siwka7 19.05.05, 15:06 moim zdaniem tym,co wymyślali tą maturę coś się pomieszało!!!przecież podstawowy poziom był o wiele trudniejszy niż rozszerzony!!przecież to chyba powinno być na odwrót!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skabot odpowiedzi - są błędy 19.05.05, 15:09 niestety, redaktorzy gazety, popełnili błędy. należy dokładniej czytac pytania. dla nas to było warunkiem zdania tej matury. Odpowiedz Link Zgłoś
gaplbm Re: odpowiedzi - są błędy 20.05.05, 12:02 tak szczerze mowiac, najbardziej mnie zaskoczyla segregacja praw czlowieka :/ wydawalo mi sie ze II generacja to tez prawa kulturalne, wiec tam dalam prawo do korzystania z dobr kultury. natomiast I generacja to prawo do zrzeszania sie, a wiec i do wolnych zwiazkow zawodowych. no i zalezy jak popatrzymy na prawo do wolnych wyborow: jesli to znaczy prawo do decydowania no to I generacja, ale jesli prawo do demokratycznych wyboro wladzy to juz III. co wy o tym myslicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
shg14 Re: odpowiedzi - są błędy 20.05.05, 12:03 No to fakt.Niestety sa błędy.A zwłaszcza w 2 ostatnich zadaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
sikor861 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:17 Ja mam pytanie do redaktorów Gazety: Czy Organy władzy państwowej to to samo co instytucje?????? Odpowiedz Link Zgłoś
zenek56 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 17:06 Przecież prezydent może powołać swoich przedtawicieli do KRRiTV i wyście dali odp. fałsz i to nie jedyne błedy i nie tylko na tej maturze ale i na innych przedmiotach . Ludzie przez wasze odp najedli się dużo strachu i dopiero po sprawdzeniu z cke im ulżyło. Też mi sztuka poprawić błedy i udać że jest wszystko w porządku jak już cke ogłosi oficjalny klucz Odpowiedz Link Zgłoś
czasem1 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:24 hmmmmm czy w zadaniu 11 w C nie powinno byc: wojewodzki sad administracyjny? NSA to chyba druga instancja tego sadu, nie ma nic napisane o apelacji... sprawdzam dalej... ale ogolnie ta matura to niezly przypal... Odpowiedz Link Zgłoś
czasem1 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:30 poza tym wydaje mi sie, ze w zad. 19 trzeba sprecyzowac, ze to sad okregowy w warszawie, ale moge sie mylic... Odpowiedz Link Zgłoś
czasem1 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:45 11. w C nie powinno byc: wojewodzki sad administracyjny? NSA to chyba druga instancja tego sadu, nie ma nic napisane o apelacji... 22. wydaje mi sie ze powinno byc: O O (chyba, ale nie jestem pewien... moim zdaniem "górowali" to oceny, a nie fakt... jezeli sie myle, piszcie:]) F O O ("rozbujał nastroje na sali" raczej brzmi jak opinia, a nie fakt) O F O F piszcie co myslicie, i czy Wy znalezliscie jakie bledy... 24. a) najwiecej: Prezydent (a nie radio, bo to nie organ wladzy) Odpowiedz Link Zgłoś
sportsgirl Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 19:42 no proshe cie ... media sa 4 wLadza w RP !! i nie doshukuj sie kruczkow bo badanie CBOS-u Odpowiedz Link Zgłoś
czasem1 ja znalalazlem takie bledy, a Wy? 19.05.05, 15:46 11. w C nie powinno byc: wojewodzki sad administracyjny? NSA to chyba druga instancja tego sadu, nie ma nic napisane o apelacji... 22. wydaje mi sie ze powinno byc: O O (chyba, ale nie jestem pewien... moim zdaniem "górowali" to oceny, a nie fakt... jezeli sie myle, piszcie:]) F O O ("rozbujał nastroje na sali" raczej brzmi jak opinia, a nie fakt) O F O F piszcie co myslicie, i czy Wy znalezliscie jakie bledy... 24. a) najwiecej: Prezydent (a nie radio, bo to nie organ wladzy) Odpowiedz Link Zgłoś
jaga191 Re: ja znalalazlem takie bledy, a Wy? 20.05.05, 10:35 W pelni sie z Toba zgadzam, zwłaszcza jesli chodzi o fakty i opinie i organ władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
milenqa Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:25 matura z WOSu była łatwa gorzej z rozszerzoną ale też dało się przeżyć...ogólnie spoko.znacznie łatwiej niż na historii Odpowiedz Link Zgłoś
czasem1 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:28 moim zdaniem historia o wiele latwiejsza... a ile przewidujesz sobie % z podstawowej z Wosu? Odpowiedz Link Zgłoś
milenqa Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 21:49 hmmmm no tak powyzej 70 % a to na moje mozliwosci sporo bo nigdy sie wosu nie uczylam :) a z histy mi wyszlo tylko 60 % wiec jak dla mnie wos latwiejszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
milenqa Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 21:52 ale patrzyłam na odpowiedzi z gazety a tu rzeczywiscie sa bledy :/ wiec moge sie mylic :) a Tobie ile wyszlo?? Odpowiedz Link Zgłoś
zakochanawsobie Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:29 Też rozróżniłam instytucje i organy.Przecież Radio nie jest organem władzy panstwowej!!!dziwna ta matura ogólnie.;/ Odpowiedz Link Zgłoś
ololitka Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:30 media to tzw. czwarta władza, ale nie sądzę, żeby autorom testu chodziło o to, żeby do organów władzy zaliczać Polskie Radio... no ale redaktorzy GW myślą inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
vertebrata Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:30 w zadaniu 24 a) chodzilo o ORGANY WLADZY PANSTWOWEJ, wiec nie radio polskie ma najwiecej ocen pozytywnych a prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
bw.com Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:39 Moim zdaniem rozszerzona byla o wiele latwiejsza niz podstawowa... Ale... Redaktorzy GW!!! Bledy bledy!!! Czy chcecie, zeby uczniowie sie zalamali? Juz wczesniej bylo wspomniane, o rozroznianiu instytucji i organow wladzy panstwowej. W 24 zad. w pkt. a) powinien byc PREZYDENT, w drugim punkcie jako instytucje KOSCIOL, POLSKIE RADIO i TVP. Wydaje mi sie rowniez, ze w zad. 18 zamiast Serbia i Czarnogora powinno byc Jugoslawia, panstwo przed rozpadem, ale tu mozna polemizowac. Pozdrawiam wszystkich "wosowiczow". ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
sara80 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:42 Uważam , że ta matura z WOS-u nie była trudna!! Ale te odpowiedzi co przedstawila gazeta wyborcza sa błędne!!! nie II RP tylko III :-) Odpowiedz Link Zgłoś
beauty1111 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:58 Moim zdaniem WOS Odpowiedz Link Zgłoś
beauty1111 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 16:01 Moim zdaniem WOS był duuuużo łatwiejszy niż historia, można powiedzieć nawet ze niektore pytania byly banalne. A te odpowiedzi... :| Redaktorzy, powinniscie sie wstydzic! ;P Odpowiedz Link Zgłoś
tumiwisista Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 16:06 "KRRiT rozpoczęła działalność 28 kwietnia 1993 roku. Składa się z dziewięciu członków, reprezentujących różne środowiska społeczne i polityczne. Czterech z nich powołuje Sejm, dwóch Senat, a trzech - Prezydent." jak to ma byc wlasciwie, true or false... Odpowiedz Link Zgłoś
do_tka010 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 16:06 Moim skromnym zdaniem to matura z WOSu byla znosna :) a przynajmniej latwiejsza od historii... moze bede miala pare procent;) ale lepiej nie zapeszac! co do odpowiedzi GW to tez mam kilka zastrzezen... np co do tych instytucji(jestem za prezydentem) i z tym sadem administracyjnym to teznie jestem pewna co do NSA? eh ale i tak na ostateczny werdykt trzeba jeszcze trooooche poczekac...:( Pozdrawiam maturzystow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eskimosss Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 16:51 zgadzam się, że podstawowa była trudniejsza; czy w zadaniu 8.d)nie powinno być przypadkiem "P", czyli "prawda"?? przecież prezydent powołuje swoich przedstawicieli do KRRiT (dokładnie trzech) Odpowiedz Link Zgłoś
mpodsiadlo kto pisal te odpowiedzi "redaktorow" 19.05.05, 17:29 kpina! prezydent powoluje 1/3 czlonkow KRRiT jednak nie sa to jego przedstawiciele, bo maja mandat wolny, reprezentuja samych siebie a nie Prezydenta! podobnie SEJM nie posiada inicjatywy ustawodawczej! tylko grupa co najmniej 15 poslow! takie bledy popelniac? KPINA poodbnie nie "100 tysiecy obywateli" a "100 tysiecy obywateli majacych czynne prawo wyborcze do Sejmu" Odpowiedz Link Zgłoś
matt100 kogoś nie powinno być w Gazecie 19.05.05, 17:45 nie chce krytykować gazety za to, że zatrudnia nieuków; nie chcę oceniać autorów odpowiedzi (wątpię, żeby był to jakiś nauczyciel), chcę się tylko zapytać: CZY NIE MOŻNA BYŁO SIĘGNĄĆ PO PIERWSZE Z BRZEGU WYDAWNICTWO DO WOS-u I SPRAWDZIĆ DOKŁADNIEJ ODPOWIEDZI ??? Wstyd, żeby dziennikarz nie wiedział, kto powołuje członków KRRiT W S T Y D Wybieram się na dziennikarstwo, i od dwóch tygodni kułem takie rzeczy, ponieważ uważam, że człowiek powinien wiedzieć coś o swoim zawodzie, zwłaszcza o dziennikarstwie, profesji "publicznej". Teraz rozumiem, po co UWr robi testy... Uwaga na przyszłość: intenret jako jedyne źródło informacji i wiedzy niekiedy prowadzi do nierzetelności, a na to Gazeta chyba nie może sobier pozwolić, czyż nie ? PS. Kościół rzymskokatolicki to organizacja/instytucja państwowa ?! teraz to mnie jest wstyd :> PS2. O zasadzie trójpodziału władzy pisał też John Locke, któy (UWAGA) urodził się nieco ponad 30 lat przed Monteskiuszem. Gdy Monteskiusz miał 20 lat, Locke już 50. Czy możliwe więc jest, aby Monteskiusz opublikował swoją koncepcje wcześniej ? Wszystkich obeznanych w temacie proszę o odpowiedź. Dzięki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sportsgirl Re: kogoś nie powinno być w Gazecie 19.05.05, 19:59 Pytanie o autora 3podziaLu wLadzy pojawiLo sie na maturach probnych w ktorych kLucz dopushczaL dwie wersje: K. Monteskiusza XVIIIw. i J. Locke'a XVII Odpowiedz Link Zgłoś
mrtamrta2 Re: kogoś nie powinno być w Gazecie 19.05.05, 20:29 Latwiejsza od maturki z historii ale tez bez szalu. moglaby byc latwiejsza. no coz... jak zwykle- komisja sie postarala :/ Odpowiedz Link Zgłoś
matt100 Re: kogoś nie powinno być w Gazecie 22.05.05, 01:55 wielki dzieki. moze bede mial ten 1 punkcick wiecej. mala rzecz, a cieszy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
beduin CENTRUM EDUKACJI OBYWATELSKIEJ 19.05.05, 17:42 Odpowiedzi znajdziecie również na stronie serwisu maturzysty Centrum Edukacji Obywatelskiej www.ceo.org.pl/matura Odpowiedz Link Zgłoś
pefendorf Re: CENTRUM EDUKACJI OBYWATELSKIEJ 19.05.05, 19:46 ja w ostatnim wstawilem radio // w koncu panstwowe [do niedawna SLD owskie] jak niby "publiczna" tv// a tak naprawde to z pospiechu nie doczytalem..... Odpowiedz Link Zgłoś
lyder Marne te wasze odpowiedzi... 19.05.05, 20:39 widać że w pośpiechu to robiliście... Odpowiedz Link Zgłoś
agati2005 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 20:44 pREZYDENT TO ORGAN PAŃSTWOWY A NIE INSTYTUCJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
scobin Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 20.05.05, 08:51 Sęk w tym, że choć nie wszystkie instytucje są organami władzy, to w pewnym sensie wszystkie organy władzy są instytucjami. Dlatego ja prezydenta uwzględniłem, chociaż naprawdę nie wiem, jak potraktuje to CKE. Ale wydawało mi się dziwne, że daliby pytanie, w którym wystarczy po prostu wymienić nazwy radia, TVP i Kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
wasergirl chyba ktoś niesumiennie się przykłada... 19.05.05, 20:54 nie dosc ze tutaj gołym okiem, kolejny raz widzę błędne odpowiedzi(przecież I generacja praw człowieka to prawa naturalne, II to prawa do rozwoju jednostki, a III dotyczą zbiorowości społecznych - co wie każdy zdający) to nie jest to pierwszy raz. GW jeśli ogłasza się że publikuje odpowiedzi niech ściąga je z kilku źródeł, a nie niepotrzebnie denerwuje maturzystów!W odpowiedziach z angielskiego błędy [np. w przykładowym liście uzyto złej formy listu formalnego] raziły w oczy! Odpowiedz Link Zgłoś
maturzyk Re: chyba ktoś niesumiennie się przykłada... 19.05.05, 22:48 co jak co ale ja troszke spsulem to zadanko, w pierwszej jkoklumnie mam prawa naturalne ( tak to nazwe) w drugiej prawa obywatelskie, a w 3 kolumnie te drugorzedne jak prawo do ochrony [rodowiska Odpowiedz Link Zgłoś
czasem1 Re: chyba ktoś niesumiennie się przykłada... 19.05.05, 23:13 heh wydaje mi sie, ze I generacji to prawa polityczne, II generacji, to prawa socjalne, kulturowe i ekonomiczne, III generacji to prawa dot. zbiorowosci np. prawo do demokracji, do pokoju... no i sa jeszcze nie do konca wyksztalcone prawa IV generacji np. prawa mniejszosci seksualnych, myle sie? Odpowiedz Link Zgłoś
pnd Proponuje korepetycje dla redaktorow GW 19.05.05, 21:56 Czytam te dyskusje i wychodzi na to, ze redaktorzy "GW" mieliby problemy ze zdaniem tego dosc prostego testu z WOS. Az strach pomyslec i wlos sie jezy na glowie, ze byc moze sa to ci sami redaktorzy, ktorzy komentuja w "GW" wydarzenia polityczne i jeszcze wydaja w tych sprawach moralne sady. Odpowiedz Link Zgłoś
maturzyk Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 22:44 dzieki wamludzie ze utrzymujecie mnie przy zyciu, rzecz jasna chodzi mi o komentarze, a nie klucz ''specjalistów'' , jezeli chodzi o KRRiTV to jestem zdania ze 4 czlonkow powoluje sejm 2 senat a 3 prezydent, boshe specjalisci albo publikujcie dobre klucze albo potrzymajcie nas biednych maturzystów w niepewnosci, a nie dobijacie nas juz na starcie ;) pozdro maturzystom i miBych 4-miesiecznych wakacji, juz widze jak zBocisty plyn leje sie strumieniami, kujony bujcie sie bo nadchodzi wasza godzina Odpowiedz Link Zgłoś
vertebrata PREZYDENT POWOLUJE 20.05.05, 08:47 z konstytucji: ''czlonkowie KRRiT sa powolywani przez Sejm, Senat i prezydenta rzeczypospilitej. Odpowiedz Link Zgłoś
frankowie Co robi Prezydent? 20.05.05, 01:26 Oczywiscie ze Prezydent powołuje cżłonków do KRRiT. Inne organy tez powołuja swoich członków ale prezydent tez ma taki przywilej i to chyba o to chodziło!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewka80 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 20.05.05, 10:31 A ja nie jestem maturzystką (kiedyś byłam:) i sobie własnie rozwiązałam ten test:) Musze powiedzieć, że nawet sprawił mi frajdę, choć siedzę sobie w sytuacji bezstresowej (a Wy mieliście pewnie sporo nerwów przed- w trakcie - i po- napisaniu) i to pewnie dlatego. Moim zdaniem był bardzo łatwy, zazdroszczę wam tej matury... Ja niestety nie mogłam zdawać kiedyś z WOS-u:(( Pozdrawiam wszystkich Maturzystów, będzie dobrze:)) Odpowiedz Link Zgłoś
madzik198 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 20.05.05, 11:22 Jest jeszcze jeden ciekawy błąd: zasadę trójpodziału władz tak naprawdę po raz pierwszy sformułował JOHN LOCK. Odpowiedz Link Zgłoś
matt100 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 22.05.05, 01:59 madzik198 napisała: > Jest jeszcze jeden ciekawy błąd: zasadę trójpodziału władz tak naprawdę po raz > pierwszy sformułował JOHN LOCK. Ha, oto kolejny doowd na poparcie mojej tezy (patrz kilka postow wyzej). Fajnie, ze ktos twierdzi tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
mpmszymanski Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 20.05.05, 12:13 Czy na maturze z WOS-u maturzysci mogli miec wglad do obowiazujacej konstytucji RP??? Bo dziwnym jest,ze na probnej maturze dopuszczalna byla taka mozliwosc,natomiast na wlasciwej juz nie(przynajmniej w jednym z kujawsko- pomorskich liceow). Odpowiedz Link Zgłoś
mpmszymanski Konstytucja 20.05.05, 12:18 Czy na maturze z WOS-u maturzysci mogli miec wglad do obowiazujacej konstytucji RP??? Bo dziwnym jest,ze na probnej maturze dopuszczalna byla taka mozliwosc,natomiast na wlasciwej juz nie(przynajmniej w jednym z kujawsko- pomorskich liceow). Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelpiszczyk pytania są żenujące!!!!!! 20.05.05, 13:48 I kurna nic sie nie zmieniło. Uczą dzieci na pamięć jakichś debilnych formułek, bzdurek kto ma do czego prawo i gdzie to stoi. Luudzie!!! Nauczcie dzieci myśleć samodzielnie, wyrażać i bronić swojej opinii. Nauczcie ich rozumieć tekst czytany, rozumieć sytuacje innych osób, patrzeć obiektywnie na problemy a nie tylko z własnej perspektywy. Ale cóż, skoro sami nauczyciele tego nie potrafią to czegóż można wymagać. Widziałem ostatnio pytania z matury brytyjskiej - temat podobny - byłem BARDZO, BARDZO zaskoczony poziomem intelektualnym i dojrzałością poglądów wymaganym od tamtejszych maturzystów. Bo tam poruszano ogólne problemy społeczne, którymi żyje się dziś na świecie: rasizm, emigrację, sądy, przestępczość, politykę socjalną itp. To co fundują naszym dzieciom dzisiejsze szkoły to totalna porażka i strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulinek Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 21.05.05, 09:09 Matura na poziomie podstawowym wymagała bardziej skonkretyzowanej wiedzy niż ta na poziomie rozszerzonym... Odpowiedz Link Zgłoś