Gość: stambel IP: *.icpnet.pl 24.08.04, 22:55 a gimnazjaliści? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kubax Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 10:40 Wlasnie... Powinni dostawac stypendia... Np. na placanie szkoly.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkurzona Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.freebsd.lublin.pl / *.freebsd.lublin.pl 25.08.04, 11:03 Fajnie. Przez dwa lata starałam się zdobyć stypendium za wyniki w nauce. Zawsze ktoś był lepszy. Teraz kiedy pojawiły się nowe szanse dane przez UE też nie mam na co liczyć bo po pierwsze stypendia dostaną osoby mieszkające na wsi, po drugie dochód na osobę ma wynosić 503 zł. Gdzie ta sprawiedliwość. Wystarczy być tumanem z małej wioski a dostane kupe kasy. A jak się ktoś stara to i tak gdzieś go mają. To nie fair!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.acn.pl 26.08.04, 00:23 Ja też kiedyś miałem na Wydziale Elektroniki PW średnią ponad 4.7 i nie dostałem stypendium dzięki kretyńskim zasadom wymyślonym przez dziekana. Akurat wtedy byłem TOTALNIE bez pieniędzy i zamiast zawalać studia i pracować postawiłem na naukę i bardzo liczyłem na to stypendium. Niestety przejechałem się - zupełnie nie opłaca się uczyć. Byłem nawet na bardzo poważnej z nim rozmowie, ale nic nie wskórałem - jego system jest totalnie niesprawiedliwy, ale tak ma być! Jeden student mógł zaliczyć 5 przedmiotów na 5 i nie dostać stypendium, a inny przez cały semestr zaliczyć na 5 tylko 1 przedmiot zajmujący 1 godzinę tygodniowo i mieć najwyższe stypendium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dido Do Wkurzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 13:17 Hey, hey, hey. Nie tak ostro Wkurzona! Oczywiscie wg Ciebie, jak ktoś mieszka na wsi to jest tumanem tak? Za dobrze to o tobie nie świadczy. Ja mieszkam na wsi, a za tumana sie nie uwarzam. Nigdy jeszcze srednia moich ocen nie spadła poniżej 5,0. najwyzsza wynosila 5,62. A nigdy nie przyznano mi zadnego stypendium. Wiec sobie nie pozwalaj na za wiele. Mnie tez denerwuje to, ze chociaz tyle sie staram, to i tak nic z mojego wysilku. Moze tym razem? chcialabym w to wierzyc... Ale i tak te stypendia dostanie ktos, kto wogole ich nie potrzebuje. To jest niestety okrutna prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ren Re: Do Wkurzonej IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 13:28 popracuj nad ortografią!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kain Do wkurzonej II IP: *.mikrus.pw.edu.pl 01.09.04, 14:36 Widze że mało wiesz o zasadzie dofinansowania.Jeżeli chodzi o dofinansowanie z Unii to osoby ze wsi sa dyskryminowane .Powód : Urzednicy maja stypendjalny przelicznik ziemi wynoszacy 252 zł za hektar za miesaic ( co jest zbyt duza stawka ,bo nawet w ciagu roku trudno uzyskac takie pieniadze). W kazdym razie moji rodzice sa bezorbotni (bez zasiłku ) i maja tylko 9 ha pól.W domu sa 4 osoby ( rodzice,ja i siostra uczaca sie w gimnazjum ). Wg. urzedników moji rodzice maja dochód ponad 2500 zl na miesiac ,wiec podania nie mogłem złozyc za to że moji bezrobotni rodzice zbt duzo zarabijaja. Poza tym co za nastawienie do osób pochodzacych ze wsi :| ? Nikt nie wybiera gdzie chce sie urodzic,a poza tym wyzywanie kogos od tumanów ? W szkole podstawowej byłem najlepszy z nauk ściasłych ,w szkole średniej jednej z najlepszych matemtyków w historii szkoły ( laureat wojewódzkiego konkursu matematycznego matematycznego ,zdobywca 1 miejsca w kangurze itd.) . I jakos chyba nie wygladam na tumana który jest ze wsi. :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokrzywdzona Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.sggw.waw.pl 07.11.04, 21:37 500 PLN, chyba marzenia, mi wyszło trochę ponad 400 i też nie mam co marzyć, bo w moim powiecie dostanie 120 osób i to wszystkie, których dochód nie przkracza 100 pln Odpowiedz Link Zgłoś
lexisk Re: Jak zdobyć stypendia z Unii 19.11.04, 20:53 NIE KAZDY JEST TUMANEM NAWET JESLI JEST Z MALEJ WIOSKI,A TY POMIMO SWEJ INTELIGENCJI NIE POTRAFISZ ZNALEZC DOBREGO ZRODLA LUB PO PROSTU PRZECENIASZ SWOJE WYNIKI.POMYSL O TYM,ZE GDYBY NIE POMOC DLA TYCH MALYCH WIOSEK,LUDZIE Z NICH BYLIBY ODCIECI OD EDUKACJI,NOWE PODZIALY,PLEBS,ITP.CZY JEST TO WARTE DLA TWOICH NOWYCH ROZOWYCH BUCIKOW?NIE OCENIAJ TAK LATWO INNYCH I NIE POROWNUJ TEGO RODZAJU DOFINANSOWAC I STYPENDIOW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradzam Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.toya.net.pl 10.01.05, 18:11 posłuchaj wkurzona! takie są realia i trzeba się z tym pogodzić a jeśli masz b dobre wyniki to startuj w olimpiadach i staraj się o praktyke za granicą. dobrze radze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.crowley.pl 25.08.04, 11:18 No fajnie!!!Zgadzam się z Tobą tylko jeszcze dodam o uczniach z podstawówki!! Dlaczego te 11,12 i 13-sto latki nigdy nie dostają stypendiów??!! Oni też się starają nawet bardzo!!!! A to jest dyskryminacja!!! DYSKRYMINACJA!!! Dlaczego Ci młodzi ludzie nie mogą dostać stypendiów??!! Właśnie taka dyskryminacja zniechęca i to bardzo!!! Oczywiście będzie tak, że jak zawsze gdy oni pójdą wyżej to stypendiów i nagród już nie będzie!!! A dlaczego, bo się pieniądze zbyt szybvko skończyły!! Po prostu świetnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Losos Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 11:42 11 i 12 latki nie mogą dostawać stypendiów choćby dlatego, że według polskiego prawa nie nabrały jeszcze zdolności prwanej i ze względu na to musieli by te stypędia otrzymywać je rodzice a stypędia są dla uczniów a nie dla rodziców, a pozatym stypendium z tego co zrozumiałem chodzi tu o coś w rodzaju stypendium socjalnego a istnieją fundusze swiadczące pomoc również dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów wiec rodzice takich uczniów powinni się tam skierować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 12:45 czy jezeli ucze sie w eksternistycznej szkole to nalezy mi sie stypendium? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 14:01 ale stypendium powinni dostać ci którzy naprawdę tego potrzebują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 18:04 u mnie jest jeszcze lepsza sytuacja gdy pytałem gdy byłe u siebie w starostwie i dowiedziałem że w dwie godziny wydali 150 wniosków gdy przyniosłem komplet dokumętów to urzędniczka stwierdziła że stypendiów unijnych jest 35 na cały powiat może mi ktoś powie czy to jest normalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTOŚ Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.miechow.com.pl / *.miechow.net.pl 25.08.04, 16:46 DO "WKURZONA" Z TWOJEJ WYPOWIEDZI MALEŃKA WYCHODZI NA TO ŻE JESTEŚ TŁUMANEM Z MIASTA, TO STYPENDIUM JAK BYŚ NIE ZAUWAŻYŁA NIE JEST ZA TO ŻE MIESZKASZ NA WSI I NIE WYKAZUJESZ SIĘ ZBYT WIELKĄ INTELIGENCJĄ JAK TO TY NAZWAŁAŚ DLA TŁUMANÓW, JEST DLA LUDZI KTÓRZY NIE MAJĄ PIENIĘDZY NA TO BY PŁACIĆ ZA STUDIA A CHCĄ SIE KSZTAŁCIĆ A PRZEWAŻNIE SĄ TO OSOBY MIESZKAJĄCE W MAŁYCH MIEJSCOWOŚCIACH, KTÓRYCH DOCHÓD RODZINNY WŁAŚNIE NIE PRZEKRACZA TEJ KWOTY O KTÓREJ JEST MÓWIONE. WIĘC SKORO NIE ZAKWALIFIKOWAŁAŚ SIE TO WEŹ SIE DO ROBOTY I ZACZNIJ SIE UCZYĆ BO PRZEZYWASZ INNYCH A SAMA NIE DOSTAŁAŚ STYPENDIUM ZA WYNIKI W NAUCE (TŁUMANIE) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ł___ Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 21:32 DLACZEGO TAK KRZYCZYSZ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azi Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: 195.116.133.* 26.08.04, 01:03 ktos ty rowniez jestes tlumanem. bywa... sam napisales " PRZEWAŻNIE SĄ TO OSOBY MIESZKAJĄCE W MAŁYCH MIEJSCOWOŚCIACH" widzisz te slowo "przewaznie"? Pomysl czlowieku zanim cos napiszesz. To, ze czlowiek pochodzi z miasta nie znaczy, ze jest bogatszy od tego ze wsi itd itd. to jest dyskryminacja i nie ma sie co oszukiwac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.telprojekt.pl 15.09.04, 14:41 Zdecydowanie popieram Azi.Mieszkam w miescie,ale przeciez to nie znaczy ze jestem bogatsza od tych co mieszkaja na wsi lub w malych miejscowosciach.Spelniam warunki dochodowe,ale nie otrzymam stypendium,poniewaz mieszkam w Lublinie, a nie np. w Świdniku.A przeciez sie mowi ze cala sciana wschodnia jest biedna, a zarobki w LUblinie 4 razy mniejsze niz w Warszawie.Dlaczego wiec ja nie moge dostac tego stypendium?TO jest dyskryminacja!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Auliya Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 23:49 no cóż z tego co czytam to chyba nikt z was nie pofatygował się o sprawdzenie które obszary dostały pieniadze z unii na stypendia. Nie są to tylko wsie i małe miasteczka bo tu chodzi o wyrównywanie szans... są to obszary biedne i te na których panuje duże bezrobocie... jak się postaracie to mapka jest dostępna gdzieś w necie (teraz nie pamiętam gdzie), i duża część polski się kwalifikowała włącznie z dużymi miastami. A jeśli chodzi o dochody to się nie wypowiem bo jak ktoś ma dużo powyżej wskazanych progów to powinien się tylko cieszyć. Pozdrawiam Auliya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.dyn.optonline.net 26.08.04, 03:28 Niektore opinie sa po prostu smieszne. Pieniadze beda przyznawane osobom z biednych rodzin, a nie w nagrode za to ze ktos pochdzi ze wsi albo z miasta. Poziom inteligencji u czlowieka napeewno nie jest uzalezniony od tego gdzie sie ktos urodzil i wychowal. Dlatego prosze nie piszcie wiecej takich glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
barpiot Re: Jak zdobyć stypendia z Unii 26.08.04, 07:52 Dlaczego wszyscy mówią o stypendiach jeśli jest już po terminach? To niesprawiedliwe i wkurzające!!!Zawsze ci,którzy są najbliżej władzy wiedzą wszystko, a ci naprawdę biedni nie mają nic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ściema Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: 81.210.102.* 26.08.04, 11:30 te stypendia to ściema to regulaminy stypendiów muszą odpowiadać obowiązującemu prawu czyli nie mogą różnicować uczniów i studentów na lepszych i gorszych. Stą regulaminy i uchwały będą unieważniane przez wojewodów. Wtedy i marszałkowie powiedzą zaraz - regulamin jest niezgodby z uzupełnieniem ZPORR i po stypendiach - ktoś nie przczytał uważnie przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 11:48 i tu pojawia sie problem, bo taki np rolnik moze sobie podac dochod jaki chce,, nikt mu tego nie sprawdzi, a ludzie proacujacy w budzetowce niestety, chocby zarabiali naprawde 2 razy mniej nic nie ukryjs, i tym sposobem dzieci bogatszych rolnikow dostaja stypendia, a biednych nauczycieli, nie, chocby mialy same piatki. racja, mozna byc tumanem, byle ze wsi:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kain Terefere lilka IP: *.mikrus.pw.edu.pl 01.09.04, 14:43 Jak pisałem wczensije urzednicy maja stypendijalny przelicznik ziemi który wynosi 252 zł dochodu z hektara na miesiac . Wiec nie musisz sie martwić że dzieci ze wsi dostana duzo pieniedzy z dofinansowania bo w rzeczywistosci wiekszosc niedostanie w ogóle (wystarcz że ich rodzice beda posiadali 2 razt wiecej hektarów niz jest członków rodziny ). Poza tym nie wiesz jakie sa realia na wsi wiec sie nie bulwersuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student ZNOWU NICI ZE STYPENDIÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 12:32 Pomimo że: - mieszkam na wsi - dochód na osobe w mojej rodzinie zdecydowanie nie przekracza 504 zł. netto - studiuję dziennie na uczelni państwowej ... to stypendium z EFS nie dostanę. Dlatego, że teraz jestem na drugim roku. A mój powiat tak sobie wymyślił, że stydendium dostana tylko ci, którzy sa na pierwszym. Co to za pomoc, która nie dotyczy potrzebujących? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajka Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.dzwirzyno.sdi.tpnet.pl 26.08.04, 14:13 Właśnie jestem po telefonie do starostwa powiatowego w Kołobrzegu, gdzie uzyskałam informację,że stypendia będą załatwiane za pośrednictwem szkół i potrzebne będzie zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach netto uzyskanych w 2003 r. Na moje pytanie, a co jeśli w 2003 r miałam dochody, a obecnie nie mam i pobieram zasiłek dla bezrobotnych, uzyskałam odpowiedź,że moja sytuacja w 2004 r. ich nie obchodzi i zgodnie z rozporządzeniem mam przynieść zaświadczenie z 2003 r.A jedna mądra pani urzędniczka skomentowała, że jak mi się nie podoba to mogę wcale nie składać dokumentów.Dla kogo w ogóle są urzędnicy,jeśli każdy interesant jest traktowany jak zło konieczne i dla kogo mają być stypendia unijne na wyrównywanie szans edukacyjnych uczniów z małych miejscowości.Czy nikt nie zdaje sobie sprawy,że sytuacja ekonomiczna rodziny w naszym kraju może się zmienić z dnia na dzień w zależności czy ma się pracę.Wkurzyłam się i ręce mi opadły. Doradźcie do kogo wystąpić o interpretację przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tokash Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 27.08.04, 10:20 Przepraszam, czy ten informator jest zamieszczony online czy tylko jako dodatek do papierowego wydania gazety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda, 20/zachpom. CIEKAWA SPRAWA IP: *.btk.net.pl / *.btk.net.pl 28.08.04, 12:29 MAM WRAŻENIE, ŻE URZĄD W MOIM MIEŚCIE SIĘ OCIĄGA!!! A POTEM POWIEDZĄ, ŻE ZA PÓŹNO!!! LUDZIE, MY NAPRAWDĘ POTRZEBUJEMY DOFINANSOWANIA!! JEMY CAŁY ROK TYLKO ROSOŁKI Z KOSTKI, ZUPKI CHIŃSKIE, CHLEB Z PASZTETEM!!! 1 SWETER KUPIMY SOBIE ZA NAZBIERANE GROSZE OD RODZINKI NA ŚWIĘTA!!! DOJAZDY NA UCZELNIĘ, CO JAKIŚ CZAS DO DOMU... Poza tym dziwi mnie całe to zamieszanie!!! I denerwuje. Nic nie wiadomo tym państwu w urzędzie, mniej wiedzą od nas chyba! W ogóle sytuacja taka jak kol., która pisze, że nici ze stypendium, jest śmieszna i żałosna zarazem. Myślcie trochę przy rozdzielaniu tych pieniędzy! W Polsce bieda nie panuje od miesiąca, my też zaczynaliśmy studia od konta zerowego, oszczędzamy na papierze toaletowym!!! Dlaczego studenci II roku, którzy byli dokładnie w tej samej sytuacji rok temu, mają zostać pominięci??!! Przecież większość z nas wzięła udział w referendum i zagłosowała "ZA"- teraz sprawa, która nas dotyczy, jest jak kamień w bucie. Nic nikomu nie wiadomo. A nam zależy. Naprawdę, wolałabym dostać chociaż 100zł (niż tę maksymalną kwotę 350zł) ale być pominiętą, gdy martwię się w ciągu roku czy mi starczy dnia 26. każdego miesiąca na chleb. Poza tym dlaczego tylko wieś?? Jak mieszkam w mieście 25.000 mieszkańców, dochód w rodzinie nie przekracza 504zł netto, a pieniędzy naprawdę brakuje. Za zakwaterowanie płacę zawsze po terminie, gdy mama już gdzieś pożyczy i odda następnego miesiąca. I tak cały rok. BNic nie mówiąc już o wyżywieniu, kserowaniu ... Nikt prawie nie ma podręczników, płacimy raczej za przetrzymanie książek bibliotekom. POMÓŻCIE NAM!!! Młodzi chcą się kształcić, zdobywać wykształcenie, zawód. Jako obywatele, jesteśmy odpowiedzialni wobec narodu. Niech i On postara się zadbać o nas. O wszystkich potrzebujących bez wyjątku!! P.S. I się tak nie sprzeczajcie o to kto ze wsi, kto z miasta, kto lepszy czy gorszy. Do jednej pani co nigdy średnia jej nie zeszła poniżej 5,0. Mi również koleżanko;)- uważnie piszemy Ż , w ogóle - osobno. Wszyscy najmądrzejsi;))?? Rację przyznaję komuś, kto pisze, że nie jest ważne czy mieszkasz na wsi, czy w mieście. Bieda jest po prostu wszędzie. Rolnik, który odziedziczył po ojcu gospodarstwo, już nie jest teraz aż tak bogaty jak ojciec. Czasami dopłaca do "interesu", słabe plony, sprzeda świnię. I tak w kółko. Chyba, że nowobogacki-inna sprawa. A w mieście- tak samo. Ludzie są biedni nawet w mieście powyżej 200tys. mieszkańców. Co oni mają powiedzieć?? Zameldować się na wsi, żeby ktoś ich uznał za potrzebujących?? Śmieszne. W takim Białogardzie, Kołobrzegu, Świdwinie-bezrobocie wysokie a o stypendiach nadal nic nie wiadomo!! I nie kłóćcie się o pochodzenie- prawda jest taka, że bogaci nawet nie pytają o stypendium, wiedzą, że nie mają szans. A my walczymy o nie z zazdrością, bo starsze panie urzędniczki po kursach administracyjnych są jak zwykle mądrzejsze. Dostanie I rok, a II, III..itd.-NIE. Dlaczego?? Przecież panicze nie będą dopłacać do kogoś, kto się wykształci i za pare lat będzie walczył o pracę. Być może na stołku którejś z tych "symapatycznych" i "kompetentnych" paniusi zza okienka. Kompletny brak kultury i profesjonalizmu drogie panie(żeby nikogo nie obrazić-zdarzają się perełki;))!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lindel o jejku, ale nagle wszyscy zrobili się biedni :P IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 31.08.04, 13:16 Tia, no co? Sądziliście, że z tymi stypendiami będzie wszystko takie proste? Nagle pojawiła się okazja otrzymania "za darmo" trochę grosza, to oczywiście większość nagina interpretacje przepisów pod siebie. Ktoś Wam obiecywał, że akurat ktoś z Was stypendium otrzyma? To nie takie proste stworzyć nowe kryteria wypłat, kiedy możliwość takiego dofinansowania pojawiła się po raz pierwszy. Mam nadzieję, że za rok będzie już wszystko nieco jaśniejsze, chociaż różnie bywa. Trochę mnie dziwi, że mając 500 zł. dochodu na głowę ktoś twierdzi, że ledwo żyje. U mnie nie ma nawet 270 zł. i jakoś żyję, jakoś studiuję i z nienajgorszymi wynikami. To jasne, że chciałbym stypendium uzyskać, jak każdy kto uważa, że "jemu się należy", ale zauważyłem jedną rzecz: to oczywiste, że gdy kasa jakiegoś urzędu wzbogaci się o jakąś znaczącą sumę, to ktoś będzie kombinował, żeby część tych pieniędzy trafiła w ręce prywatne urzędników, no pewnie, że tego nie pochwalam, ale z niektórych z Was też rodzą się takie młode sępy, no bo ciekawe skąd się biorą tacy w urzędach? Nie żebym kogoś konkretnie oskarżał. Poza tym może lepiej spojrzeć na to inaczej. Jeśli zależy Wam na stypie to może jeszcze nie wszystko stracone i warto próbować. Nie liczcie, że nagle urzędy się nawrócą i nastanie "sprawiedliwość", choć to pojęcie względne, a jak Wam się uda to się cieszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piqnik Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 10:29 Blad jest taki ze w starostwie w limanowej dowiedzialem sie ze wniosek o stypendium moze zlozyc tylko student pierwszego roku studenci starszych rocznikow nie maja prawa bo pieniedzy jest za malo i na pewno nie dostana stypendium. Takie wiadomosci otrzymalem od dyrektora ds. edukacji i czegos tam w Starostwie Powiatowym w Limanowej powiedzial ze jest to decyzja Marszalka Wojewodztwa. Wyslalem maila do Marszalka ale niestety nikt mi nie odpisal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.libiaz.sdi.tpnet.pl 09.09.04, 19:17 Witam. I znowu pelnozamieszania. wyobrażcie sobie ze ja miezkam w pow. chrzanowski woj. malopolskie i jestem na 2 roku studiow zaocznych(geografia). Ledwouzbieram na czesne dochody moich rodzicow sa marne a oni mi mowia ze nie moge sie ubiegac bo uchwalili sobie w malopolsce regulamin ze tylko studenci i uczniowie rozpoczynajacy nauke. Ale poradzono zebym sie przemeldowal np do wojewodztwa slaskiego bo tam napeno dostane. Uwaza ze cos tu jest nie tak...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda20 Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.tkchopin.pl 13.09.04, 13:00 a co z reszta dla szkol policealnych to nie ma zlamanego grosza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia.S studentka Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 14:35 Sprawa stypendi jest dosc skomplikowana. Czytałam zamieszczone tutaj komentarze i stwierdzam iz nie warto sie kłócić. Sprawa i tak jest przegerana a pieniądze dostaną bogaci.Dlaczego?. Oto odpowiedź: Z dostępnych mi informacji stypendia mają dostać Ci których dochód na jedną osobę w rodzinie będzie wynosił 300 zł a nie 504 ponieważ jest za dużo chętnych. Tylko że Ci którzy mają dochód 300 zł na członka napewno mają poprostu lewe dochody bo nikt nie uwierzy że to wystarczy na opłaty a nie mowiąc już o studiach. I gdzie tu sprawiedliwość!! Oczywiście można to sprawdzić tylko szkoda że nikogo to nie interesuje bo i tak mają dużo zamieszania. Niech każdy z osób z takim dochodem przyniesie zaświadczenie o tym iz ich rodzić systematycznie odnotowuje się w urzędzie pracy. To niewiele da ale część oszóstów byłaby z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator DO Emili S. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 01:38 Emilio masz rację sprawa jest skomplikowana, ale tu twoja racja powoli zaczyna sie kończyć. Kwestia formalna 504zł dla uczniów 306zł (Powat Wrocław Ziemski). Widzę że lubisz generalizować i operujesz stereotypami dla ciebie wszyscy to oszuści. Otóż ja pogodziłem się już, że nie otrzymam stypendium (mam 360zł na osobę). Ale apeluje o ćwiczenie wyobraźni bo za 360zł a także i za 300zł można wyżyć choć oczywiście marzyłoby mi się żeby było lepiej. U mnie pracuje tylko ojciec (nauczyciel) i mam troje rodzeństwa (policz sobie) i nic nie kantujemy. I chociaż realnie potrzebuję tych pieniędzy o stypendiach mogę sobie tylko poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti DO DIDO!!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 13.09.04, 19:39 Jak to możliwe, że masz tak wysoką średnią ocen, skoro nie znasz zasad ortografii???? UWAŻAM - tak się pisze!! A w ogóle - pisze się oddzielnie. Ps. też jestem ze wsi :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Auliya najpierw sie czegos dowiedzcie pozniej piszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 00:27 Ludziska... czy wy sie czegokolwiek dowiedzieliscie czy zaczeliscie od narzekania? czepicie sie ze pieniadze dostana bogaci... guzik prawda, kazdy kto udokumentuje ze sie kwalifikuje dostanie stypendium. nie maja prawa mowic ze kasy jest malo wiec oni wybieraja pierwszy rok - to fakt, dlatego podania powinni skladac wszyscy! urzednicy nic dla siebie nie zabiora o to sie nie musicie martwic. to jest kasa z uni wiec z kazdego euro beda musieli sie rozliczyc!!! tu sie nie da oszukiwac. no a Ci ktorzy naklamia i naoszukuja niech sie licza ze swoim sumieniem. ja tez mam sasiadke ktora wszystkie mozliwe socjalne stypendia brala jezdzac na uczelnie nowym renault. Auliya PS a jesli chodzi o ortografie to czepiacie sie jak rzep psiego ogona, ja moge miec rewelacyjne wyniki na studiach a dysortografi sie nie pozbede, od tego mam slowniki na kompie i juz nie musze sie martwic a wy myslicie ze od tego zalezy inteligencja? litosci sami tez wszystkiego nie umiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daad studia podyplomowe??? IP: *.krakow.pl 27.09.04, 10:56 A co ze studiami podyplomowymi? Czy na takie studiatez przysługuje stypendium unijne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 12:13 To jest jedno wielkie klamstwo!!!! jestem z podkarpacia i zlozylam wniosek o stypendium unijne zaraz jak ukazaly sie pogloski o tym w tv. wiec zmiescilam sie w tej pierwszej turze.. moje dochody nie przekraczaly 450zl a mialam ten wyzszy prog z osoba niepelnosprawna.. a teraz co sie okazuje.. ze wszyscy..samorzad podkarpacki wymyslil sobie ze o stypendia moga sie ubiegac tylko te osoby ktorym dochod nie przekracza 250zl na osobe a jesli OSOBA UBIEGAJACA SIE o typendium JEST NIEPELNOSPRAWNA to jeje dochod nie moze przekraca 300 zl... LUDZIE!!! to jest PARODIA!!!!!!!! Osob o takim dochodzie nie stac na oplacenie rachunkow a co dopiero wyslanie dzieci na studia.. a jesli maja takie dochody to zazwyczaj "bardzo dobrze" sobie zyja bo maja kogos z czlonka rodziny za granica na nielegalnej pracy i nie odprowadzaja od tego podatku wiec nikt o tym nie wie!!! Niech lepiej te urzedasy "podobno marde" najpierw pomysla znim cos ustala!!!! Bo to jest dowod na to jaka "banda tak jest" Dosyc ze maja to jeszcze im "malo" i zabieraja tym ktorym sie to faktycznie nalezy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: 212.191.80.* 12.10.04, 09:32 Jakie wyrównywanie szans,w łodzi niedostaną kosy studęci którzy otrzymują socjalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: 195.117.239.* 12.10.04, 19:18 Właśnie otrzymałem odpowiedz z Starostwa z Bydgoszczy. Treść jest następująca:"...z powodu braku środków rozpatrzono negatywnie. W przypadku napływu kolejnych środków Pana(i) wniosek zostanie ponownie rozpatrzony". Z-ca dyr. Wydział Edukacji Kultury i Sportu-Grzegorz Kruk. Jestem studentem II roku pedagogiki ,mieszkam koło Bydgoszczy a mój dochód na osobę wynosi 30zł miesięcznie. Jestem ciekawy, kto w takim razie dostał te stypendia może jak zwykle znajomi komisji, która je przyznawała ;-). Moi znajomi tez nie dostali może, dlatego że nie mieszkamy w Bydgoszczy. Może gazeta zainteresuje się tym problemem. Bo ja nie wiem, jeżeli mam taki dochód i go nie dostałem stypendium to coś tu nie jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona studentka Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.akademiki.uni.torun.pl 17.10.04, 21:22 Te stypendia z unii to zwykła ściema.Dochód w mojej rodzinie na osobę jest niższy niż 100 zł, a mimo to stypendium mi się nie należy.W moim mieście dostanie je tylko 10 osób, które nie mają żadnego dochodu na osobe.A miało być tak pięknie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia_19 Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 11:21 wniosek o stupendium zlożylam ponad miesiac temu, do tej pory nie otrzymalam zadnej odpowiedzi...ile bede musiala jeszcze czekac? (pochodze z Glowna-woj. łódzkie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 14:04 ja jestem z wawy, juz podalam numer konta w kwesturze.Stypedium ma wplynac do konca pazdziernika-jednorazowo 3600.Ciekawe czy wplyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 14:06 acha-to jest stypendium za dobre wyniki w nauce, nie socjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm_professional Re: Jak zdobyć stypendia z Unii IP: 195.205.11.* 13.11.04, 23:35 z tym stypendium to totalna ściema [sorki za określenie]. Złożyłem wniosek, na osobę w mojej rodzinie przypada 157zl. [oficjalnie]. nie dostałem stypendium ponieważ były wnioski w których dochód w rodzinie wynosił 0zł!!! paranoja, jak taka osoba może studiować i być na 3 roku? Poszedłem zrobiłem zadyme, pan który tym się zajmował powiedział że w naszym powiecie dostało to stypendium 14,5 osoby! czyli te osoby które wykazały 0zł dochodu! Poszedłem do starosty, pokazałem indeks, srednia 4,7 i co z tego! Moim zdaniem osoby które wykzały 0 zł dochodu powinny być odsyłane... jednak z drugiej strony wszyscy mają prawo do nauki, nawet biedni ludzie. Jednak jest to niesprawiedliwe. eeee szkoda zachodu, pewnie połowa tych pieniedzy i tak poszła do kieszeni polskich urzędników. UE bedzie przysyłała pieniądze ale one i tak nie będa trafiały do ludzi którzy sa w potrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregory from Pozna Kiedy beda wyplacane IP: *.rokiet.am.poznan.pl 18.11.04, 17:36 Mam pytanie czy ktos sie moze orinetuje kiedy dokladnie i w jakiej formie beda wyplacane stypendia z Unii dla studento?? Odpowiedz Link Zgłoś