Dodaj do ulubionych

Teoria rozbitego okna

IP: 91.198.246.* 04.12.08, 15:43
nigdzie jakoś nie widzę wyjaśnienia, za to widzę empiryczne potwierdzenie tezy (a w zasadzie relację z tego potwierdzenia)
Obserwuj wątek
    • tersta Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 16:28
      to bardzo proszę, żeby wreszcie uporządkować okolice Woronicza/Wołoskiej. Trochę dalej Galeria Mokotów, w drugą stronę "pałave" TVPIS, a w środku, przy samym skrzyżowaniu BBŁOTO, BŁOTO, BŁOTO, BAJORO, SYF, KIŁA, MOGIŁA. Po polsku. Po katolicku.
    • Gość: gosciu Re: Teoria rozbitego okna IP: *.cpe.netcabo.pt 04.12.08, 16:47
      spoleczny dowod slusznosci
    • bezportek Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 16:51
      Wyjasnienie dla pozostajacych w nieswiadomosci: STRACH.
      Ludzkim a paskudnym obyczajem jest brudzic, krasc i zabijac, jesli zdaje nam sie, ze unikniemy kary. W czystym i porzadnym otoczeniu, bardzo jest prawdopodobne, ze KTOS PILNUJE. I moze znienacka przywalic, albo zlapac za kark i zmusic do wylizania, cosmy napluli. Wsrod syfu i smieci, nasz wewnetrzny menel czuje sie bezpiecznie, jest u siebie.
    • Gość: ww Re: Teoria rozbitego okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 17:07
      To działa. Jak wyremontowali parę kamienic na Ząbkowskiej na najgorszej warszawskiej Pradze od razu zaczęły sie tam pojawiać knajpki i normalni ludzie. Stało się tak za sprawą entuzjastów Warszawy i przychylnych władz (to było SLD, ale przecież na szczeblu lokalnym nie ma to znaczenia) Jednak późniejsze władze miasta jakoś nie kontynuują tego trendu. Lepiej postawić jakis pomnik i stadion kibolom odpicować.
    • pocalujta_wujta Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 17:16
      Inna teoria bardzo prawdziwa jesli sie przyjrzec malpkom w roznych firmach:
      www.bpic.co.uk/articles/monkeys.htm
    • pszeszczep666 Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 17:18
      Nie ma to nic wspólnego ze STRACHEM, nad czym się koleś z taką lubością rozwodzi. Może w jego głowie tak to działa, bo ja np. nie rozpoznaje w sobie "wewnętrznego menela". Wyjaśnienie, a tego faktycznie zabrakło w artykule, mimo początkowej deklaracji, jest inne a opiera się o naszą racjonalną kalkulacje w co warto a w co nie warto inwestować. Jeśli "i tak jest syf" to nie warto szukać kosza, żeby wywalić papierek. Podobnie stwierdzono związek miedzy porządkiem w domu a występowaniem przemocy domowej (co oczywiście nie oznacza, że wszędzie gdzie jest burdel mąż bije żonę, a gdzie wysprzątane to małżeńska sielanka, bo są jeszcze inne czynniki).
    • przecinaki Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 17:44
      ta teoria miala laczyc drobne zaklocenia porzadku - jak graffiti etc. z powaznymi przestepstwami - jak morderstwa i gwalty.
      ten zwiazek byl wykorzystywany przez wladze NY dla zmiany polityki wobec ludzi biednych lub na krawedzi marginesu.
      omawiane powyzej badania bynajmniej tego zwiazku nie dowiodly.
      tyle na ten temat.
    • Gość: nikt Re: Teoria rozbitego okna IP: *.bsb.com.pl 04.12.08, 17:49
      @pszeszczep666
      coś w tym jest... moja żona robi awanturę, no i mi odechciewa się sprzątać.
      no to ona robi jeszcze większą awanturę. no i jesteśmy o krok od przemocy domowej. a wystarczyło by mieć inną hierarchię wartości, gdzie pozory nie stały by na pierwszym miejscu...
    • Gość: Andrzej Re: Teoria rozbitego okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 17:52
      Bzdury wierutne...Jak ktoś wychowany, tak się będzie zachowywał, dla mnie nie istotne gdzie jestem - w lesie, na Placu Defilad, czy na warszawskich Szmułkach nie rzucam papierów, puszek, petów itp. na ziemię i tyle. Są natomiast ludzie, którzy niezależnie gdzie są i tak będą to robić.
    • Gość: zbig Re: Teoria rozbitego okna IP: *.spray.net.pl 04.12.08, 18:05
      to od dawna wiadomo że harmonijne albo piekne otoczenie uszlachetnia a bezład i brzydota frustrują. W polskich realiach podobne zawezenie moznaby nazwac teroria szklanej pogody lub g...nianych gazet bo chyba to ma wpływ wiekszy niz grafitti czy brudne lub rozbite szyby.
    • mooomin Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 18:21
      jak czytam powyższe komentarze to zaczynam wierzyć w tezę o wtórnym analfabetyźmie jako chorobie cywilizacyjnej. Eksperyment jest tylko i wyłącznie o korelacji pomiędzy przestrzeganiem norm społecznych a charakterem przestrzeni publicznej. Nie o dobrym wychowaniu, czy kulturze osobistej. A najpiękniejsze w tej teorii jest to, że spotyka się ona ze sprzeciwem tych osób głównie, których bezpośrednio dotyczy. Przykłady można mnożyć. Pomijając banalny związek pomiędzy prawdopodobieństwem sankcji negatywnej, a podejmowaniem działań łamiących ustalone normy, możemy przytoczyć wiele innych przykładów, w oparciu o społeczny dowód słuszności właśnie: naśmiewanie się z osób słuchających Radia Maryja, zwiększona ilość mandatów w okresie, gdy w mediach głośno o poważnym wypadku samochodowym z ofiarami śmiertelnymi, zostawianie wózków na parkingu przed supermarketem, gdy nie trzeba wkładać do nich monet, nawet jeżdżenie po chodniku rowerem w gorszych dzielnicach. Przykłady z różnych dziedzin, jednak opierajace się na podobnych mechanizmach społeczenych. Aha - nie jestem słuchaczem RM, ani zwolennikiem PiSu. I tu w sumie następny przykład - niski poziom dyskusji na forach typu Onet, gazeta, wp czy interia. Zastanówcie się, dlaczego an forach specjalistycznych nie ma ludzi typu czuły wojtek
    • Gość: tofakt Re: Teoria rozbitego okna IP: 89.108.212.* 04.12.08, 18:39
      np na portalach gdzie widnieje dużo zajawek testow IQ, ludzie jakos tak się błyskotliwiej wypowiadają....
    • ex Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 20:00
      "teoria rozbitych okien" jesli mamy byc drobiazgowi.
    • Gość: PiSduita Re: Teoria rozbitego okna IP: *.uilenstede.casema.nl 04.12.08, 20:25
      WSZYSCY W HOLANDII DOBRZE WIEDZA, ZE GROENINGEN TO MIASTO SIOSTRZANEJ MILOSCI !!!!! NIE BRALBYM TAKICH "REWELACJI" POD UWAGE :))))
    • Gość: biboo Re: Teoria rozbitego okna IP: *.maxnet.net.pl 04.12.08, 20:45
      @moomin
      korelacja o któej mówisz jest tezą, trzebaby ją jeszcze udowodnić,

jeśli chodzi o pierwszy z eksperymentów to możliwa jest też psychologiczne (przepraszam psychologów) ujęcie rezultatów, np. osoby które nie przestrzegają norm społecznych/brudzą (nie wiem któe miłoby tu zastosowanie) wybierają bardziej nieuporządkowane miejsca do parkowania swoich rowerów...

przykład drugi - bez uwag,

przykład trzeci nie dowodzi żadnej korelacji, można domniemywać że w "gorszej" dzeilnicy miszkańcy są mniej uczciwi, a może w "lepszej" ("wychuchanej") dzielnicy kradzież na poziomie banknotu nie spotyka się już z zainteresowaniem...

Ale sama teoria jest trochę niebezpieczna, wydaje się powrotem do modernistycznej wiary w możliwość kształtowania społeczeństw za pomocą prostych środków.
    • Gość: X&Y Re: Teoria rozbitego okna IP: *.e-wro.net.pl 04.12.08, 21:30
      Widzę jeden błąd ( w tekście o tym nie wspomniano, nie wiem, czy badacze to uwzględnili) - pobazgrane zaułki znajdują się w dzielnicach gorszych, czyli zamieszkanych przez ludzi o innej mentalności, a tutaj traktuje się ludzi tak, jakby wszyscy byli podobnego wykształcenia, klasy społecznej etc.
    • Gość: gosciu Re: Teoria rozbitego okna IP: *.ADSL.mnsi.net 05.12.08, 02:37
      Szmatan, wyjasnienie jest w gruncie rzeczy dosc proste: Kiedy nowojorskiej policji postawiono zadanie pilnowania powszechnego porzadku, rzetelnie, a nie tylko na pokaz dla mediow, to gliniarze skoncentrowali uwage na "zlych" ulicach i dzielnicach kryminogennych - czyli znanych z nienajlepszych sklonnosci. I teraz, jesli w mysl Zasady Rozbitych Okien policjant wylegitymowal delikwenta za przechodzenia na czerwonym swietle, to niedaleko juz bylo do stwierdzenia, ze "zachowywal sie nerwowo i podejrzanie", a stad mozliwosc "probable cause" i przeszukania. I co sie okazalo? Ano to, ze 19-latek ma za paskiem 20 centymetrowy noz, a pod koszula rewolwer. Wprawdzie nierejestrowany, ale ekspertyza baliztyczna wykazala, ze uzyty juz przy 4 czy 5 zabojstwach. I tak, po nitce do klebka, po jednym naraaz, wylapano wiekszosc ulicznych bandziorow. Incycentalnie, stalo sie to po tym, jak Giuliani zostal burmistrzem i powiedzial "zawodowym obroncom praw obywaltelskich" walcie sie...
    • mooomin Re: Teoria rozbitego okna 05.12.08, 09:15
      @biboo
      wydaje mi się, że tezy o korelacji lepiej nie da się udowodnić - to jest niestety ułomność eksperymentów socjologicznych, nie da się wyizolować dwóch identycznych kontekstów różniących się tylko i wyłącznie jedną zmienną, której wpływ można kontrolować.
      I w zupełności zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem. Powiem nawet więcej: wiele teorii socjologicznych zakłada, że na jednostki ujęte w strukturę społeczną, można wpływać poprzez zewnętrzne bodźce, modyfikując ich zachowania - modernizm (zwłaszcza jego architektura) jest tutaj idealnym przykładem.
      Choć z drugiej strony eksperyment Zimbardo, czy, najbardziej drastyczny, eksperyment Milgrama.
    • Gość: biboo Re: Teoria rozbitego okna IP: *.maxnet.net.pl 05.12.08, 11:47
      @mooomin

jestem pod wrażeniem!

po raz pierwszy na tego typu forum spotkałem się z konstruktywną odpowiedzią, pozbawioną jakiejkolwiek agresji, może jest jeszcze nadzieja dla cywilizacji informacyjnej, może Lem jednak byłzbyt surowy w swoim osądzie...

w każdym razie było mi bardzo miło wymienić spostrzeżenia i czegoś się dowiedzieć, dzięki,
      jakież dobre musiały być czasy, gdy głos osób mądrych w danej dziedzinie był bardziej słyszalny niż obecne w wielkiej ilości emocjonalne spekulacje

ps. pisząc o modernizmie miałem właśnie na myśli m.in. architekturę i urbanistykę, ale obawiałem się jakichś prostych prób negowania takiego stanowiska,
    • andykon Re: Teoria rozbitego okna 05.12.08, 13:00
      do bezportek: -. no nareszcie zaczales myslec . pozdrawiam
    • Gość: Gość Re: Teoria rozbitego okna IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.08, 15:27
      miasto bez graffiti jest smutne jak piz@a. czy wam to sie podoba czy nie
    • Gość: Gość Re: Teoria rozbitego okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 16:02
      Piszę ponieważ niepokoją mnie sformułowania mówiące o tak zwanej "mentalności ludzi" i o tym że w "lepszych" dzielnicach ludzie są "lepsi".... Środowisko/ kontekst podejmowania decyzji ma bardzo dużo do powiedzenia, jest zawsze jednym z wielu składowych czynników podejmowanej decyzji. I właśnie eksperyment Zimbardo pokazuje jak mocno działa kontekst. Uczestnicy tego badania byli przecież dobierani losowo do grup więźniów i strażników, wcześniej wszyscy badani na ewentualność zachowań aspołecznych. Jedynym czynnikiem wpływającym na pogłębiające się różnice w zachowaniu była właśnie sytuacja, kontekst, środowisko, a nie jakieś wewnętrzne czynniki (wychowanie, wartości...). Dlatego, tak jak przedmówcy zauważyli, kształtowanie przestrzeni w przemyślany sposób, tak aby była miejscem łatwym do zadbania i przyjaznym wydaje mi się kluczowym wyzwaniem współczesnych miast (a zamknięte osiedla są tu smutnym, wzbudzającym agresję, antywzorcem).
    • Gość: Gość Re: Teoria rozbitego okna IP: *.chello.pl 07.12.08, 01:22
      @tersta: Wszystko rozumiem, tylko dlaczego "po katolicku"? Nie przypominam sobie, żebym na środku jakiegoś kościoła widział "BBŁOTO, BŁOTO, BŁOTO, BAJORO, SYF, KIŁA, MOGIŁA" - no... może z wyjątkiem popalonych cerkiewek w Bieszczadach.
    • Gość: noltee Re: Teoria rozbitego okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 11:39
      Niech autor przejdzie się nocą po warszawskiej Pradze, a pozna PRAKTYKĘ ROZBITEGO OKA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka