Dodaj do ulubionych

Najważniejsze cechy Twittera i twitteroidów

25.02.08, 18:53
właśnie na profeo o tym dyskutujemy :) www.profeo.pl/board/topic/4682/36124/

Powtórzę się - dla mnie blip jest porównywalny do spotkań typu barcamp, gdzie atmosfera jest luźna i twórcza. Podobnie na blipie. Wszystko to, o czym pisze Rheingold sprawia, że człowiek zżywa się ze swoimi obserwowanymi i obserwującymi. Zawsze coś się dzieje i zawsze jest z kim "pogadać".

Właśnie sobie uświadamiam, że też już się przywiązałem ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: pasztet Re: Najważniejsze cechy Twittera i twitteroidów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 18:58
      To blip jest też koszerny?
    • Gość: thion Re: Najważniejsze cechy Twittera i twitteroidów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 19:21
      Pinger jest raczej taką hybrydą Twittera (mikrobloggingu) i Tumblra (minibloggingu).
    • Gość: Jurgi Re: Najważniejsze cechy Twittera i twitteroidów IP: *.tvkturek.pl 25.02.08, 20:15
      Nie widzę sensu w tych roztrząsaniach. Przytoczone tutaj cechy nie odróżniają wg mnie Twittera w takim razie od dowolnej platformy blogowej. Z jednym wyjątkiem - natychmiastowości.
      Jeśli z tym "czytanie minionych wpisów rzadko kiedy ma sens", to faktycznie jest różnica - znaczy to, że poziom wpisów jest bardzo niski (z założenia?). Wartościowy/mądry/odkrywczy wpis zawsze jest warto przeczytać.
    • nrafal Re: Najważniejsze cechy Twittera i twitteroidów 25.02.08, 21:36
      @Jurgi: poziom jest nie tyle niski, co wpis jest ważny tylko w określonym kontekście czasowym i łatwo się dezaktualizujący. Po prostu to-nie-blog ;)
    • socin Re: Najważniejsze cechy Twittera i twitteroidów 25.02.08, 21:58
      @Jurgi - wydaje mi się, że tradycyjnie najlepszym rozwiązaniem jest samodzielna próba użytkowania danego serwisu, wtedy najszybciej się te różnice wychwytuje i stają się one znacznie bardziej zrozumiałe, niż opisane w artykule.
    • Gość: Jurgi Re: Najważniejsze cechy Twittera i twitteroidów IP: *.tvkturek.pl 26.02.08, 13:10
      @nrafal - rozumiem, ale to właśnie dla mnie oznacza niską wartość wpisu. Coś, co za pięć minut traci jakąkolwiek wartość i nie zyskuje żadnej innej (hoćby historycznej)? To dla mnie nieco abstrakcyjne, chyba że żadnej szczegłonej wartości nie ma od początku - dlatego pojechałem złośliwie.
      @socin - jak najbardziej, dlatego napisałem, że nie widzę sensu w opisach... Zwłaszcza nieudanych. :P
    • Gość: Leśniczka Re: Najważniejsze cechy Twittera i twitteroidów IP: 80.51.233.* 26.02.08, 21:08
      @jurgi: na tym polega radość z mikrobloggingu. Ci którzy nie potrafią lub nie mają czasu blogować mogą zaistnieć w sieci przez dodanie czegoś od siebie. A że ich wpisy nie niosą żadnej wartości? A kogo to obchodzi. Coś jak 99% blogów np. na onecie - są, ktoś cos do nich dopisuje ale czy ktoś to czyta? Swoją drogą polecam obejrzenie kilku blogów i zobaczenie np. fenomenu wymieniania się komentarzami pod wpisami. Niesamowite.
      @nrafal: a czym się różni mikroblogging od opisu na IM-ie? I w jaki sposób jest "lepsze" lub "cenniejsze"?
    • socin Re: Najważniejsze cechy Twittera i twitteroidów 26.02.08, 22:04
      @Leśniczka, to ja może w zastępstwie nrafała wystąpię - w chwili, gdy Twój znajomy ma opis na GG powiedzmy i Ty wysyłasz mu komentarz a' propos tegoż opisu, Twojej opinii nikt oprócz niego nie widzi. Mikroblogowanie umożliwa konwersację również pomiędzy przypadkowymi osobami, zwabionymi np. intrygującym opisem u wspólnego znajomego. W ten sposób tworzy się sieć społeczna, nieobecna na GG np.
    • Gość: Leśniczka Re: Najważniejsze cechy Twittera i twitteroidów IP: 80.51.233.* 29.02.08, 01:09
      @socin: ale dla mnie fetysz sieci społecznej nie istnieje. Fakt możliwości komentowania opisów nie zmienia ich wartości, upublicznienie komentarzy także. Ekshibicjonizm staje się dominującym trendem Web 2.0.
    • socin Re: Najważniejsze cechy Twittera i twitteroidów 29.02.08, 09:33
      @leśniczka - to nie kwesta fetyszu, a nazywania pewnych zjawisk. Nie wiem, dlaczego uważasz to za ekshibicjonizm, może powinnaś najpierw spróbować używać któregoś z mikroblogowych serwisów, a potem wydawać opinie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka