Dodaj do ulubionych

Sudańskie skarby wyrwane Nilowi

04.05.07, 03:52
A co się stanie z odkopanymi przez polskie ekspedycje ruinami w Starej Dongoli
- koptyjskim klasztorem i innymi?
Obserwuj wątek
    • Gość: miecio Re: Sudańskie skarby wyrwane Nilowi IP: 213.25.153.* 04.05.07, 08:27
      Wytną piłą :D
      • igf2r w imię ojca i syna... 04.05.07, 09:19
        Wszystkie wycinki jeszcze przed przywiezieniem należy dokładnie zlustrować czy
        aby napewno nie donoszą nam o zamierzchłych czasach.
        Choć na moje oko są zbyt pogańskie.
        Niech ktoś podejmie decyzję! Może który bądź Kaczyński niech patronuje patronat
        nad spec. komisją (komisja: grupa ludzi nieprzygotowanych, powołana przez
        niekompetentnych, do wykonania zadań niepotrzebnych).
        Niech ojciec zawsze dyrektor powie kilka świętych słów na ten temat!
        • Gość: LZ Re: w imię ojca i syna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 13:28
          No i po co to, głupcze?
    • atari800xl dlaczego maja zabrac??? 04.05.07, 08:36
      czy to nie jest forma kradziezy?
      czy chcielibyscie, zeby zabytki odkopane w Polsce zabrali sobie np Brazylijczyc?
      • Gość: leo to co lepiej niech zatopią IP: *.171.76.162.crowley.pl 04.05.07, 09:19
        ??
        • Gość: Arch Re: to co lepiej niech zatopią IP: *.usc.gov.pl 04.05.07, 09:44
          W kwestii Starej Dongolii - nie jest ona zagrożona, ponieważ nie leży w poblizu
          IV katarakty, czyli na terenach, które mają być zalane.

Co do wywożenia zabytków. To nie jest to forma kradzieży, ponieważ co zostanie
          wywiezione zostało ustalone komisjyjnie z Sudańczykami. SAme zaś ryty zostałyby
          zatopione. Ergo Sudańczycy mieli do wyboru - albo wszystko pod wodę , alebo
          niech wezmę to sobie Polacy a my(Sudańczycy) będziemy mieli swego rodzaju
          element promocji
          • atari800xl element promocji?? 04.05.07, 11:04
            element promocji Sudanu??? Trzeba byc chorym zeby pojechac do panstwa
            rzadzonego przez chorych fanatykow islamskich...
        • Gość: majonez tak, niech lepiej zatopia IP: *.telprojekt.pl 04.05.07, 10:28
          wystarczy narobic dobrej jakosci zdjec i tyle

do czego innego niz ogladanie ma to sluzyc?
          • atari800xl Re: tak, niech lepiej zatopia 04.05.07, 11:05
            to zrob sobie zudjecie dziewczyny i powies na scianie. po co masz ja miec
            zywa..zestarzeje sie i bedzie brzydka:)
          • Gość: leo do majoneza IP: *.171.76.162.crowley.pl 04.05.07, 13:48
            już chyba wiem jak uprawiasz sex
            :)
      • Gość: Lengyel Atilla To nie do końca tak IP: *.ipt.aol.com 04.05.07, 14:10
        Odkopanie i zabezpieczenie czegokolwiek wymaga nakładów finansowych. Sudańczycy są jeszcze biedniejsi od nas, dlatego pragmatyzm podpowiada im skorzystanie z naszej pomocy. Lepiej, żeby artefakty zostały wycięte i przewiezione do Polski, niż miałyby zostać raz na zawsze zalane przez wody planowanego jeziora.
      • koczisss Re: dlaczego maja zabrac??? 04.05.07, 15:55
        Nie zauważyłeś tego, iż te zabytki by były zalane wodą, gdyby nie Polacy?
        Chyba lepiej Sudańczykom podzielić się "łupem" i też coś mieć, niż wszystko zalać?
    • radek_sim A Polskie Skarby niszczeją. 04.05.07, 12:36
      Mam na myśli ruiny zamków i pałaców. Albo niszczeją albo są kupowane przez
      nowobogackich a wkopana tablica z zakazem wstępu broni ich zwiedzania.
      • Gość: f tzn.nalezy zabronic ich kupowania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:39
        A moze pozwolic, ale wylacznie pod warunkiem, ze bedzie mozna zwiedzac? Juz widze te tabuny bogaczy, ktorzy loza kase na obiekty, w ktorych oni beda mieszkac, a inni beda sobie ogladac!
    • Gość: m60 aczemu gazeta milczy o polskiej misji ratowania sw IP: *.nycmny.east.verizon.net 04.05.07, 12:46
      iata?
      Od wielu lat garstka dzielnych ludzi chce wykopac faraona by uratowac CALY SWIAT
      przed zagładą i co? nawet wyborcza milczy o tej ważnej dla ludzkości sprawwie.
      zostalo juz niewiele czasu a wciaz nie ma zgody na rozkopanie piramid
      projekt-cheops.com trzeba zobaczyc. Pozatym brzuch mnie boli:(
      • Gość: Tom Re: aczemu gazeta milczy o polskiej misji ratowan IP: *.brig.cable.ntl.com 05.05.07, 13:01
        Ciesze się, że się od Ciebie dowiedziałem, że są na tym świecie ludzie(z
        projektu Cheops), którzy wiedzą jak i nie boją się URATOWAĆ ŚWIAT!( który jak
        wszyscy wiemy nieuchronnie zbliża się do swojego ostatecznego i straszliwego końca).
        Niech im zawsze świeci atomowe światło i błogosławią czteronożne tripody!

Pozdrawiam
        p.s. strona na prawdę istnieje!!
    • Gość: pingu nie moge sie oprzec szczypcie cynizmu IP: 199.243.65.* 04.05.07, 18:11
      "To dlatego trwa wyścig z czasem - archeolodzy z całego świata, w tym z Polski,
      starają się uratować jak najwięcej bezcennych zabytków."

w tym samym czasie, gdy tysiacom a moze setkom tysiecy JESZCZE ZYWYCH ludzi
      grozi smierc wskutek rospierduchy jaka w tym sudanie panuje. tu wyscigu z
      czasem nie widze.

ale coz, w takich chwilach jestem dumny z polskich naukowcow: najwidoczniej
      oblupane kawalki kamieni sa wiecej warte niz 'kolorowi'
      • Gość: titta Re: nie moge sie oprzec szczypcie cynizmu IP: *.botany.gu.se 04.05.07, 19:32
        Tylko co moga wedlug ciebie zrobic, zeby ratowac tych ludzi? Przylaczyc sie do
        nich z tymi pilami? Swiat nie jest prosty. Lepiej jjuz niech kazdy zajmuje sie
        tym na czym sie zna.
        • Gość: Tom Re: nie moge sie oprzec szczypcie cynizmu IP: *.brig.cable.ntl.com 05.05.07, 13:04
          No tak według Ciebie - wszystko jest proste.
          A na czym według Ciebie najlepiej znają się żołnierze?
          Więc co Oni mają robić jak jest ich(tych żołnierzy) miliony w Sudanie?

pozdrawiam
    • milet_z_sedesu zgłosiłem do skasowania :-) 04.05.07, 19:20
    • Gość: nie wywozic!!! Sudańskie skarby wyrwane Nilowi IP: *.Red-88-9-159.dynamicIP.rima-tde.net 05.05.07, 00:41
      zaslugi zaslugami, ale wszystko powinno zostac w muzeach w Sudanie!!!
      • Gość: turtl Re: Sudańskie skarby wyrwane Nilowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 03:01
        Ma większą szansę przetrwania i przysłużenia się nauce w muzeach w Polsce.
    • Gość: Lehcyfer Mniejsze zło IP: *.perfekt.pl 10.05.07, 11:37
      Mając do wyboru utracić te relikty przeszłości pod wodą albo odzyskać chociaż
      część, Sudańskie władze zdecydowały się na zysk. Jeżeli zbudują muzeum będą
      mieli czym zarabiać na turystach. A z zapory nie zrezygnują.

Mogliby je zostawić - pewnie przyszłe pokolenia archeologów będą żałowały że
      zostały wycięte - pod wodą i mułem zapewne przetrwają następne wieki aż zaporę
      rozbiorą i znowu ujrzą światło dzienne.

Ale ludzie są niecierpliwi i wolą mieć dzisiaj niż odstąpić dalekim potomkom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka