Dodaj do ulubionych

Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk...

05.05.09, 12:33
Rozszerzenie - jednym z tematów do wyboru była rozprawka o dobrych i zlych
stronach posiadania slawnych rodzicow.
generalnie nie bylo bardzo trudno, chociaz szczerze mowiac pierwsze zadanie
mnie lekko rozbroiło.
Sluchanie bylo bardzo latwe, testy podobnie. Zdarzyly sie podchwytliwe
pytania, ale generalnie na plus :)
Obserwuj wątek
    • urszulkam Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 12:49
      Na podstawie list do kolegi z Anglii, poinformować, że chce się przerwać naukę na rok, powiedzieć dlaczego, co się będzie w tym czasie robiło, reakcja przyjaciół i obawa przed reakcją rodziców.

A krótka notatka - przeproś kolegę z Anglii, że nie możesz przyjechać w przyszłym tygodniu z powodów zdrowotnych. Napisz co zalecił Ci lekarz, zapytaj o plany na wakacje i zaproponuj wyjazd w góry, kiedy wyzdrowiejesz.

Słuchanie w miarę proste, czytanie moim zdaniem łatwiutkie ;)
    • lukasz.blobi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 12:54
      Ja na słuchaniu w podstawie strzelałem:P było takie echo że słabo było słychać a
      jeszcze na końcu siedziałem;/ Czytanie wmiarę. Wiadomość i list super:D
    • blackdoggy Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 12:59
      Zadanie o księgarniach zrobiłem w dwie minuty, a przez kolejne pięć
      zastanawiałem się dlaczego to było takie proste ;d Słuchanki jak dla mnie spoko,
      chociaż jak zwykle straciłem koncentrację przy trzeciej ;> Listu nigdy pisać nie
      umiałem ;p Jak będzie poniżej 80%, to będę zły.
    • mmanko2 Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 13:08
      dobra, dwa pytania:P nazwe gry ten typek wziął z piosenki czy zespolu i czy to
      prawda ze zona go namawiala zeby pojechal w zadaniu z Holmesem?
      • matthew_888 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 13:11
        Z piosenki a żona go przekonywała :)
      • piotrusb_1 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 13:20
        Z nazwy zespołu, bo tam było zdanie, że młodzi ludzie w Ameryce witali się tym zwrotem bo jakiśtam zespół się tak nazywał.
        • matthew_888 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 13:30
          Właśnie nie, byla mowa, że witali się tak afro amerykanie, a potem jakaś
          piosenkarka zrobiła hit o takim tytule i on ta piosenkę słyszał i mu się
          spodobała :)
    • urszulkam Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 13:11
      Nazwy gry to pewna nie jestem, a co do holmsa, zaznaczyłam prawdę. :)
    • mmanko2 Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 13:16
      czyli się rozumiemy;)
    • mlody_18 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 13:22
      a ja uważam że było trudniejsze w stosunku do próbnych i poprzednich lat. Listy
      co prawda mozna była napisać z palcem w dupie :P ale czytanie o tym Homsie czy
      jakmu tam ;p była dziwne.
      • szarrak Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 13:31
        akurat z Holmesem było dla mnie proste - w pytaniu z żoną zaznaczyłam prawdę, z
        pozostałymi raczej nie miałam problemu. list z gap year'em był banalny, notka
        też. trudne było dla mnie to zadanie z katedrą ze słuchania, bo mówiący to gość
        miał niski głos i straszny był pogłos na sali :) dlatego też słuchanie w ogóle
        poszło mi najgorzej, choć to pierwsze, z komórkami było bardzo proste. w
        księgarniach szukałam haczyka, bo było jakieś takie uwłaczające naszej
        (maturzystów) inteligencji, ale nie znalazłam żadnego... z tą dziewczyną tylko z
        pytaniem z tym, co malowała miałam problem, zaznaczyłam zwierzątka - robiłam to
        zadanie jako ostatnie i już myślałam tylko o tym, żeby stamtąd wyjść :)
    • pherus Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 13:24
      gap year - roczna przerwa w nauce

test słuchania trochę podchwytliwy,
      w teście czytania trochę nachachmęcili dziwnymi wyrazami,
      krótka i długa forma pisemna banalna

jak dla mnie spoko +
      ciekawe jaki będzie ogólny odzew maturzystów hehs

mi się wydaje, ze nazwa gry pochodzi z nazwy piosenki
      no ale zobaczymy
    • uotafak Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 13:34
      na rozszerzeniu writing superprosty, ale listening i reading!
      mało miałam pewności co do odpowiedzi... wątpię, żeby się 90% z tego uzbierało :/
      • extended100percent Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 13:45
        Ej jakie mieliście odpowiedzi w tym ostatnim zadaniu II arkusza test luk?
        Ja dałem: predict, look up, pozniej past perfect czyli had installed i jeszcze despite
        • uotafak Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 13:48
          ja dokładnie tak samo.
        • chanel_ka Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 13:50
          Ja dałam 1)indicate (do pogody nie pasowało ale tam cos direction pozniej było)
          allowing
          Look up
          Had secretly installed, despite,are being monitored
    • avro prosta matura 05.05.09, 13:34
      O ile matura rozszerzona zachowuje sensowny poziom, to podstawowa
      oscyluje w okolicach podręcznika 3-ciej klasy gimnazjum. Z kolei
      egzamin gimnazjalny z języka to odzwierciedlenie książki do 6-stej
      klasy szkoły podstawowej.
      • awariss Re: prosta matura 05.05.09, 13:44
        Chyba sobie zartujesz? Pamietaj, ze rozne osoby mature pisza, nie tylko takie,
        ktore ucza sie go dluzej niz powiedzmy 3 lata licealne. Rozne sa rowniez
        poziomy. Matura rozszerzona ma bardzo wysoki poziom wedlug mnie ( a mieszkalam w
        UK przez kilka lat). Podstawowa jak sama nazwa mowi, ma sprawdzac podstawowe
        wiadomosci - a te wcale nie roznia (albo nie powinny roznic sie) od tych z
        gimnazjum. O ile oczywiscie ktos mial angielski.
    • ciejson90 Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 13:40
      a którego w ogóle nie było w tym zadaniu z komórkami???
      • matthew_888 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 13:44
        Wysokich rachunków :)
    • ciejson90 Malarka 05.05.09, 13:48
      A może ktoś napisać, które odpowiedzi zaznaczył z tą malarką :P Ale słownie po
      literki były poprzestawiane :P

1) coś o jej mamie było
      2) dlaczego to robi
      3) coś o tej wystawie (po co ona była, czy coś tam:P)
      4) o tym kolesiu
      5) jakie tekst ma przesłanie (narrator) :P
      • matthew_888 Re: Malarka 05.05.09, 13:53
        @ciejson90

1) oddala krewnym
        2) bo lubi
        3) kasa na zwierzęta
        4) kupil jej obrazy
        5) mimo upośledzenia można odnieść sukces

• ciejson90 Re: Malarka 05.05.09, 13:56
          A nie, że zachęca do kolekcjonowania obrazów ludzi upośledzonych? :P Bo ja
          przeczytałam, że to jest, że nie zawsze się odnosi sukces... klops;p
          • matthew_888 Re: Malarka 05.05.09, 14:22
            Też tak przeczytalem ale reszta odpowiedzi nie miala sensu więc i tak to
            zaznaczylem :D
      • lukasz.blobi Re: Malarka 05.05.09, 13:54
        1) coś o jej mamie było---ja zaznaczylem ze zaakceptowal jej chorobe
        2) dlaczego to robi----nie pamietam
        3) coś o tej wystawie (po co ona była, czy coś tam:P)----zbieranie kasy na zwierzeta
        4) o tym kolesiu----kupil od niej obrazy
        5)co malowalo---zwierzatka
        6) jakie tekst ma przesłanie (narrator) nie pamietam

a wy jak macie?
        • ciejson90 Re: Malarka 05.05.09, 14:01
          raczej nie akceptowała bo ją oddała do dziadków :P ze kupił od niej tez mialam
          ale potem zmienilam bo myslalam ze "underselling" znaczy jakies ponizej poziomu :P
        • piotrusb_1 Re: Malarka 05.05.09, 14:05
          @lukasz.blobi:

Tam pisało, że nie mogła się pogodzić z chorobą córki i oddała ją dziadkom - ralatives w odpowiedzi

Dlaczego to robi - bo lubi i sprawia jej to przyjemność (coś z fun chyba)

Coś o wystawie - zbieranie kasy na zwierzęta

Koleś kupił od niej obrazy (bo dał jej kilka czeków na sumy 4 cyfrowe i dodał, że ona się "underselling" czyli że nibys ię nie nie docenia finansowo (tak to zrozumiałem).

malarstwo - zwierzęta (choć na początku chciałem zaznaczyć krajobrazy)

Przesłąnie tekstu - najbardziej prawododobne wydaje mi sie, że upośledzenie nie zawsze gwarantuje sukces (bo w tekście było coś o tym, że ona ma jeszcze chęci, samozaparcie i talent jakoś tak)
          • ciejson90 Re: Malarka 05.05.09, 14:07
            no! czyli było ze nie zawsze przynosi sukces! No to jak mathew_888 mógł
            zaznaczyć ze można być sławnym pomimo upośledzenia? Ja takiej odp w ogóle nie
            mialam :/

Tak, tak kupił :) Tylko oczywiście zmieniłam na zle:D
            • monika.koltunowicz Re: Malarka 05.05.09, 14:37
              Hmmm, wydaję mi się jednak, ze to była poprawna odpowiedz. W możliwości było użyte słówko prevent, a to oznacza zapobiegać, uniemożliwiać. A zdanie chyba oznaczało, że nie zawsze upośledzenie uniemożliwia sukces, czyli ta dysfunkcja nie jest przeszkodą do jego osiągnięcia. Tak uważam.
            • matthew_888 Re: Malarka 05.05.09, 14:39
              Jak nie? Było, że upośledzenie nie jest przeszkodą w odniesieniu sukcesu.
              • ciejson90 Re: Malarka 05.05.09, 14:42
                No ja chyba miałam, że nie zawsze się odnosi sukces :P piotr też cos o tym
                pisał... Może nawet tez odpowiedzi były inne... Bo kiedyś w klasie jak
                sprawdzaliśmy jakąś maturę z nauczycielką to np. my w TRUE I FALSE mielismy coś
                o np. trzech osobach, a nauczycielka miała w arkuszu 4 osoby... wiec nie wiem...
                ale po prostu juz nie pamietam i nie umiem czytać:D
                • monika.koltunowicz Re: Malarka 05.05.09, 14:48
                  Matury mają uniwersalne odpowiedzi...Może w próbnych stosowali taki trik, ale
                  teraz wszystkie arkusze muszą być raczej jednolite
                  • ciejson90 Re: Malarka 05.05.09, 14:52
                    to może teraz, bo my robiliśmy maj 2006 bodajże z bliźniaczkami olsem i
                    nauczycielka miała niektóre inaczej....
                    • monika.koltunowicz Re: Malarka 05.05.09, 15:07
                      Możliwe. Alr to trochę nie ma sensu. Przecież karty odpowiedzi są sprawdzane
                      przez system. Gdyby było kilka kombinacji, prace musiałyby być najpierw
                      sortowane i podzielone na te z jednym rodzajem układu odp. i i z drugim i
                      trzecim itd...a potem dopiero sprawdzane, każdy przez inny system...W kluczu tez
                      podawane są tylko oznaczenia literowe do danych zadań...I tu znów pojawia się
                      ten sam problem...
                    • monika.koltunowicz Re: Malarka 05.05.09, 15:09
                      eMożliwe. Al to trochę nie ma sensu. Przecież karty odpowiedzi są sprawdzane
                      przez system. Gdyby było kilka kombinacji, prace musiałyby być najpierw
                      sortowane i podzielone na te z jednym rodzajem układu odp. i i z drugim i
                      trzecim itd...a potem dopiero sprawdzane, każdy przez inny system...W kluczu tez
                      podawane są tylko oznaczenia literowe do danych zadań...I tu znów pojawia się
                      ten sam problem...
                      • blackdoggy Re: Malarka 05.05.09, 15:22
                        No, ale tak było. Pomieszane były, a jak oni to sprawdzają, to ich sprawa.
                        • draka23 Re: Malarka 05.05.09, 20:13
                          No właśnie ja też mam z tym problem... Udało mi się spisać odpowiedzi i chciałam
                          je na szybko porównać z tym co tu podali i się załamałam że nic mi nie pasuje, a
                          potem zorientowałam się że tutaj są odpowiedzi inaczej poustawiane. Zaczynałam
                          się już bać, że miałam jakiś felerny arkusz, ale widzę, że jednak nie, na
                          szczęście:)
    • kuuhullu poziom R, część I 05.05.09, 13:50
      W częśći I arkusza w zadaniu pierwszym przykład pierwszy było CAUTION, jak to trzeba było zamienić?
      • chanel_ka Re: poziom R, część I 05.05.09, 13:52
        ja dałam Cautiously, ale podobno się walnęłam bo miało być z przedrostkie PRE
      • extended100percent Re: poziom R, część I 05.05.09, 13:56
        ja dałem incautiously :P
        • your-ona Re: poziom R, część I 05.05.09, 14:02
          No właśnie jakie mieliście słowa w słowotwórstwie?
          Ja pamiętam, ze miałam healthier, announcement...
          • uotafak Re: poziom R, część I 05.05.09, 14:03
            cautiously, warnings, healthier, enable, announcement.
            • your-ona Re: poziom R, część I 05.05.09, 14:04
              A gramatyka chyba była prosta nie? Jak zrobiliście to z mową zależną? Miało być
              not to say?
              • uotafak Re: poziom R, część I 05.05.09, 14:05
                jeśli już to not to say to (bo dalej było Paul)
              • m.blizard Re: poziom R, część I 05.05.09, 14:06
                not to tell
                • chanel_ka Re: poziom R, część I 05.05.09, 14:09
                  not to tell bo w mowie zaleznej say zmienia sie na tell
      • uotafak Re: poziom R, część I 05.05.09, 13:56
        też tak mam i mnie też wmawiano, że miało być precautiously.
        • chanel_ka Re: poziom R, część I 05.05.09, 13:58
          ja zrobiłam też błąd z ABLE, nie mogłam wpaść na żaden czasownik od tego słowa a
          miało być ponoć ENABLE
          • uotafak Re: poziom R, część I 05.05.09, 14:00
            akurat enable jestem pewna, na pewno ma tak być (:
            • prewencja3.0 Re: poziom R, część I 05.05.09, 14:20
              a ja napisałam enabled, że też ku^wa zawsze muszę przekombinować :|
              • m.blizard Re: poziom R, część I 05.05.09, 14:22
                tylko 0.5 pkt:)
                • prewencja3.0 Re: poziom R, część I 05.05.09, 14:24
                  ale jednak zawsze 0.5 by było. ogólnie czarno widzę tę swoją maturę, taki banał,
                  a ja się wyłożyłam, bo wszędzie doszukiwałam się haczyków i kombinowałam jak koń
                  pod górę. płakać się chce.
    • iksde0 Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk... 05.05.09, 13:50
      A co z językiem włoskim? Wiem, że jest nas mało, ale jednak istniejemy!
    • extended100percent Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 13:57
      w ostatnim zadaniu (test luk)[pomieszana kolejnosc]
      predict
      look up
      despite
      had installed
      allowing
      i jeszcze chyba cos ;p
      • uotafak Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:00
        tooo to luuuz, zbyt gramatyczne, żeby coś pomylić, gorzej z tymi wcześniejszymi,
        z tym małżeństwem miałam problem.
        • extended100percent Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:02
          a mianowicie xD?
          ten tekst o butelkach był dosyć prosty [tak mi się wydaje nie znając klucza]
          głupi był jedynie ten tekst o pieniądzach w dzbanku na herbate <lol2>
          Tak to czytam i zastanawiam sie co to za psychodelizm xD
          • uotafak Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:05
            butelki owszem, były proste.
            mówię właśnie o tekście o dzbanku, był cholernie ciekawy, ale nie byłam pewna
            niektórych odpowiedzi.
            kurczę, potrzebuję chociaż arkusz, żeby powiedzieć co było głupie, bo akurat na
            tym trzeba dokładnie znać zdania.
        • your-ona Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:03
          Ja tez miałam problem z małżeństwem, zwlaszcza ostatnie zadanie. W koncu zaznaczylam A, chyba ze po tym jak jego albo ją coś boli...
          • extended100percent Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:04
            tak, ja też zaznaczyłem tę odpowiedź, tylko nie pisz ze A bo kazdy miał pomieszane, tzn ta sama odpowiedź u mnie mogła być c a u Ciebie a.
            • your-ona Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:05
              Rozumiem ;) A dlaczego podziękowała? tutaj zaznaczylam, ze chciala byc uprzejma
              czy cos w tym stylu
              • m.blizard Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:07
                też tak zaznaczyłam, reszta była bez sensu
                • your-ona Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:09
                  Co jeszcze pamiętacie z tego tekstu o małżeństwie?
                  Ja w pierwszym zaznaczylam ze z powodu problemow dzieci nie pojechali na te
                  wakacje, a w przedostatnim, że próbował ją pouczać jak ma coś tam obslugiwać i
                  dlatego sie pokłócili
              • extended100percent Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:08
                no ja też to dałem. Bo tam w sumie pisalo 'she didn't know what 2 say' jakos tak :D. W ogóle tak czytam ten teskt, ze najpierw jadą w aucie, kłócą się o tę córkę i jej niezdany egzamin, a później ni stąd ni z owoąd zatrzymują się przy jakimś stoisku z metalowymi .... mementami xD i mówię, o co cho :D dopiero na koncu zajarzyłem ze tego tekstu chyba nie nalezy brac do konca dosłownei :P
                • your-ona Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:10
                  Ja szczerze mowiac w ogole nie zrozumialam sensu tego tekstu. Tzn rozumialam
                  niby co czytam, ale to wszystko bylo takie bez sensu, ze nie wiedzialam do konca
                  o co chodzi...
                  • your-ona Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:12
                    A jeżeli chodzi o słuchanie to co macie w tym zadaniu na prawda fałsz? To że
                    musi cały czas udoskonalac tą swoją sztuczkę to jest nieprawda? A zadanie z tym
                    dziadkiem? Bo on juz chyba tego nie dozyl tak? Dobrze zrozumialam?
                    • m.blizard Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:13
                      dobrze, ja miałam F F T T F i raczej jestem pewna, że dobrze
                      • your-ona Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:14
                        Miałam tak samo :) tylko pytanie czy zdania byly w tej samej kolejnosci?
                      • extended100percent Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:15
                        no ja mam tak samo :D
                        i ta sztuczka nie wymaga udoskonalania, bo juz przez ilestam lat ją ćwiczył
                      • your-ona Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:15
                        A pamiętasz może co miałaś w zadaniu ze speakerami? jaką kolejność?
                        • extended100percent Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:17
                          Ej a co daliście w I akruszu I zadanie I przykład
                          ja dałem incautiously;p
                          • your-ona Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:18
                            Ja mam cautiously. Ale pewnie mam zle ;)
                          • patryk692 Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:30
                            Jak już coś to un-, jakie in??
                            • m.blizard Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:34
                              chyba jednak in, a ja mam po prostu cautiously
                        • m.blizard Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:19
                          najpierw było chyba o historii, potem o cennym dziele sztuki, o wspomnieniach
                          coś tam, o nieznanym gatunku, na pewno ostatnie było o jakimś dziele sztuki
                          znalezionym w śmieciach, ale kolejności tych wcześniejszych nie jestem pewna
                          • katie902 Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:25
                            najpierw było że to informacje historyczne, potem wspomnienia, nastepnie masterpiece znaleziony w domu, potem new creature, a na końcu work of art znalezione w śmieciach
                            • patryk692 Re: Rozwiązania rozszerzenie cz II 05.05.09, 14:28
                              cz.2 była tak łatwa, że pomyślałem że im się pojebały arkusze z podstawą:D lol a część 1 to tylko zadanie nr 2 ze zdaniami sprawiło mi trudności
    • patryk692 Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 14:23
      Cautiously, warnings, healthier, enable, announcement
      100% zadanie 1
      • uotafak Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 14:35
        cautiously też?
        super! :D
        • your-ona Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 14:42
          A co myslicie o zadaniu o akcji ratunkowej? Pamietacie jakie daliscie odp?
        • lucykuch1 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 14:42
          ej ludziki niwiecie czy kolejnosc podpunktow w zadaniach w arkuszach z podstawy
          byla taka sama w kazdym czy inna?
          • lucykuch1 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 14:42

• lucykuch1 Pytanie!!! 05.05.09, 14:43
              • ciejson90 Re: Pytanie!!! 05.05.09, 14:49
                zawsze są pomieszane. OCzywiście zdarzy się, że ktoś ma takie same jak ktoś tam
                inny. ale zazwyczaj trudno trafić. czasem nawet odpowiedzi zmieniają o jakiś
                szczegół. Głównie w true i false.
    • patryk692 Odp. cz 2 05.05.09, 14:41
      1.F,F,T,T,F
      2.-new historical inf.
      -wallet ze zdjęciami
      -masterpiece in couch
      -new creature
      -work of art among rubbish
      3. - member of TV expedition
      - czekali aż woda opadnie
      - był zadowolony z tej kobiety i rescue teamu:D
      - przedłużyło się bo noszę się nie mieściły
      - sense of humor pomaga
      4. -odwołali wakacje bo dzici mają problemy w szkole
      -odpwiedziała bo chciała być taktowna
      -mieli kłopoty finansowe bo dzieci były na ich utrzymaniu
      -kłócili się bo on jej mówił jak ma robić kawę
      - kasa pojawiała się jak któryś z nich odczuwał ból
      5 C,F,B,E nie pamiętam dokładnie ale zapamiętałem litery:D
      6 predict
      despite
      had ....
      i niepamiętam bo mi się sikać chciało więc zrobiłem szybko i poszedłem:D
      • uotafak Re: Odp. cz 2 05.05.09, 14:43
        tylko to dlaczego mieli kłopoty finansowe mam inaczej niż Ty, ale wiem, że mam źle.
        no ta ^^
        • patryk692 Re: Odp. cz 2 05.05.09, 14:46
          ODpadało że mają 2 pożyczki do spłacenia, byli retired więc nie mogła ich salary
          lower and lower, i tamta ostatnia odp że któremuś costam się stało też nie mogła
          być a mieli dziecka na utrzymaniu bo były tak tępe że nie mogły se wyrobić
          scholarship:D Dlatego ta odp:D
      • your-ona Re: Odp. cz 2 05.05.09, 14:45
        A w drugim sluchaniu nikt nie zapamietal literek w kolejnosci?
        • patryk692 Re: Odp. cz 2 05.05.09, 14:48
          BFACE
          • ronald-hinol Re: Odp. cz 2 05.05.09, 22:37
            chyba nie lałes człowieku jak tak ci wyszlo:d
    • zibix12 Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk... 05.05.09, 15:16
      lisnet.info/matura znalazłem ciekawą stronę w internecie. Jakiś gościu umieszcza arkusze :)
    • blejz Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk... 05.05.09, 15:17
      Nie wiem jak inni, ale ja mialem wogole innaczej poukladane odpowiedzi. np. w ostatnim zadaniu, ostatnim podpunkcie "despite" bylo ostatnie. itd. ?!
    • eleanor Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk... 05.05.09, 15:21
      A gdzie dwujęzyczna? =(
      • blackecri Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 16:49
        NO WŁAŚNIE!!!! co z dwujęzyczną?? są tacy co ją zdawali i chcieliby też się sprawdzić. Może da się coś zrobić?
    • pherus Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 15:27
      te odp to jakas bzdura, nic pewnego!

przed chwila byly inaczej odp. w true or false
      oni caly czas je zmieniaja, poczekajmy na arkusz odp.
      orginalny
    • ladymakbet07 Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk... 05.05.09, 15:35
      jak się nie zaznaczyło tematu to nie zaliczą? bożee, mam takiego stresa przez
      tą maturę, że o wszystkim zapominam. wicedyrektorka powiedziała (jak się
      spytałam) 'Egzaminator też ma mózg' . Myślicie że zaliczą? ;]
      • pherus Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 15:37
        jakiego tematu ?
      • shameeka90 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka angiel 05.05.09, 19:13
        na pewno zaliczą :) Moja korepetytorka z angielskiego jest egzaminatorką i
        mówiła, że jeśli ktoś nie zaznaczył, to oni to robią.
        A ja mam pytanie czy ktoś nie wie jak jest z kartami odpowiedzi? Bo jestem taką
        idiotką, ze nie przeczytałam pierwszej strony i zamiast zamalowywać, to robiłam
        X. Teraz też mam stresa, czy mi to zaliczą, bo jak nie to koniec...
    • ladymakbet07 Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 15:39
      no, wypracowania, a jakiego.
    • justyou Matura: arkusze i rozwiązania z języka angielsk.. 05.05.09, 15:41
      Ja mialam tak:
      zad 1: cautionally (-), warning (-), healthier (+) reable (kwas -)
      announcement (+)
      zad 2: put out off (-) would I dare (+) to have been broken(?) not to saying to
      (?) would not invited (?)
      zad 3 : rozprawka:)
      zad 4; F F T F T
      zad 5 nie pamietam, bo mialam inna kolejnosc w odp;/
      zad 6 :
      1) A she lacked cos tam..)
      2) A the rescuers waited...
      3)B he admires his...
      4) B the rescuers had to remove..
      5) C a sense of humor
      zad 7:
      1) C because of their child's school problem
      2) D wanted to behave tactfully
      3) C their salaries were getting smaller...podobno żle;/
      4) A John was trying to instruct Alice..
      5) D John and Alice hurt each other..
      zad 8:
      1) D some of them..
      2) A so, relying...
      3) F They claim...
      4) C another initiative...
      zad 9:
      predict allowing check in are being monitored have sacretly installed thanks to

MAm nadzieje że chociaż 70 % bede miec:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka