Gość: szmatan IP: 91.198.246.* 04.12.08, 15:43 nigdzie jakoś nie widzę wyjaśnienia, za to widzę empiryczne potwierdzenie tezy (a w zasadzie relację z tego potwierdzenia) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tersta Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 16:28 to bardzo proszę, żeby wreszcie uporządkować okolice Woronicza/Wołoskiej. Trochę dalej Galeria Mokotów, w drugą stronę "pałave" TVPIS, a w środku, przy samym skrzyżowaniu BBŁOTO, BŁOTO, BŁOTO, BAJORO, SYF, KIŁA, MOGIŁA. Po polsku. Po katolicku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Teoria rozbitego okna IP: *.cpe.netcabo.pt 04.12.08, 16:47 spoleczny dowod slusznosci Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 16:51 Wyjasnienie dla pozostajacych w nieswiadomosci: STRACH. Ludzkim a paskudnym obyczajem jest brudzic, krasc i zabijac, jesli zdaje nam sie, ze unikniemy kary. W czystym i porzadnym otoczeniu, bardzo jest prawdopodobne, ze KTOS PILNUJE. I moze znienacka przywalic, albo zlapac za kark i zmusic do wylizania, cosmy napluli. Wsrod syfu i smieci, nasz wewnetrzny menel czuje sie bezpiecznie, jest u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Teoria rozbitego okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 17:07 To działa. Jak wyremontowali parę kamienic na Ząbkowskiej na najgorszej warszawskiej Pradze od razu zaczęły sie tam pojawiać knajpki i normalni ludzie. Stało się tak za sprawą entuzjastów Warszawy i przychylnych władz (to było SLD, ale przecież na szczeblu lokalnym nie ma to znaczenia) Jednak późniejsze władze miasta jakoś nie kontynuują tego trendu. Lepiej postawić jakis pomnik i stadion kibolom odpicować. Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 17:16 Inna teoria bardzo prawdziwa jesli sie przyjrzec malpkom w roznych firmach: www.bpic.co.uk/articles/monkeys.htm Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 17:18 Nie ma to nic wspólnego ze STRACHEM, nad czym się koleś z taką lubością rozwodzi. Może w jego głowie tak to działa, bo ja np. nie rozpoznaje w sobie "wewnętrznego menela". Wyjaśnienie, a tego faktycznie zabrakło w artykule, mimo początkowej deklaracji, jest inne a opiera się o naszą racjonalną kalkulacje w co warto a w co nie warto inwestować. Jeśli "i tak jest syf" to nie warto szukać kosza, żeby wywalić papierek. Podobnie stwierdzono związek miedzy porządkiem w domu a występowaniem przemocy domowej (co oczywiście nie oznacza, że wszędzie gdzie jest burdel mąż bije żonę, a gdzie wysprzątane to małżeńska sielanka, bo są jeszcze inne czynniki). Odpowiedz Link Zgłoś
przecinaki Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 17:44 ta teoria miala laczyc drobne zaklocenia porzadku - jak graffiti etc. z powaznymi przestepstwami - jak morderstwa i gwalty. ten zwiazek byl wykorzystywany przez wladze NY dla zmiany polityki wobec ludzi biednych lub na krawedzi marginesu. omawiane powyzej badania bynajmniej tego zwiazku nie dowiodly. tyle na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Teoria rozbitego okna IP: *.bsb.com.pl 04.12.08, 17:49 @pszeszczep666 coś w tym jest... moja żona robi awanturę, no i mi odechciewa się sprzątać. no to ona robi jeszcze większą awanturę. no i jesteśmy o krok od przemocy domowej. a wystarczyło by mieć inną hierarchię wartości, gdzie pozory nie stały by na pierwszym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Teoria rozbitego okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 17:52 Bzdury wierutne...Jak ktoś wychowany, tak się będzie zachowywał, dla mnie nie istotne gdzie jestem - w lesie, na Placu Defilad, czy na warszawskich Szmułkach nie rzucam papierów, puszek, petów itp. na ziemię i tyle. Są natomiast ludzie, którzy niezależnie gdzie są i tak będą to robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig Re: Teoria rozbitego okna IP: *.spray.net.pl 04.12.08, 18:05 to od dawna wiadomo że harmonijne albo piekne otoczenie uszlachetnia a bezład i brzydota frustrują. W polskich realiach podobne zawezenie moznaby nazwac teroria szklanej pogody lub g...nianych gazet bo chyba to ma wpływ wiekszy niz grafitti czy brudne lub rozbite szyby. Odpowiedz Link Zgłoś
mooomin Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 18:21 jak czytam powyższe komentarze to zaczynam wierzyć w tezę o wtórnym analfabetyźmie jako chorobie cywilizacyjnej. Eksperyment jest tylko i wyłącznie o korelacji pomiędzy przestrzeganiem norm społecznych a charakterem przestrzeni publicznej. Nie o dobrym wychowaniu, czy kulturze osobistej. A najpiękniejsze w tej teorii jest to, że spotyka się ona ze sprzeciwem tych osób głównie, których bezpośrednio dotyczy. Przykłady można mnożyć. Pomijając banalny związek pomiędzy prawdopodobieństwem sankcji negatywnej, a podejmowaniem działań łamiących ustalone normy, możemy przytoczyć wiele innych przykładów, w oparciu o społeczny dowód słuszności właśnie: naśmiewanie się z osób słuchających Radia Maryja, zwiększona ilość mandatów w okresie, gdy w mediach głośno o poważnym wypadku samochodowym z ofiarami śmiertelnymi, zostawianie wózków na parkingu przed supermarketem, gdy nie trzeba wkładać do nich monet, nawet jeżdżenie po chodniku rowerem w gorszych dzielnicach. Przykłady z różnych dziedzin, jednak opierajace się na podobnych mechanizmach społeczenych. Aha - nie jestem słuchaczem RM, ani zwolennikiem PiSu. I tu w sumie następny przykład - niski poziom dyskusji na forach typu Onet, gazeta, wp czy interia. Zastanówcie się, dlaczego an forach specjalistycznych nie ma ludzi typu czuły wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tofakt Re: Teoria rozbitego okna IP: 89.108.212.* 04.12.08, 18:39 np na portalach gdzie widnieje dużo zajawek testow IQ, ludzie jakos tak się błyskotliwiej wypowiadają.... Odpowiedz Link Zgłoś
ex Re: Teoria rozbitego okna 04.12.08, 20:00 "teoria rozbitych okien" jesli mamy byc drobiazgowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiSduita Re: Teoria rozbitego okna IP: *.uilenstede.casema.nl 04.12.08, 20:25 WSZYSCY W HOLANDII DOBRZE WIEDZA, ZE GROENINGEN TO MIASTO SIOSTRZANEJ MILOSCI !!!!! NIE BRALBYM TAKICH "REWELACJI" POD UWAGE :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biboo Re: Teoria rozbitego okna IP: *.maxnet.net.pl 04.12.08, 20:45 @moomin korelacja o któej mówisz jest tezą, trzebaby ją jeszcze udowodnić, jeśli chodzi o pierwszy z eksperymentów to możliwa jest też psychologiczne (przepraszam psychologów) ujęcie rezultatów, np. osoby które nie przestrzegają norm społecznych/brudzą (nie wiem któe miłoby tu zastosowanie) wybierają bardziej nieuporządkowane miejsca do parkowania swoich rowerów... przykład drugi - bez uwag, przykład trzeci nie dowodzi żadnej korelacji, można domniemywać że w "gorszej" dzeilnicy miszkańcy są mniej uczciwi, a może w "lepszej" ("wychuchanej") dzielnicy kradzież na poziomie banknotu nie spotyka się już z zainteresowaniem... Ale sama teoria jest trochę niebezpieczna, wydaje się powrotem do modernistycznej wiary w możliwość kształtowania społeczeństw za pomocą prostych środków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X&Y Re: Teoria rozbitego okna IP: *.e-wro.net.pl 04.12.08, 21:30 Widzę jeden błąd ( w tekście o tym nie wspomniano, nie wiem, czy badacze to uwzględnili) - pobazgrane zaułki znajdują się w dzielnicach gorszych, czyli zamieszkanych przez ludzi o innej mentalności, a tutaj traktuje się ludzi tak, jakby wszyscy byli podobnego wykształcenia, klasy społecznej etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Teoria rozbitego okna IP: *.ADSL.mnsi.net 05.12.08, 02:37 Szmatan, wyjasnienie jest w gruncie rzeczy dosc proste: Kiedy nowojorskiej policji postawiono zadanie pilnowania powszechnego porzadku, rzetelnie, a nie tylko na pokaz dla mediow, to gliniarze skoncentrowali uwage na "zlych" ulicach i dzielnicach kryminogennych - czyli znanych z nienajlepszych sklonnosci. I teraz, jesli w mysl Zasady Rozbitych Okien policjant wylegitymowal delikwenta za przechodzenia na czerwonym swietle, to niedaleko juz bylo do stwierdzenia, ze "zachowywal sie nerwowo i podejrzanie", a stad mozliwosc "probable cause" i przeszukania. I co sie okazalo? Ano to, ze 19-latek ma za paskiem 20 centymetrowy noz, a pod koszula rewolwer. Wprawdzie nierejestrowany, ale ekspertyza baliztyczna wykazala, ze uzyty juz przy 4 czy 5 zabojstwach. I tak, po nitce do klebka, po jednym naraaz, wylapano wiekszosc ulicznych bandziorow. Incycentalnie, stalo sie to po tym, jak Giuliani zostal burmistrzem i powiedzial "zawodowym obroncom praw obywaltelskich" walcie sie... Odpowiedz Link Zgłoś
mooomin Re: Teoria rozbitego okna 05.12.08, 09:15 @biboo wydaje mi się, że tezy o korelacji lepiej nie da się udowodnić - to jest niestety ułomność eksperymentów socjologicznych, nie da się wyizolować dwóch identycznych kontekstów różniących się tylko i wyłącznie jedną zmienną, której wpływ można kontrolować. I w zupełności zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem. Powiem nawet więcej: wiele teorii socjologicznych zakłada, że na jednostki ujęte w strukturę społeczną, można wpływać poprzez zewnętrzne bodźce, modyfikując ich zachowania - modernizm (zwłaszcza jego architektura) jest tutaj idealnym przykładem. Choć z drugiej strony eksperyment Zimbardo, czy, najbardziej drastyczny, eksperyment Milgrama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biboo Re: Teoria rozbitego okna IP: *.maxnet.net.pl 05.12.08, 11:47 @mooomin jestem pod wrażeniem! po raz pierwszy na tego typu forum spotkałem się z konstruktywną odpowiedzią, pozbawioną jakiejkolwiek agresji, może jest jeszcze nadzieja dla cywilizacji informacyjnej, może Lem jednak byłzbyt surowy w swoim osądzie... w każdym razie było mi bardzo miło wymienić spostrzeżenia i czegoś się dowiedzieć, dzięki, jakież dobre musiały być czasy, gdy głos osób mądrych w danej dziedzinie był bardziej słyszalny niż obecne w wielkiej ilości emocjonalne spekulacje ps. pisząc o modernizmie miałem właśnie na myśli m.in. architekturę i urbanistykę, ale obawiałem się jakichś prostych prób negowania takiego stanowiska, Odpowiedz Link Zgłoś
andykon Re: Teoria rozbitego okna 05.12.08, 13:00 do bezportek: -. no nareszcie zaczales myslec . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Teoria rozbitego okna IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.08, 15:27 miasto bez graffiti jest smutne jak piz@a. czy wam to sie podoba czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Teoria rozbitego okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 16:02 Piszę ponieważ niepokoją mnie sformułowania mówiące o tak zwanej "mentalności ludzi" i o tym że w "lepszych" dzielnicach ludzie są "lepsi".... Środowisko/ kontekst podejmowania decyzji ma bardzo dużo do powiedzenia, jest zawsze jednym z wielu składowych czynników podejmowanej decyzji. I właśnie eksperyment Zimbardo pokazuje jak mocno działa kontekst. Uczestnicy tego badania byli przecież dobierani losowo do grup więźniów i strażników, wcześniej wszyscy badani na ewentualność zachowań aspołecznych. Jedynym czynnikiem wpływającym na pogłębiające się różnice w zachowaniu była właśnie sytuacja, kontekst, środowisko, a nie jakieś wewnętrzne czynniki (wychowanie, wartości...). Dlatego, tak jak przedmówcy zauważyli, kształtowanie przestrzeni w przemyślany sposób, tak aby była miejscem łatwym do zadbania i przyjaznym wydaje mi się kluczowym wyzwaniem współczesnych miast (a zamknięte osiedla są tu smutnym, wzbudzającym agresję, antywzorcem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Teoria rozbitego okna IP: *.chello.pl 07.12.08, 01:22 @tersta: Wszystko rozumiem, tylko dlaczego "po katolicku"? Nie przypominam sobie, żebym na środku jakiegoś kościoła widział "BBŁOTO, BŁOTO, BŁOTO, BAJORO, SYF, KIŁA, MOGIŁA" - no... może z wyjątkiem popalonych cerkiewek w Bieszczadach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noltee Re: Teoria rozbitego okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 11:39 Niech autor przejdzie się nocą po warszawskiej Pradze, a pozna PRAKTYKĘ ROZBITEGO OKA. Odpowiedz Link Zgłoś