Dodaj do ulubionych

endo nie potwierdzona histopatologicznie a lekarze

28.04.06, 20:09
zastanawiam sie jak was lecza lekarze w tej sytuacji. Mialam po laparo
usunieta torbiel i uznane ze mam endo III AFS , po badaniu histo- pato
torbiel okazala sie nie endometrialna...lekarz operujacy stwierdzil ewidentna
endometrioze, a lekarz mnie prowadzacy w stanach, ze nie jest potwierdzona
wiec nie mozna uznac, ze ja mam...Zgupilam i nie wiem co robic ? czy klinika
wyda mi papiery co bylo robione podczas laparo ? czy ktos ma podobna sytuacje
i co na to lekarz?
Obserwuj wątek
    • kasiaa2020 Re: endo nie potwierdzona histopatologicznie a le 29.04.06, 01:28
      Chyba najpewniejszym zrodlem potwierdzajacym charakter torbieli jest wlasnie
      badanie histopatologiczne. A wiec nie mozesz leczyc endometriozy skoro jej nie
      masz. A "na oko" to widac nawet najbardziej doswiadczony lekarz nie moze
      stwierdzic co to jest... Ale to chyba lepiej dla Ciebie, ze to nie endo :)

A tak swoja droga, gdzie leczysz sie w Stanach? Mieszkam tu juz wiele lat, tez
      mam prawdopodobnie endometrioze, ale do tej pory nie znalazlam logicznego
      lekarza, ktory dalej by mnie leczyl. Mieszkam w Nowym Jorku.

Pozdrowienia
    • mpalka6 Re: endo nie potwierdzona histopatologicznie a le 29.04.06, 02:09
      wiesz ja dopiero zaczynam, mam lekarza poleconego przez kolzenaki chore na
      endometrioze. Zalezy mi na tym by zajsc w ciaze. Mieszkam Lake Tahoe,
      california kolo San Francisco.
      Wiesz torbiel to jedno, ale podobno przy endo masz pelno rozsianych ognisk,
      ktorych nie daje sie do badania histo...chcialabym nie miec endo, ale jezeli
      mam chce byc leczona poprawnie
    • mpalka6 Re: endo nie potwierdzona histopatologicznie a le 12.05.06, 14:34
      wszytskie naprawde macie potwierdzone histopatologicznie ?
      • isza7 Re: endo nie potwierdzona histopatologicznie a le 05.03.07, 18:34
        Dzisiaj odebrałam wynik badania histopatologicznego i nie stwierdza on endometriozy. Tylko torbiele pęcherzykowe i prostą. Ale lekarz się upiera że to ewidentna endo, tylko jakoś z IIIst sprzed 12 lat spadła do IIst tuż po zabiegu i nagle do Ist po odebraniu wyników. Z opisu zabiegu wynika, że nie było ognisk poza torbielą. Ale podczas usuwania torbiel pękła i się rozlała. Na podstawie zawartości rozlanej chyba organoleptycznie :) stwierdzono endo. Lekarz nie przepisał żadnego leczenia, bo uważa, że nie ma takiej potrzeby. Cieszy mnie to bo nie chcę łykać hormonów. Nie ukrywam, że byłabym szczęśliwa gdyby okazało się że to rzeczywiście nie endo ale na razie to zrobili mi wodę z mózgu i płakać mi się chce. Postanowiłam dać sobie spokój z leczeniem, bo na tym świecie to chyba niemożliwe. Trzymajcie się dziewczyny i powodzenia w walce. Pozdrawiam.
    • anetkaanetka1 Re: endo nie potwierdzona histopatologicznie a le 06.03.07, 19:20
      wychodząc ze szpitala dostałam szczegółowy opis tego co było zrobione w czasie
      laparoskopii. Lekarz, a nawet kilku powiedzieli mi, ze mam endometriozę nie
      czekając na wynik histopatologii. Wynik dostanę dopiero za kilka dni. Na karcie
      wypisowej też jest napisane rozpoznanie: endo II st.
    • heejakawa Re: endo nie potwierdzona histopatologicznie a le 09.03.07, 10:23
      Czesc :)
      Ja mam podobna sytuacje, podczas laparoskopii usunieto mi cyste i stwierdzono
      endometrioze, jednak na wyniku hist-pat. pisze ze nie znaleziono endometriozy w
      badanym materaiale? Jak rozmawialam z lekarzem to jednak mowila ze mam
      endometrioze, gdzies na tylnej scianie macicy? Tez juz sie pogubilam bo skoro
      byli pewni ze mam endo (na oko podczas laparo) a okazalo sie ze w cystach jej
      nie ma to jaka jest pewnosc ze na macicy jest endo? Ja staram sie o cala moja
      historie choroby i bede jeszcze konsultowac u innych lekarzy. Jestem ciekawa co
      to z tych naszych sytuacji wyniknie. Pozdrawiam i zycze powodzonka :)
      • aldara.35 Re: endo nie potwierdzona histopatologicznie a le 09.03.07, 11:55
        witajcie dziewczyny.Ja uslyszałam od lekarza ze odroznienie torbieli endo od
        torbieli ciałka krwotocznego jest bardzo trudne i sprawia kłopot nawet
        doświadczonym histopatologom.Obie są wypełnione krwią .Cysta czekoladowa(czyli
        wypełnipna krwią)to nie to samo co endometrialna bo czekoladowa moze być tez z
        innych powodów.Wazny jest tez poziom markera ca125 i dolegliwości.
        • isza7 Re: endo nie potwierdzona histopatologicznie a le 09.03.07, 12:38
          Poziom markera ca125 przed laparo miałam 77, ale mój jajnik to była jedna wielka torbiel wielokomorowa 6cm x 8cm, a jajowód był w stanie zapalnym. Dolegliwości niby też typowe dla endo ale może dlatego że miałam endo IIIst 12 lat temu. Zostały mi po niej zrosty. Teraz nie stwierdzono ognisk poza jajnikiem i nie przepisano żadnego leczenia farmakologicznego. To co ja mam o tym myśleć? Oszaleć można. Trzeba udać się do innego lekarza tylko gdzie? A może dać sobie spokój?
          • aldara.35 Re: endo nie potwierdzona histopatologicznie a le 09.03.07, 14:14
            Czy Twój jajnik na którym miałas torbiel ocalał? Ja na twoim miejscu dałabym
            sobie spokój z leczeniem na razie.Ostatecznie po to przechodziłaś kuracje aby
            coś się poprawiło i moze właśnie to jest ta poprawa.skonsultuj to z jakimś ginem
            który właśnie w tym sie specjalizuje.Swoją drogą coś za duzo tej endo naokoło.
            • aldara.35 Re: endo nie potwierdzona histopatologicznie a le 09.03.07, 14:17
              aldara.35 napisała:

> Czy Twój jajnik na którym miałas torbiel ocalał? Ja na twoim miejscu dałabym
              > sobie spokój z leczeniem na razie.Ostatecznie po to przechodziłaś kuracje aby
              > coś się poprawiło i moze właśnie to jest ta poprawa.skonsultuj to z jakimś gine
              > m
              > który właśnie w tym sie specjalizuje.Swoją drogą coś za duzo tej endo naokoło.
              Moja znajoma kilka lat temu miała marker 187!!!miała zabieg,ppotem sie leczyła i
              jak z nią rozmawiałam wczoraj, w tej chwili nic nie bierze,bóle ustąpiły i nie
              ma nz razie zadnego leczenia
            • isza7 Re: endo nie potwierdzona histopatologicznie a le 09.03.07, 14:24
              Jajnik usunięto z jajowodem ale nie było już w nim tkanki jajnika tylko torbiel, więc za bardzo nie było co ratować. Też mi się wydaje że endo jest bardzo modna ostatnio i lekarze jak nie wiedzą co jest to zwalają na endometriozę. Nie dam sobie wmówić choroby. Na razie muszę ochłonąć, ale jeśli bolesność miesiączek i owulacji na pozostałym jajniku się nie zmniejszy to wybiorę się do innego lekarza. Tylko u nas specjaliści od endo i innych przyczyn niepłodności pracują raczej tylko w specjalistycznych klinikach leczenia niepłodności i trochę mi głupio iść tam nie mając kandydata na tatusia :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka