Gość: iza IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.07.02, 21:06 Chcialabym dowiedziec sie od forumowiczow, czy istnieje niemiecki odpowiednik FCE, ktory bylby honorowany na maturze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doik Re: niemiecki odpowiednik FCE 23.07.02, 22:17 Oczywiście że istnieje i nazywa się zd zertyfikat deutsch !!!!! W warszawie można go zdawać w lingwiście i goethe institut warschau ale jest on o wiele mniej popularny niż FCE ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: niemiecki odpowiednik FCE IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.07.02, 22:28 czy sa jakies testy w internecie, pomagajace zweryfikowac poziom? Odpowiedz Link Zgłoś
doik Re: niemiecki odpowiednik FCE 24.07.02, 11:17 W internecie na stronach rzeczpospolitej wpisz w wyszukiwrce ZD .Możesz także zajrzeć na stronę instytutu goetchego www.goethe.pl !!!! trzeba poszukać ale ja ucze się już 5 lat i w tym roku zdaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fama Re: niemiecki odpowiednik FCE IP: *.sure.co.uk 24.07.02, 14:20 A ja zdalem ZD w czerwcu ubieglego roku w Kielcach. Wczesniej zdalem taki probny na 4, tak ze wiedzialem jak to wyglada, a potem po kilku miesiacach ten wlasicwy, tym razem na 3. Byl trudniejszy ale na dobra sprawe sie do niego specjalnie nie przygotowywalem bo termin sie zbiegal z moja obrona. Uczylem sie niemieckiego 7 lat, a teraz juz nie. Troche zaluje, calkiem lubie ten jezyk. Zawsze dobrze miec taki certyfikat, mi do tej pory w niczym szczegolnym nie pomogl, a sam egzamin kosztowal 320 zl. Masz pytania pisz na maila : scooter21@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś