Gość: nancy Re: Segregacja klasowa IP: *.fbx.proxad.net 06.07.04, 12:57 Podzielam obszerna wypowiedz Prawdeczki, rowniez mieszkam we Francji i podobnie postrzegam kategorie, w ktorych winno sie postrzegac ogolnie pojety postep; niestety sytsem edukacyjny we Francji osadzony jest w mocno strzezonych tradycjach republikanskich specyficznie francuskich, nie sadze, zeby Rzeczpospolita dysponowala wystarczajacym bagaze doswiadczen, by mogla sobie pozwolic na tak rygorystyczne reguly funkcjonowania Oswiaty. A pzreciez tradycja w Polsce sa stare i szlachetne, zeby przytoczyc chociazby Komisje Edukacji Narodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka W sprawie mojego Antka. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 12:59 Kiedy te prole się biją, palą, ćpają i rzucają mięchem. Dlaczego mój Antek miałby przebywać w takim towarzystwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: W sprawie mojego Antka. IP: 157.25.139.* 06.07.04, 13:06 Bo takie jest rzycie. A to że ćpają, biją itd. zależy tylko od rodziców i nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nancy Re: W sprawie mojego Antka. IP: *.fbx.proxad.net 06.07.04, 13:10 Proponuje wszystkim, zeby skusili sie na uwazne przeczytanie wypowiedzi Prawdeczki. p.s. czy napisanie przez Ciebie "zycia" przez "rz" nalezy zaliczyc do zabiegow stylistycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: W sprawie mojego Antka. IP: 157.25.139.* 06.07.04, 13:20 Lubię czasami palnąć sobie coś takiego. Zwłaszcza, gdy piszę w biegu na klawiaturze, ale dzięki za zwrócenie uwagi. To się nazywa analfabetyzm zwrotny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: W sprawie mojego Antka. IP: *.trillium.cc 06.07.04, 16:40 Zwlaszcza ze jest istotna roznica miedzy ZYCIEM i RZYCIA Odpowiedz Link Zgłoś
cronik LOGIKA ??? 06.07.04, 13:10 To aspiracje decydują o wyborze drogi dziecka, a że aspiarcje zazwyczaj idą w parze z wykształceniem rodziców ... Przypomina mi się taki stary dowcip o tym jak wnioskowanie na skróty (takie jak w artykule) prowadzi donikąd. Facet chciał kupić książkę a wksięgarni na górnej półce zobaczył bardzo grubą księgę. (FACET) - Co to jest? (SPRZEDAWCA) - Książka o logice. F - A co to ta logika? S - Nauka o prawidłowym myśleniu i wyciąganiu wniosków. F - O czym ? S - Ja to Panu wytłumaczę na przykładzie. Hmm... ma pan w domu akwarium? F- Tak. S- To logicznie wnioskuję, że lubi Pan rybki. F- Tak. S- To wnioskuję, że może Pan również chodzi łowić ryby? F- Tak. S- To logicznie wnioskuję, że dużo czasu spędza Pan na swieżym powietrzu. F- Tak. S- to logicznie wnioskuję, że nie ma Pan kłopotów ze zdrowiem. F- Tak. S- To logicznie wnioskuję, że nie ma Pan kłopotów z seksem ze swoją partnerką. F- Tak !!! Facet kupił książkę i po wyjściu z księgarni spotkał swojego kolegę. K - Co tam masz? F- Książkę o logice. K- A co to ta logika? F- Ja ci to wytłumaczę na przykładzie. Masz akwarium? K- Nie. F- No to jesteś pedał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Segregacja klasowa IP: *.biuro.perla.pl / *.biuro.perla.pl 06.07.04, 13:13 Ale odkryliście Amerykę. Niech każdy sobie przypomni, w której był klasie w podstawówce, A, B czy C. Jeśli był w A tzn, że był dzieckiem nauczyciela, milicjanta, lekarza, dyrektora (w sensie: "mój mąż jest z zawodu dyrektorem"), jeśli był w B tzn, że gdzieś tam rodzice pracowali, ale nie byli kimś ważnym, jeśli w C, to albo rodzice się nie liczyli, albo dziecko sprawiało kłopoty wychowawcze. Teraz to może bulwersuje a przedtem nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LENIN CHCIELISCIE KAPITALIZMU, TO GO MACIE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 13:14 ALE JEST ROZWIAZANIE - LINIOWE PODATKI!!! WTEDY BIEDACY NIE BEDA KRASC AUT, BO ZDECHNA Z GLODU!!! HA! HAYEK I FRIEDMAN ZACIERAJA RECE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cronik Re: CHCIELISCIE KAPITALIZMU, TO GO MACIE!!! 06.07.04, 13:17 Faktycznie. Wolę by okradało mnie państwo i rozdawło, to co ukradło biednym niż gdyby biedny sam miał ukraść. Bo ukradnie ten najbardziej agresywny, przy okazji waląć mnie w głowę. :) Pogratulować myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanaberka Re: Segregacja klasowa IP: *.siec-otwocka.pl 06.07.04, 13:17 Skandal – mówi dr Murawska. Ja powiem po swojemu: Niesprawiedliwe, obrzydliwe, wstrętne.Precz z segregacją materialną! Tylko jak to się dzieje, jakie są przyczyny, że Paweł uczy się wiersza w 15 minut, a Gawłowi zajmuje to cały wieczór, a i tak się myli? Paweł przez 15 minut rysuje jedno jabłko, a Gaweł bazgrze połowę, a o reszcie zapomina. Paweł interpretuje wynik obserwowanego doświadczenia, a Gaweł nie zauważa zachodzącej zmiany. Paweł skacze z radości, że rozwiązał zadanie, a Gaweł niewiele rozumie, więc ściąga bezmyślnie i niedbale... A ja bym tu dodała jeszcze jednego ucznia, nazwijmy go GaPa: chłopak o statusie rodzinnym i majątkowym Pawła i predyspozycjach psychosomatycznych Gawła. dziecko, w które inwestuje się pieniądze, pomoc i opiekę i oczekuje efektów, osiągnięć, a tych brak. Tragiczna postać... jakże częsta. A wysoki wynik testu gimnazjalnego elitarnej warszawskiej kilasy, to z pewnością wynik selekcji przy naborze (chyba nie tylko materialnej), ale kto wie, czy nie “pracy pod testy” - łatwej w małej grupie - toż to stary, wypróbowany numer (patrz konkursy przedmiotowe, kursy przygotowawcze na medycynę itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
cronik Re: Segregacja klasowa 06.07.04, 13:19 Wreszcie ktoś coś mądrego napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mah Re: Segregacja klasowa IP: 193.2.11.* 06.07.04, 13:32 przepraszam bardzo, ale skad wnioskalas, ze Gawel jest glupszy od Pawla? bo to z artykulu nie wynika. Wiec przeciwnie, wydaje mi sie ze biorac pod uwage szanse, Gawel jest zdolniejszy od Pawla, skonczyc studia wyzsze (jakiekolwiek) startujac z zdewastowanego blokowiska wymaga wiecej niz po prostu chodzic na wszstkie zajecja ekstra, za ktore placa rodzice. Ale zgadzam sie co do drugiej czesci - czlki system w Polsce nie jest merytoryczny (to jeszcze nie byloby tak zle, choc moim zdaniem tez problematyczne) ale po prostu klasowy i patologiczny. Idioci z bogatych rodzin zyja kosztem madrych z biednych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Segregacja klasowa IP: 157.25.139.* 06.07.04, 13:37 Nie jestem zaskoczony treścią artykułu. Zdziwiony jestem wypowiedziami osób go czytających. Zawsze myślałem, że świadomość u nas jest na niższym poziomie. Jednak jestem mile zaskoczony. Tylko wypada sobie życzyć, aby świadomość tej kwestii naszej Władzi była równie wysoka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Segregacja klasowa IP: 213.25.85.* 06.07.04, 13:27 Jestem przerażona tym artykułem. Nie mam jeszcze dzieci, a mój stan posiadania wna pewno w chwili obecnej nie pozwoliłby na sfinansowanie potomstwu oprywatnych szkół czy choćby lekcji. mam nadziję jednak, że do czasu gdy moje dzieci zaczną samodzielną naukę system zmieni się na tyle, że nie będę musiała się martwić o nierówności społeczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as pieniądz nie może decydować o całym życiu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 13:32 nie można dzielić ludzi od przedszkola na lepszych i gorszych haha w "katolickim" kraju...ten system jest chory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modernista Re: proponuje segregacje IP: *.fbx.proxad.net 06.07.04, 13:37 Zeby wszystkich pogodzic proponuje segregacje genetyczna przed urodzeniem, wowczas bedziemy miec w szkolach samych geniuszy o idealnej morfologii i usposobieniu; idealnych nauczycieli, rodzicow, ksiezy i przywodcow. Forum nie bedzie nam potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: proponuje segregacje IP: 157.25.139.* 06.07.04, 13:47 Ten szczegół jeszcze nie był poruszany. Jest tak czasami, że dzieciaki dostają tępa w nauce w szkołach ponadpodstawowych i odwrotnie. Dlaczego to dziecko ma być skreślone? Dlaczego dziecko biedniejsze również ma być skreślone? Dlaczego prymus z matematyki ma być skreślony, bo przedmioty humanistyczne mu nie mogą przejść przez czachę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Segregacja klasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 13:34 Dwa lata temu, gdy naszemu synowi groziło takie getto GW była średnio zainteresowana tematem. Czekałem na telefon, czekałem i się nie doczekałem. A teraz na pierwszej stronie? Nie potrafię dokładnie określić swoich uczuć w tym momencie, ale jestem nieźle wkurzony. Co jest ważniejsze dla NASZEJ gazety - pisma światłych i zatroskanych Polaków - MY WSZYSCY JAKO SPOŁECZEŃSTWO czy notowania giełdowe Agory? Może wreszcie którego dotknął ten i powrócił na łono NASZEGO społeczeństwa. A może analitycy stwierdzili, że w to dobry sposób na wzrost wartości akcji? Życzę dalej takiego odważnego i zaangażowanego dziennikarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modernista Re: Segregacja klasowa IP: *.fbx.proxad.net 06.07.04, 13:39 Zeby wszystkich pogodzic proponuje segregacje genetyczna przed urodzeniem, wowczas bedziemy miec w szkolach samych geniuszy o idealnej morfologii i usposobieniu; idealnych nauczycieli, rodzicow, ksiezy i przywodcow. Forum nie bedzie nam potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toya Re: Segregacja klasowa IP: *.jugow.sdi.tpnet.pl 06.07.04, 13:52 Tym którzy wprowadzają segregację w systemie oświaty i wogóle w życiu spoleczneństwa polskiego,trzeba przypomnieć sentencję Seneki :" rodzimy się nierówni,umieramy równi"- to czym tak naprawdę różni się człowiek od człowieka ? Wobec Boga i natury wszyscy ludzie są równi.Ci którzy zmieniać prawa natury i Boga - to chwasty które należy wyrwać z korzeniami i spalić na stosie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosia Re: Segregacja klasowa IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.04, 13:44 Czy ktoś z autorów artykuły zastanowił się nad takim nonsensem. Do gimnazjum publicznego przyjmowane są w pierwszej kolejności dzieci z rejonu, wszystkie które ukończyły klasę szóstą z wynikami pozytywnymi, czyli i te które miały np. dwóje od góry do dołu. Ale na pozostałe wolne miejsca nakłada warunek, że dziecko ubiegające się o przyjęcie spoza rejonu musi mieć np. minimum dobre zachowanie i średnią ocen minimum cztery. Potem wsadza to dziecko spoza rejonu do klasy do której chodzą takie dzieci z dwójami na świadectwie. I to ma się trzymać kupy? Jeśli szkoła stawia uczniom wymagania to niech im potem zapewni odpowiedni standart nauczania. To chyba oczywiste. A dlaczego autor zakłada, że np. dziecko osoby bezrobotnej jest niezdolne i słabo się uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Segregacja klasowa IP: 157.25.139.* 06.07.04, 13:53 No właśnie z tym nie mogę się zgodzić. Znam rodzinę biedną jak mysz kościelna (bezrobotnych), ich córka jest najlepsza w klasie (najwyższe noty). Odpowiedz Link Zgłoś
cronik STYPENDIA DLA ZDOLNYCH 06.07.04, 13:59 Stypendia dla zdolnych, chętnych do nauki, ale uboższych - to rozwiązanie, które akceptuję. Moja córka chodziła do szkoły prywatnej, w której z mojego czesnego płacono stypendia dla uboższych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
cronik Konstruktywna propozycja 06.07.04, 13:53 Proponuję (idąc tropem niektórych zwolenników "urawniłowki") zlikwidować w pociągach klasę 1, w sklepach wprowadzić tylko ser żółty, kiełbasę, chleb, i masło (bez podziału na gatunki i ceny - bo to przecież godzi w biedniejszych). Wtedy już wkrótce wszyscy będziemy mieli równe szanse. A Gazeta ma kosztować 1 zł, bo przecież nie będę płacił niż za Fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modernista Re: Konstruktywna propozycja IP: *.fbx.proxad.net 06.07.04, 14:01 Zeby wszystkich pogodzic proponuje segregacje genetyczna przed urodzeniem, wowczas bedziemy miec w szkolach samych geniuszy o idealnej morfologii i usposobieniu; idealnych nauczycieli, rodzicow, ksiezy i przywodcow. Forum nie bedzie nam potrzebne...I ceny tez beda dla wszystkich jednakowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Konstruktywna propozycja IP: 157.25.139.* 06.07.04, 14:02 To są rzeczy martwe. Ludzi nie wolno tak dzielić. Wystarczy, że startu równego nie mają. Że właśnie są bogatsi i biedniejsi. Chcesz posyłać do prywatnej, to posyłaj. Niech tylko nikt nie pierdzieli, że to jest szkoła renomowana, bo to gówno prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
cronik Re: Konstruktywna propozycja 06.07.04, 14:08 Masz rację - ludzi tak nie wolno dzielić i ja ich tak nie dzielę. Dzielę dobra, za które trzeba płacić. Naprawdę nie mam nic przeciwko biednym, ale stypendia dla zdolnych, chętnych do nauki, ale uboższych - to rozwiązanie, które akceptuję. Moja córka chodziła do szkoły prywatnej, w której z mojego czesnego płacono stypendia dla uboższych dzieci. Nie chcę jednak, by chodziła do szkoły, w której będzie się czuła gorsza bo umie więcej. A taki jest najprostszy sposób "zrównania". Bo ci gorzej uczący się będą dokuczali tym lepiej uczącym się. Zauważ, że odwrotnie bywa niezwykle rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
pawro2001 jestem za segregacją! 06.07.04, 14:11 Oczywiście , że jestem za segregacją. jak chyba każdy normalny rodzic normalnego dziecka. Nie mam co prawda pieniędzy na dodatkowe zajęcia, ale mam dośc siły i odwagi by: 1. Składac doniesienia o przestępstwie lub wykroczeniu jesli mój 9 letni syn spotkał się z agresją ze strony starszych kolegów i wymagać od szkoły by zawiadamiała policje sama w przypadku stwierdzenia naruszenia prawa. 2. Prosic nauczycielkę o zadawanie dodatkowych zadań jesli dziecko pracuje na lekcji szybciej niz wieksza częśc klasy 3. przeciwstawiać się na zebraniach rodziców pomysłom kosztownych przedsięwzięć, które może i bywaja atrakcyjne, ale nie przyczyniają sie szczególnie do osiagnięcia dodatkowych umiejętności bijąc jednoczesnie po kieszeni uboższych rodziców (którzy najczęściej siedzą cicho i wstydzą sie odezwać) Segregacja powinna być ze względu na zasady jakie rodzice wpajaja dzieciom, na stosunek samych dzieci do nauki. Bo nie jest niestety(raczej na szczęście) tak,że aby osiągnąc odpowiedni poziom wyedukowania trzeba dziecko posyłac na dodatkowe płatne zajęcia. Jeżeli dziecko np. jest wstanie nauczyc sie angielskiego na kursie, to jest tez w stanie w szkole. Warunkiem jest jednak, by uczyło sie w grupie, która chce sie uczyć, w której nikt nie przeszkadza na lekcji, w której dzieci maja podobne aspiracje. Moja żona uczy w szkole średniej, w szkole dla młodzieży bez aspiracji, w szkole w której uczen nie potrafi zrozumieć co tez ten nauczyciel od niego chce każąc przeczytac lekturę. Z nam troche to środowisko i przeraża mnie ,że moje dzieci musza spędzić z takimi osobnikami 9 lat zanim do tej segregacji dojdzie. Wiem też, że obcowanie z ludźmi o wyższym poziomie kultury nic młodzieży z tej szkoły nigdy nie dało i juz nie da. Odwrotne zależności natomiast są. na korepetycje trafia wielu młodych ludzi, których zdolności intelektualne sa wysokie a poziom wiedzy żaden. I mówia oni, że w szkole sie nie uczą, bo nawet nie ma jak, bo każda próba jakiejkolwiek aktywności na lekcji kończy sie potepieniem ze strony kolegów, a wyzwiska i wykluczenie to najmniej dolegliwe represje jakie moga ich spotkać. Współczesne demokratyczne państwo powinno chyba dawać ludziom prawa, ale nie zmuszać ich do korzystania z nich wbrew własnej woli. Dlatego obowiązek szkolny do 18 roku zycia uważam za jeden z najgłupszych przepisów w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rickey segregacja jest naturana ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 14:29 Nie można mówić , że segregacja to cos złego . od poczatku był to element natury i coś całkowicie codzienego. Idiotyczne jest według mnie tłumaczenie , że dzieci pochodzące z biedniejszych rodzin są praktycznie skazane na brak wykształcenia i życiową frustracje.Edukacja nie jest niczym skomplikowanym, szczczegolnie na szczeblu podstawówka - liceum, wiadomo , że w renomowanych liceach czy nawe gimnazjach panuje lepszy klimt do nauki , jest wieksza knkurencja , jednak to wcale nie gwarantuje sukcesu . Najwazniejsze jest indywidualne podejście ucznia , jesli ten ma motywacje , checi i zdolności - które to cechy nie zależą od zamozności rodziców - to naprawde świetnie może sobie poradzić, zdac egzaminy i dostac sie na porzadne dzienne studia. A w obecnych czasach , jeżeli ktś jest naprawdę dobry w tym co robi to z pewnością znajdzie pracodawcę a w niektórych przypadkach nawet pracodawca jego ( jest kapitalizm i każdemu zeleży żeby zatrudniac jak najlepszych prcowników) Co do przykładu z artykułu ( o Pawle i Gawle ) to jest on śmiesznie naiwny i z własnych doswiadczeń widze że zazwyczaj jest wręcz na odwrót - to dzieciaki z bogatych domów , sa zazwyczaj zepsute przez pieniądze rodziców i trafiaja później na śmieszne płatne szkółki pokroju lazarskiego czy frycza (już widze jak babcie składają się z emeryturki- jakieś 600zł miesięcznie - na czesne :)) Za to znam naprawdę wielu nie zamożnych młodych ludzi , którzy swoją pracowitości i ambicją dostają sie na najlepsze kierunki . Według mnie , to nie od zamożności rodziców , ale raczej od ich wykształcenia zależy później wykształcenie ich dzieci, sądze jednak , że większość naszych "biznesmenów" i nowobogackich trudno jest zaliczyć jednocześnie do inteligencji. Inteligencja polska to głownie klasa średnia i ludzie zyjący raczej skromnie ,w dużej części na poziomie maerialnym zbliżonym raczej do rodzin robotniczych niz "bogackich" . Więc twierdzenie , że wykształcenie dzieci zależy od majetności rodziców jest wdług mnie całkowicie błędne .Wykształcenie zależy od amosfery w domu oraz chęci ucznia. Oczywistym jest , że dziecko z rodziny skrajnie biednych alkoholików z małego miasta ma nikłe szanse w porównaniu z dzieckiem z zamożnej rodziny , ale to są skrajności i na ich pdstawie nie powinno wyciagać się tak daleko idących wniosków . Ja sam pochodze z małego miasteczka ze średnio zamożnej rodziny , moi rodzice mają wyższe wykształcenie wykształcenie, uczyłem sie w bardzo przeciętnej podstawówce i liceum i mimo tego wcale nie wydaje mi się aby moje szanse edukacyjne były mniejsze niz absolwentów najlepszych szkół średnich w Wa-wie czy Krakowie. Wszystko jest kwestią chęci i zdolności i zalezy od nas samych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktosik Re: Segregacja klasowa IP: *.pkobp.pl 06.07.04, 14:49 Ciekaw jestem czy Antoś pana M. chodził do jednej klasy z dziećmi roboli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ker koszty demok. IP: *.jtb.pl 06.07.04, 15:07 to sa niestety, oplakane koszty demokracji, pojawiaja sie tu glosy, ze to i tak sie dzieje, ze sa podzialy, ale jest tu jednak tak, ze tego typu podzialy powoduja jeszcze nastepne podzialy, i automatycznie nawet ci ktorzy sa pozornie na szczycie tej drabiny np. w osiedlowej skali sa porownywani z jeszcze nastepna skala, czyli im bardziej pada deszcz tym bardziej pada deszcz, to niekonczacy sie wyscig, bez satysfakcji ukonczenia, a na tym traca wszyscy, bo oprocz samego wyscigu niszczy sie samo srodowisko, bo wszyscy beda ponosic konsekwencje kryminalizacji, wzrostu zagrozenia, rozpacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Segregacja klasowa IP: *.dip.t-dialin.net 06.07.04, 15:07 Jak ktos jest malo zdolny to wysyla sie go do szkol prywatnych tam za piewniadze zdobedzie dyplom ale tukiem zostanie dalej. Potem rodzice te na stanowiskach ktore otrzymali po znajomosci/korupcja,lapowki ,afery/ zalatwiaja im prace ,stanowiska iefekt widzimy w Polsce.Uwazam ze prywatne szkoly wszystkich typow powinny byc zlikwidowane.Zreszta za pieniadze mozna przeciez kupic dyplom wiec poco ci nwobogaccy sie mecza chodzac do szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara b. Re: Segregacja klasowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 15:18 Wykształciłam dwoje dzieci i wiem, że nauka kosztuje. Oboje z mężem mamy wyzsze studia ale jesteśmy już przed emeryturą.Żyliśmy oszczędnie, nawet bardzo aby dzieci chodziły do dobrych szkół, miały dodatkowe lekcje. Odmawialiśmy sobie szeregu rzeczy przez tyle lat, ale dzieci mają teraz dobrą pracę, znają biegle po dwa języki i są zadowolone z życia. I t o się dla nas liczy.Nie czekaliśmy aby państwo coś nam dawało za darmo, nie narzekaliśmy, za to my daliśmy dzieciom nadzieję na lepsze jutro i się to nam udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l po jakiemu to? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 06.07.04, 17:19 brzmi jakby po angielsku, ale po angielsku byłoby "welcome TO Poland". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalista Re: WELCOME IN POLAND IP: *.acn.waw.pl 06.07.04, 23:54 To miało być po angielsku? Chyba ci nie wyszło. Zabrakło kasy na kurs? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert O Re: Segregacja klasowa IP: *.dz.euro-net.pl 06.07.04, 15:24 Mój komentarz to są wypowiedzi młodych ludzi uczących się w gimnazjum iLO--'w ku...... ten ststem' jak bym mógł to wszystko rozwaliłbym'-tych bogatych dupków do piachu'-mam dośc pewnie zostane złodziejem to dobry pieniądz'-zabrać bogatym'-ITD same te wypowiedzi świadczą o buncie młodzieży a to dopiero początek co będzie dalej z tą młodzieżą? może wybudować więcej zakładów karnych?.W więzieniu jest dzienna porcja żywieniowa i odziwo wyższa od tego co w domu otrzyma młody człowiek od bezrobotnych rodziców. A co trzeba zrobić? można przeczytać o sukcesie gospodarczym Japonii warto !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel szkoły w Japonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 15:58 Tam jest dopiero selekcja i wyścig szczurów! Stąd postęp ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: szkoły w Japonii IP: *.trillium.cc 06.07.04, 16:35 A jak dlugo te szczury zyja? Odpowiedz Link Zgłoś
cronik Re: szkoły w Japonii 06.07.04, 16:45 Średnia życia TYCH szczurów jest jakieś 10 lat większa niż w Europie Środkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rickert Re: Segregacja klasowa IP: *.unizh.ch 06.07.04, 15:34 Tekst pomija jeszcze jedno przykre zjawisko, mianowicie uprzywilejowanie dzieci nauczycieli. Jak pamietam z czasow szkolnych, zawsze synalkowie i coreczki nauczycieli byly posylane na olimpiady i usprawiedliwiane ze wszystkich naduzyc. Taka "solidarnosc" nauczycielska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Segregacja klasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 15:55 Dlatego moje dzieci chodzą do klasy z innymi inteligenckimi. Nikt im nie wytyka pochodzenia, olimpiad i tego, że czytają książki;) Odpowiedz Link Zgłoś
piotreq Re: Segregacja klasowa 07.07.04, 02:11 Ja tam jestem dzieckiem nauczycielki, chodziłem do podstawówki, w której moja mama uczyła i naprawde bardzo mi sie to nie podobało. Mamusia od razu się o wszystkim dowiadywała od koleżanek i miałem przesrane. Zauważam to z perspektywy. W gimnazjum było troche lepiej, a teraz w liceum to czuje się wolny jak ptaszek. Jak pójde sobie z lekcji rodzice się na 99% nie dowiedzą a jak sie dowiedza to będzie dawno po sprawie. Kilka razy mnie nawet nauczyciele złapali na popalaniu w kibelku a moi rodziciele nigdy się o tym nie dowiedzieli. Niech mi więc nikt nie mówi że bycie synem nauczycielki jest takie cukierkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiolek a ciekawe gdzie Rysio z Klanu posyla swoje.. IP: *.upc.chello.be 06.07.04, 15:35 pewnie tam gdzie dzieci ucza sie myc raczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
cronik Połączyć kilka wątków 06.07.04, 16:01 Dzieci z rodzin "biedniejszych" dają sobie radę. Moja żona pochodzi z rodziny, w której samotna matka wychowywała dwójkę dzieci. Na studia musiała sobie zapracować. A mimo to uważamy, że nasze powinny chodzić do szkół, w których uczy się a nie "podciąga". Cóż z tego, że damy równe szanse wszystkim, skoro po powrocie do domu niektóre dzieci zobaczą ojca z książką i szklanką herbaty, a inne przed telewizorem i szklanką wódki. Nie chcę by moje dziecko było ciągnięte w dół. Tak naprawdę, to środowisko niszczy te dzieci, a nie podział na biednych i bogatych. Podział na normalnych i Lumpenproletariat jest najgorszy. Dzieci, które są na ulicy, to efekt braku norm moralnych w domu a nie w szkole. Pieniądze są tutaj tylko hasłem zastępczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawdeczka Re: Połączyć kilka wątków IP: *.net81-64-27.noos.fr 06.07.04, 17:05 moja kolezanka z paryza jest profesorem francuskiego w dobrym panstwowym liceum. Pochodzi z biednej emigranckiej rodziny portugalskiej. Jej rodzice byli dozorcami Pierwsze 18 lat swego zycia spédzila z rodzicami i bratem w jednopokojowej sluzbowce kamienicy strzezonej przez rodzicow. Chodzila do panstwowego liceum. Zdala swietnie mature, dostala sie na panstwowe studia. Jej rodzice slabo mowili po francusku i byli prawie analfabetami. Tata byl dosc brutalny. Swoj awans spoleczny zawdziecza republikanskiej szkole, dobrym nauczycielom i oczywiscie sile swego charakteru. Czy mysli Pani, ze mialaby podobne szanse w Polsce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek a co w tym zlego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 16:07 maja sie moje dzieci uczyc z tym getto-bandytami? oni przeciez non-stop pija, pala marichuane, kopuluja z kolezankami w podworkach. Kradna i zabiegaja o to by miec markowe ciuchy. nie mam zamiaru narazac dziecko na takie ekscesy. Tak wyglada polskie gimnazjum w duzych miastach. W liceum jest lepiej, bo tam sie dostaja lepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobotomia Re: Segregacja klasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 16:14 Myślę, że dobrym rozwiązaniem bedzie lobotomia dzieci bogatych rodziców. Dzięki temu dzieci biedoty będą miały równe szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truska Re: Segregacja klasowa IP: *.chorzow.um.gov.pl / *.chorzow.um.gov.pl 06.07.04, 16:16 czy tworzenie klas sportowych i językowych to od razu segregacja? Jeśli mam możliwośc posłania dziecka tam, gdzie ono będzie mieć lepsze warunki rozwoju - robię to! Nieprawdą jest, że w takich klasach są dzieci rodziców bogatych i ustosunkowanych.Po prostu często status materialny i wykształcenie rodziców wiąże się z innym podejściem do kwestii edukacji swych latorośli - wolą dac na zajęcia z angielskiego niż na wino marki "Wino" Odpowiedz Link Zgłoś