, czyli fragmentów dna morskiego z zachowanymi
      warstwami wypływu lawy jest dlatego tak ważne, że zwykle dno oceaniczne nie
      zachowuje się dłużej niż 200 mln lat - po prostu płyta oceaniczna wchodzi pod
      płytę kontynentalną (co nosi nazwę subdukcji) i ulega roztopieniu we wnętrzu Ziemi.

Nie jestem geologiem, ale o ile pamiętam najstarsze skały pochodzą rzeczywiście
      z Grenlandii i datowane są na nieco mniej niż 4.5 mld lat- zdaje się że na tej
      podstawie datuje się wiek Ziemi.
      • Gość: znawca Re: o co w tym wszystkim chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 11:16
        >Kiedy powstało życie na Ziemi- zdaniem profesora Rosinga przed 3.8-3.9 mld lat
        >i to od razu w postaci bakterii mających zdolność do fotosyntezy.

Nie wtykaj Rosingowi w usta swoich bzdur! Nikt nie twierdzi, że życie
        rozpoczęło się od fotosyntetyzujących bakterii.
        • herr7 podaję link i tytuł publikacji 28.03.07, 17:33
          Rosing MT, Frei R. U-rich Archaean sea-floor sediments from Greenland -
          indications of > 3700 Ma oxygenic photosynthesis. EARTH AND PLANETARY SCIENCE
          LETTERS, 217 (3-4): 237-244 JAN 15 2004.

W bardziej przystępnej formie jest komentarz w BBC:

news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3321819.stm
    • Gość: eks-nauczyciel Coście za n-li mieli!? ...a to ci poPIS! IP: *.sulechow.net 25.03.07, 16:04
      Szanowna Młodzi(?) - spoko!
      Dobry mentor w szkole mówi:
      Sam nie wiem, jak taki cud życia (lub: taki niespotykany BIG BANG...etc.) się
      pojawił. Ja dodawałem: a Wy - jak myślicie?
      Reszta zależy od Was Myślacze...
      Myślcie!
      Ale nie osądzajcie...

... albowiem osądzeni będziecie ...
      Tfu! skąd się to tu przyplątało.
      Coś mi to tu nie PISuje.
      • madcio Ke? 26.03.07, 22:08
        Ale o sso chosi?

Ja tam czytałem takiego kolesia sprzed swóch tysiecy lat, co podobnie mówił.
        Sam nie wiedział, jak taki cud się pojawił. I dodawał... jak wy myślicie? (mrug
        mrug).

Problem w tym, że mówił o piorunie.

Reszta zależy od Was Myślacze... :D
        • cuffed nauka o Ziemii zamiast religii w szkole 27.03.07, 22:10
          Nauka o Ziemii jednoczy ludzi,a religie dziela.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka