Dodaj do ulubionych

Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 08:25
Chciałbym, by ktoś bardzien naukowo ustosunkował się do tych rewelacji....
przeklejam za niewyjasnione.pl i cheops.fora.pl:
www.cheops.fora.pl/egipt,2/nowe-odkrycia-w-egipcie,1263.html
www.niewyjasnione.pl/NOC_FARAONÓW-t10164.html
25 grudnia 2007 roku, telewizja Włoska Rai Due nadała ekskluzywny program. Aby pod Sfinksem nakręcić materiał potrzebne są specjalne zezwolenia, na dodatek wejście do piramidy, muzeów. Gościem, a także oprowadzającym był dr. Zahi Hawass (Egiptolog, sekretarz najwyższej rady starożytności, podlegają mu wielkie piramidy w Gizie i Sfinks, Hawass lubi robić sensacje:). Nieoficjalnie, między Włochami a Egipcjanami istnieją bardzo przyjacielskie stosunki, a tego typu program musiał zostać ustalony na szczeblu rządowym.

Dlaczego powstał program?

Sam program nie wyjawia zbyt wiele, jest bardzo dużo niedopowiedzeń i domniemań. Ale główną przyczyną jego powstania jest wiadomość: bliżej nieznany szabrownik, oddał zapiski, które znalazł w piramidzie razem z innymi skarbami.
Co zawierają owe zapiski?

Sprawa pierwsza: opisy i wzory matematyczne używane do tworzenia piramid! Oraz sposób, w jaki tworzono kamienne bloki (starożytny cement).

Sprawa druga: Olbrzymi, niby naprawdę istnieli.

Sprawa trzecia: Sfinks i jego tajemnice, ponoć ma on dwie kondygnacje, górną i dolną (na filmie widać wejścia) gdzie jest zachowana cała historia, dosłownie wszystko o Egipcie i faraonach. Wpuszczano już tam roboty, nikt tam nie chciał wejść, i szukają, zasłaniając się tajemnicą.

Sprawy poruszane w programie:

Strusie jajo, które jest starsze niż piramidy i ma narysowane na sobie trzy piramidy.
Badanie zachowania się człowieka w sarkofagu (w piramidzie Cheopsa). Ekipa psychologów przeprowadziła eksperyment, wynik był zaskakujący, zmieniał się zakres fal mózgowych. I do tego historia pewnej osoby, która kiedyś postanowiła sama położyć się w sarkofagu (eksperyment z psychologami był innym, bo była grupa ludzi nadzorująca). Opisywał on później, że poszedł sam, położył się i po chwili zaczęło się coś dziwnego dziać. Jakby go wciągało, czy znikał, czy coś z czasem się zaczęło dziać, wyskoczył i nigdy już tego nie powtórzył.

Poruszony jest też temat ogromnych podziemnych pomieszczeń pod piramidami. Wszystko to jest opisane w pismach.

Na razie jest to owiane otoczką tajemnicy, trafili na coś wielkiego i będą drążyć, może już mają, ale uznają to za tajemnicę. Coś znaleziono, ale nie chcą uczynić falstartu. Albo będzie to ogromna bomba, która spowoduje tak potężny napływ turystów do Egiptu i sensację, jakiej świat nie widział, albo rozejdzie się po kościach.

Na trzeciego marca planują zrobić następny odcinek, gdzie powiedzą więcej. A w całym 2008 roku powinno się wszystko wyjaśnić.

Program można znaleźć już w Internecie, na Torrencie, niestety po włosku.

Poniżej zamieściłem linki do pojedynczych scen na youtube: Niestety na tym forum jest opcja, ze trzeba poczekać by linki wstawić, Więc trzeba samemu na Youtube wpisać :

La notte dei faraoni

Linki później się pojawią.

Wejście na Sfinksie:

Starożytny cement:

Badania w sarkofagu

Drugi Sfinks?

Strusie jajo starsze od piramid z rysunkiem piramid

Czy olbrzymi istnieli?
Obserwuj wątek
    • Gość: leonard3 Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? IP: 83.238.147.* 09.01.08, 09:58
      Cement do robienia blokow kamiennych? Przeciez bloki kamienne
      odlupywano ze skal w kamieniolomach.
      • europitek Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? 09.01.08, 12:10
        Nie wiedziałeś, że <kamień> robi się z cementu, wody i piasku? Można też robić <kamienie wapienne>.
        • Gość: leonard3 Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? IP: 83.238.147.* 09.01.08, 12:37
          czy w ten sposob robi sie takze kamienie granitowe i bazaltowe?
          • petrucchio Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? 09.01.08, 13:13
            Gość portalu: leonard3 napisał(a):

> czy w ten sposob robi sie takze kamienie granitowe i bazaltowe?

Nikt nie twierdzi, że wszystkie bloki kamienne użyte do zbudowania piramid
            odlano w formach. Ale pomysł, że część bloków (np. wypełniających wnętrze
            piramid) powstała w ten sposób, nie jest absurdalny (choć oczywiście należałoby
            go dowieść
            • Gość: leonard3 Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? IP: 83.238.147.* 09.01.08, 14:32
              Niczego nie musimy dowodzic. Robienie piramidy z cementowych blokow
              jest absurdalne. No i to przemyslne obkladanie piramidy
              skalami z kamieniolomow. Po to aby ukryc , ze w srodku to
              gierkowska prefabrykowana tandeta? ha,ha,ha,ha,ha,
              Petrucchio pokazales sympatyczniejsza strone swej natury. Masz
              poczucie humoru.
              • profes0r Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? 09.01.08, 15:12
                Obejrzałem sobie odcinek o olbrzymach, dowiedziałem się, że w starożytnym
                Egipcie byli Marsjanie i na tym moja styczność z tymi "sensacyjnymi nowymi
                odkryciami" dobiegła końca.
                • profes0r Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? 09.01.08, 15:14
                  Nawiasem mówiąc, ktoś tu się chyba za dużo SG-1 naoglądał...
              • petrucchio Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? 09.01.08, 15:18
                Gość portalu: leonard3 napisał(a):

> Niczego nie musimy dowodzic. Robienie piramidy z cementowych blokow
                > jest absurdalne. No i to przemyslne obkladanie piramidy
                > skalami z kamieniolomow. Po to aby ukryc , ze w srodku to
                > gierkowska prefabrykowana tandeta? ha,ha,ha,ha,ha,
                > Petrucchio pokazales sympatyczniejsza strone swej natury. Masz
                > poczucie humoru.

Ja niczego takiego nie TWIERDZĘ. O ile pamiętam, większość specjalistów jest
                zdania, że do wypełniania wnętrza piramidy używano gorszej jakości kamienia
                naturalnego wydobywanego w pobliżu, luksusowy wapień (sprowadzany z Tury po
                drugiej stronie Nilu) i granit (transportowany rzeką aż z Asuanu) rezerwując na
                wykończenie zewnętrzne. Mówię tylko, że sztuczny kamień w roli wypełniacza nie
                byłby niczym absurdalnym. Rzymskie technologie betonowe poszły w zapomnienie na
                setki lat, niemniej w średniowieczu używano cementu do wypełniania wewnętrznych
                przestrzeni w murach i kolumnach, oszczędzając na materiale wyższej jakości. O
                tym, jak było naprawdę, mogą rozstrzygnąć tylko szczegółowe badania
                materiałoznawcze, a nie czysta spekulacja.
                • petrucchio PS: link 09.01.08, 15:23
                  www.blackwell-synergy.com/doi/pdf/10.1111/j.1551-2916.2006.01308.x
                  • petrucchio PPS 09.01.08, 18:34
                    Pełna wersja artykułu jest niedostępna bez subskrypcji, ale ściągnąłem ją sobie
                    i mogę przesłać zainteresowanym. Barsoum et al. argumentują m.in., że "egipski
                    beton" był i trwalszy, i łatwiejszy do formowania niż naturalny wapień, ale
                    ówczesna technologia nie pozwalała na jego produkcję w takich ilościach, żeby
                    zbudować z jego bloków całą piramidę, więc _z powodów praktycznych_ użyto
                    piaskowca tam, gdzie jakość i precyzja nie były czynnikami krytycznymi, a bloki
                    sztucznego kamienia "z formy" zarezerwowano dla "strategicznych" partii budowli
                    (zewnętrzne warstwy, wnętrza komór i korytarzy, część szczytowa).

Jeśli autorzy mają rację, byłoby dokładnie na odwrót, niż zgadywałem początkowo:
                    to naturalne kamienie stanowiły wypełnienie wnętrza, a sztuczne (wersja lux)
                    zapewniały precyzję i estetykę wykonania ścian bocznych i ważniejszych elementów
                    architektonicznych.

Oczywiście to wszystko dotyczy tylko bloków wapiennych. Granit był w każdym
                    przypadku jak najbardziej naturalny.
                    • petrucchio Re: PPS 09.01.08, 18:37
                      petrucchio napisał:

> więc _z powodów praktycznych_ użyto piaskowca...

Przepraszam. Nie piaskowca, tylko naturalnego wapienia.
                      • europitek Re: PPS 09.01.08, 19:02
                        Nie wiem, jak daliby sobie radę z zewnętrznych wykończeniem takim "betonem", ponieważ w przeszłosci piramidy (przynajmniej niektóre) były pokryte bardzo ładną (gładką i błyszczącą) "wykładziną". Widać to na starych rycinach z czasów napoleońskich (pocz. XIX w.). Smutne jej resztki ponoć jeszcze w XX w. można było znaleźć wokół piramid. Raczej wątpię by był to ten "beton".
                        • petrucchio Re: PPS 09.01.08, 19:35
                          europitek napisał:

> Nie wiem, jak daliby sobie radę z zewnętrznych wykończeniem takim "betonem", po
                          > nieważ w przeszłosci piramidy (przynajmniej niektóre) były pokryte bardzo ładną
                          > (gładką i błyszczącą) "wykładziną". Widać to na starych rycinach z czasów napo
                          > leońskich (pocz. XIX w.). Smutne jej resztki ponoć jeszcze w XX w. można było z
                          > naleźć wokół piramid. Raczej wątpię by był to ten "beton".

Nie, to był, o ile wiem, ozdobny, biały wapień z Tury, chętnie używany przez
                          Egipcjan do wszelkich luksusowych oblicówek. Autorom artykułu chodzi raczej o
                          zewnętrzne warstwy bloków tuż _pod_ okładziną, które miały decydujące znaczenie
                          dla wyrównania wszelkich niedoskonałości kształtu. Także stały kąt nachylenia
                          ścian mógł być od razu łatwo uwzględniony przy ich formowaniu. To nie moja
                          teoria i nie dałbym sobie za nią uciąć ręki, ale argumenty zawarte w artykule
                          (dotyczące składu chemicznego i mikrostruktury bloków) brzmią dość przekonująco.
                          • europitek Re: PPS 09.01.08, 19:47
                            Przeczytałem abstrakt i też uważam, że to wygląda sensownie - oczywiście nie ocenię takiego badania merytorycznie, bo się na tym znam, jak świnia na pomarańczach.
                            Zresztą taki sposób konstrukcji takich budowli wydaje się rozsądny, bowiem nie tylko może podnieść precyzję ich wykonania, ale też znacznie przyspieszyć budowę (np. produkcja na miejscu i mniejsza czasochłonność).
                            Z kolei trudność wykrycia nienaturalności surowca może wynikać z czasu wykonania tych bloczków. Może nawet jakieś dzisiejsze "betony" za parę tysięcy lat też będą ciężkie do zidentyfikowania jako wytwór człowieka.
                        • kala.fior Re: PPS 11.01.08, 22:00
                          europitek napisał:

> Nie wiem, jak daliby sobie radę z zewnętrznych wykończeniem takim "betonem", po
                          > nieważ w przeszłosci piramidy (przynajmniej niektóre) były pokryte bardzo ładną
                          > (gładką i błyszczącą) "wykładziną". Widać to na starych rycinach z czasów napo
                          > leońskich (pocz. XIX w.). Smutne jej resztki ponoć jeszcze w XX w. można było z
                        • kala.fior polerowany konkret 11.01.08, 22:07
                          europitek napisał:

Beton daje się polerować co daje mu błyszczącą i co ważniejsze, szczelną
                          powierzchnie. Rzymianie robili w ten sposób fałszywe kolumny marmurowe i
                          uszczelniali baseny w łaźniach.
                          Dla zabawy zagooglowalem "polished concrete", ta technologia tez została odkryta
                          na nowo.-)
                          • petrucchio Re: polerowany konkret 11.01.08, 22:34
                            kala.fior napisał:

> Beton daje się polerować co daje mu błyszczącą i co ważniejsze, szczelną
                            > powierzchnie. Rzymianie robili w ten sposób fałszywe kolumny marmurowe i
                            > uszczelniali baseny w łaźniach.
                            > Dla zabawy zagooglowalem "polished concrete", ta technologia tez została odkryt
                            > a
                            > na nowo.-)

Przeczytałem dokładnie artykuł Barsouma i spółki. Chodzi jednak _głównie_ o
                            bloki zewnętrznej okładziny, właśnie te, które uważano za sprowadzane zza rzeki,
                            z Tury. Analizy chemiczne i mikroskopowe sugerują, że właśnie okładzina jest
                            "kamieniem syntetycznym", wytwarzanym prawdopodobnie na bazie zaprawy z
                            wypalanego wapienia, dolomitu i magnezytu z dodatkiem gipsu, krzemionki i czego
                            tam jeszcze.
                            • europitek Re: polerowany konkret 11.01.08, 23:05
                              Jeśli tak, to pewnie jakieś ślady takiego "kamienia" powinny się też znaleźć w kompleksach świątynnych i pałacowych, gdzie takie "świecidełka" byłyby mile widziane przez bogów, faraonów i kapłanów.
                              • kala.fior spolszczony beton 12.01.08, 08:50
                                Na pewno, ale wyraźnie nie jest łatwo odróżnić 'sztuczne kamienie'.
                                We linku poniżej mówi się o ludzkim włosie wystającym z egipskiego kamienia.

www.ancient-wisdom.co.uk/constructiontechniques.htm
                                ancienthistory.about.com/library/bl/uc_geary_bas.htm
    • petrucchio Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? 09.01.08, 19:20
      Gość portalu: kris napisał(a):

> Sprawa pierwsza: opisy i wzory matematyczne używane do tworzenia piramid!

To raczej oczywiste, że bez dobrych mierniczych i rachmistrzów się nie obeszło.
      Co w tym sensacyjnego?

> Oraz
      > sposób, w jaki tworzono kamienne bloki (starożytny cement).

O tym już pisałem. Niewykluczone, choć wciąż dyskusyjne.

> Sprawa druga: Olbrzymi, niby naprawdę istnieli.

Bujda na resorach.

> Sprawa trzecia: Sfinks i jego tajemnice, ponoć ma on dwie kondygnacje, górną i
      > dolną (na filmie widać wejścia) gdzie jest zachowana cała historia, dosłownie w
      > szystko o Egipcie i faraonach.

Nie brzmi to wiarygodnie, żeby nie wyrazić się dosadniej ;)

> Wpuszczano już tam roboty, nikt tam nie chciał w
      > ejść, i szukają, zasłaniając się tajemnicą.

Już widzę archeologów, którzy znaleźli coś nadzwyczajnego, ale nie powiedzą, co,
      i "zasłaniają się tajemnicą". Jest przecież pewna różnica między rzeczywistością
      a tanią literaturą sensacyjną.

> Sprawy poruszane w programie:
      >
      > Strusie jajo, które jest starsze niż piramidy i ma narysowane na sobie trzy pir
      > amidy.

Widziałem to strusie jajo z Nubii. Są na nim naskrobane rządkiem trzy trójkąty
      jednakowej wielkości, stykające się wierzchołkami. Nic nie wskazuje na to, że
      chodzi o piramidy w Gizie:

www.numibia.net/nubia/artefacts.asp?p_Numb=40

Na sprawę fal mózgowych w sarkofagu spuszczam zasłonę miłosiernego milczenia.

Reasumując: autorzy takich programów biorą trochę rzetelnego materiału i
      przyprawiają go sensacyjnymi bzdurami wedle gustu przeciętnego widza. Szkoda czasu.
      • europitek Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? 09.01.08, 19:38
        Nie czytałem/oglądałem tych konkretnych rewelacji, bo mam trochę ciekawsze zajęcia na tą chwilę, ale powiem jedno słowo o "olbrzymach". Na forum <www.paleontologia.pl> (na ile pamiętam) była niedawno o tym mowa - podano link do wyjaśnienia takiej sprawy (gość który zsyntetyzował odnośne obrazki przyznał się niedawno do dowcipu i opisał szczegóły), może to chodzi o to samo "wiekopomne wydarzenie".
        • Gość: g Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 12:31
          To wiekopomne wydarzenie jest dziełem między innymi dr Zahi Hawassa geniuszu...
          • europitek Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? 15.01.08, 14:25
            O gigantach:
            news.nationalgeographic.com/news/2007/12/071214-giant-skeleton.html
            I dzięki za komplement - nareszcie ktoś się na mnie poznał.
      • dalatata Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? 15.01.08, 15:26
        petrucchio napisal:

> > Sprawa druga: Olbrzymi, niby naprawdę istnieli.
        >
        > Bujda na resorach.

niestety nie. sam widzialem! w kirgistanie na jarmarku. a bylo to
        tak:

podeszlo do mnie 2 facetow i mowi 'a wy uze widieli wielikana' (dla
        niezorietnowanych: czy juz pan widzial olbrzyma). ja: niet, nie
        widiel (bo ja po rosyjsku sobie radze). no to oni: poszli., a ja:
        idu.

mial ze 2.30!i ograniczony kontakt z rzecywistoscia. za odpowiednia
        oplata (dla menedzera) mozna sie bylo sfotografowac, z czego nie
        skorzystalem.

i to jest moj dowod na istnienie olbrzymow. i co? zatkalo?

• petrucchio Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? 15.01.08, 16:50
          dalatata napisał:

> mial ze 2.30!i ograniczony kontakt z rzecywistoscia. za odpowiednia
          > oplata (dla menedzera) mozna sie bylo sfotografowac, z czego nie
          > skorzystalem.

A Juszczenko skorzystał, choć nie na jarmarku:

en.wikipedia.org/wiki/Leonid_Stadnyk

> i to jest moj dowod na istnienie olbrzymow. i co? zatkalo?

E, jak mówił ten facet w dowcipie, "widziałem już większych karłów". Rekord
          świata mężczyzn był 2,72 m:

en.wikipedia.org/wiki/Robert_Wadlow
          • dalatata Petrucchio- malkotent 15.01.08, 17:05
            no czlowiek sie stara, pokazuje olbrzymow i na nich dowody i zadnej
            wdziecznosci...

no to ide siedziec w kacie i po ciemku. a moze nawet popisze artykul
            co mi nie idzie....
    • Gość: JIIIS Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 14:27
      No to może ja, osobnik który to wkleił na fora owe, przedstawię wersję okazalszą:

25 grudnia 2007 roku, telewizja Włoska Rai Due nadała ekskluzywny program. Aby
      pod Sfinksem nakręcić materiał potrzebne są specjalne zezwolenia, na dodatek
      wejście do piramidy, muzeów. Gościem, a także oprowadzającym był dr. Zahi Hawass
      (Egiptolog, sekretarz najwyższej rady starożytności, podlegają mu wielkie
      piramidy w Gizie i Sfinks, Hawass lubi robić sensacje:)Oraz baaardzo nie lubi
      wpuszczać innych do swego kompleksu. Nieoficjalnie, między Włochami a
      Egipcjanami istnieją bardzo przyjacielskie stosunki, a tego typu program musiał
      zostać ustalony na szczeblu rządowym (Ministerstwo Kultury Włoskie i Egipskie).

Dlaczego powstał program?

Sam program nie wyjawia zbyt wiele, jest bardzo dużo niedopowiedzeń i domniemań.
      Ale główną przyczyną jego powstania jest wiadomość: bliżej nieznany szabrownik,
      oddał zapiski, które znalazł w piramidzie razem z innymi skarbami. Po prostu TO
      DOPIERO POCZĄTEK.
      Co zawierają owe zapiski?

Sprawa pierwsza: opisy i wzory matematyczne używane do tworzenia piramid! Oraz
      sposób, w jaki tworzono kamienne bloki (starożytny cement).

Sprawa druga: Olbrzymi, niby naprawdę istnieli.

Sprawa trzecia: Sfinks i jego tajemnice, ponoć ma on dwie kondygnacje, górną i
      dolną (na filmie widać wejścia) gdzie jest zachowana cała historia, dosłownie
      wszystko o Egipcie i faraonach. Wpuszczano już tam roboty, nikt tam nie chciał
      wejść, i szukają, zasłaniając się tajemnicą. Tutaj dodam, że nikt o zdrowych
      zmysłach w Egipcie nie wejdzie do przejścia pamiętając klątwy Faraonów (np
      Tutenchamona).

Sprawy poruszane w programie:

Strusie jajo, które jest starsze niż piramidy i ma narysowane na sobie trzy
      piramidy.
      Badanie zachowania się człowieka w sarkofagu (w piramidzie Cheopsa). Ekipa
      psychologów przeprowadziła eksperyment, wynik był zaskakujący, zmieniał się
      zakres fal mózgowych. I do tego historia pewnej osoby, która kiedyś postanowiła
      sama położyć się w sarkofagu (eksperyment z psychologami był innym, bo była
      grupa ludzi nadzorująca). Opisywał on później, że poszedł sam, położył się i po
      chwili zaczęło się coś dziwnego dziać. Jakby go wciągało, czy znikał, czy coś z
      czasem się zaczęło dziać, wyskoczył i nigdy już tego nie powtórzył.

Poruszony jest też temat ogromnych podziemnych pomieszczeń pod piramidami
      (Sprawa Wieży Czasu). Wszystko to jest opisane w pismach.

Na razie jest to owiane otoczką tajemnicy, trafili na coś wielkiego i będą
      drążyć, może już mają, ale uznają to za tajemnicę. Coś znaleziono, ale nie chcą
      uczynić falstartu. Albo będzie to ogromna bomba, która spowoduje tak potężny
      napływ turystów do Egiptu i sensację, jakiej świat nie widział, albo rozejdzie
      się po kościach... Bo widzę że ludzie są naprawdę coraz głupsi :-) I kilkutonowe
      Bloki z których została zbudowana Wielka Piramida, a jest ich miliony, chętnie
      by pod pachę wzięli :-) Powodzenia.

Na trzeciego marca planują zrobić następny odcinek, gdzie powiedzą więcej. A w
      całym 2008 roku powinno się wszystko wyjaśnić.

Linki: (niestety po włosku)

Wprowadzenie
      pl.youtube.com/watch?v=YqabypR4vwE
      Przejścia w Sfinksie:
      pl.youtube.com/watch?v=pVIzV_AYVII
      Jajko
      pl.youtube.com/watch?v=tNkdVHGEjzk
      Coś o Olbrzymach
      pl.youtube.com/watch?v=YTiV39wVuB0&feature=related
      Tak jak na niebie, tak i na ziemi :-)
      pl.youtube.com/watch?v=D2q8qiSY7-I&feature=related
      I trochę innych....

• europitek Re: Noc Faraonów - nowe odkrycia w Egipcie? 16.01.08, 20:35
        Obejrzałem dwa z tych filmów (O Sfinksie i olbrzymach).
        Co do olbrzymów to same płaskorzeźby niewiele mówią, gdyż Egipcjanie nie zachowywali naturalnych proporcji przedstawianych postaci. A w przypadku Sfiksa dziwny jest brak ochrony z kałachami w tle. Gość melduje, że znalazł wejście do "sezamu", pokazuje je, jest ono dostępne dla każdego. Ciekawa metoda ochrony "skarbów".
      • legal.alien I co? Byl ten drugi odcinek w RAI? 14.03.08, 11:17

• podroznik1981 Sfinks Egipt 25.02.09, 11:43
      Bardzo ciekawe forum.

O kilku sprawach związanych z tajemnicami Sfinksa z Egiptu możecie poczytać na tym blogu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka