Dodaj do ulubionych

Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu G...

19.05.05, 15:06
moim zdaniem tym,co wymyślali tą maturę coś się pomieszało!!!przecież
podstawowy poziom był o wiele trudniejszy niż rozszerzony!!przecież to chyba
powinno być na odwrót!!!
Obserwuj wątek
    • skabot odpowiedzi - są błędy 19.05.05, 15:09
      niestety, redaktorzy gazety, popełnili błędy. należy dokładniej czytac
      pytania. dla nas to było warunkiem zdania tej matury.
      • gaplbm Re: odpowiedzi - są błędy 20.05.05, 12:02
        tak szczerze mowiac, najbardziej mnie zaskoczyla segregacja praw czlowieka :/
        wydawalo mi sie ze II generacja to tez prawa kulturalne, wiec tam dalam prawo
        do korzystania z dobr kultury. natomiast I generacja to prawo do zrzeszania
        sie, a wiec i do wolnych zwiazkow zawodowych. no i zalezy jak popatrzymy na
        prawo do wolnych wyborow: jesli to znaczy prawo do decydowania no to I
        generacja, ale jesli prawo do demokratycznych wyboro wladzy to juz III. co wy o
        tym myslicie??
      • shg14 Re: odpowiedzi - są błędy 20.05.05, 12:03
        No to fakt.Niestety sa błędy.A zwłaszcza w 2 ostatnich zadaniach.
    • sikor861 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:17
      Ja mam pytanie do redaktorów Gazety: Czy Organy władzy państwowej to to samo co
      instytucje??????
      • zenek56 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 17:06
        Przecież prezydent może powołać swoich przedtawicieli do KRRiTV i wyście dali
        odp. fałsz i to nie jedyne błedy i nie tylko na tej maturze ale i na innych
        przedmiotach . Ludzie przez wasze odp najedli się dużo strachu i dopiero po
        sprawdzeniu z cke im ulżyło. Też mi sztuka poprawić błedy i udać że jest
        wszystko w porządku jak już cke ogłosi oficjalny klucz
    • czasem1 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:24
      hmmmmm czy w zadaniu 11 w C nie powinno byc: wojewodzki sad administracyjny?
      NSA to chyba druga instancja tego sadu, nie ma nic napisane o apelacji...
      sprawdzam dalej... ale ogolnie ta matura to niezly przypal...
      • czasem1 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:30
        poza tym wydaje mi sie, ze w zad. 19 trzeba sprecyzowac, ze to sad okregowy w
        warszawie, ale moge sie mylic...
        • czasem1 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:45
          11. w C nie powinno byc: wojewodzki sad administracyjny?

22. wydaje mi sie ze powinno byc:
          O
          O (chyba, ale nie jestem pewien... moim zdaniem "górowali" to oceny, a nie
          fakt... jezeli sie myle, piszcie:])
          F
          O
          O ("rozbujał nastroje na sali" raczej brzmi jak opinia, a nie fakt)
          O
          F
          O
          F

piszcie co myslicie, i czy Wy znalezliscie jakie bledy...

24. a) najwiecej: Prezydent (a nie radio, bo to nie organ wladzy)
          • sportsgirl Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 19:42
            no proshe cie ... media sa 4 wLadza w RP !! i nie doshukuj sie kruczkow bo
            badanie CBOS-u

• czasem1 ja znalalazlem takie bledy, a Wy? 19.05.05, 15:46
        11. w C nie powinno byc: wojewodzki sad administracyjny?

22. wydaje mi sie ze powinno byc:
        O
        O (chyba, ale nie jestem pewien... moim zdaniem "górowali" to oceny, a nie
        fakt... jezeli sie myle, piszcie:])
        F
        O
        O ("rozbujał nastroje na sali" raczej brzmi jak opinia, a nie fakt)
        O
        F
        O
        F

piszcie co myslicie, i czy Wy znalezliscie jakie bledy...

24. a) najwiecej: Prezydent (a nie radio, bo to nie organ wladzy)
        • jaga191 Re: ja znalalazlem takie bledy, a Wy? 20.05.05, 10:35
          W pelni sie z Toba zgadzam, zwłaszcza jesli chodzi o fakty i opinie i organ
          władzy.
    • milenqa Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:25
      matura z WOSu była łatwa gorzej z rozszerzoną ale też dało się
      przeżyć...ogólnie spoko.znacznie łatwiej niż na historii
      • czasem1 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:28
        moim zdaniem historia o wiele latwiejsza... a ile przewidujesz sobie % z
        podstawowej z Wosu?
        • milenqa Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 21:49
          hmmmm no tak powyzej 70 % a to na moje mozliwosci sporo bo nigdy sie wosu nie
          uczylam :) a z histy mi wyszlo tylko 60 % wiec jak dla mnie wos latwiejszy :)
          • milenqa Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 21:52
            ale patrzyłam na odpowiedzi z gazety a tu rzeczywiscie sa bledy :/ wiec moge
            sie mylic :) a Tobie ile wyszlo??
      • zakochanawsobie Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:29
        Też rozróżniłam instytucje i organy.Przecież Radio nie jest organem władzy
        panstwowej!!!dziwna ta matura ogólnie.;/
    • ololitka Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:30
      media to tzw. czwarta władza, ale nie sądzę, żeby autorom testu chodziło o to,
      żeby do organów władzy zaliczać Polskie Radio... no ale redaktorzy GW myślą
      inaczej
    • vertebrata Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:30
      w zadaniu 24 a) chodzilo o ORGANY WLADZY PANSTWOWEJ, wiec nie radio polskie ma
      najwiecej ocen pozytywnych a prezydent
    • bw.com Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:39
      Moim zdaniem rozszerzona byla o wiele latwiejsza niz podstawowa...
      Ale... Redaktorzy GW!!! Bledy bledy!!! Czy chcecie, zeby uczniowie sie
      zalamali? Juz wczesniej bylo wspomniane, o rozroznianiu instytucji i organow
      wladzy panstwowej. W 24 zad. w pkt. a) powinien byc PREZYDENT, w drugim punkcie
      jako instytucje KOSCIOL, POLSKIE RADIO i TVP. Wydaje mi sie rowniez, ze w zad.
      18 zamiast Serbia i Czarnogora powinno byc Jugoslawia, panstwo przed rozpadem,
      ale tu mozna polemizowac. Pozdrawiam wszystkich "wosowiczow". ;-P
    • sara80 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:42
      Uważam , że ta matura z WOS-u nie była trudna!! Ale te odpowiedzi co
      przedstawila gazeta wyborcza sa błędne!!! nie II RP tylko III :-)
      • beauty1111 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 15:58
        Moim zdaniem WOS
      • beauty1111 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 16:01
        Moim zdaniem WOS był duuuużo łatwiejszy niż historia, można powiedzieć nawet ze
        niektore pytania byly banalne. A te odpowiedzi... :| Redaktorzy, powinniscie sie
        wstydzic! ;P
      • tumiwisista Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 16:06
        "KRRiT rozpoczęła działalność 28 kwietnia 1993 roku. Składa się z dziewięciu
        członków, reprezentujących różne środowiska społeczne i polityczne. Czterech z
        nich powołuje Sejm, dwóch Senat, a trzech - Prezydent."

jak to ma byc wlasciwie, true or false...
    • do_tka010 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 16:06
      Moim skromnym zdaniem to matura z WOSu byla znosna :)
      a przynajmniej latwiejsza od historii...
      moze bede miala pare procent;) ale lepiej nie zapeszac!
      co do odpowiedzi GW to tez mam kilka zastrzezen...
      np co do tych instytucji(jestem za prezydentem)
      i z tym sadem administracyjnym to teznie jestem pewna co do
      NSA?
      eh ale i tak na ostateczny werdykt trzeba jeszcze trooooche poczekac...:(
      Pozdrawiam maturzystow!!!
    • eskimosss Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 16:51
      zgadzam się, że podstawowa była trudniejsza; czy w zadaniu 8.d)nie powinno być
      przypadkiem "P", czyli "prawda"?? przecież prezydent powołuje swoich
      przedstawicieli do KRRiT (dokładnie trzech)
    • mpodsiadlo kto pisal te odpowiedzi "redaktorow" 19.05.05, 17:29
      kpina!
      prezydent powoluje 1/3 czlonkow KRRiT jednak nie sa to jego przedstawiciele, bo
      maja mandat wolny, reprezentuja samych siebie a nie Prezydenta!

podobnie SEJM nie posiada inicjatywy ustawodawczej! tylko grupa co najmniej 15
      poslow! takie bledy popelniac? KPINA poodbnie nie "100 tysiecy obywateli"
      a "100 tysiecy obywateli majacych czynne prawo wyborcze do Sejmu"
      • matt100 kogoś nie powinno być w Gazecie 19.05.05, 17:45
        nie chce krytykować gazety za to, że zatrudnia nieuków; nie chcę oceniać
        autorów odpowiedzi (wątpię, żeby był to jakiś nauczyciel), chcę się tylko
        zapytać:

CZY NIE MOŻNA BYŁO SIĘGNĄĆ PO PIERWSZE Z BRZEGU WYDAWNICTWO DO WOS-u I
        SPRAWDZIĆ DOKŁADNIEJ ODPOWIEDZI ???

Wstyd, żeby dziennikarz nie wiedział, kto powołuje członków KRRiT

W S T Y D

Wybieram się na dziennikarstwo, i od dwóch tygodni kułem takie rzeczy, ponieważ
        uważam, że człowiek powinien wiedzieć coś o swoim zawodzie, zwłaszcza o
        dziennikarstwie, profesji "publicznej". Teraz rozumiem, po co UWr robi testy...

Uwaga na przyszłość: intenret jako jedyne źródło informacji i wiedzy niekiedy
        prowadzi do nierzetelności, a na to Gazeta chyba nie może sobier pozwolić, czyż
        nie ?

PS. Kościół rzymskokatolicki to organizacja/instytucja państwowa ?! teraz to
        mnie jest wstyd :>

PS2. O zasadzie trójpodziału władzy pisał też John Locke, któy (UWAGA) urodził
        się nieco ponad 30 lat przed Monteskiuszem. Gdy Monteskiusz miał 20 lat, Locke
        już 50. Czy możliwe więc jest, aby Monteskiusz opublikował swoją koncepcje
        wcześniej ? Wszystkich obeznanych w temacie proszę o odpowiedź. Dzięki ;)
        • sportsgirl Re: kogoś nie powinno być w Gazecie 19.05.05, 19:59
          Pytanie o autora 3podziaLu wLadzy pojawiLo sie na maturach probnych w ktorych
          kLucz dopushczaL dwie wersje: K. Monteskiusza XVIIIw. i J. Locke'a XVII
          • mrtamrta2 Re: kogoś nie powinno być w Gazecie 19.05.05, 20:29
            Latwiejsza od maturki z historii ale tez bez szalu. moglaby byc latwiejsza. no
            coz... jak zwykle- komisja sie postarala :/
          • matt100 Re: kogoś nie powinno być w Gazecie 22.05.05, 01:55
            wielki dzieki. moze bede mial ten 1 punkcick wiecej. mala rzecz, a cieszy ;)
    • beduin CENTRUM EDUKACJI OBYWATELSKIEJ 19.05.05, 17:42
      Odpowiedzi znajdziecie również na stronie serwisu maturzysty Centrum Edukacji
      Obywatelskiej www.ceo.org.pl/matura
      • pefendorf Re: CENTRUM EDUKACJI OBYWATELSKIEJ 19.05.05, 19:46
        ja w ostatnim wstawilem radio // w koncu panstwowe [do niedawna SLD owskie] jak
        niby "publiczna" tv//

a tak naprawde to z pospiechu nie doczytalem.....
    • michal012xw Kiedy będą wyniki matury? 19.05.05, 19:52
      j.w
    • lyder Marne te wasze odpowiedzi... 19.05.05, 20:39
      widać że w pośpiechu to robiliście...
    • agati2005 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 20:44
      pREZYDENT TO ORGAN PAŃSTWOWY A NIE
      INSTYTUCJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • scobin Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 20.05.05, 08:51
        Sęk w tym, że choć nie wszystkie instytucje są organami władzy, to w pewnym sensie wszystkie organy władzy są instytucjami. Dlatego ja prezydenta uwzględniłem, chociaż naprawdę nie wiem, jak potraktuje to CKE. Ale wydawało mi się dziwne, że daliby pytanie, w którym wystarczy po prostu wymienić nazwy radia, TVP i Kościoła...
    • wasergirl chyba ktoś niesumiennie się przykłada... 19.05.05, 20:54
      nie dosc ze tutaj gołym okiem, kolejny raz widzę błędne odpowiedzi(przecież I
      generacja praw człowieka to prawa naturalne, II to prawa do rozwoju jednostki, a
      III dotyczą zbiorowości społecznych - co wie każdy zdający) to nie jest to
      pierwszy raz. GW jeśli ogłasza się że publikuje odpowiedzi niech ściąga je z
      kilku źródeł, a nie niepotrzebnie denerwuje maturzystów!W odpowiedziach z
      angielskiego błędy [np. w przykładowym liście uzyto złej formy listu formalnego]
      raziły w oczy!
      • maturzyk Re: chyba ktoś niesumiennie się przykłada... 19.05.05, 22:48
        co jak co ale ja troszke spsulem to zadanko, w pierwszej jkoklumnie mam prawa
        naturalne ( tak to nazwe) w drugiej prawa obywatelskie, a w 3 kolumnie te
        drugorzedne jak prawo do ochrony [rodowiska
        • czasem1 Re: chyba ktoś niesumiennie się przykłada... 19.05.05, 23:13
          heh wydaje mi sie, ze I generacji to prawa polityczne, II generacji, to prawa
          socjalne, kulturowe i ekonomiczne, III generacji to prawa dot. zbiorowosci np.
          prawo do demokracji, do pokoju... no i sa jeszcze nie do konca wyksztalcone
          prawa IV generacji np. prawa mniejszosci seksualnych, myle sie?
    • pnd Proponuje korepetycje dla redaktorow GW 19.05.05, 21:56
      Czytam te dyskusje i wychodzi na to, ze redaktorzy "GW" mieliby problemy ze
      zdaniem tego dosc prostego testu z WOS. Az strach pomyslec i wlos sie jezy na
      glowie, ze byc moze sa to ci sami redaktorzy, ktorzy komentuja w "GW" wydarzenia
      polityczne i jeszcze wydaja w tych sprawach moralne sady.
    • maturzyk Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 19.05.05, 22:44
      dzieki wamludzie ze utrzymujecie mnie przy zyciu, rzecz jasna chodzi mi o
      komentarze, a nie klucz ''specjalistów'' , jezeli chodzi o KRRiTV to jestem
      zdania ze 4 czlonkow powoluje sejm 2 senat a 3 prezydent, boshe specjalisci
      albo publikujcie dobre klucze albo potrzymajcie nas biednych maturzystów w
      niepewnosci, a nie dobijacie nas juz na starcie ;) pozdro maturzystom i miBych
      4-miesiecznych wakacji, juz widze jak zBocisty plyn leje sie strumieniami,
      kujony bujcie sie bo nadchodzi wasza godzina
      • vertebrata PREZYDENT POWOLUJE 20.05.05, 08:47
        z konstytucji: ''czlonkowie KRRiT sa powolywani przez Sejm, Senat i prezydenta
        rzeczypospilitej.
    • frankowie Co robi Prezydent? 20.05.05, 01:26
      Oczywiscie ze Prezydent powołuje cżłonków do KRRiT. Inne organy tez powołuja
      swoich członków ale prezydent tez ma taki przywilej i to chyba o to chodziło!!
    • ewka80 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 20.05.05, 10:31
      A ja nie jestem maturzystką (kiedyś byłam:) i sobie własnie rozwiązałam ten
      test:) Musze powiedzieć, że nawet sprawił mi frajdę, choć siedzę sobie w
      sytuacji bezstresowej (a Wy mieliście pewnie sporo nerwów przed- w trakcie - i
      po- napisaniu) i to pewnie dlatego. Moim zdaniem był bardzo łatwy, zazdroszczę
      wam tej matury... Ja niestety nie mogłam zdawać kiedyś z WOS-u:((
      Pozdrawiam wszystkich Maturzystów, będzie dobrze:))
    • madzik198 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 20.05.05, 11:22
      Jest jeszcze jeden ciekawy błąd: zasadę trójpodziału władz tak naprawdę po raz
      pierwszy sformułował JOHN LOCK.
      • matt100 Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 22.05.05, 01:59
        madzik198 napisała:

> Jest jeszcze jeden ciekawy błąd: zasadę trójpodziału władz tak naprawdę po
        raz
        > pierwszy sformułował JOHN LOCK.

Ha, oto kolejny doowd na poparcie mojej tezy (patrz kilka postow wyzej).
        Fajnie, ze ktos twierdzi tak samo
    • mpmszymanski Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 20.05.05, 12:13
      Czy na maturze z WOS-u maturzysci mogli miec wglad do obowiazujacej konstytucji
      RP??? Bo dziwnym jest,ze na probnej maturze dopuszczalna byla taka
      mozliwosc,natomiast na wlasciwej juz nie(przynajmniej w jednym z kujawsko-
      pomorskich liceow).
    • mpmszymanski Konstytucja 20.05.05, 12:18
      Czy na maturze z WOS-u maturzysci mogli miec wglad do obowiazujacej konstytucji
      RP??? Bo dziwnym jest,ze na probnej maturze dopuszczalna byla taka
      mozliwosc,natomiast na wlasciwej juz nie(przynajmniej w jednym z kujawsko-
      pomorskich liceow).
      • obywatelpiszczyk pytania są żenujące!!!!!! 20.05.05, 13:48
        I kurna nic sie nie zmieniło.

Uczą dzieci na pamięć jakichś debilnych formułek, bzdurek kto ma do czego prawo
        i gdzie to stoi.

Luudzie!!!

Nauczcie dzieci myśleć samodzielnie, wyrażać i bronić swojej opinii.
        Nauczcie ich rozumieć tekst czytany, rozumieć sytuacje innych osób, patrzeć
        obiektywnie na problemy a nie tylko z własnej perspektywy.

Ale cóż, skoro sami nauczyciele tego nie potrafią to czegóż można wymagać.

Widziałem ostatnio pytania z matury brytyjskiej - temat podobny - byłem
        BARDZO, BARDZO zaskoczony poziomem intelektualnym i dojrzałością poglądów
        wymaganym od tamtejszych maturzystów.
        Bo tam poruszano ogólne problemy społeczne, którymi żyje się dziś na świecie:
        rasizm, emigrację, sądy, przestępczość, politykę socjalną itp.

To co fundują naszym dzieciom dzisiejsze szkoły to totalna porażka i strata
        czasu.
    • urszulinek Re: Matura z WOSu - odpowiedzi redaktorów portalu 21.05.05, 09:09
      Matura na poziomie podstawowym wymagała bardziej skonkretyzowanej wiedzy niż ta na poziomie rozszerzonym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka