l.george.l Pomysł ubeckiego kapusia 09.06.07, 09:40 "Pomysł dowartościowania lekcji religii w szkołach zgłosił w marcu 2006 r. na pierwszym spotkaniu nowego rządu PiS z Episkopatem bp Stanisław Wielgus, ówczesny współprzewodniczący Komisji Wspólnej Rządu i Episkopatu. Zaproponował, aby wszyscy uczniowie, którzy nie chodzą na lekcje religii, mieli obowiązkowe zajęcia z etyki oraz aby religia była przedmiotem do wyboru na maturze, a oceny z religii wliczać do średniej". Proszę, to nam się autorytet znalazł. Ciekawe, jakimi przesłankami towarzysz Grey się kierował, proponując takie rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak amen 09.06.07, 09:41 Jak sie o tym Bog dowie to go szlag trafi. Wiem o czym mowie bo czesto z gosciem gadam. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: amen 09.06.07, 09:49 Mam pytanie techniczne: jak będzie obliczało się średnią? Jeżeli np. mamy 10 przedmiotów , a religia jest jedenastym to średnią ustalamy przez dzielenie przez 11, a jeżeli ktoś nie chodzi na religię, dzielimy wynik przez 10? Czy bez względu na to, czy dziecko chodzi na religię czy nie średnią otrymujemy przez dzielenie przez 11? ps. oczywiście te liczby są umowne, chodzi mi o zasadę. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: amen 09.06.07, 10:18 pewnie wg Wielkiego Edukutara jak ktoś nie chodzi na lekcję zwaną religią to tak jakby miał pałę czyli 1. Ciekawe, że w 32 tysiącach szkół nie ma alternatywy dla religii. A jest zalecenie aby była religia bądź etyka. ----- www.ukraina.blox.pl www.jedyniesluszne.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: amen 09.06.07, 13:33 Hej! A nie zagadal bys tam na gorze,zeby lato w tym roku bylo gorace bo musze troche koloru nabrac na moje 35 letnie cialo.Z gory dzieki i niech bedzie pochylony Jezus Chytrus... Odpowiedz Link Zgłoś
grajag Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 09:57 Trudno wymagać,od kogoś,kto na codzień zachowuje się nieetycznie,aby promował etykę.Polska ETYCZNA,to zgroza dla prawicy. Odpowiedz Link Zgłoś
capri6 Re: Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 10:03 Czy to pierwszy kwietnia,czy ich potrzepalo kompletnie?!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sandra-san giertych na stos 09.06.07, 10:06 Pamiętam mojego księdza z gimnazjum-cyniczny i niemiły człowiek, później była katechetka i zawsze obrywało się za nieobecność na dzielnej mszy. W liceum mama (po poważnej rozmowie)pozwoliła mi zrezygnować z lekcji rel, ale czasami się na nich pojawiałam, bo ksiądz był naprawdę świetną osobą i prowadziliśmy ciekawe dyskusje. Niestety później przyszdł nowy, od którego usłuszałam, że nie mam prawa z nim rozmawiać, bo jestem tego niegodna, gdyż nie przeczytałam nigdy całej Biblii:P Ciekawe ile ludzi pomykających do kościoła czytało calą Biblię? Religia nie powinna być oceniana i wliczana do średniej, bo jak można oceniać wiarę? Odpowiedz Link Zgłoś
rihi Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 10:07 Dobrze ze fanatyk katolik nie jest tak grozny jak fanatyk islamu !!!!!!!!!!. Mimo tego nie lubie fanatykow !!!!!!!!!!!! Mieszkam ponad 20 lat poza Polska, mialem zawsze chec na stare lata do maciezy. Lecz kiedy czytam i slysze co dzieje sie w Polskiej polityce, co wyczyniaja Giertychy , Leppery i im podobni - odchodzi chec do kraju ojcow. Mam tylko nadzieje ze nie bede sprawdzany z pogladow i postawy katolickiej przy checi wykupienia czy zarezerwowania miejsca na jakims ojczystym cmentarzu. Pozdrawiajac Richard Odpowiedz Link Zgłoś
ladne_sny Re: Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 14:27 rihi, jak to niegrozny? a swita inkwizycja? a wyprawy krzyzowe? a wyciecie w pien indian? a misjonarze nawracajacy zbladzone owieczki? Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 19:20 Nie mówmy tylko o katolikach, ale o chrześcijanach w ogóle. I wspomnijmy, że Bush ogłosił krucjatę przeciwko muzułmanom z pozycji chrześcijańskiego integrysty. Wtedy już bez problemu dojdziemy do wniosku, że współcześnie nabożni chrześcijanie są znacznie groźniejsi od nabożnych mahometan, bo mają znacznie lepsze środki do zabijania. A jako załącznik weźmy liczbę muzułmanów zabitych w Iraku od początku amerykańsko-polskiej agresji na ten kraj. I nie ma co zasłaniać się tym, że znaczną część ofiar stanowią ofiary walk między samymi muzułmanami - agresorzy biorą odpowiedzialność za każdą ofiarę agresji, także pośrednią. Odpowiedz Link Zgłoś
prinsik Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 10:07 Welcome to, giertych-iran-land Odpowiedz Link Zgłoś
dragp Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 10:13 Jeżeli na świadectwie ma być ocena to niech będzie z religioznawstwa. Wówczas każdy będzie obowiązkowo uczęstniczył w takich zajęciach a nie tylko katolicy czy niewierzący którzy klepiąc bezmyślnie kolejne modlitwy i przykazania podnoszą sobie średnią. Jeżeli nie będzie obowiązkowych zajęć z etyki to wszystkie dzieci będą "zmuszone" chodzić na religię? Jeżeli nie, to jak brak oceny z religii wpłynie na ich średnią? Myślałem, że mamy swobodę w wyborze wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 12:27 Za takie demoliberalne pomysły dziękujemy równie bardzo, jak za te Giertychowskie. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Posrany pomysł! Może by tak jakiś protest? 09.06.07, 10:20 Np. w proteście przeciwko wprowadzania państwa religijnego nie idziemy do kościoła. Albo wywieszamy plakaty na wejściach do kościołów wyrażające sprzeciw wobec tyranii kościoła w Polsce jak i wtrącania się do polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 jakiś protest? 09.06.07, 10:51 ja nie chodze od 15 lat do kosciola ... moze jakas inna forma protestu? Odpowiedz Link Zgłoś
grajag Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 10:30 Mnie zastanawia,dlaczego w szkołach,tak żle się dzieje/przemoc etc./skoro jest tam religia?Ciekaw,czy zanim wprowadzono religię,nie było ta lepiej pod tym względem.Może jednak lepiej wprowadzić etykę,bo widać religia się niesprawdza w wychowaniu dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius43 Re: Chorych trzeba usunąć. 09.06.07, 10:42 Mengele wróć,by z tymi chorymi zrobić eksperyment,czy nadają się do rządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Chorych sie leczy 09.06.07, 13:39 ...a to sa parszywe wrzody na dupie calego spoleczenstwa i takie to sie wycina zeby sie nie przerzucaly.Z taka diagnoza trzeba szybko i kategorycznie Odpowiedz Link Zgłoś
meetsue Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 10:43 nie wierzę, to jakiś absurd po prostu. jeszcze nie byłoby to tak rażące, gdyby rzeczywiście w KAŻDEJ szkole była etyka do wyboru ale w tej sytuacji? i jak oni sobie wyobrażają? jeśli ktoś dla zasady, nie będzie się uczył, to dostanie pałę i nie zda? ok, gdyby to był przedmiot o podbudowie kulturoznawczej, czyli nauka o różnych religiach na świecie, a nie wbijanie, że chrześcijaństwo jest jedynym słusznym wyznaniem i należy w to wierzyć bo jak nie to ogień piekielny! Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius43 Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 10:48 A gdzie Panie Romanie wolność wyznania i sumienia gwarantowana w Konstytucji!? Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Alez skad! 09.06.07, 13:42 Co Ty czlowiek pie..przysz - przeciez w tym kraju nie ma Konstytucji tylko Biblia!I to wykladana przez czarnych,a oni tak gadaja jak se ja sami interpretuja.Tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 iranizacja 09.06.07, 10:49 Ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Miejmy nadzieje, ze ten krok sprawi, ze nastepny rzad mocno zastanowi sie nad sensem trzymania religii w szkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
jezyk7 Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 10:55 Ale z drugiej strony ma to swoje dobre strony. Bo wtedy szkoły będą musiały zorganizować etykę dla tych, którzy nie uczęszczają na religię. U mnie w szkole np. nigdy etyki nie było, a na religię w mojej klasie chodziła jakaś połowa klasy. pzdr. jezyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
hanej Totalitaryzm kościelno-państwowy 09.06.07, 10:56 Polska stanie się krajem, gdzie będzie prześladować się każdego, kto nie jest rzymskim katolikiem, nie jest Polakiem, jest gejem, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Totalitaryzm kościelno-państwowy funkcjonuje 09.06.07, 11:14 hanej napisał: > Polska stanie się krajem, gdzie będzie prześladować się każdego, kto nie jest > rzymskim katolikiem, nie jest Polakiem, jest gejem, itp. Etap wstepny ma w zasadzie za soba, teraz bedzie budowanie instytucji scigajacych tych, ktorzy sie wylamuja. Odpowiedz Link Zgłoś
ihateschool powinno być religioznawstwo 09.06.07, 11:13 a nie jedynie słuszna jedna wiara, mocherowe katechetki i odpowiedź z różańca na pamięć Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: powinno być religioznawstwo 09.06.07, 11:51 ihateschool napisał: > a nie jedynie słuszna jedna wiara, mocherowe katechetki i odpowiedź z różańca > na pamięć ............................................................................... Religioznastwa to oni się boją jak diabeł swięconej wody.Przecież dla tych oszołomów religia rzymsko-katolicka jest jedyną prawdziwą a wyznawanie tej religi jest jedynie słuszne inne religie to niepotrzebny dodatek.Ciemny naród nawet nie zauważył jak daleko ta religia i jej wyznawcy odeszli od wiary w Boga.Naród bardziej wierzy w tak zwane święte obrazki,figurki w swoich guru zastraszających ich ogniem piekielnym niż w Boga.Przecież Chrystus nauczał że kościół jego ojca jest tam gdzie jest grupa wierzących w istnienie Boga i postępująca weług jego nauk a nie tam gdzie stoją mury jakiegoś budynku.Wyraźnie powiedział że kościół mój nie ma powstać z wysiłku,trudu i potu ludzkiego. A druga sprawa to sprzeczność tego rozporządzenia z Konstytucją i to w kilku paragrafach,czy tego ten światły matoł nie wie.Ja rozumiem że takie coś może zaistnieć w szkołach prywatnych,ale w szkołach państwowych nie powinno i nie ma prawa mieć miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Oceniac wiare czlowieka ??? 09.06.07, 11:14 Bez sensu jest ocena z religii w ogole bo jak mozna ocenic czy ktos wierzy na 5 czy na 2 czy jescze na inna ocene. Powinno byc jak juz cos w stylu zaliczyl-nie zaliczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oceniac wiare czlowieka ??? 09.06.07, 11:36 W szkole mojego syna etyka jest obowiązkowa, a religia dla chętnych. Ale to szkoła społeczna. Kiedy wiele lat temu decydowałam się na szkołę społeczną dla dziecka, kierowałam się przede wszystkim wielkością klas i kadrą pedagogiczną. Po latach dochodzą nowe argumenty... Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Demokracja to MY 09.06.07, 11:31 Niestety większość z nas jest cynicznymi tchórzami i nawet w obronie własnych dzieci boimy się wystąpić przeciw władzy. Władzy nauczyciela, dyrektora szkoły, burmistrza lub prezydenta, czy ministra. Oczywiście najłatwiej pluć na głupiego Giertycha na forum. Dzieci, które nie uczestniczą w lekcjach religii, mogą mieć zorganizowane lekcje etyki, jeżeli zbierze się ich odpowiednia grupa. Jeżeli wprowadza się zaliczenie oceny z religii do średniej, to dla równowagi należy dać możliwość zdobycia takiej oceny z etyki uczniowi nawet wtedy, kiedy tylko on jeden nie uczęszcza na religię. Rodzice! Ruszcie tłuste dupy i zróbcie coś dla swoich dzieci. Bo okaże się, że pedały mają w tym kraju większe prawa niż wasze dzieci :((( Odpowiedz Link Zgłoś
megalomann Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 11:36 zanim sie obejrzymy bedziemy zyli w religijnym panstwie autorytarnym. a najgorsze jest to, ze nic nie mozemy zrobic. dlatego nastepnym razem trzeba uwazac na kogo sie glosuje moi drodzy, bo raz danego mandatu nie mozna odebrac! a tak swoja droga to juz powoli przestaje byc zabawne, nie jest to juz walka o elektorat, ale jakies zalosne proby nawracania narodu... Odpowiedz Link Zgłoś
annapk Re: Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 11:41 Aż żal patrzec co się w naszym kraju dzieje.... Zajmujemy się religią i rozliczaniem przeszłości, obiecujemy podwyżki a potem udajemy że nic takiego nikt nie powiedział.... A gospodarka rządzi się sama.....czyli leży odłgiem. Moje gratulacje KOALICJO!!!!! a raczej kondolencje. Odpowiedz Link Zgłoś
darioess Religia będzie się liczyć na świadectwie 09.06.07, 11:39 jak długo to coś wywodzące się z partii mającej poparcie społeczne równe błędowi statystycznemu będzie decydowac w tak ważnych kwestiach?!!!! POLSKO OPAMIĘTAJ SIĘ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Gdy bede w PL, to musze isc do kosciola? 09.06.07, 11:45 Obowiazkowo? A jesli tego nie zrobie, to mnie K.Kat. wyprosi z kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.konda taliban 09.06.07, 11:48 glupie matoły... gdzie w warszawie są prywatne szkoły bez religii?? Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 katoterroryzm w Polsce jest totalny! 09.06.07, 11:56 anna.konda napisała: > glupie matoły... > gdzie w warszawie są prywatne szkoły bez religii?? Chyba nie ma w Polsce szkol, ani prywatnych, bez przedmiotu szkolnego zwanego religia. Na szczescie mieszkam w kraju, w ktorych nawt nikomu do glowy by nie przszlo, zeby cos takiego wprowadzic do szkol. Chce tym powiedziec, ze moze byc normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
spirit123 Re: taliban 09.06.07, 20:01 anna.konda napisała: > glupie matoły... > gdzie w warszawie są prywatne szkoły bez religii?? Och uczony człowieku! Twoja mądrość powala mnie na kolana, (a nawet na twarz). Jak byś był takim erudytą, to byś wiedział, że religia liczy się do średniej w wielu krajach.Np:w RFN-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: taliban 11.06.07, 10:14 No to ty spiricie123 madry "Einsteinie" nie wiesz chyba,ze mamy rok 2007 i RFN juz od lat nie istnieje!Twoja madrosc jest zabojcza - ne szydz z innych,jesli sam jestes nie doinformowany Odpowiedz Link Zgłoś
sandra-san bunt 09.06.07, 11:51 Potrzebny nam bunt!!! Ludzie, naprawdę powinniśmy się ruszyć. Ja zawsze obrywałam po d... za to, że nie trzymam języka za zębami, ale chociaż mogę spojrzeć w lustro bez wyrzutów sumienia. Idźmy na ulicę i wyraźmy swoje zaniedowolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Bunt? He he 09.06.07, 13:55 O tym buncie to moj maz Dunczyk mowil juz 10 lat temu kiedy bylismy na wakacjach w Polsce i on zobaczyl taki obrazek:najpierw przyjechal czarny do banku limuzyna,a po paru minutach podjechal na rowerze gliniarz!!!!Nigdy nie mogl sie nadziwic dlaczego Polacy daja soba tak pomiatac przez kk i nie obija im ryjow.Polsko!swiat patrzy i czeka na rewolucje,aby twoje imie znowu weszlo do polityki,a Polacy szanowani. Odpowiedz Link Zgłoś
13groszy Oj głupi ten Giertyś, zniechęci tylko młodzież do 09.06.07, 12:04 Boga. Religia przecież nie jest jakimś przedmiotem ogólnorozwijającym (taką rolę pełniłoby religioznawstwo) ale ma inne funkcje. Ważniejsze jest przecież, aby to były katechezy prowadzone przez mądrych katechetów, a nie stukanie na pamięć modlitw. Zawsze jest tak, że jak władza majstruje przy religii, to wierni uciekają od kościoła (np. Hiszpania za czasów Franco, reżim prawicowy w Chile) a stają się bardziej religijni podczas prześladowań Kościoła przez państwo (Polska w okresie komuny). Dlatego mądrze zauważył Kaczor miłościwie nam panujący (którego nie wybrałem i któremu mam wiele do zarzucenia, ale demokracja to demokracja), że takie działania jak akcje Giertysia to zmniejszanie ilości wiernych Kościoła w Polsce. Kościół nie może być w sojuszu z władzą. Polscy biskupi to wiedzą, ale Giertyś i imam toruński tego nigdy nie zrozumieją, bo zamiast uczyć się pilnie w liceum i na studiach lub nadrabiać braki w edukacji później, czytali Dobraczńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś