Dodaj do ulubionych

Zmęczona bólem? Cierp lub płać

24.06.08, 06:45
Zawsze można jeszcze się pomodlić:
terlikowski.salon24.pl/77618,index.html
Obserwuj wątek
    • scibor3 Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 09:37
      Należy sobie jasno powiedzieć, że potrzeby są nieograniczone a środki na ich
      zaspokojenie zawsze ograniczone i skończone. Trzeba wybierać.
      • gandalf88 Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 10:24
        Dla kobiet po 40-tce, ktore juz nie chca dzieci, usuniecie macicy
        calkowicie leczy endometrioze. Likwiduje rowniez ryzyko raka macicy.
        Endometrioza i zrosty macicy sa czesto wynikiem lyzeczkowania macicy
        w czasie aborcji. Takze rozwiazlosc plciowa i zwiazane z tym
        zakazenia Chlamydia powoduja zrosty i endometrioze.
        Wszystkie miesniaki macicy (Myomas) powinny byc usuniete
        chirurgicznie.
        Prostym lekiem przeciwko hormonalnej endometriozie sa pigulki
        antykoncepcyjne.
        Czyli jak zwykle dezinformacja przez Gazete Wyborcza
        • sunshine26 Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 16:21
          Daj sobie usunąć jądra, mądralo! Ja walczę z tą chorobą od wielu lat - 3
          operacje, masa pieniędzy wydana na leki, jedno nieudane zapłodnienie in vitro,
          kolejne przede mną... Skąd masz tą wiedzę??? Leczenie tabletkami anty? Nie znasz
          się, to nie zabieraj głosu.
        • dalatata Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 17:04
          wez se poczytaj i nie gadaj pie..
          www.resmedica.pl/ffxart2004.html
          • gandalf88 Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 17:42
            No i ten artykulik ktory pan cytujesz, potwierdza dokladnie wszystko
            co napislem.
            Mezatki, ktore wczesnie zaszly w ciaze z reguly na endometrioze nie
            choruja.
            Najczesciej choruja kobiety, ktore odkladaja macierzynstwo na rzecz
            pseudo-kariery zawodowej. Endometrioza- zawodowe ryzyko feministek
            i lesbijek.

• dalatata Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 17:57
              ja tam co innego wyczytalem, ale drobnostka.

moze jeszcze laskawy pan nam powie, ze obowiazkiem kobiety jest rodzic, a jak
              nie rodzi to ma za swoje tak? i tak naprawde to niech cierpi gadzina, jak nie
              spelnia swoich psich (a wlasciwie suczych) obowiazkow.

laskawy pan jeszcze ze sredniowiecza, czy tylko genetyczny patriota i
              ultraPolakkatolik?
              • gandalf88 Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 18:05
                Panie dalatata, to stara metoda demagogii, ze przypisuje mi pan swe
                obrzydliwe poglady. Nieladnie
                • gandalf88 Medyczna informacja plachta na byka dla cenzora 24.06.08, 18:25
                  Idiota cenzor obrazil sie na fakty medycyny i wycina i usuwa.
                  1) Endometrioze bardzo latwo zdiagnozowac. Na zachodzie zrobi to ze
                  100% pewnoscia kazdy ginekolog robiac biopsje endometrium i
                  diagnozujac pod mikroskopem chaeakterystyczna cytologie
                  2) Na endometrioze rzadko zapadaja mezatki,ktore wczesnie w zyciu
                  mialy dzieci.
                  3) Synptomy endometriozy mozna latwo zlagodzic by memstrual
                  suppresion za pomoca zwyklej pigulki antykoncepcyjnej (28 dniowej)
                  4) zaawansowana endometrioze mozna wyleczyc przez histeroktomie
                  (usuniecie macicy)
                  • gandalf88 Medyczna informacja wrogiem cenzora przyglupa 24.06.08, 18:32
                    A to medyczna informcja do wyciecia przez cenzora idiote.
                    1)Endometrioza stanowi nieznaczny procent bolesnych miesiaczek na
                    ktore skarza sie kobiety
                    2)wiekszosc pelvi pains jest spowodowana przez infekcje weneryczne
                    na ktore cierpi duza czesc Polek. Chodzi glownia o infekcje
                    spowodowane przez Chlamydia i Paplloma ale takze przez E. Coli czy
                    Streptococcus
                    • chora20lat Re: Medyczna informacja wrogiem cenzora przyglup 25.06.08, 19:24
                      Gandalff ty idioto i debilu!!! jak jestes taki mądry to powiedz mi
                      jedno dlaczego ja mam 21 lat, jestem męzatką od roku, i staram sie
                      już od 1,5 o dziecko, mój facet(maż) jest pierwszym facetem w moim
                      życiu!!! z kąd niedouku mam endometrioze??? i jak jest tak łatwo
                      rozpoznawana to dlaczego od 13 roku zycia łaze po róznych lekarzach
                      i kazdy nie skapł sie ze jest to endo tylko wymyślali mi różne
                      antybiotyki i tabletki antykoncepcyjne, i dlaczego jak je brałam w
                      wieku 13-16lat bedac dziewica tylko po to żeby zlikwidować ból
                      podczas miesiączki to endo nie znikło?? dlaczego nadal walcze z ta
                      choroba?? IDIOTO
                      • gandalf88 Re: Medyczna informacja wrogiem cenzora przyglup 25.06.08, 20:35
                        Pani chora20 lat na endometrioze:
                        Dlaczego jest pani chora na endometrioze?
                        Z tego samego powodu co inne kobiety - z powodu over-stymulacji
                        endometrium przez estrogen. Pani pech polega na tym, ze choroba
                        zaczela sie tak wczesnie.
                        U wiekszosci kobiet ciaza w wieku 18-28 skutecznie chroni przed
                        endometrioza. No i po co te wyzwiska?
                        Leku na endometrioze nie ma i jezeli sie pani nie uda zajsc w ciaze
                        a choroba sie bedzie rozwijala, to trzeba bedzi macice usunac.
                        No i po co te wyzwiska?
                        Jak sie pani moja wiedza nie podoba, to niech sie pani zglosi do
                        organizacji fenministycznej - oni napewno sprawia cud.
                        • charioteer Re: Medyczna informacja wrogiem cenzora przyglup 25.06.08, 20:59
                          Nie chrzan czlowieku, bo sie niedobrze robi. A po ciazy i pologu, to ten
                          estrogen juz sie robi nieszkodliwy az do menopauzy? Nie obrazaj chorych wiedza
                          medyczna z pcimskiego uniwersytetu. Poszukaj sobie w guglu dobrych stron o
                          chorobach kobiecych po angielsku, bo jest tego multum i przestan straszyc swoim
                          nieuctwem.
                          • gandalf88 Re: Medyczna informacja wrogiem cenzora przyglup 25.06.08, 21:13
                            Panie czariot, google produkuje tylko aroganckich durniow takich jak
                            pan.
                            Powinien pan cos wiedziec o teorii receptorow estorgenowych, ktora
                            odgrywa np wielka role w prognozowaniu raka piersi orz w
                            endometriozie. Ale nie bede przeciez uczyl durnia , ktory nigdy nie
                            liznal fizjologii ani patologii.
                            Powtarzam,ciaze w normalnym okresie reprodukcyjnym kobiety (18-28
                            lat)skutecznie chronia pred endometrioza.
                            Zaburzenia normalnego cyklu rozrodczego kobiety przez feministyczna
                            propagande ,ze "pseudokariera" najpierw, a macierzynstwo dopiero
                            kolo czterziestki, skutkuja tylko cierpieniem i chorobami kobiet.
                            • charioteer Re: Medyczna informacja wrogiem cenzora przyglup 25.06.08, 21:21
                              > Zaburzenia normalnego cyklu rozrodczego kobiety przez feministyczna
                              > propagande ,ze "pseudokariera" najpierw, a macierzynstwo dopiero
                              > kolo czterziestki, skutkuja tylko cierpieniem i chorobami kobiet.

Panie czarodziej, kobiety, ktorym pan to mowi maja po 20 lat i maja feminizm w
                              nosie, wiec wypchaj sie pan sianem i poszukaj szczescia w innym watku.
                              • gandalf88 Re: Medyczna informacja wrogiem cenzora przyglup 25.06.08, 22:07
                                Panie demagog, odkladanie macierzynstwa jest najgrozniejsze wlasnie
                                dla tych kobiet w wieku 18-28 lat. I ostrzeganie ich przed
                                falszywymi wzorcami kulturowych zachowan prowadzacych do choroby,
                                jest najbardziej wlasciwe i pozadane. To niech pan odfrunie na
                                forum o chodowli motyli.
                                Caly panski wklad w ta dyskusje, to dezinformacja, obelgi i
                                paranoja. Obrzydliwosc aroganckiego nieuka.
                                • charioteer Re: Medyczna informacja wrogiem cenzora przyglup 25.06.08, 22:40
                                  Panie nawiedzony, ale pan juz to wczesniej powiedzial, wiec nie ma sensu sie
                                  powtarzac i rzucac inwektywami. Wstyd panu bedzie jeszcze cokolwiek napisac pod
                                  tym nickiem.

Proponuje poczytac troche, zeby pacjentki wiedza nie zawstydzaly:
                                  www.mayoclinic.com/health/DiseasesIndex/DiseasesIndex
                                  Zna pan te klinike, nie?
                                • wilkowata Re: Medyczna informacja wrogiem cenzora przyglup 26.06.08, 13:54
                                  Panie gandalf!!!!! Zasłaniasz sie wiedza medyczna a spod tej kotary
                                  wyziera szowinizm w czystej postaci. Mowisz ze kobiety ulegaja
                                  kulturze, pseudokarierom, feministkom.. itp Zapamietaj sobie, ze nie
                                  kiazda kobieta chce, powinna, musi rodzic!!!!!!! To jej wybor! MAm
                                  wrazenie, ze cieszy Cie to ze ta ktora nie rodzila i choruje cierpi.
                                  Bo najlepiej wypowiadac sie w imieniu grupy czytaj tutaj Kobiet i
                                  jej nie rozumiec, bo nie jestes w stanie tego zrozumiec gdyz nie
                                  masz macicy i nie masz i nie bedziesz mial mozliwosci urodzenia.
                                  Satraj sie zrozumiec ta druga strone i zapamietaj ze swiat nie jest
                                  bialo-czarny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NIE ZABIERAJ WOLNOSCI
                                  WYBORU!!!! BIOLOGIA SAMA W SOBIE NIE MA INTENCJI, I PO TO MAMY
                                  ROZUM, MEDYCYNE BY ŁAGODZIC, ZAPOBIEGAC CHOROBOM!!!!
                                  • gandalf88 [...] 26.06.08, 14:20
                                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                    • a.sommerfeld Gandalfie, czy przyszło Ci może na myśl 26.06.08, 15:28
                                      że jesteś bezczelny? A Twoje pseudo-wywody na temat feminizmu mają
                                      się tak do rzeczywistej myśli feministycznej, ile Twoja rzekoma
                                      edukacja medyczna i fenomen zdolności diagnostycznych na odległość
                                      do rzetelnej wiedzy naukowej i praktyki lekarskiej. Doprawdy nie
                                      wiem, czemu jak mantrę powtarzasz te stwierdzenia, jakoby feministki
                                      chciały, żeby kobiety rodziły po czterdziestce. Jest to oczywisty
                                      fałsz. Nie siej antyfeministycznej demagogii, lepiej idź do żony i
                                      popracujcie trochę nad prokreacją, skoro jest dla Ciebie taka ważna.
                                      I proszę Cię-chociaż postaraj się nie kierować obraźliwych kwestii
                                      do osób chorych na endometriozę. Wykaż trochę szacunku-jeśli
                                      potrafisz.
                                      • gandalf88 [...] 26.06.08, 15:52
                                        • ronja2 Re: Gandalfie, czy przyszło Ci może na myśl 27.06.08, 14:46
                                          gandalf88 napisał:

> Pani sommerfield, powtorze jeszcze raz: Optymalnym okresem
                                          > prokreacji dla kobiety jest miedzy 18-28 rokiem zycia.To zapobiega
                                          > endometriozie.

Nie zapobiega. Urodziłam w wieku 25 lat, więc prokreacja w podanym
                                          czasie ani nie zapobiega, ani nie leczy. Miałam po prostu wiecej
                                          szczęścia niż inne panie że udało mi się zajść w ciążę pomimo
                                          endometriozy. Nie rozumiem również, dlaczego niby miałabym się dać
                                          okaleczyć usuwając macicę skoro są na to leki.
                                          • gandalf88 [...] 27.06.08, 15:10
                                            • bestgocha Re: Prawda jest w nauce najwazniejsza 27.06.08, 22:26
                                              Szanowny Panie GANDALF! odpisuje dopiero teraz ponieważ wcześniej byłam w pracy.
                                              Twierdzi Pan że jestem kobietą lekkich obyczajów, karierowiczką i puszczalską,
                                              tylko dlatego że boleśnie miesiączkuję a moje endometrium przekroczyło 1,3 cm.
                                              Więc opowiem coś o sobie . mam 34 lata od 14 lat jestem mężatką , dziecko
                                              urodziłam w wieku 23 lat i w swoim życiu miałam jednego jedynego partnera. Jak
                                              to się ma do Pańskiej prawdy? Czuje się obrażona przez Pana i Pańskie poglądy.
                                              nie wypowiem się w tonie tak ostrym jak moje poprzedniczki ale jedno Panu
                                              powiem: zanim Pan otworzy usta niech Pan zdezynfekuje ten niewyparzony ozor

• gandalf88 [...] 27.06.08, 22:43
                                    • petrucchio Radzę nie reagować na prowokację... 26.06.08, 15:52
                                      gandalf88 napisał:

> Mezczyzna zawsze zapladnia swieza sperma. Meska sperma ma najwyzej
                                      > kilka tygodni.
                                      > Kobiet ma ciagle te same jaja ktore miala jako niemowle.
                                      > I powiedzmy sobie brutalna ale szczera prawde drogie feministki:
                                      > 40-letnie jajo smierdzi i nie jest biologicznie pelnowartosciowe.

