Gość: anonim Re: Zabójcze muchomory IP: *.centertel.pl 20.08.09, 21:40 Kanie, szczególnie te starsze bardzo łatwo poznać po zapachu, bo akurat w porównaniu z muchomorami mają charakterystyczną "woń" (i niestety jest to zapach przypominający delikatnie mówiąc mocz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twardziel na tward Re: Zabójcze muchomory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 21:48 Tylko mięczaki nie jedzą muchomorów . Odpowiedz Link Zgłoś
zelek88 Re: Zabójcze muchomory 20.08.09, 22:14 Bupu, masz rację pochrzaniłem te dwa szczerze mówiąc nie wiem czemu:) Z tego co mi wiadomo borowika szatańskiego w Polsce nie widziano od dawna, ale jeśli wiesz coś o tym to popchnij to na maila jakiemuś mikologowi;) ucieszy się bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Zabójcze muchomory 20.08.09, 22:47 Zelek88 w okolicy z czerwono zabarwionych borowików widuję tylko ponure. Tu gliny, nie wapień, w dodatku za zimno, gdzie by się jaki szatan miał przybłąkać :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bern-wald Re: Zabójcze muchomory IP: 89.108.245.* 20.08.09, 22:51 A ja znalazłem kiedyś grzyba z rurkami, kształtu sporego borowika, który po nadłamaniu natychmiast zmieniał kolor na fioletowy. Co to było, jeśli nie legendarny borowik szatański? (słaby ze mnie grzybiarz, dlatego sie pytam, a nie wymądrzam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no nie powiem Re: Zabójcze muchomory IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.08.09, 23:12 Zbieranie gąsek latem, ryzykowna rzecz. To już bezpieczniej jest polować na jelenie. Te zdarzają się o każdej porze roku i nawet byle gęś swojego jelenia ustrzelić może. A poważnie, to borowika szatańskiego znalazłem jakieś 15 lat temu w okolicach Jarosławia, niedaleko wsi Harytany. Piękny grzyb, choć trujący. Goryczak żółciowy, uważany jest przez wielu jako ten toto, nawet się do niego nie umywa, a i trujący nie jest, tylko nie do zjedzenia po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiek Re: Zabójcze muchomory IP: *.akademiki.uni.torun.pl 20.08.09, 23:18 3 sprawy. Na wstępie - uwielbiam jeść grzyby, nie umiem ich zbierać: 1. Chciałbym doprecyzować na marginesie pkt 5. dekalogu grzybiarza: "Potrawy z grzybów sporządzaj jak najszybciej, gdyż grzyby nadzwyczaj łatwo i szybko się psują". Jak to się ma do powszechnie stosowanego (wśród grzybiarzy) suszenia grzybów. 2. Czy mogę zacząć zbierać jadalne grzyby wedle zasady "Zbieram tylko z brązowymi kapeluszami" (muchomory pokazane powyżej są białe, oliwkowe albo zielone)? Jeśli nie, to proszę o nazwy grzybów z brązowymi kapeluszami, a niejadalnych/trujących. 3. Załóżmy, że jako początkujący grzybiarze nie zbieram blaszkowym. Ale czy są zatem niejadalne/trujące grzyby nieblaszkowe pod spodem? Posumowując pkt 2. i 3.: czy mogę zbierać do jedzenia wszystkie grzyby nieblaszkowe z brązowymi kapeluszami? Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no nie powiem Re: Zabójcze muchomory IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.08.09, 23:30 Czesiek. Z brązowymi kapeluszami nieblaszkowe i nie gorzkie w smaku możesz zbierać wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
jjrak Re: Zabójcze muchomory 20.08.09, 23:54 Co do tzw. szatanów , to jest cała grupa tzw. Borowików szatańskich. Ten właściwy Boletus satanas jest pioruńsko rzadki i wymierający. www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=15 Ale są jeszcze inne takie gatunki , ogólnie właśnie mające czerwone rurki i/lub trzony. Są to m. inn. : Borowik ponury, Boletus luridus chyba najbardziej podobny do jadalnych gatunków (niektórzy go jedzą po wygotowaniu) www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=11 Borowik ceglastopory , Boletus erythropus jadany przez wytrawnych grzybiarzy: www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=10 Poza tym bardzo rzadki (ale i tak częstszy od własciwego "szatana" borowik Queleta Boletus queletii www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=610 no i jeszcze inne gatunki , które u nas są super-rzadkie, jak np. ten Borowik purpurowy Boletus rhodoxanthus, lekko trujący: www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=723 czy takie gatunki jak Borowik wilczy B. lupinus, Borowik rudopurpurowy Boletus rhodopurpureus i parę innych mikologicznych osobliwości ;-) Natomiast popularnie zwie się szatanem tego jegomościa: Goryczak żółciowy: www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=57 faktycznie paskudnego w smaku , acz nie trującego ( choć nie wiem czy ktoś byłby w stanie zjeść go w odpowiednich ilościach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Zabójcze muchomory IP: *.range86-159.btcentralplus.com 20.08.09, 23:59 mcuhomor czerwony byl bardzo ceniony w przeszlosci przez ludy syberyjskie. zatrucie powodowalo bowiem halucynacje. czesc substancji za to odpowiedzialnych byla wydalana z moczem konsumenta grzyba. taki mocz tez mial wiec swoja wartosc. pierwszy konsumowal to plemienny szaman, a ci ktorych nie stac bylo na same grzybki - pili mocz szamana. potem ich mocz tez jeszcze mogl byc uzyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UK Re: Zabójcze muchomory IP: 91.84.220.* 21.08.09, 00:25 Taaaak... a to Polska właśnie... grzyby, łabędzie, co tam Matka Natura dała, byle nie musieć pracować. No to najlepszego! Pozdro z UK, prosto 'znad zmywaka', jak to większość tambylców polskich z tej naszej wschodniej części Unii uważa:) Odpowiedz Link Zgłoś
wyciety Re: Zabójcze muchomory 21.08.09, 05:24 Niech Tusk sprzeda lasy.Jego koledzy sie wzbogaca,a my bedziemy zdrowsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Zabójcze muchomory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 08:50 Borowik ceglastopory jest traktowany przeze mnie jako jadalny mimo ze nie jestem wytrawnym grzybiarzem. Wiem że to szatan i dużo tych grzybów jest nie zbieranych więc często zbieram obalane te grzyby ;) Oprócz tego że ma charakterystyczny wygląd ma jeszcze fajną rozpoznawalną rzecz a mianowicie robi się fioletowy po przerżnięciu dlatego potocznie nazywa się go gniewusem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzybiara Re: Zabójcze muchomory IP: *.cdma.centertel.pl 21.08.09, 08:59 Hej Ty, Mister of UK! Zapomniałeś już, ze grzybów nie zbiera się z lenistwa, tylko dla przyjemności z samego zbierania, no i do jedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajowy Marucha Re: Zabójcze muchomory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 09:23 Grzybowa zabija więcej niż świńska grypa? Łaaaaaa! Panikaaaaa! Gdzie są szczepionki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Zabójcze muchomory IP: *.lukman.pl 21.08.09, 09:24 Kania jest tak charakterystycznym grzybem że nie mozna jej z żadnym grzybem pomylic, żaden nie ma tak wysokiego trzonu i dużego kapelusza poza tym przyjemny zapach, brązowe łuski na kapeluszu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leśna baba Re: Zabójcze muchomory IP: 81.210.111.* 21.08.09, 09:38 Kochani ,tylko jak już będziecie w lesie zbierać grzyby ,nie zapomnijcie zabrać ze sobą swoich opróżnionych "małpek",butelek po wodzie mineralnej torebek foliowych itp.śmieci.Las odwdzięczy się Wam w przyszłym roku pięknem swym i urodzajem grzybów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porfirij_jebanow Re: Zabójcze muchomory IP: *.kasprzaka.dabrowa.net 21.08.09, 11:07 Muchomor trzy razy ugotowany jest niegroźny Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Zabójcze muchomory 21.08.09, 11:29 Dobrze, że chociaż wymienili na końcu te niebezpieczne muchomory, bo zdanie "Najcięższe i bardzo często śmiertelne zatrucia powodują muchomory" jest bardzo nieścisłe. Jakie muchomory? Tak się składa, że wśród tych niesławnych grzybów są też gatunki zupełnie jadalne. Muchomor czerwonawy jest lekko trujący w stanie surowym, jadalny po silnym podgrzaniu. Nie jest wcale podobny do muchomora czerwonego, którego trudno z czymkolwiek pomylić; to chyba najbardziej charakterystyczny grzyb. Kanie i pieczarki mają zupełnie inny trzon niż muchomor sromotnikowy, poza tym pieczarki (poza bardzo wczesną fazą rozwoju) nie mają białych blaszek. Niejaki Karol napisał tu, żeby nie zbierać kań ani pieczarek w lesie. Co do pieczarek się zgodzę - tak łatwo dają się uprawiać, że nie ma po co ich zbierać, skoro codziennie są dostępne w warzywniaku. Natomiast kań, z tego co mi wiadomo, nie hoduje się sztucznie. Więc co Ci da, że kupisz na bazarze? Kania i tak pochodzi z lasu. W razie czego pomyłka będzie pośrednia - sprzedawca też może się pomylić. Jeżeli się nie znasz i nie odróżniasz kani od muchomora, lepiej ani nie zbieraj, ani nie kupuj. Oprócz wymienionych tu muchomorów są jeszcze inne gatunki potencjalnie zabójcze, m.in. piestrzenica, zasłonak rudy, maślanka wiązkowa (to akurat niesmaczny i dość charakterystyczny grzyb, więc mało prawdopodobne, żeby ktoś go zebrał). Szatany wcale nie są tak ciężko trujące. Natomiast trzeba uważać na borowika ponurego - jest jadalny, ale tylko bez alkoholu. Jeżeli zjeść go krótko przed albo po wypiciu alkoholu, działa jak esperal. Biorąc pod uwagę, że jako abstynentka należę do mniejszości, warto przypominać o tej właściwości borowika ponurego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monarchista Re: Zabójcze muchomory IP: *.mas.abpl.pl 21.08.09, 11:34 "Muchomor trzy razy ugotowany jest niegroźny" Też tak słyszałem, ale wolę nie ryzykować. Jakimż to anielskim smakiem miałby się wyróżniać ów muchomor, żeby opłacało sie poddawać go skomplikowanej obróbce i ryzykować, że to nie pomoże? "Do księgarni wchodzi kobieta w żałobie, trzymając w ręku książkę ?Grzyby wokół nas?. Księgarz ściska jej rękę: - Szczere wyrazy współczucia, wydawnictwo już poprawiło te błędy!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosta sprawa Re: Zabójcze muchomory IP: *.idg.com.pl 21.08.09, 12:10 Tak jak Czesiek słusznie zagaił, można spokojnie zbierać w Polsce wszystkie grzyby, które spełniają wszystkie warunki: 1. nieblaszkowe, lecz sitkowe 2. i do tego brązowy kapelusz 3. i do tego przyjemny smak 4. i nie są to stare robaczywe przemoczone kapcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Zabójcze muchomory IP: 212.244.179.* 21.08.09, 12:12 1. kanie jaki i pieczarki owszem zdarzają się w lesie, ale zdecydowanie częściej rosną na łące (w przeciwieństwie do muchomorów) i o to zapewne chodziło autorowi. 2. grzyby zbieram odkąd pamiętam, nie odważyłabym się komukolwiek powiedzieć, że może spokojnie zbierać wszystkie grzyby z rurkami. wystarczy zajrzeć do pierwszego lepszego atlasu grzybów, żeby się przekonać, że można się na takiej poradzie ciężko zawieść. 3. nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego spora część ludzi celowo niszczy w lesie niejadalne bądź trujące grzyby. przecież to pożywienie dla różnych zwierząt a także często niezbędny element ekosystemu, zniszczymy jeden gatunek to i inny zginie. i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Zabójcze muchomory 22.08.09, 18:31 Aga: Muchomorom się zdarza rosnąć również na łąkach, pod warunkiem że przy tych ląkach znajdują się drzewa. Na pastwisku u moich rodziców trafia się muchomor czerwonawy, muchomor plamisty i kania. Więc gwarancji nie ma. Tak naprawdę jedyną radą na to zeby się przez pomyłkę nie otruc jest znać dobrze grzyby, a nie będąc pewnym rozpoznania zostawiac dany grzyb w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joł Re: Zabójcze muchomory IP: *.srem.net 23.08.09, 19:03 Nie ma czegoś takiego jak "faza zacisza". Jest OKRES UTAJENIA, tak było zawsze i niech nie robią ludziom wody z mózgu. Widzę, ze niektórzy nawet nie wiedzą jak wyglada kania (czubajka). Jest to tak charakterystyczny grzyb, że trudno go pomylić z muchomorami. Pomyłki można natomiast dokonać pomiędzy róznymi gatunkami czubajek, jednak wszystkie są jadalne. Niektórzy mylnie nazywają "kaniami", "sowami" czernidłaki kołpakowate - jednak sa one bardzo smacznymi grzybami, zanim nie rozpłyną sie w czarną maź. Odpowiedz Link Zgłoś
dupapawiana Re: Zabójcze muchomory 30.08.09, 17:46 Mieszkam na Dolnym Sląsku i wiem z doświadczenia że są tam spotykane w/w "szatany" m.in Boletus satanas. A propos ,to są bardzo niebezpieczne skurczybyki ,około tygodnia temu w moim rodzinnym miasteczku cała rodzina zatruła sie grzybami,w skutek czego zginął chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś