Gość: ewa IP: *.onhill.gda.pl 25.06.03, 08:34 czy ktoś może mi powiedzieć co to jest syndrom Munchausena??? dziękuję za pomoc Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewa naprawdę nikt nic nie wie na ten temat IP: *.onhill.gda.pl 25.06.03, 22:22 jeśli ktoś coś potrafi powiedzieć na ten temat, proszę o kilka sło serdecznie pozdrawiam ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: naprawdę nikt nic nie wie na ten temat IP: *.ces.clemson.edu 25.06.03, 23:10 Gość portalu: ewa napisał(a): > jeśli ktoś coś potrafi powiedzieć na ten temat, proszę o kilka sło > serdecznie pozdrawiam > ewa Munchausen syndrom by proxy ? slyszalem o czyms takim w TV :-) Jakis czas temu byl tu taki glosny przypadek kilkuletniej dziewczynki ktora miala karte chorobowa wielkosci encyklopedii. W ciagu kilku lat zycia przeszla kilkanascie (!) operacji i miala objawy wszelkich mozliwych chorob. Okazalo sie, ze wine ponosila matka, tzn. tej dziewczynce nic nie dolegalo, wszystkie problemy byly efektem pracy matki, tzn. podtruwania i maltretowania dziecka. Kobieta zostala skazana na kare wiezienia (nie pamietam jak dluga) ale zdaje sie, ze zlozyla odwolanie od wyroku. Sprawa wydala sie podczas kolejnego dlugiego pobytu w szpitalu. Personel szpitala zauwazyl, ze stan dziecka zawsze pogarsza sie podczas obecnosci matki lub zaraz po jej wizycie. Po fizycznym odizolowaniu dziecka od kontaktu z matka stan tej dziewczynki wrocil do normy. To byl wlasnie przypadek Munchausen by proxy, matka potrzebuje wspolczucia ze strony obcych i do tego celu wykorzystuje swoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: naprawdę nikt nic nie wie na ten temat IP: *.onhill.gda.pl 26.06.03, 21:10 Gość portalu: Prezes napisał(a): > Gość portalu: ewa napisał(a): > > > jeśli ktoś coś potrafi powiedzieć na ten temat, proszę > o kilka sło > > serdecznie pozdrawiam > > ewa > > Munchausen syndrom by proxy ? > slyszalem o czyms takim w TV :-) > Jakis czas temu byl tu taki glosny przypadek > kilkuletniej dziewczynki ktora miala karte chorobowa > wielkosci encyklopedii. W ciagu kilku lat zycia > przeszla kilkanascie (!) operacji i miala objawy > wszelkich mozliwych chorob. > Okazalo sie, ze wine ponosila matka, > tzn. tej dziewczynce nic nie dolegalo, > wszystkie problemy byly efektem pracy matki, > tzn. podtruwania i maltretowania dziecka. > Kobieta zostala skazana na kare wiezienia > (nie pamietam jak dluga) ale zdaje sie, > ze zlozyla odwolanie od wyroku. > > Sprawa wydala sie podczas kolejnego dlugiego > pobytu w szpitalu. Personel szpitala zauwazyl, > ze stan dziecka zawsze pogarsza sie podczas > obecnosci matki lub zaraz po jej wizycie. > > Po fizycznym odizolowaniu dziecka od kontaktu > z matka stan tej dziewczynki wrocil do normy. > > To byl wlasnie przypadek Munchausen by proxy, > matka potrzebuje wspolczucia ze strony obcych > i do tego celu wykorzystuje swoje dziecko. dziękuję serdecznie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa czy znęcanie się psychiczne nad dzieckiem IP: *.onhill.gda.pl 26.06.03, 21:14 czy celowe znęcanie się psychiczne nad dzieckiem.. które prowadzi do poważnych zaburzeń psychicznych a czasami prób samobójczych...po to aby potem boegać po specjalistach (psychiatrzy, psychologowie, neurolodzy, itp) aby pokazać jak jest się troskliwą matką to też zespół Munchausena jeśli ktoś z Państwa może przybliżyć mi tę kwestię byłabym bardzo wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: czy znęcanie się psychiczne nad dzieckiem 27.06.03, 00:37 Gość portalu: ewa napisał(a): > czy celowe znęcanie się psychiczne nad dzieckiem.. które prowadzi do poważnych > zaburzeń psychicznych a czasami prób samobójczych...po to aby potem boegać po > specjalistach (psychiatrzy, psychologowie, neurolodzy, itp) aby pokazać jak > jest się troskliwą matką to też zespół Munchausena > jeśli ktoś z Państwa może przybliżyć mi tę kwestię byłabym bardzo wdzięczna ...Repeated fabrication of physical illness--usually acute, dramatic, and convincing--by a person who wanders from hospital to hospital for treatment. Munchausen patients may simulate many physical disorders (eg, MI, hematemesis, hemoptysis, acute abdominal conditions... To początek niezłego opracowania (Merck Manual) na ten temat ( adres www.munchausen.com - tak! wcale nie żartuję). Z.Munch. "by proxy" to odmiana z.M. (nie bardzo wiem, jak w tym kontekście przetłumaczyć to by proxy - pośrednii?przez pośrednika??). Zasadniczo jest to jednak "symulowanie" - to piszę w cudzysłowie, bo dotyczy naprawdę chorych - czy "wymyślanie" - objawów choroby (chorób). Rzecz trudna do zgryzienia dla lekarzy niepsychiatrów, a także chyba psychiatrów. Jeśli będziesz miała problemy z tekstem albo terminologią medyczną, znajdziesz mnie pod adresem j.w. - Molly "wymyślanie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: czy znęcanie się psychiczne nad dzieckiem IP: *.onhill.gda.pl 27.06.03, 09:49 m.malone napisał: > Gość portalu: ewa napisał(a): > > > czy celowe znęcanie się psychiczne nad dzieckiem.. które prowadzi do > poważnych > > zaburzeń psychicznych a czasami prób samobójczych...po to aby potem boegać > po > > specjalistach (psychiatrzy, psychologowie, neurolodzy, itp) aby pokazać ja > k > > jest się troskliwą matką to też zespół Munchausena > > jeśli ktoś z Państwa może przybliżyć mi tę kwestię byłabym bardzo wdzięczn > a > > ...Repeated fabrication of physical illness--usually acute, dramatic, and > convincing--by a person who wanders from hospital to hospital for treatment. > > Munchausen patients may simulate many physical disorders (eg, MI, hematemesis, > hemoptysis, acute abdominal conditions... > > To początek niezłego opracowania (Merck Manual) na ten temat ( adres > www.munchausen.com - tak! wcale nie żartuję). Z.Munch. "by proxy" to > odmiana z.M. (nie bardzo wiem, jak w tym kontekście przetłumaczyć to by proxy - > > pośrednii?przez pośrednika??). Zasadniczo jest to jednak "symulowanie" - to > piszę w cudzysłowie, bo dotyczy naprawdę chorych - czy "wymyślanie" - objawów > choroby (chorób). Rzecz trudna do zgryzienia dla lekarzy niepsychiatrów, a > także chyba psychiatrów. Jeśli będziesz miała problemy z tekstem albo > terminologią medyczną, znajdziesz mnie pod adresem j.w. - Molly > "wymyślanie" .. jestem Ci bardzo wdzięczna za te wskazania. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję. E. Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: czy znęcanie się psychiczne nad dzieckiem 27.06.03, 00:45 I jeszcze rada Ewo. Dobrze jest wieszać pytanie w jakimś ruchliwym forum (pod artykułem (w gruncie rzeczy obojętne jakim, byle było tam dużo ludzi - może z wyłączeniem "magli" tj.w dziale nauka). Znajdzie sie wtedy łatwiej kogoś kto przeczyta, poszuka, pomyśli albo zrobu jakiś "brainstorm". Tej rady udzielałem już kilku osobom tutaj. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: czy znęcanie się psychiczne nad dzieckiem 27.06.03, 00:59 A tu b.krótko o pochodzeniu nazwy choroby (źródło to samo): The term "Munchausen syndrome" was derived from the storybook character created by Rudolph Erich Raspe. In turn, the character was based on a real 18th century Prussian cavalry officer, Karl Friedrich Hieronymus Freiherr (Baron) von Munchhausen (1720-97). Opowiadał on (baron Munchhausen) różne ciekawe acz nieprawdopodbne historie: jak sam siebie wyciągnął z błota, ciągnąc za włosy, jak latał na kuli armatniej siedząc na niej okrakiem. Ogólnie facet dość wesoły. Pozdrawiam Molly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Gdy ktoś nie może się powstrzymać o zmyślania IP: *.chello.pl 27.06.03, 21:31 że przeżył różne ciekawe przygody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Gdy ktoś nie może się powstrzymać o zmyślania IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 27.06.03, 22:56 Gość portalu: doku napisał(a): > że przeżył różne ciekawe przygody. Zmyśla prawie każdy. Tu chodzi o zespół kliniczny w psychiatrii (w dwu odmianach: recte i "by proxy") Odpowiedz Link Zgłoś