... i nie karmić trolla. Jeśli ktoś chce się więcej dowiedzieć o charakterze i
                                      motywach tzw. Gandalfa88, niech sprawdzi posty na FN (także z ubiegłych lat)
                                      nadsyłane przez osobnika podpisującego się w różnych okresach jako Leonard3,
                                      Pipcio, Marine, Atolski, Pushbush, Ziutek-kowalski (i tuzin innych pseudonimów).
                                      Tym, którzy go nie znają, wyjaśniam, że Leoś jest nieuleczalnym prowokatorem o
                                      silnych potrzebach narcystycznych. Zrobi wszystko, byle ściągnąć na siebie uwagę.
                                      • gandalf88 Re: Radzę nie reagować na prowokację... 26.06.08, 22:19
                                        Domagam sie zdyscyplinowania trolla Petrucchia, ktory nie wnosi nic
                                        do merytorycznego do watku. Podaza zas a maniakalnym uporem trolla i
                                        oobistymi insuacjami i obelgami w stosunku do mnie.
                                    • osmanthus 40 -letnie smierdzace jajo 28.06.08, 00:28
                                      gandalf88 napisał:

> Mezczyzna zawsze zapladnia swieza sperma. Meska sperma ma najwyzej
                                      > kilka tygodni.
                                      > Kobiet ma ciagle te same jaja ktore miala jako niemowle.
                                      > I powiedzmy sobie brutalna ale szczera prawde drogie feministki:
                                      > 40-letnie jajo smierdzi i nie jest biologicznie pelnowartosciowe.
                                      Powiedzialam o tym jaju mojej 12-letniej, poczetej naturalnie w
                                      mojej 42 wiosnie zycia.
                                      Obsmiala sie serdecznie a ja razem z nia.
                                      Moje jajo z pewnoscia nie bylo zbukiem !

• gandalf88 Wiecej sczescia niz rozumu 28.06.08, 11:29
                                        No i nie powiedziala pani najwazniejszego. Czy jest pani wielorodka
                                        czy tez ciaza w wieku 42 lat byla pani pierwsza ciaza?
                                        No bo jezeli byla to pani pierwsza ciaza w wieku 42 lat, to miala
                                        pani duzo szczescia , ze pani dziecko nie ponioslo skutkow pani
                                        lekkomyslnosci.
                                        Ciaza starej kobiety to olbrzymie ryzyko choroby Downa i innych
                                        wrodzonych defektow dziecka.
                                        Zwapniala zas miednica sprawia, ze sam porod jedt dla starej kobiety
                                        koszmarem. Dzieci nalezy miec w optymalnym wieku 18-30, tak jak pan
                                        Bog przykzal. Postepowanie wedlug dyktatury ideologii ateistyczno-
                                        feministycznej to zbrodnia.
                                        • julka_4 gandalf88 28.06.08, 20:28
                                          Szanowny frustracie,chyba już wszyscy mają dość twoich wypocin.Przypomnij sobie
                                          o artykule,miał on otworzyć oczy iinym kobietom, przybliżyć problem,poszsrzyć
                                          naszą wiedze a ty poprzez swoje zdegenerowane wypowidzi znechęciłeś wszystkich
                                          do udziału w forum.Bajka o lekarzu z USA jest fajna lae pewnie dla twojej babci
                                          i mamusi ,nie dla osób które żyją z tą chorobą, żyją przez wiele lat,znają
                                          wszystkie inwazyjne i nieinwazyjne metody leczenia,skutki i szanse.to co
                                          wypisujesz nieustannie od kilku dni to stek bzdur zaczerpnięty z netu, nie
                                          majacych pokrycia w rzeczywistości.Obrażanie kobiet,kogokolwiek,i igranie z
                                          czyjegoś nieszczęścia jest gnojstwem. Radziłabym znaleźć lepsze zajęcie niż
                                          tkwienie samotne od kilku dni na jednym forum,lekarz z takim
                                          wykształceniem?!?!co powie mama?Nie ucz nas jak się leczyć ale sam zaczerpnij
                                          pomocy u dobrego psychoterapeuty popaprańcu!!!
                                          • gandalf88 Re: gandalf88 28.06.08, 20:36
                                            Pani julio, endometrioza jest koszmarem do leczenia dla lekarzy.
                                            Komponent psychiczny to wazny element tej choroby i wiekszosc tych
                                            kobiet cierpi takze na urojeniowe psychozy, nerwice i gwaltowna
                                            histerie. Radze wizyte u psychiatry i udzial w jakiejs pielgrzymce.
                                            Prosze sie takze duzo modlic. Myz zona pomodlimy sie w pani
                                            intencji.
                                            • julka_4 Re: gandalf88 28.06.08, 21:09
                                              no nie wierze znowu na forum?!człowieku nie bój sie wyjść z domu ,warto zamienic
                                              wirtualnych przyjaciół na tych w realu!Przyznam sie do kłamstwa,otóż jestem 25
                                              latką,choruje na edom.od 6 lat,moje szanse na macierzyństwo było zerowe ale
                                              dzięki in vitro (3 próby,1 poronienie)jestem od 4 m-cy w ciąży bliźniaczej
                                              .Dlatego te kretyńskie porady o radykalnym wycięciu macicy dają świadectwo temu
                                              jekie bzdury opowiadasz.radze zapoznać sie ze statystykami ile kobiet z
                                              zaawansowaną endom. dzięki in vitro zostało szczęśliwymi mamami a ich choroby
                                              poszły w nie pamięć.Człowieku otwórz sie na słowa innych,na to co sie dzieje
                                              wokół ,internet to nie jest życie.
                                              • gandalf88 Re: gandalf88 28.06.08, 21:25
                                                A to ciekawe. To implantuje sie in vitro blizniaki? I to u
                                                pacjentki z endometrioza? Chyba na Marsie.
                                                Nie konfabuluj biedna kobieto i nie drwij z naprawde chorych.
                                                • julka_4 Re: gandalf88 29.06.08, 11:30

> A to ciekawe. To implantuje sie in vitro blizniaki? I to u
                                                  > pacjentki z endometrioza? Chyba na Marsie.
                                                  Właśnie tą wypowiedzią dałeś świadectwo temu że taki z ciebie lekarz jak z
                                                  koziej dupy trąbka.
                                                  Zrozum nieuku że przy in vitro w Polsce podaje sie 2 dwudniowe zarodki,jeśli są
                                                  słabej jakości i źle się dzielą i pacjentka wyrazi zgode to podaje jej sie nawet
                                                  3 zarodki.Ja miałam transfer 2 pięciodniowych blastocyst dzięki czemu pozostały
                                                  obydwa.Reszta zarodków została zamrożona.Blastocysta daje większe
                                                  prawdopodobieństwo implantacji ponieważ jest silniejsza i podział został
                                                  ukończony na etapie probówki,niestety nie wszystkie kom. mozna wychodowac do
                                                  takiego etapu .
                                                  Już wypisujesz takie brednie że mnie krew zalewa,jaki związek ma endometrioza z
                                                  urodzeniem bliźniaków? in vitro i bliźniaki ZAWSZE PODAJE SIE NIE MNIEJ NIŻ 2
                                                  czy ty wiesz cokolwiek o in vitro?cos więcej niz powiedzieli ci w radiu
                                                  maryja?pogrążyłeś sie juz totalnie!wiesz jest taka złota zasada :jak sie nie
                                                  znasz to nie zabieraj zdania.
                                                  • gandalf88 Re: gandalf88 29.06.08, 12:17
                                                    No dwa blastocysty zaimplantowano w zniszczone przez endometrioze
                                                    endometrium? Dlaczego nie czworaczki?
                                                    Hmmmmm. Dopiero 4-ty miesiac ciazy. Bylem dzisiaj z rodzina w
                                                    kosciele i modlilem sie abys te ciaze donosila do szczesliwego
                                                    porodu.
                                                  • julka_4 Re: gandalf88 29.06.08, 12:31
                                                    > No dwa blastocysty zaimplantowano w zniszczone przez endometrioze
                                                    > endometrium? tak dokładnie 2 blastocysty a endometrium ładnie reaguje np. na
                                                    diphereline 3,75 lub zoladex(zamiennik)do tego odpowiednia dieta (istnieje coś
                                                    takiego jak trening endometrium)i wyobraź sobie że w dniu punkcji moje
                                                    endometrium wyniosło 11 mm,zdiwko? no nie zagniesz mnie na tym temacie więc daj
                                                    już sobie spokój
                                                    Dlaczego nie czworaczki?bo sie nieuku tego nie robi!
                                                    > Hmmmmm. Dopiero 4-ty miesiac ciazy. coś sugerujesz? tak niestety dopiero,ale
                                                    ja mocno wierze w szczęśliwy koniec naszej ciężkiej drogi o dziecko.
                                • basia172 Re: Medyczna informacja wrogiem cenzora przyglup 10.07.08, 22:25
                                  Niepotrzebnie skaczą sobie panowie do gardeł. Zapewne statystyki podane przez gandalfa są prawdziwe i słusznym oraz pożądanym byłoby aby młode kobiety mogły wychodzić szczęśliwie za mąż i rodzić dzieci już od 18 roku życia, tak jak to było zaledwie 100 lat temu, a nawet 60 lat temu (moja babcia). Nie ma jednak co oskarżac kobiet o to, że tego nie czynią, bowiem i nie mają z kim. Proszę mi pokazać chętnych do ożenku w młodym wieku oraz płodzenia dzieci mężczyzn.
                                  Idąc tym tokiem myślenia mogłabym na wzór gandalfa wysunąc oskarżenie wobec mężczyzn, że to oni wpędzili kobiety w tę straszna chorobę, bo po prostu zalezy im tylko na seksie (stąd laski musza łykac antykoncepcję) a nie chcę miec tych zbawiennych dzieci. No ale przecież to byłoby niemądre.
                                  • tvnpolprw281 Re: Medyczna informacja wrogiem cenzora przyglup 10.07.08, 22:32
                                    Masz absolutnie racje Basia. Wina lezy po stronie mezczyzn.
                                    Bo mocny i honorowy mezczyzna nie bal sie odpowiedzialnosci, bral
                                    panienke za zone, kochali sie i mieli dzieci wczesniej.
                                    Prawdziwy nezczyzna potrafil utrzymac i dzieci i zone.
                                    Ale teraz polowa facetow to pedaly a druga polowa to egoistyczne
                                    je*baki.
                  • irian Re: Medyczna informacja plachta na byka dla cenzo 24.06.08, 23:02
                    > 3) Synptomy endometriozy mozna latwo zlagodzic by memstrual
                    > suppresion za pomoca zwyklej pigulki antykoncepcyjnej (28 dniowej)
                    > 4) zaawansowana endometrioze mozna wyleczyc przez histeroktomie

Super. Znaczy, początkowo endometriozę leczyć objawowo pigułką, a jak już się
                    rozwinie (leczenie symptomatyczne nie usuwa choroby) - to ciach, ciach i po
                    macicy. A te dzieci, to kiedy niby? Jak kobieta jest na pigułce, czy jak już
                    macicy nie ma? A może odstawić tabletki na kilka miesięcy i próbować, zwijając
                    się z bólu przy każdym stosunku, a tymczasem torbiele sobie rosną?

Inteligent za dychę się znalazł.
                • dalatata Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 18:46
                  ja panu niczegonie przypisuje. ja czytam uwaznie to co pan pisze.

a to ze sie panu nie podoba zobaczenie sie w krzywym zwierciadle swiata ktory
                  pan rysuje swoimi slowami, to tylko dobrze o panu swiadczy.
        • madcio Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 20:33
          > Prostym lekiem przeciwko hormonalnej endometriozie sa pigulki
          > antykoncepcyjne.
          Leosiuniu, twoja religia zakazuje środków anty. I co teraz?
          • gandalf88 Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 20:56
            Panie Madcio, piguki antykoncepcyjnew w leczeniu endometriozy nie
            sluza anykoncepcji - wprost przeciwnie- umozliwiaja zajscie w ciaze.
            Hamuja one miesiaczke przez 6-miesiecy, w ciagu ktorych endmetrium
            nacicy na szanse sie zregenerowc, Wtedy mozliwa bedzie naturalna
            implantacja zaplodninego jaja w macicy i normalna ciaza.
            Szkoda , ze jest pan ogarniety jest jak reszta tlumu ideologicznym
            amokiem. A chodzi to wylacznie o naukowa i medyczna prawde.
            • madcio Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 21:22
              >A chodzi to wylacznie o naukowa i medyczna prawde.
              Śmiem wątpić, biorąc pod uwagę twoje "genialne" porady medyczne typu "a weź pani
              usuń sobie macicę".
              • gandalf88 Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 21:37
                Tak jak przy raku piersi mowi sie "musi pani usunac piers"
                to przy zaawansowanej endometriozie mowi sie kobiecie otwarcie i
                szczerze: Musi pani usunac macice.
                Pana ignorancja dziala przeciwko panu ,panie Madcio.
                Arogancja nie zastapi wiedzy medycznej
                • mala4884 Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 21:45
                  przy raku piersi w dzisiejszych czasach juz nie zawsze usuwa sie piers!!
                  poza tym skad ty wiesz co sie mowi kobiecie przy raku piersi czy
                  endometriozie??? byles kiedys kobieta? i to w dodatku chora?nie wydaje mi sie bo
                  katolikom ponoc nie wolno wierzyc ze zyja w kilku wcieleniach(reinkarnacja)...
                  to co sie odzywasz...
                  • gandalf88 Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 22:14
                    Prosze pani , z wyksztalcenia jestem doktorem medycyny wyksztalconym
                    w USA. Robienie z medycyny jakiegos placu bitwy dla religii i
                    ideologii to glupota. Usuniecie piersi przy zaawansowanym raku
                    piersi jest najwazniejsza prodedura lecznicza takze w chwili
                    obecnej.
                    Oczywiscie sa pewne przypadki wyleczenia przy pomocy chemo-terapii
                    czy radioterapii,ale tak jak przy wszystkich rakach wszystko zalezy
                    od stopnia zaawansowani choroby.
                    • charioteer Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 22:37
                      gandalf88 napisał:

> Prosze pani , z wyksztalcenia jestem doktorem medycyny wyksztalconym
                      > w USA.

Mozna wiedziec na jakiej uczelni medycznej?

Polecam:
                      www.endometriosis.org/causes.html
                      • gandalf88 Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 22:42
                        State University of New Jersey
                        • julka_4 Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 23:25
                          ja nie moge uwierzyć że tacy ludzie jak Pan zabieraja zdanie w tak intymnej sprawie.Mam 21 lat ,usuniety jajnik ,zrosty,i bez przerwy odtwarzające sie torbiele również czekoladowe.Nie jestem rozwiązła seksualnie jak Pan twierdzi,nie odkładam macierzyństa na później,nie jestem feministyczna lesbijką.Jestem młoda dziewczyną która po kuracji 6 miesięcznej Zoledaxem(jedyny lek endom) ma osteoporoze i brak perspektyw na macierzyństwo (szansa ivf).Co mi Pan powie?jakich argumentów uzyje?Czy żonie (śmiem uważac że nigdy nie będzie jej Pan miał)kiedy zachoruje na endometrioze powie jej Pan że to jej wina niech sie nie rozczula tylko usunie macice? Mógł Pan przynajmniej nie przyznawac sie ze jest lekarzem,bo ta informacja pogrążyła Pana w moich oczach co pewnie dla Pana nie ma znaczenia ale mi jest tak po ludzku przykro że medyk moze wypowiadac takie słowa o ludziach chorych.Życze zdrowia i oby nigdy nikogo z Pana rodziny ta choroba nie spotkała.p.s.to jakie szkoły i gdzie sie skończyło to chwala sie moi rówieśnicy,to że kończyło sie szkołe w USA jest co najmniej płytkie załosne.prosze tam wracać skoro wyszkolili tak humanitarnego i wspaniałego medyka.
                          • gandalf88 Re: Pic na wode a nie informacja 24.06.08, 23:49
                            Pani Julko, czego pani odemnie oczekuje?
                            Nie stworze leku, ktory pania z endometrozy wyleczy.
                            Najgorsza prawda jest lepsza niz najlepsze klamstwo.
                            Mozna dziecko adoptowac,macice nalezy wyciac i zyc zdrowo i
                            szczesliwie. Tak my z zona bysmy zrobili.
                            Widzi pani jaki dziwny jest ten swiat, W poniedzialek zamordowano z
                            premedytacja w aborcji 90-dniowego synka Agaty. A byloby to idealne
                            dziecko do adopcji dla ofiary endometriozy
                            • julka_4 Re: Pic na wode a nie informacja 25.06.08, 12:49
                              Absolutnie nie oczekuję od Pana niczego.Próbowałam uswiadomić Panu że
                              wypowiadanie osądów na jakis temat, jeśli się nie ma o nim pojęcia jest co
                              najmniej nie na miejscu.Tak zachowują sie właśnie anonimowi internauci (przekrój
                              wieku 12-18 lat)obrazając wszystkich dookoła.Opisał Pan we wczesniejszych
                              wpisach dlaczego kobiety chorują na endom.jestem przykładem że nie ma Pan racji
                              a powiedzenie radykalnie o wycięciu macicy to tak jakby zaproponować facetowi
                              choremu na raka prostaty że nie ma co sie użalać, trzeba wyciąc jądra i usunąc
                              penisa,przecież moźna sikac przez rurkę.
                              Żona mojego kuzyna pomimo endometr.IVstopnia zaszła w ciąże dzieki procedurze
                              ivf,próbowali 3 razy,udało sie,jest w 5 m-cu bliźniaczej ciąży (co gdyby
                              spotkała na swojej drodze takie człowieka jak Pan?)
                              Jestem jeszcze młoda i pewnie nie znam zycia ale wiem jedno,nie nalezy zabierac
                              zdania jesli sie nie ma za wiele mądrego do powiedzenia i że słowa potrafią na
                              prawdę zranić.Bardzo ale to bardzo żałuje że internet jst anonimowy,bardzo bym
                              chciała poznać medyka z takimi poglądami i zaprosić na spotkania kobiet z
                              endometriozą.Życze dobrego samopoczucia.
                              • gandalf88 Re: Pic na wode a nie informacja 25.06.08, 13:03
                                Pani Julio,
                                1) Po wycieciu macicy nie siusia sie przez rurke
                                2) Przy raku prostaty wycina sie gruczol prostaty
                                3) Na zaawansowana endometrioze sie umiera. I jezeli zostaly pani
                                tylko strzepy macicy , to nalezy je ususnac.
                                4) Tragedia naszych czasow to jest to, ze czesc kobiet chce miec
                                dzieci za wszelka cene np Agata Mroz czy pani.
                                Druga zas czesc chce zabic dzieci w aborcja jak Agata ,ktora
                                dokonala egzekucji aborcyjnej na swym 3 miesiecznym synku.
                                Panie wybacz im , bo nie widza co czynia
                                • julka_4 Re: Pic na wode a nie informacja 25.06.08, 13:12
                                  to narządy płciowe wykształcają sie juz w 3 m-cu zycia?ciekawe!jest Pan chyba
                                  jedyny który w to wierzy.
                                  > 1) Po wycieciu macicy nie siusia sie przez rurke-nic podobnego nie napisałam
                                  > 2) Przy raku prostaty wycina sie gruczol prostaty-no ale po co?przecież Pan
                                  jest za radykalnym cięciem-jak macica to i penis ot tak zeby było sprawiedliwie
                                  > dzieci za wszelka cene np Agata Mroz-ta kobieta nie planowała ciąży i nie
                                  chciała jej usunąć,więc jest Pan za aborcją czy nie bo sie gubię
                                  > Panie wybacz im , bo nie widza co czynia-takie słowa na foum internetowym sa
                                  conajmniej przerysowane i nie na miejscu ale to juz sprawa Pana
                                  sumienia.Pozdrawiam wszystkich wszechpolaków w Pana imieniu,pięć piw!
                                  • gandalf88 Re: Pic na wode a nie informacja 25.06.08, 13:19
                                    1) 90 dniowy plod meski ma rozpoznawalne drugorzedne cechy plciowe.
                                    2) Agata Mroz chciala miec dziecko ,pomimo swej choroby i donosila
                                    ciaze, pomimo ,ze musiala na ten czas przerwac chemoterapie.
                                    To piekny i heroiczny przyklad obrony zycia poczetego.
                                    Agata Mroz - Sancto Subito
                                    • julka_4 Re: Pic na wode a nie informacja 25.06.08, 13:44
                                      widze że dyskusja z Panem jest jałowa.Ma Pan bardzo radykalne,konserwatywne
                                      poglądy do których ma Pan prawo.Tylko niech Pan zrozumie że nie wolno ,nikt nie
                                      dał Panu prawa żeby w tak raniący sposób wypowiadac sie na temat chorób
                                      kobiecych o których nie może Pan wiedzieć nic więcej poza publikacjami
                                      medycznymi./Nie jest Pan kobietą ani Panska żona na to nie choruje.Nikt nie ma
                                      prawa decydować o ciele drugiego człowieka ,jesli podejmie od decyzje z którą
                                      sie nie zgadzamy to TRZEBA JA SZANOWAĆ (tyle Pan mówi o Bogu).
                                      Chyba troszke panu szkoda że LPR nie może aktywne działać w sejmie,no ale maja
                                      swoje klerykalno-konserwatywne organizacje takze głowa do góry.
                                      A swoją drogą to jaki lekarz moze spedzać prawie 24/dobe na jakimś forum,czyzby
                                      Pan był weterynarzem czy pielęgniarzem w szpitalu?
                                      Prosze zacisnąć nogi i pomysleć o swoim penisie a my kobiety zajmiemy sie swoimi
                                      macicami i w ten sposób wszyscy bedziemy szczęsliwi
                                      • charioteer Re: Pic na wode a nie informacja 25.06.08, 13:54
                                        Julka, to jest mistyfikacja. Facet jest takim samym lekarzem jak ze mnie
                                        ornitolog. Tyle mam z ptactwem wspolnego, ze mi cwierka codziennie za oknem :)

Amerykanski lekarz, ktory idzie spac o szostej wieczorem, a wstaje o czwartej
                                        rano (czasu wschodniego wybrzeza). He, he...
                                        • julka_4 Re: Pic na wode a nie informacja 25.06.08, 18:29
                                          charioteer,masz racje.Każdy z nas mógłby podać sie chociażby za Papieża.Żaden
                                          szanujący się lekarz nie podejmuje dyskusji na tego typu forach,chyba że jest
                                          zakompleksionym doktorzyną któremu wydaje sie że lekarze i księża to
                                          niepodważalny autorytet,na szczęście te czasy już dawno minęły.Jestem zatrwożona
                                          światopoglądem tego człowieka.Do złudzenia przypominają te wypowiadane przez
                                          Młodzież Wszechpolską i moherową armię ojca Rydzyka.Współczuję bardzo srdecznie
                                          córkom tego faceta,trzeba wiedzieć jeśli któras z nich zachoruje na endom. to
                                          tatuś bez skrupułów zafunduje im wycięcie macicy,ot tak na 18 urodziny.
                                          Wiedza którą przedstawia ten pan nie wybiega poza tą którą można zdobyć w
                                          necie,sama wacze z tą choroba i jest ona obecna w naszej rodzinie od 6 lat więc
                                          wiem co mówię.
                                        • gandalf88 Re: Pic na wode a nie informacja 25.06.08, 20:38
                                          Czy pan czegos mi zazdrosci chariot? Prosze prowadzic duskusje
                                          merytoryczna, a nie dawac upust swym kompleksom nizszosc z powodu
                                          polskiej nedzy.
                                          • gandalf88 Nie kazd bolesna menstruacja to endometrioza 25.06.08, 20:43
                                            Bole menstruacyjne tylko w nielicznych przypadkach sa spowodawane
                                            przez endometrioze. W Polsce czestszym powodem sa:
                                            1) choroby weneryczne
                                            2) Myomas
                                            3) Zrosty po aborcji
                        • calama Re: Pic na wode a nie informacja 26.06.08, 07:50
                          gandalf88 napisał:

> State University of New Jersey
                          rozumiem, że podejścia do chorych tam nie uczą
                        • un.invited Re: Pic na wode a nie informacja 21.07.09, 19:17
                          czyli tylko pre-med - zaden z Ciebie lekarz medcyny
                • gandalf88 Panie cierpiace na endometrioze 24.06.08, 21:51
                  ja nie iwdze powodu aby z jakiegokolwiek powodu klamac w
                  internecia , a zwlaszcza na forum nauka ktore jest powolane do obrony
                  obiektywnej prawdy:
                  1) Jedynym sposobem leczenia zaawansowanej endometriozy jest
                  leczenie chirurgiczne polegajace glownie na usunieciu macicy.
                  2) Nie ma leku leczacego zaawansowana endometrioze. Taka jest
                  obiektywna prawda
                  3) Dla kobiet mlodszych wczesne malzenstwo i wczesna ciaza
                  ZAPOBIEGAJA i lecza endometrioze
                  4) Sa wyjatkowe przypadki endometriozy u nastolatek. Sa to
                  nieliczne ale niepokojace przypadki poniewaz czesto prowadza
                  zrakowacenia.
                  5) Endometrioza staje sie problemem spolecznym poniewaz wiele kobiet
                  zbyt dlugo odklada ciaze z powodu "pseudokariery zawodowej"- a
                  endometrioza czeka i zbiera ofiary.
                  Fizjologii ani praw natury nie da sie oszukac, nawet w imie
                  najbardziej agresywnej feministycznej ideologii.
                  • mala4884 Re: Panie cierpiace na endometrioze 24.06.08, 22:25
                    jaka feministyczna ideologia? czlowieku o czym ty gadasz? uparles sie na jeden
                    temat i ciagle nadajesz o tym samym.
                    ja nie jestem feministka, jestem mloda kobieta(22l) u ktorej endometrioza
                    zaczela sie jak bylam jeszcze nastolatka...w chwili obecnej mam problemy z
                    zajsciem w ciaze, niewiadomo czy bedzie to wogole mozliwe...to niby kiedy mialam
                    zaczac sie starac o dzieco? majac 15 lat?? tu nie chodzi o fizjologie i zadne
                    prawa natury tylko o chorobe, w ktorej cala fizjologia sie ZMIENIA!!! nie mozesz
                    wszystkiego mierzyc jedna miara! ja nie zwlekalam z ciaza a i tak mam endo i tak
                    w ciaze zajsc nie moge! aaa no i jeszcze jedno...jak wczesne malzenstwo uchroni
                    mnie przed endomterioza?a jeszcze lepiej jak leczy?? bo jesli leczy to ja jestem
                    jeszcze mloda, wezme slub i co? nagle cudowne ozdrowienie???? bo bede miec
                    meza??? no i co to znaczy wczesna ciaza? ja mam 22 lat i juz na mnie za
                    pozno??bo zachorowalam??? to moze idzmy do liceow czy nawet gimnazjow i
                    namawiajmy nastolatki do zachodzenia w ciaze, bo tylko tak uchronia sie przed
                    endometrioza?? masakra czlowieku co ty wypisujesz!!!! i jakbys tak poczytal
                    sobie forum endometriozy i popatrzyl w jakim wieku dziewczyny pisza o swoich
                    poczatkach z endo, nie pisalbys ze wsrod nastolatek to rzadkosc!!!!i nie pisz ze
                    endo czesto prowadzi do zrakowacenia!!!! jest to BARDZO RZADKIE a ty
                    bezsensownie chcesz straszyc ludzi. zamiast tu sie wtracac w temat o ktorym nic
                    nie wiesz... idz lepiej dalej pracowac nad tym swoim 5 dzieckiem, tylko sie
                    lepiej staraj zeby bylo madrzejsze od tatusia...
                    • gandalf88 Re: Panie cierpiace na endometrioze 24.06.08, 22:47
                      Prosze pani, nie istnieje lek , ktorym mozna wyleczyc endometrioze.
                      Prosze nie skupiac swej frustracji na mnie.
                      • mala4884 Re: Panie cierpiace na endometrioze 24.06.08, 22:53
                        wiem ze nie ma skutecznego leku na endometrioze, nie musi pan o tym przypominac,
                        bo jesli chodzi o endo to jestem pewnie bardziej w temacie niz pan. nie skupiam
                        swej frustracji na panu z racji tegoz wlasnie braku leku, tylko tego co pan
                        wypisuje. bo wiekszosc z pana wypowiedzi sa to pana poglady a nie fakty z
                        mdycyny!!!!! a podajac sie za lekarza wlasne poglady powinien zatrzymac pan dla
                        siebie!!!
                  • pascak Re: Panie cierpiace na endometrioze 25.06.08, 09:17
                    > 3) Dla kobiet mlodszych wczesne malzenstwo i wczesna ciaza
                    > ZAPOBIEGAJA i lecza endometrioze

To, że wczesna ciąża to jeszcze jakoś zrozumiem. Ale dlaczego małżeństwo ma
                    leczyć endometriozę? :) Czy ślub cywilny leczy równie dobrze, co kościelny?
        • mala4884 CO ZA BZDURY!!!!????? 24.06.08, 21:13
          czlowieku ty nie masz zielonego pojecia co piszesz!lepiej nie wypowiadaj sie na
          tematy z ktorymi nie masz nic do czynienia to sie przynajmniej nie zblaznisz a i
          ludzi nie bedziesz denerwowac! co to znaczy usun sobie macice, to cie wyleczy a
          nikt nie zauwazy???????? lepiej wytnij sobie mozg, tez wyleczy Cie z glupoty i
          tez nikt nie zauwazy roznicy! dlaczego kobiety maja byc okaleczane skoro isnieja
          leki ktore temu okaleczeniu moga zapobiec??? sa to leki poprostu drogie a jedyne
          o co prosimy to jakas refundacja, chociaz czesciowa....skoro facetom mozna
          refundowac viagre tylko po to zeby umozliwic im zyciowe przyjemnosci, to czemu
          kobietom lepszych, bezpieczniejszych i bardziej skutecznych lekow refundowac nie
          mozna??? my nie chcemy przyjemnosci, tylko zeby normalnie zyc, bez bolu,
          ciaglego trucia sie lekami, bez ciaglych operacji!!! i co to za argument ze
          kobiety bez endometriozy tez maja bole menstruacyjne? nie dosc ze nie wiesz co
          to bol menstruacyjny to nie masz pojecia czym on sie rozni od bolu u kobiety z
          endometrioza!!! ja wiem bo doznalam i jednego i drugiego bo zanim zachorowalam
          bylam normalna, cieszaca sie pelnym zdrowiem dziewczyna....i wierz mi nie mozna
          tego porownywac!!!!kobiety z endometrioza to nie histeryczki, wielu z was
          facetow nie wytrzymaloby takiego bolu jaki codziennie odczuwaja kobiety z endo!
          nie masz pojecia jak ciagly bol ktory towarzyszy nie godzinami czy dniami, ale
          miesiacami i latami!!! jak on wykancza fizycznie i psychicznie!!! ja po
          zastosowaniu tych drogich lekow poprostu odzylam, wrocilam do normalnego zycia
          jak kazdy inny wkoncu,mialam sile by robic wszytsko na co mam ochote, po raz
          pierwszy od kilku lat czuje sie dobrze!! ale nie bedzie to trwalo wiecznie bo
          pieniadze na drogie leki szybko sie skoncza, a o refundacji mozemy tylko
          pomarzyc....miedzy innymi przez takich ludzi jak ty, co nie maja pojecia co to
          za choroba a wypowiadaja sie szerzac gluupie i nieprawdziwe informacje.
          endometrioza to choroba kobiet w wieku rozrodczym...a wiec moze dotknac kazda z
          nas miedzy 15 a 50 rokiem zycia! i nie wazne czy jest feministka, homo czy
          hetero, mezatka, rozwodka, czy stara panna, prostytutka czy zakonnica!!! a juz
          na pewno nie ma zwiazku z zakazeniem chlamydia czy innymi bakteriami, grzybami
          czy wirusami!!!(czestsze infekcje moga byc jedynie nastepstwem obnizonej przez
          endometrioze odpornosci!!!) i nie leczy sie jej zwykla antykoncepcja
          hormonalna!!! i jeszcze jedno- usuniecie macicy leczy endometrioze...ale nie
          wyleczy zmian ktore zaszly poza macica, bo jakbys dokladnie poczytal o tej
          chorobie zamiast sie wymadrzac na forum, to bys wiedzial ze endometrioza atakuje
          nie tylko sama macice, ale jajniki, jajowody, pecherz moczowy, jelita a czasem
          nawet pluca czy mozg!!! i co? wszystko to mamy sobie wyciac??????
          ja nie oczekuje wspolczucia przez to ze mam endo, uwazam nawet ze publiczne
          pisanie o tym to nie sposob na walke z choroba, ale jak czytam takie bzdury co
          ty wypisales to sie we mnie az gotuje i krew mnie zalewa! Kobiety z endo nie
          chca litosci, specjalnych wzgledow, czy traktowania inaczej niz innych chorych.
          chca poprostu zyc normalnie, wiedzac ze sa leczone najlepiej jak mozna....a w
          polsce na razie tak nie jest. co wiecej nie tylko nie sa leczone najlepszymi
          lekami to wrecz czesto nie sa leczone wogole...bo w polsce problem endometriozy
          jest pomijalny i lekcewazony nawet wsrod lekarzy...a juz napewno wsrod
          spoleczenstwa ktorego ty jestes przykladem. nie chcesz wspierac kobiet z
          endo...nikt Ci nie kaze, ale przynajmniej ich nie obrazaj i nie gadaj bzdur, nie
          wtracaj sie do rzeczy ktorych nie rozumiesz i ktore cie nie dotycza! mam
          nadzieje ze nigdy zadna z bliskich ci kobiet nie zachoruje na endo, bo zadnej
          kobiecie nawet najgorszemu wrogowi tego nie zycze....i ze nie bedziesz musial
          sie przekonac jaka ta choroba jest naprawde, chociaz wtedy moze bys zrozumial
          jakie glupoty wypisujesz!!!!!
          • madcio Spokojnie, to tylko abominacja internetu: troll.:> 24.06.08, 21:25
            > [ciach duzo wykrzykników]
            Z trollem dyskutuje się na luzie lub wcale. Nie denerwuj się tak, jedynie
            spełniasz jeden z celów trollowania, jakim jest własnie rozmyślne denerwowanie
            ludzi świadomie kretyńskimi i prowokacyjnymi uwagami.
            • mala4884 Re: Spokojnie, to tylko abominacja internetu: tro 24.06.08, 21:35
              ech, ale podniosl mi cisnienie:) poprostu strasznie mnie denerwuje jak ktos gada
              bzdury na temat na ktory nie ma zielonego pojecia!!
              ja walcze ze swoja choroba jak moge, kosztuje mnie to nie tylko mnostwo kasy ale
              i mnostwo sily i zdrowia psychicznego, robie wszytsko co moge, zeby moc miec
              dzieci, zyc normalnie-bez bolu...a tu taki troll mi pisze usun macice, az mi
              rece opadly! i do tej pory tylko czytalam forum gazety ale na nim nigdy nie
              pisalam....ale tym razem nie wytrzymalam:)
              normalnie trzeba mu jakis medal dac...jest to jedna z niewielu osob ktorym udalo
              sie wyprowadzic mnie z rownowagi...mnie, oaze spokoju;)
        • calama Re: Pic na wode a nie informacja 26.06.08, 07:45
          gandalf88 napisał:

> Dla kobiet po 40-tce, ktore juz nie chca dzieci, usuniecie macicy
          > calkowicie leczy endometrioze. Likwiduje rowniez ryzyko raka
          macicy.
          > Endometrioza i zrosty macicy sa czesto wynikiem lyzeczkowania
          macicy
          > w czasie aborcji. Takze rozwiazlosc plciowa i zwiazane z tym
          > zakazenia Chlamydia powoduja zrosty i endometrioze.
          > Wszystkie miesniaki macicy (Myomas) powinny byc usuniete
          > chirurgicznie.
          > Prostym lekiem przeciwko hormonalnej endometriozie sa pigulki
          > antykoncepcyjne.
          > Czyli jak zwykle dezinformacja przez Gazete Wyborcza

większych bzdur nie czytałam nigdzie!
          usunięcie macicy przy endo nie eliminuje choroby - ogniska endo w
          całym organizmie produkują estrogeny i narastają a potem złuszczają
          się co miesiąc jak przy miesiączce.
          endo wynikiem aborcji? bzdura
          może się rozsiac przy cesarce - często występuje właśnie w cięciu po
          cesarce
          pigułki antykoncepcyjne nie leczą endo!!!!!
          brane 3 miesiące pod rząd ( więcej nie można) chronią przed dwoma
          miesiączkami, które wystąpiły by, gdyby stosowano normalne 7 dniowe
          przerwy pomiędzy opakowaniami

jak takie brednie czytam, to żałuję, że matka autora nie zrobiła
          aborcji :P
          • gandalf88 Re: Pic na wode a nie informacja 26.06.08, 10:55
            Pani calma, punkt po punkcie i bez histerii prosze.
            1) dla kobiet po 40 ,ktore juz nie chca miec dzieci usuniecie macicy
            calkowicie leczy endometrioze. Wraz z macica usuwa sie takze jajniki
            aby pozbawic ogniska endometriozy stymulacji praez estrogeny.
            Jest to calkowita prawda i prosze mnie nie ublizac
            2)Wielokrotnie podkreslalem ze nie ma lekow na WYLECZENIE
            ENDOMETRIOZY. Tabletki antykoncepcyjne zmniejszja objawy dyskomfortu
            bolesnej menstruacji.
            Jest to calkowita prawda i prosze mi nie ublizac.
            Endometrioza jest powodem nielicznej czesci bolow i
            dyskomfortu menstruacyjnego.
            Najczestszym powodem bolow menstruacyjnych u kobiet w Polsce sa
            infekcje. Takze miesniaki oraz zrosty po lyzeczkowaniu macicy w
            aborcjach.
            Prosze zachowac swoje obelgi dla siebie. To jest
            forum nauka a nie forum histerycznej feministycznej propagandy
        • dora205 Re: Pic na wode a nie informacja 14.07.08, 17:18
          po pierwsze gazeta nie przelamuje....
          az krew mi sie zbiera czytajac twoje bzdury...

widac ze nikt z twej rodziny nie choruje na ta paskudna chorobe... i
          tak sie sklada ze juz teraz zaczynaja na nia chorowac 1416 latki,
          dziewice... do twej wiadomosci....ja rozmawialam ze spejalistami w
          tym zakresie na range swiatowa...i ta choroba rozwija sie nawe w
          organach ja ja mam w zoladku, nawet na sciankach
          jelit....prawdopodonie genetyznie, hormony tez ale nie koniecznie,
          zanieczyszczoe srodowiko i stres....to sa jej powody....

masz mylne pojecie o konsekwencjach aborcji i nie wiem skad te info
          masz....

od narodzin powoli ta choroba sie rozwija..od pierwszego okresu jak
          jest bardzo bolesny... to juz mozna cos podejrzewac... i oczywiscie
          inne objawy z art

ja jestem chora... mam 4 stopien... 3 operacje...3 terapie i
          naprawde nie moge czytac bzdur na ten temat....

wejdz na mojego bloga czegos moze sie dowiesz....
          malasiewicz.blog.onet.pl/
          • basiazielinska3251 A ja mialam endometrioze do pierwszej miesiaczki 14.07.08, 18:28
            Mieszkam na wsi i bylam bardzo zdrowa dziewucha az do pierwszej
            miesiaczki w wieku 14 lat, kiedy zdiagnozowano endometrioze.
            Poszlysmy do babci Walentyny co wszystko leczy. Babcie powiedziala-
            - chlopa ci trzeba. Poczekalam z sexem jeszcze dwa lata a potem
            babka wydala mnie za soltysa. Byl on o 30-lat starszy ale mial 3
            traktory i 400 hektarow i jebaka byl tegi. W tej chwili mam
            dwadziescia lat i czworo dzieci. Zadnej endometriozy
            juz nie mam i jestem calkowicie wyleczona.
            Zycze wam wszsystkim drogie siostry, a zwlaszca starym feministkom
            aby znalazly sobie jurnego soltysa i daly sie cztery razy
            zaplodnic. Endometrioza jak reka odjal. Pochwalony.
            Basia Zielinska
            • madcio Re: A ja mialam endometrioze do pierwszej miesiac 14.07.08, 19:24
              Leoś, zdaje się jest pewne przykazanie twojej religii, które właśnie
              wielokrotnie złamałeś.
            • petrucchio Re: A ja mialam endometrioze do pierwszej miesiac 16.07.08, 00:27
              basiazielinska3251 napisała:

> Byl on o 30-lat starszy ale mial 3
              > traktory i 400 hektarow...

A jakie miał IQ i... no wiesz, co?
      • rikol Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 17:56
        Owszem, ale dlaczego refunduje sie viagre? bo poslowie to mezczyzni?
        • scibor3 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 25.06.08, 00:55
          Jak mi się zdaje to dotyczyło jedynie inwalidów wojskowych. Reszta ludzi nie
          miała szans jeżeli nie chorowała na stwardnienie rozsiane albo wieloletnią
          cukrzycę z zakrzepami (viagra jest bardzo skutecznym lekiem rozszerzającym
          naczynia). Tak więc jak już pisałem - brak środków. Nawet tak bogate państwa jak
          USA nie stać by było na wszystko bo by to więcej kosztowało niż wynosi cały PKB
          tego kraju. Przy leczeniu nowotworów też nie stosuje się najnowocześniejszych
          leków. Nie stać nas. Swoją drogą, ciekaw jestem ile z osób wypowiadających się w
          tym wątku za tydzień wyklepie, jaki ten ZUS niedobry bo tyle zabiera.
          Oczywiście, sprzeczności nie widzi, bo NFZ, zapewne, pieniądze na leczenie
          zbiera na drzewach. Mówiąc wprost - powiedzcie komu zabrać aby wam dać.
    • alexa47 Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 11:15
      Myli sie jeden z forumowiczów, że endometrioza powstaje z
      rozwiązłości etc. Leczenie jest b. skomplikowane, a usunięcie macicy
      to dla kobiety ostateczność, nie jest łatwo wtedy żyć, wiem coś o
      tym. Leczyłam sie latami, skończyło się radykalną operacją - dla
      mnie to utrata kobiecości i kłopoty wynikające z klimakterium i
      rozchwianie psychiczne. nie życzę tej choroby , nawet wrogowi.
      • scibor3 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 14:17
        A gdzie zobaczyłaś tą opinię? Masz jakieś zwidy?
    • madissa Cierp - ostatecznie jesteś tylko kobietą 24.06.08, 12:22
      Aaa, i już się dowiedzieliśmy z opinii kilku mądrych panów, że za
      endometriozę kobieta sama sobie jest winna! Jak się w młodości
      łajdaczy, to niech potem cierpi. Zresztą kobieta jest z natury
      rzeczy przysposobiona do cierpienia (to za ten grzech
      pierworodny!). Zresztą pieniądze są rzeczywiście potrzebne dla
      bardziej potrzebujących: tłustych, nałogowych palaczy, kórzy mają
      problemy z krążeniem, alkoholików, kórzy mają problemy z wątrobą,
      kierowców-samobójców-morderców, którzy teraz są na rentach. 45-
      letnich górników, którzy teraz są na emeryturach. Itd. itd. Kobiety
      i tak za długo zyją - więc niech chociaż sobie pocierpią.

A na koniec proszę mi odpowiedzieć: czy naprawdę kobiety z
      endometriozą są mniej ważne od alkoholików i brzuchatych zawałowców?
    • nat.ani Re: Ja zycze wszystkim kobietom zdrowia 24.06.08, 15:41
      do gandalf88:

rany, zamilcz człowieku, bo aż niedobrze sie robi od tych twoich
      wypocin.

Po pierwsze:
      - nie rozmawiamy o chlamydiach, upławach, infekcjach itd, a o
      endometriozieOna ma niewiele wspólnego z wyżej wymienionymi
      dolegliwościami.
      Po drugie:
      - co za głupoty z tą rozwiązłością?? Zachorowałam na tę chorobę w
      bardzo młodym wieku, bedąc dziewicą. Choroba była bardzo
      zaawansowana, konieczne były operacje (nie jedna!), a lekarz, który
      mnie operował, stwierdził, iz jeszcze się z czyms takim w swojej
      praktyce nie spotkał.
      Więc do mojego przypadku jakos ta twoje teoryjka o zwiazku tej
      choroby z "rozwiązłością" nie pasuje.

• gandalf88 [...] 24.06.08, 16:23
        • dalatata Re: Ja zycze wszystkim kobietom zdrowia 24.06.08, 17:13
          zagegac? a coz to za protekcjonalny ton. gegaja gesi, prosze pana, a pan pieprzy.
          • rikol Re: Ja zycze wszystkim kobietom zdrowia 24.06.08, 17:55
            To jest po prostu prawdziwy dzentelmen Polak-katolik, dbajacy o to, zeby Polakow
            bylo coraz wiecej - stad te teksty o zlych dziewicach i feministkach. Mezatki
            tez sa zle, wiec jak widzisz, ten pan nienawidzi wszystkich kobiet. No i
            oczywiscie wie wszystko na temat chorob kobiecych, leczenie jest bardzo proste -
            wyciac chory organ (stosujac te logike w stosunku do tego pana, dobrze by bylo,
            zeby sobie odcial glowe, rozwiazaloby to pare problemow w jego otoczeniu).
            Dziewictwo jest wedlug niego zle, ale seks tez jest zly - co zatem poradzic?
            Dzieworodztwo? Jeden przypadek opisany w Biblii nie wystarczy - zwykle kobiety
            robia sobie dzieci z pomoca mezczyzn.
      • rikol Re: Ja zycze wszystkim kobietom zdrowia 24.06.08, 18:02
        Nawet gdybysmy rozmawiali o infekcjach, to tylko niewielka czesc infekcji jest
        przenoszona wylacznie droga plciowa. Poza tym kobiety maja prawo uprawiac seks z
        kim im sie podoba i kiedy im sie podoba. W XXI w. sa prezerwatywy, panowie
        powinny ich uzywac, a nie namawiac kobiety do tabletek hormonalnych, ktore
        szkodza zdrowiu kobiety (prosze sobie przeczytac ulotke, mozna nawet umrzec, czy
        cos takiego mozna nazwac bezpiecznym i brac wiele lat tylko dla kaprysu?),
        szkodza tez srodowisku (coraz powazniejszy jest problem zanieczyszczenia wody
        wlasnie hormonami z tych tabletek).
    • aglaia1 Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 16:45
      Jaja sobie baranie wytnij i ptaka to pogadamy.
      • flasska Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 25.06.08, 22:34
        jakby miał wyżej wymienione, to ktoś by mu taki zabieg zafundował już dawno ;)
    • a.sommerfeld Oto słownik wg logiki gandalfa 24.06.08, 18:00
      fragmenty z morza absurdu:

endometrioza=choroba wywolana przez rozwiązle życie kobiet i aborcję
      cytat dosłowny:"zawodowe ryzyko feministek
      i lesbijek"

histeryczna dziewica=kobieta u której stwierdzono endometrioze

usunięcie macicy=najlepsza metoda leczenia (i tak nie widać)

feministka=osoba która w irracjonalny sposób protestuje przeciwko
      metodzie powyżej i jest nawiedzona . UWAGA! Gęga!!!

wczesne macierzyństwo i brak pseudo-kariery zawodowej=obok usunięcia
      macicy oficjalna metoda leczenia endometriozy (gandalf nie wyraził
      jak dotąd swoich górnolotnych myśli na temat tego, że endometrioza
      wiąże się z utrudnieniami zajścia w ciążę a nawet niepłodnością, ale
      na pewno niechybnie to nastąpi)

gandalf=osoba o niezwykłych zdolnościach(potrafi stwierdzić u
      kobiet, których losy są opisane w artykule, że zostały błędnie
      zdiagnozowane nie widząc ich na oczy ani nie rozmawiając z nimi-
      mistrz diagnostyki na odległość

prawda medyczna=prawda gandalfa
      • madcio Kwintesencja trollizmu :) 24.06.08, 20:38
        > fragmenty z morza absurdu:
        To lokalny, bardzo ucieszny troll forum Nauka, znany pod nazwą leonard. Bilety
        wstępu pięć złotych, dla młodzieży i dzieci połowa. NIE KARMIĆ!
        • gandalf88 Re: Kwintesencja trollizmu :) 24.06.08, 21:02
          Panie Madcio. z bolem przyjmuje pana niezasluzone obelgi i epitety.
          Bo obelywa nazwa troll, nadawana jest wszystkim , ktorzy maja poglady
          politycznie niepoprawne. Bez wzgledu jak bym sie staral, to jako
          katolik, anty-aborcjonista, krytyk feminizmu i homosexualizmu to
          zawsze automatycznie wbije mi sie noz w plecy pod zarzutem trollizmu.
          Mialem nadzieje , ze pan zachowa pewien stopien obiektywnosci.
          No ale do tego trzeba odwagi.
          • madcio Re: Kwintesencja trollizmu :) 24.06.08, 21:34
            > Panie Madcio. z bolem przyjmuje pana niezasluzone obelgi i epitety.
            Jesteś leonardo? Tak czy nie?

> Bo obelywa nazwa troll, nadawana jest wszystkim , ktorzy maja
            > poglady politycznie niepoprawne.
            Określenie "troll" jest nadawane osobnikom spełniającym pewne kryteria, do
            wygooglowania na internecie. Ty je spełniasz w niemal 100%. I nie mają one nic
            wspólnego z poglądami, a z, uhm, oryginalnymi formami prowadzenia dyskusji na
            internecie. Choć tego bełkotu "dyskusją" nazwać nie można...
            • a.sommerfeld Skoro gandalf to troll 25.06.08, 01:04
              to już mu nic nie pomoże, taka jego parszywa rozrywka. Nie bede
              rozbudować słowniczka o kolejne złote myśli, bo nie warto. I
              denerwować się też nie warto. Drogie Panie-on sie bawi Waszym
              kosztem.
    • best-docia Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 18:40
      kochane tak czy inaczej świetnie że powstał taki portal jak
      www.endometrioza.sos.pl widać że coś robi Joanna
      reprezentując nas wszystkie chore na ednometriozę, cieszę się że tam
      ma mnie kto zrozumieć!
    • madcio Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 20:45
      > Zawsze można jeszcze się pomodlić:
      > terlikowski.salon24.pl/77618,index.html
      Taa, fajna dyskusja pod też fajnym artykułem tego pana, łacznie z przywołaniem
      doktora imć Mengela (a jakże!). Prawo Godwina się kłania.

Cóż, każdy wie, że kobieta to zastępowalny dwunogi inkubator, co zresztą jasno
      wynika z wypowiedzi pewnego uczestnika tutejszego wątku (palcem wskazywać nie będę).
      • gandalf88 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 21:07
        Panie madcio, kobieta to nie dwunozny inkubator.
        Ale co pan moze o tych rzeczach wiedziec? Nie ma pan zony ani
        dzieci. A ja mam kochana i kochajaca zone oraz czworo dzieci.
        Pracujemy pilnie nad naszym piatym dzieckiem.
        Pokazalem jej pana wypowiedz , w ktorej nazywa pan moja zone
        chodzacym inkubatorem, Najpierw sie usmiala, a potem poprosila abym
        naplul panu w twarz - co niniejszym czynie. Tfu.
        • drojb Re: Gandalf - norma katolicka 24.06.08, 21:36
          Piątego bachora robi, bo to jedyny sposób okazania miłości jego inkubatorce - a
          innym pluje w twarz, albo żąda wycięcia macicy
          Dzieci pewnie dostają regularne klapsy knutem, ale do kościółka na ministranty
          są posyłane. Cała rodzina co dzień zmawia Credo, takie jak w "Dniu świra". No,
          ale przecież jako katolicy, to są miłosierni...
          A co do wycinania macicy - wiesz Gandalf, lepiej na chwalę Boga utnij sobie
          nożyczkami kutasa. Dzięki temu nie zachorujesz na prostatę.
        • drojb PS Gandalf, ciąze wyniszczają organizm 24.06.08, 21:38
          więc jeżeli rzeczywiście nie uważasz swojej żony za inkubator, zaopatrzony w
          instrument dostarczania rozkoszy tobie, to tym bardziej wykonaj wspomnianą
          operację na sobie.
        • madcio Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 21:42
          > Panie madcio, kobieta to nie dwunozny inkubator.
          Doprawdy? Prawie wszystkie twoje inne posty w tym wątku (i nie tylko) świadczą o
          czymś wręcz przeciwnym. Od wyrażania nadziei na całkowity zakaz aborcji
          począwsz, poprzez pogardliwe komentarze na temat kobiet, na genialnych wręcz
          poradach medycznych typu ciach ciach macicę skończywszy. Zagrzmij jeszcze gdzieś
          o uprzedmiotawianiu kobiety w mediach, jak to czynią niektórzy czarni z ambony,
          a obraz ironii i hipokryzji będzie pełny.

> Ale co pan moze o tych rzeczach wiedziec?
          A co TY możesz wiedzieć o byciu kobietą, jestem ciekaw.

> Pokazalem jej pana wypowiedz , w ktorej nazywa pan moja zone
          > chodzacym inkubatorem,
          Kup sobie pan detektor sarkazmu.
          • gandalf88 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 22:21
            Panie Madcio, usuniecie macicy jest jedyna lecznicza procedura
            jaka lekarz ma do wyboru przy zaawansowanej endometriozie.Bezczelna
            dezinformacja, ktora uprawia pan w tej powaznym temacie, kwalifikuje
            pana do usuniecia z pozycji prowizorycznego moderatora.
            Jest pan nieodpowiedzialny i nieobiektywny. Wysylam odpowiednnie
            listy do admina i namawiam swoich licznych znajomych do zlozenia
            podobnych petycji.
            • mala4884 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 22:38
              czlowieku to ty sam wprowadzasz dezinfomacje.... jakim prawem uznajesz sie za
              wszystko najlepiej wiedzacego na temat endometriozy? zetknales sie z tym?ktos w
              rodzinie mial i ci opowiedzial jak to jest?? czy tylko naczytales sie w necie
              informacji niesprawdzonych i w wiekszoci nieprawdziwych? co sie klocisz?? ja na
              to choruje juz kilka lat, przeczytalam juz taka mase ksiazek polskich i
              zagranicznych, mnostwo artykulow w prasie medycznej i zwyklej masowej...jak i w
              internecie...konsultowalam sie z wieloma lekarzami specjalizujacymi sie w
              leczeniu endometriozy....i to co czlowieku piszesz z pelna odpowiedzialnoscia
              moge okreslic (z wyjatkiem doslownie jednej czy dwoch informacji)jako stek
              bzdur...uwazasz ze jestes madrzejszy?bo znalazles kilka wycinkow na stronach
              internetowych? trzeba bylo isc na medycyne i sie potem wymadrzac na temat
              leczenia ludzi a nie anonimowo na forum wytykac dezinformacje innym...
              • gandalf88 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 22:52
                Prosze pani, juz mowilem ,ze jestem Doktorem Medycyny z dyplomem
                ze State University of New Jersey.
                Pani frustracja powoduje, ze skupia pani swoj gniew na poslancu,
                ktory przynosi prawdziwe, choc niezbyt dobre wiadomosci.
                • irian Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 23:13
                  No ratunku... Doktor medycyny, który proponuje na tak poważną chorobę leczenie
                  symptomatyczne (a w dodatku nie umie tego nawet poprawnie zapisać)? Czysta kpina
                  i trollowanie.
                • mala4884 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 23:14
                  tytul to ja tez sobie moge napisac... a tak powaznie, to nie jest pan w stanie
                  mnie przekonac ze jest pan lekarzem:
                  "Wytnij macice i adoptuj dziecko. Jak bedziesz robila z siebie
                  meczennice endometritis to skonczysz z rakiem macicy."
                  "Endometrioza- zawodowe ryzyko feministek
                  i lesbijek." to sa pana wypowiedzi, a zaden szanujacy sie lekarz nie pozwolilby
                  sobie na takie uwagi.... a jesli jest pan rzeczywiscie lekarzem, to wspolczuje
                  pana pacjentom, ze maja lekarza z takim podejsciem do chorob, do pacjentow i do
                  ich cierpienia....no i po raz pierwszy w zyciu ciesze sie ze nie uleglam presji
                  naszego pokolenia ktore za wszelka cene chce studiowac za granica...ja wybralam
                  studia w polsce...studia medyczne..i bardzo sie ciesze ze bede kiedys lekarzem,
                  wyksztalconym w naszym kraju, majacym wiedze nie tylko medyczna ale i wrazliwosc
                  oraz zrozumienie dla drugiego czlowieka.... bo tam w USA najwyrazniej tego pana
                  nie nauczyli....
                  informacje w sprawie endo sa z reguly niezbyt dobre...ale gorzej jest jak ktos
                  wmawia ludziom informacje nieprawdziwe....i to w dodatku gdy dana osoba jest
                  lekarzem!
                  a i jeszcze jedno!!!!!!!!!!!!!
                  pana wypowiedz:
                  .....i jakby pan byl lekarzem to by pan wiedzial ze endomerioza po lacinie to
                  nie endometritis a endometriosis!!!! to znaczna roznica dla kazdego lekarza!!!!!
                  endometritis to zapalenie blony sluzej trzonu macicy a endometrioza nie ma nic
                  wspolnego z zapaleniem blony sluzowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  taki z pana wielki lekarz wyksztalcony w stanach??? taaaa jasne.........
                  • mala4884 Nie dajcie sie nabrac!!! 24.06.08, 23:29
                    jesli ktos na tym forum poszukuje rzetelnych informacji na temat endometriozy i
                    wierzy ze uzytkownik gandalf88 jest lekarzem...no coz nie zabraniam wierzyc, ale
                    radze-przeczytajcie najpierw jego wypowiedzi i to ponizej:

mala4884 napisała:
                    "Endometrioza- zawodowe ryzyko feministek
                    i lesbijek." to sa pana wypowiedzi, a zaden szanujacy sie lekarz nie pozwolilby
                    sobie na takie uwagi.... a jesli jest pan rzeczywiscie lekarzem, to wspolczuje
                    pana pacjentom, ze maja lekarza z takim podejsciem do chorob, do pacjentow i do
                    ich cierpienia....

mala4884 napisała:

> a i jeszcze jedno!!!!!!!!!!!!!
                    > pana wypowiedz:
                    > "Wytnij macice i adoptuj dziecko. Jak bedziesz robila z siebie
                    > meczennice endometritis to skonczysz z rakiem macicy."
                    > .....i jakby pan byl lekarzem to by pan wiedzial ze endomerioza po lacinie to
                    > nie endometritis a endometriosis!!!! to znaczna roznica dla kazdego lekarza!!!!
                    > !
                    > endometritis to zapalenie blony sluzej trzonu macicy a endometrioza nie ma nic
                    > wspolnego z zapaleniem blony sluzowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    > !
                    > taki z pana wielki lekarz wyksztalcony w stanach??? taaaa jasne.........

no wiec chodzilo mi o to, ze WG MNIE ten pan podaje sie za lekarza ale nim nie
                    jest, wiec jesli ktos chce wierzyc w informacje zamieszczone przez niego niech
                    lepiej to przemysli raz jeszcze...
                    • gandalf88 Re: Nie dajcie sie nabrac!!! 24.06.08, 23:52
                      Pani mala, decyzja ostateczna nalezy do pacjenta.
                      To pani daje sie nabrac- bo nie istnieje zaden lek refundowany czy
                      nie refundowany, ktory pania z endometriozy by wyleczyl. Wiec kto
                      tu kogo nabiera ? Najwyzej pani sama siebie.
                      • mala4884 Re: Nie dajcie sie nabrac!!! 24.06.08, 23:56
                        pan chyba czytac nie potrafi....wiem ze nie ma leku na endo.... nie pisalam ze
                        pan oszukuje piszac o tym....oszukuje pan ludzi podajac sie za lekarza
                      • mala4884 Re: Nie dajcie sie nabrac!!! 25.06.08, 00:03
                        no i jakby pan uwaznie czytal moje posty to wiedzialby pan ze kobiety walczac o
                        lek nierefundowany- nie maja zludzen, wiedza ze ich to nie wyleczy, ale pozwoli
                        im lepiej sie czuc i zyc w miare normalnie pomimo istniejacej choroby!!!! ja
                        jestem wlasnie w trakcie kuracji jednym z takich lekow wiec wiem co mowie!! od
                        kilku lat nie czulam sie tak dobrze jak w tej chwili!!! pan tego nie rozumie bo
                        nigdy nie czul i nie poczuje pan tej roznicy....jak sie czuje kobieta z endo bez
                        tych lekow a jak z nimi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        • gandalf88 Re: Nie dajcie sie nabrac!!! 25.06.08, 00:07
                          Prosze pani a jaki interes mialbym podawac sie za MD PhD?
                          Nawet mam moj dyplom znostryfiowany w Polsce na Akademi Medycznej w
                          Bydgoszczy, choc sam nie wiem po co, bo zarobki dobrego lekarza w USA
                          to milion dolarow rocznie.
                          • gandalf88 Dobranc, drogie panie chore na endo 25.06.08, 00:10
                            Ja i moja zona pomodlimy sie o wasze zdrowie.
                            • charioteer Re: Dobranc, drogie panie chore na endo 25.06.08, 00:16
                              W Nowym Jorku wlasnie minela szosta. Jeszcze jest jasno.
                              • mala4884 Re: Dobranc, drogie panie chore na endo 25.06.08, 00:28
                                no ale wiesz, nasz wszechwiedzacy doktor z usa pewnie zna bardziej odpowiednie
                                pory do spania niz my w polsce:) u nas jest ciemno juz od dawna wiec ja tez ide
                                spac:) pozdrawiam wszystkie endokobietki:) tak naprawde to chorujace osoby
                                wiecej wiedza o tej chorobie niz niejeden lekarz...a tymbardziej ktos za lekarza
                                sie podajacy...
                                trzymajcie sie dziewuszki!!! damy rade!!! bedziemy normalnie zyc, urodzimy
                                dzieci...i zachowamy nasze macice:)))))
                          • mala4884 Re: Nie dajcie sie nabrac!!! 25.06.08, 00:19
                            nie mam pojecia, moze zadnego interesu, a moze jakis znany tylko panu....ale
                            jesli naprawde jest pan lekarzem....to jeszcze gorzej i naprawde powinien sie
                            pan wstydzic za to co pan tu nawypisywal....i zastanowic sie troszke nad soba.
                            pisanie o milionie dolarow raczej nie robi na mnie wrazenia, to przechwalki na
                            poziomie przedszkolaka... poza tym czlowiek na poziomie, w dodatku lekarz na
                            poziomie nie uzywalby takich argumentow, bo mialby w zanadrzu jakies bardziej
                            przekonywujace. a jesli jak pan podaje jest lekarzem, to tym bardziej zna pan
                            sytuacje polskiej sluzby zdrowia i wie ze takie przechwalki sa conajmniej
                            niesmaczne...bo w polsce lekarzem mozna byc bardziej z zamilowania niz z checi
                            dorobienia sie. gratuluje postawy...nie ma co
                  • gandalf88 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 23:39
                    Studentko, idz w polski lud i wylecz endometrioze:
                    1) Lekiem ktory nie istnieje
                    2) Nie wycinaj macicy az do momentu ,kiedy ci pacjentka umrze
                    Jezeli tego ucza na polskich uczelniach medycznych , to dzieki
                    Bogu ,ze wyemigrowalem z Polski
                    • mala4884 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 23:53
                      czlowieku czego sie jeszcze pograzasz...malo Ci??
                      po 1 sama Ci pisalam ze wiem ze nie ma leku na endo-piszac to nie odkrywasz ameryki
                      po 2 oczywiscie ze wiem ze macice sie wycina ale jako ostatecznosc, a tu
                      rozwazalismy TWOJ pomysl wycinania macicy profilaktycznie po urodzeniu dzieci,
                      zeby nie chorowac dalej...i wedlug ciebie jedynej mozliwosci leczenia
                      po 3 nie bedziesz mi tu prawil moralow bo po 1 nawet jesli sie myle to ma do
                      tego prawo-jestem dopiero studentka, a Ty juz niby taki super doktorem ktory
                      nawet nazwy choroby nie potrafi poprawnie napisac...a po 2 wszyscy tu tez sie
                      ciesza ze wyemigrowales, bo trafic na takiego "pseudo-doktora" to masakra-od
                      razu idzie sie do szpitala prosi o wyciecie wszytskiego co mozliwe...zeby
                      przypadkiem na cos nie zachorowac, a wogole to najlepiej od razu do piachu to
                      wtedy zadne chorobsko nie dopadnie!!!!

a po 4 nie o tym byl artykul ktory mial byc skomentowany na tym forum.... ale
                      widac w usa ucza tylko punkcikow
                      1)jak cos nie wypunktowane to nie potrafimy zrozumiec??
                      2) swoje argumenty tez musimy wypunktowac bo inaczej sie gubimy??
                      3) od polskich uczelni to sie odczep.... nie masz prawa sie wypowiadac skoro ich
                      nie konczyles!!!! skoro wolales zagraniczne uczelnie w usa to tam siedz i sie
                      ciesz, ze nie potrafisz nawet zwyklej lacinskiej nazwy napisac
                      poprawnie....wstyd!!!!!!!!!
                • anurma Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 25.06.08, 23:49
                  gandalf88 napisał:

> Prosze pani, juz mowilem ,ze jestem Doktorem Medycyny z dyplomem
                  > ze State University of New Jersey.

I w realu nazywa się pan Gregory House???

spoko, doktorze, Zolafren pomoże ;)
                  • gandalf88 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 25.06.08, 23:57
                    pani anurma, widze ze pani zapomnmiala swojej endometriozie -
                    wystarczylo troche zawisci do innego forumowicza.
                    Tak prosze pani, mam dyplom MD ze State Universyty of New Jersey i
                    PhD ze State University of Florida. Dyplom MD nostryfikowalem na
                    Akademi Medycznej w Bydgoszczy. No i co w tym dziwnego paniusiu?
            • azarek Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 24.06.08, 22:39
              oj nieładnie.
              nie dość, że nie ma pan pojęcia o kobietach i chciałby pan dla nas powrotu
              średniowiecza (to a propos recepty na endo: wczesne małżeństwo + wczesne
              macierzyństwo-nie wie pan że małżeństwo nie jest koniecznym warunkiem
              macierzyństwa? czy raczej innej opcji pn nie dopuszcza?) to teraz jeszcze grozi
              i się skarży... jak widać nie ma się innego wyjścia gdy brak argumentów.
              • aurita Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 25.06.08, 09:04
                "Leczenie tysięcy chorych na endometriozę ogromnie obciążyłoby budżet."

No ladnie a leczenie nieplodnych niczego nie obciazy bo nieplodnosci w tym
                katolickim kraju tez sie nie leczy...

zostawcie tego trolla w spokoju, taki z niego lekarz jak ze mnie baletnica. Nad
                endometrioza zapanowac mozna, i mozna miec dzieci.
            • braat1 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 25.06.08, 10:23
              > Wysylam odpowiednnie
              > listy do admina i namawiam swoich licznych znajomych do zlozenia
              > podobnych petycji.

Zastanawia mnie o kim piszesz... na mysl mi przychodzi tylko
              nowey777, a moze chodzi ci o: leonarda, ziutka, marine2008 itp?
            • madcio Ironia 25.06.08, 20:02
              > Panie Madcio, usuniecie macicy jest jedyna lecznicza procedura
              > jaka lekarz ma do wyboru przy zaawansowanej endometriozie.
              Leoś, miło ze poprawiasz swoje "diagnozy", ale nie usuniesz swoich
              wcześniejszych wypowiedzi, które sprowadzały sie do jechania na hormonach
              (poprzez stosowanie zakazanych przez twój kościół środków anty, a jakże - to
              samo w sobie jest urocze) przez pierwszą połowę życia, a potem krojenia.

> Bezczelna dezinformacja, ktora uprawia pan w tej powaznym temacie,
              He, he, he. Bezczelny to ty jesteś, trollu. :) Łżesz o tym, że jesteś lekarzem i
              jeszcze mnie pouczasz, hipokryto? Dobre. :)

Tak w ogóle, to naprawdę myślałeś, że ktoś tu ci uwierzy? Że nikt nie dostrzeże
              w tobie kolejnego wcielenia trolla, który tu od ładnego kawałka czasu zasypuje
              nas na forum nauka stylem... nazwijmy to kompletnie niepowtarzalnym? Za kogo nas
              masz, za kompletnych idiotów?

I nie, nie licz na to, że cokolwiek wykasuję z twoich bełkotliwych bredni.
              Zostawiam te rozmówki na tym uroczym wątku jako ostrzeżenie dla potomności i
              materiał dydaktyczny.

> kwalifikuje pana do usuniecia z pozycji prowizorycznego moderatora.
              > Wysylam odpowiednnie listy do admina i namawiam swoich licznych
              > znajomych do zlozenia podobnych petycji.
              A to twoje prawo. Jak ktoś ma wąty do mojej pracy jako moderatora, to zapraszam
              do admina lub odpowiedniego forum.

> Jest pan nieodpowiedzialny i nieobiektywny.
              Nie tak dobre, jak grzmienie z ambony, ale doceniam próbę podniesienia ironii na
              wysoki poziom. :)

Ok, wysiadam stąd. Będę tu jeszcze zaglądał tylko gdyby coś trzeba było usunąć. EOT.
    • gdsta Zmęczona bólem? Cierp lub płać 25.06.08, 09:36
      wyjątkowo bezsensownie toczy się ta dyskusja;
      właściwie wszyscy piszą to samo ale rzucają obelgi w różne strony co nie zmienia
      faktu!
      endometrioza jest zmorą kobiet i warto poczytać skąd się bierze i czy jest
      przenoszona drogą płciową; wiedza nie zmienia rzeczywistości to że katarem
      zarażamy się w czasie oddychania ... ale można unikać chorych w pewnym zakresie;
      ogromne pieniadze płaca kobiety za leczenie endometriozy z dwóch powodów: bólu
      i bezpłodności; może warto wiedzieć co pomaga a co wcale;
      Każda kobieta rozważa kiedy zaplanować ciążę i liczy się z ryzykiem komplikacji
      - wiadomo, że starzejemy się i różne to bywa moze być cudnie ale nie musi, więc
      wściekanie się na los nie zmienia medycznej wiedzy. W końcu trzeba coś wiedzieć,
      żeby wybrać lekarza
      i znaleźć rozwiązanie.
      Artykuł pozwala zastanowić się nad tym jak powinno się leczyć endometriozę żeby
      to było skuteczne i może warto się na tym skupić i zdobywać wiedzę o sposobach
      zapobiegania i leczenia i powalczyć o refundację skutecznych leków.

• julia333 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 25.06.08, 09:59
        Po pierwsze to wielki ukłon dla Joanny za nagłasnianie sprawy endo,
        za stworzony przez nia portal , który podczytuje od początku jego
        istnienia. To właśnie stamtad dowiedziałam się o wielu sprawach dot.
        choroby, a nie od lekarzy w gabinecie , czy w szpitalu!!!
        Gdy wczoraj przeczytałam ten artykuł, a potem komentarze i wypociny
        tego pseudo doktorzyny to w pierwszyn odruchu zamierzałam rzucić
        bluzgami, tylko w zasadzie po co? Jedynie mogę zacytować jedną z
        forumek, żeby ten osobnik sobie mózg usunał, bo żadnego pożytku z
        niego nie ma. Sama cierpię na to cholerstwo od wielu lat, nie mam
        dzieci i już nigdy nie będę miała. Ile się nacierpiałam co miesiąc
        zwijając sie z bólu, nadużywając leków przeciwbólowych wiem tylko
        ja. Znalezienie dobrego lekarza graniczy wręcz z cudem. Leki
        niestety uszkodziły mi wątrobę, a przecież muszę coś brać żeby
        powstrzymać rozwój choroby (no tak zapomniałam, że przeciez mam
        sobie wyciąć to co mi jeszcze pozostało). Nie każdą z nas stac na
        drogie leki i dlatego nalezy b. głosno krzyczec o całej sprawie i
        walczyć o refundacje leków, które są dla nas niezbędne.
        • gandalf88 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 25.06.08, 10:10
          Pani Julio.
          A wiec po latach leczenia lekami , ktore nie lecza, ma pani:
          1) zniszczona watrobe
          2) bezplodnosc
          3) toksyczne strzepy macicy
          I to ja mam sobie leb uciac z glupoty?
          Glupi doktorzyna pozdrawia i zyczy rozumu.
          • dalatata Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 25.06.08, 11:12
            Leos, ty nie lapiesz nie? to nie tylko chodzi o to co mowisz (a te rozwiazlosci
            wszystkie). to chodzi rowniez o to, jak mowisz.

i szczerze powiedziawszy, gdybym przyszedl lekarza i lekarz z twoja dezynwoltura
            poweidzial mi: to wez se pan jadra wytnij, to bylyby dwie mozlwosci: lekarz
            dostalby w ryja lub, bardiej prawdopodobne, lekarz po skardze mialby
            przesluchanie w GMC.

jesli wiec jestes lekarzem, to albo wchodzac na forum jestes na dragach i
            wychodzi z ciebie Mr Hyde (czyli ziutek, gandalf itd itd), albo nie praktykujesz.
            • gandalf88 Przywileje prywatnej medycyny w USA 25.06.08, 11:37
              Panie dalatata, pan nic nie lapie prawda? Liczy sie tylko hucpa dla
              pana? Jezel lekarz by panu powiedzial " Panie dalatata, ma pan
              raka jadra i musi pan jadro wyciac" to by pan stulil uszy i sobie
              poszedl. Bo lekarz ma obowiazek powiedzec prawde a takze prawo
              wyrzucic z gabinentu pacjenta chama. A jezeli lekarz jest zlosliwy
              to zadzwoni do swoich kolegow zeby cie nie operowali i abys zdechl
              w bolu i upokorzeniu. Takie sa przywileje calkowicie
              sprywatyzowanej amerykanskiej medycyny. Tylko prywatni pacjenci
              lekarza (ktorych on sobie prywatnie wybiera) maja prawo byc leczeni
              w szpitalu. Nie ma pacjentow szpitala. Sa tylko pacjenci doktora x
              albo doktora y.
              • dalatata Re: Przywileje prywatnej medycyny w USA 25.06.08, 11:58
                eh pieprzysz Leos. w USA zaden lekarz nie powiedzialby w spoosb w ktory mowisz w
                tym watku. miedzy innymi dlatego, ze w USA uczy sie lekarzy (pdobnie w UK) jak
                rozmawiac z pacjentami. i ich niezle ucza. najwyrazniej ty sie nie zalapales. a
                gdyby powiedzial tak jak ty, Leos, to by wylecial. Serial House Leosiu to tylko
                serial. i ty tez bys chcial tak, ale sie nie da. i jak mailbym stawiac forse, to
                postawilbym na twoje stulone uszy.

po drugie, owa czarna lista pacjentow, dlatego bo lekarz Leos ma na to ochote,
                to sa twoje sny. nic wiecej. to sa sny o potedze Leosia w beretce z antenka i
                podkoszulku na ramiaczkach. Lekarz by tak nawet nie pomyslal, szczegolnie gdyby
                mial do czynienia z rakiem.

bez odbioru Leos. piekl sie dalej.
    • chora20lat Zmęczona bólem? Cierp lub płać 26.06.08, 09:26
      wiesz co gandalf ty to chyba jestes jednym z bezmózgów do których
      trafiałam przez te wszystkie lata, zanim dowiedziałam sie dlaczego
      jestem chora. Jestes nie douczony i niekompetentny i nic pozatym.
      Ja właśnie pisze prace licencjacką na temat tej choroby, mam
      styczność z rużnymi profesorami w tej dziedzinie, którzy są jak
      najbardziej za mna by napisać to od strony psychologicznej, i z miłą
      chęcią napisze że na pewnym forum pojawił sie pewien baław który
      podważał wszelkie teorie i był mądrzejsy od wszystkich,
      Weź sie lepiej człowieku nie odzywaj już na tym forum, bo my
      dziewczyny z endo z chęcią byśmy cie zlinczowały za to jaki jestes
      niedoukiem
      • gandalf88 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 26.06.08, 11:12
        Pani chora20, ciesze sie ze pani zaczela licencjat , ktory zapewnia
        pani taki ogrom fachowej wiedzy. Szkoda , ze ogranicza sie pani do
        obelg a nic merytorycznego nie pisze.
        A wiec przypomne pani podstawowe fakty, ktore moze pani
        przekonsultowac ze swoimi "profesorami w marksizmie":
        1) Nie istnieje lek , krory wyleczylby endometrioze.
        2) Ciaza w pozadanym okresie rozrodczym 18-28 lat zapobiega
        endometriozie
        3) Jedynym skutecznym sposobem WYLECZENIA endometriozy jest
        chirurgiczne wyciecie macicy i jajnikow
        4) U wiekszosci Polek bole menstruacyjne nie sa spowodowane przez
        endometrioze ale przez infekcje ,miesniaki oraz zrosty spowodowane
        aborcjmi.
        5) Ilosc wypadkow endometriozy w Polsce sie zwieksza, ze wzgledu na
        niszczaca zdrowie kobiet propagande feministyczna , ktora nakazuje
        odkladanie macierzynstwa do 40-tki. Kobiety w Polsce placa zdrowiem
        i zyciem za egoizm i glupote ideologii feministycznej.
        I prosze pani , aby swa agresje i histerie zostawila na zebraniu
        sufrazystek.
        • gosiaczek557 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 26.06.08, 15:41
          Choruję na endometriozę od wielu lat. W początkowym okresie byłam
          błędnie zdiagnozowana i źle leczona. Niestety.
          Jeśli chodzi o "podsumowanie" gandalfa88, to:

1) Nie istnieje lek , krory wyleczylby endometrioze.

Tak, to prawda. Endometriozę za to można bardzo skutecznie zaleczyć
          i będąc pod kontrolą lekarza skutecznie zapobiegać jej nawrotom.
          Dlatego tak ważny jest dostęp do nowoczesnych leków.

2) Ciaza w pozadanym okresie rozrodczym 18-28 lat zapobiega
          endometriozie

Bzdura. Bzdura. Bzdura. Wiele kobiet, które urodziły dzieci
          w "pozadanym okresie rozrodczym" choruje na endometriozę - wystarczy
          wejść na forum i poczytać. Przyczyny tej choroby nie są dokładnie
          znane.

Ja bardzo chętnie urodziłabym dziecko w "pozadanym okresie
          rozrodczym", tylko w skutek endometriozy jest to niemożliwe. Jest to
          tragedia bardzo wielu kobiet chorujących na endometriozę.

Twierdzenie, że kobiety chore na endometriozę są sobie same winne,
          bo mogły zajść w ciążę jako doskonałe panaceum na tą chorobę i
          miałyby problem z głowy jest zwykłą podłością i... nie można tego w
          żaden sposób wytłumaczyć... nawet brakiem wiedzy:(

3) Jedynym skutecznym sposobem WYLECZENIA endometriozy jest
          chirurgiczne wyciecie macicy i jajnikow

I co z tego? Jest to raczej OKALECZENIE a nie WYLECZENIE. Owszem
          czasami taka operacja jest konieczna, ale tylko w bardzo ciężkich
          przypadkach. W większości przypadków można endometriozę skutecznie
          zaleczać farmakologicznie i nie ma potrzeby nawet rozważania takiej
          operacji. Ale żeby zaleczać skutecznie potrzebne są dobre leki, a
          nie wszystkie kobiety na to stać.

4) U wiekszosci Polek bole menstruacyjne nie sa spowodowane przez
          endometrioze ale przez infekcje ,miesniaki oraz zrosty spowodowane
          aborcjmi.

Każda kobieta w czasie menstruacji odczuwa ból itd, ale nie da się
          tego porównać z bólem przy endometriozie. Kto tego nie przeżył nie
          wie o czym mowa. Pan, panie gandalf88 nie będzie miał nigdy okazji
          przekonać się, jak to jest - i ma pan wielkie szczęście. Ból jest
          koszmarny. Nie pozwala normalnie funkcjonować. Nie pomagają na ten
          ból ogólnie dostępne środki przeciwbólowe.

Aaa... sugerowanie, że kobiety same są sobie winne cierpiąc ból w
          czasie menstruacji, bo narażają się na infekcje i robią aborcje...
          pozostawię to bez komentarza, bo musiałabym użyć słów uważanych za
          niezenzuralne.

5) Ilosc wypadkow endometriozy w Polsce sie zwieksza, ze wzgledu na
          niszczaca zdrowie kobiet propagande feministyczna , ktora nakazuje
          odkladanie macierzynstwa do 40-tki. Kobiety w Polsce placa zdrowiem
          i zyciem za egoizm i glupote ideologii feministycznej.

Ilość przypadków (wypadek może być samochodowy) zwiększa się, bo
          coraz częściej lekarze rozpoznają endometriozę. Kiedyś kobiety
          chorowały i o tym nie wiedziały, a lekarze nie potrafili
          ednometriozy diagnozować... teraz też nie potrafią, ale jest
          odrobinę lepiej.

Kobiety płacą owszem, za rozwój cywilizacji, zanieczyszczenie
          środowiska itd. Kobiety pracują, bo większość mężczyzn nie jest w
          stanie zapewnić im warunków, takich żeby mogły spokonie urodzić
          dziecko. Kobiety odkładają decyzję o ciąży, bo boją się utraty
          pracy, bo szefowie - najczęściej mężczyźni - traktują kobietę w
          ciąży jak osobę niepełnosprawnę, której trzeba się czym prędzej
          pozbyć. Temat możnaby rozwinąć, ale nie o to w tej dyskusji chodzi...

Panie gandalf88 niech pan się nie dziwi, że na pisanie wzbudza
          agresję. Oprócz faktów jest jeszcze coś takiego jak empatia,
          współczucie dla chorego człowieka, a tego jak widać jest pan
          niestety pozbawiony. Ciekawe jakie byłyby pana wypowiedzi, gdyby
          pana żona, albo córka były chore na endometriozę - też twierdziłby
          pan, że same są sobie winne i powinny sobie wyciąć macicę i jajniki
          i będzie po sprawie? Czy może walczyłby pan dla nich o możliwość jak
          najlepszego leczenia?
          • gandalf88 Re: Zmęczona bólem? Cierp lub płać 26.06.08, 16:16
            Pani gosiaczek, jak by moja corka zachorowala na endometrioze to bym
            plakal i cierpial razem z nia.Ale bym jej powiedzial prawde.
            Tak samo jak nie sprawia mi przyjemnosci pani cierpienie. Ale
            fakty sa faktami i nie bede dla pani przyjemnosci klamal
            1) Jest faktem statystycznie potwierdzonym z CALA PEWNOSCIA,
            ze ciaza w okresie 18-28 lat ZABEZPIECZA przed endometrioza.
            Czy mam pani przyslac kilometrowa bibliografie? Prawie
            nigdy ,zdrowa kobieta po kilku ciazach na endometrioze nie zapada.
            2) Jezeli kobieta ktora juz ma endometrioze , to na okres ciazy
            objawy endometriozy sie cofaja, poniewaz ciaza rozwija sie pod
            wplywem human chorionic gonadotropin a nie estrogenow.
            3) jezeli kobieta w krotkim okresie czasu urodzi wszystki dzieci
            ktore chciala to nalezy rozwazyc usuniecie macicy i jajnikow w celu
            calkowitego WYLECZENIA Z CHOROBY
            a) Jaki jest pozytek z macicy dla kobiet chorych ktore juz mialy
            dzieci?
            - brak macicy i jajnikow jest dl kochanka calkowicie niewidoczny
            -orgazm kobiety jak i mezczyzny jest zachowany
            -calkowity brak menstruacji pozwala na wyleczenie organizmu z
            anemii,bolow i psychicznych nerwic na ktore cierpi
            kazda osoba cierpiaca na endometriozie.
            I po co ten pic na wode o "zaleczaniu endometriozy"
            i "okleczaniu" przez chirurgie
            • gandalf88 [...] 26.06.08, 20:44
        • madissa Ale rewelacje - doktorat piszemy? 28.06.08, 11:46
          "U większości Polek bole menstruacyjne nie sa spowodowane przez
          endometrioze ale przez infekcje ,mięśniaki oraz zrosty spowodowane
          aborcjmi"

Co za kretyn...
          Sądząc po "wysokim zaangażowaniu" w tę dyskusję przedmówca jest po prostu zdrowo walnięty. I skąd on ma takie dane na temat Polek, jeśli pracuje w Stanach? Chyba jednak facet siedzi gdzieś w jakiejś stróżówce jako ochrona i koszmarnie się nudzi - zatem przestaję śledzić jego wypociny. Jednocześnie dzięki, kobietki, za sporo interesujących informacji. Proponuję walczyć o swoje.
          • gandalf88 Re: Ale rewelacje - doktorat piszemy? 28.06.08, 20:30
            Niech panna madissa wezmie do recznik podrecznik gineklogii i niech
            sie nie kompromituje.
    • gandalf88 jaka prowokacja? 26.06.08, 23:48
      Jaka prowokacja?
      • adryjanna Re: jaka prowokacja? 27.06.08, 01:24
        Gratuluję panie Gandalf, skutecznie pan rozpieprzyłeś rozmowę na samym jej
        początku. A dyskusja mogłaby być ciekawa i pouczająca, gdyby nie Twoje wypociny.
        Przykro mi, że potrzebując tak dużo uwagi skupionej na Twojej osobie nie możesz
        znaleźć jej w realnym świecie, tylko szukasz na forum, wkurzając tym masę ludzi.
        I poza tym: trochę godności - skoro widzisz, że ludzie chętniej by porozmawiali
        bez Twoich męczacych postów to na kiego grzyba cały czas się trudzisz, żeby
        wszystkim dogryźć, co Ci niekoniecznie wychodzi?
        • madcio Re: jaka prowokacja? 27.06.08, 18:04
          Obawiam się, że jedyną radą byłoby usunięcie wszystkich jego postów, na co nikt,
          łącznie ze mną, się nie zgodzi.

Pomijając wyzwiska różnej maści, za co tu ciąć? Za kretyńskie porady
          pseudomedyczne? Może po prostu nie karmić trolla, gdyż takie są tego skutki. :)
          • gandalf88 [...] 27.06.08, 18:44
            • aduerin Re: Madcio,duren bez matury nie bedzie mi ublizal 27.06.08, 20:42
              ktos tu ma powaznie zryty beret...
            • julka_4 Re: Madcio,duren bez matury nie bedzie mi ublizal 28.06.08, 20:38
              gandalf88 napisał: > Jestem Doktorem Medycyny z amerykanskim i polskim dyplomem
              i nie
              > bede tolerowal podwazania moich kompetencji przez durnia bez matury.

tak jestem! i niech mi plebs nie poskakuje bo bo no bo sie zdenerwuje!-ty
              wariacie a ja jestem Madonna
            • madcio Fiu, fiu. 28.06.08, 22:54
              > "Kretynskie porady pseudomedyczne" mowi Madcio.
              > Albo to odszczekasz ignorancie-albo podam cie do sadu o
              > znieslawienie.
              Panie pieniaczu, w tym wątku wystarczająco już rozkminiliśmy twoje
              pseudomedyczne porady. Ja nie mam nic do dodania w świetle opinii osób, które są
              bezpośrednio zainteresowane sprawą (jako na to chore) i wiedza na ten temat o
              wiele więcej ode mnie, mimo że w życiu nie szły na medycynę. Zresztą, i bez nich
              porady typu "ciachnij se pani macicę" nastawią podejrzliwie każdego laika.

> bedziesz sie wiecej ukrywal za swa anonimowoscia.
              Zacznij od siebie, leoś.

> Jestem Doktorem Medycyny z amerykanskim i polskim dyplomem
              Masz na to jakiś dowód? Bo przykro mi, ale ni cholery w to nie wierzę, biorąc
              pod uwagę zarówno wypowiedzi twojej aktualnej inkarnacji w tym wątku, jak też
              całokształt twojej radosnej twórczości na tym forum. Nie bez powodu masz tu taką
              reputację, jaką masz, leoś.
              • gandalf88 [...] 28.06.08, 23:16
                • julka_4 Re: Fiu, fiu - odglos wydawany przez debili 29.06.08, 11:36
                  OJJOJJOJ czyzby ktoś napisał wreszcie prawde ,skąd to zdenerwowanie?spokojnie
                  przecież madalf to ponoć zwykły nieuk.uderz w stół a nożyce się odezwą!
                  • julka_4 Re: Fiu, fiu - odglos wydawany przez debili 29.06.08, 11:55
                    > przecież madalf to ponoć zwykły nieuk
                    poprawiam ,pomyliłam sie madcio nie madalf,ten człowiek dopią swego już mnie tak
                    wkurzaja jego prymitywne wypowiedzi ze mnie krew zalewa.
                    • kala.fior Re: Fiu, fiu - odglos wydawany przez debili 29.06.08, 13:21
                      Droga Pani Julko,

Naprawdę nie warto tracić nerwów na "gandalfa" .
                      W Internecie można spotkać fajne interesujące osoby lecz niestety czasami tafia
                      się jakaś karykatura.
                      Przykre to ale trzeba szybko o tym zapominać i nie pozwalać zawracać sobie głowy
                      szczeniackimi wybrykami.
                      Sio, nie ma "gandalfa".
                      • julka_4 Re: Fiu, fiu - odglos wydawany przez debili 29.06.08, 14:26
                        ma pan racje ,az mi wstyd że dałam sie tak sprowokować,ale po prostu szlag mnie
                        najjaśniejszy strzela jak czytam ten stek bzdur!!!ten człowiek wogóle nie liczy
                        sie z uczuciami innych,tak jakbym ja zawitała na forum dla osób chorych na
                        stwardnienie rozsiane i powiedziała:strzelcie se od razu w łeb zamiast sie
                        męczyć.Skończony hipokryta i bęcwał!
                        tak gandalfie napisz że wylewam swoje frustracje na ciebie tak tak juz to
                        każdemu pisałeś
                        • gandalf88 [...] 29.06.08, 14:54
    • osmanthus Lektura dla znajacych angielski - polecam 28.06.08, 01:06

www.bioscience.org/books/endomet/end66-96.htm
    • osmanthus FAQs na temat endometriozy (po angielsku) 28.06.08, 08:18
      www.bioscience.org/books/endomet/end66-96.htm
    • gdsta jaka kuracja wam pomaga? 28.06.08, 14:15
      czemu nikt nie napisze gdzie i jakim lekiem skutecznie się leczy w kraju; jaka
      terapia pomogła ... albo doraźnie pomaga;
      napiszcie coś co uzasadnia walkę o refundację skutecznych leków z punktu
      widzenia pacjentek;
      chyba lepiej wyłuszczyć swoje zdanie niż wyłącznie obalać cudze;
      dziwnie toczy się ta dyskusja - jedna osoba powiedziała co myśli a reszta
      atakuje - wystarczy napisać nie zgadzam się z tą teorią albo i to pominąć
      natomiast napisać o swoim zdaniu na temat artykułu czy o swoich oczekiwaniach w
      stosunku do Min. Zdrowia
      Warto pomysleć o co się spieracie, z kim i w jakim celu - chyba nie o to chodzi,
      żeby komuś tu dokopać ale o to, żeby w dyskusji przedstawić SWOJE zdanie na
      temat skutecznego leczenia endometriozy

• melila do gandalfa 02.07.08, 00:35
      Po wszystkich Twoich bluzgach mam jedno pytanie
      Dlaczego zakładasz, że kobiety, które nie miały dziecka w wieku 18 - 18 lat to
      lesbijki i karierowiczki ?
      czy nie przychodzi Ci do głowy, że sensowne odpowiedzialne (i katolickie)
      kobiety czekają z dzieckiem na małżeństwo ? i że dopóki odpowiedni facet im się
      nie oświadczy, NIE MOGĄ NIC ZROBIĆ ????

i że lekarze nie są w stanie nic zaproponować, jeśli pacjentka nie "planuje "
      starań o dziecko w najbliższym czasie !
    • sunshine26 Zmęczona bólem? Cierp lub płać 27.06.09, 23:51
      Zainteresowanych merytoryczną dyskusją na temat metod leczenia endometriozy
      zapraszam na portal tworzony przez kobiety chore na endo:

www.Endometrioza.Aid.pl
    • vulvodynia.pl Zmęczona bólem? Cierp lub płać 18.07.09, 18:32
      Szczęśliwie endometrioza jest już jakoś diagnozowana i leczona. Ale podobnie jak w przypadku szeregu innych chronicznych dolegliwości (IC, wulwodynia) trzeba będzie czekać latami, aż zostanie uznana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka