Dodaj do ulubionych

niemiecki odpowiednik FCE

IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.07.02, 21:06
Chcialabym dowiedziec sie od forumowiczow, czy istnieje niemiecki odpowiednik
FCE, ktory bylby honorowany na maturze?
Obserwuj wątek
    • doik Re: niemiecki odpowiednik FCE 23.07.02, 22:17
      Oczywiście że istnieje i nazywa się zd zertyfikat deutsch !!!!! W warszawie
      można go zdawać w lingwiście i goethe institut warschau ale jest on o wiele
      mniej popularny niż FCE ......
    • Gość: iza Re: niemiecki odpowiednik FCE IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.07.02, 22:28
      czy sa jakies testy w internecie, pomagajace zweryfikowac poziom?
      • doik Re: niemiecki odpowiednik FCE 24.07.02, 11:17
        W internecie na stronach rzeczpospolitej wpisz w wyszukiwrce ZD .Możesz także
        zajrzeć na stronę instytutu goetchego www.goethe.pl !!!! trzeba poszukać ale ja
        ucze się już 5 lat i w tym roku zdaje
        • Gość: fama Re: niemiecki odpowiednik FCE IP: *.sure.co.uk 24.07.02, 14:20
          A ja zdalem ZD w czerwcu ubieglego roku w Kielcach. Wczesniej zdalem taki
          probny na 4, tak ze wiedzialem jak to wyglada, a potem po kilku miesiacach ten
          wlasicwy, tym razem na 3. Byl trudniejszy ale na dobra sprawe sie do niego
          specjalnie nie przygotowywalem bo termin sie zbiegal z moja obrona. Uczylem sie
          niemieckiego 7 lat, a teraz juz nie. Troche zaluje, calkiem lubie ten jezyk.
          Zawsze dobrze miec taki certyfikat, mi do tej pory w niczym szczegolnym nie
          pomogl, a sam egzamin kosztowal 320 zl.
          Masz pytania pisz na maila :
          scooter21@poczta.onet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka