Dodaj do ulubionych

Pytanie dotyczące perfum...

31.05.11, 12:31
Czy kupujecie markowe perfumy po kilkaset złotych czy coś tańszego? Chciałabym wiedzieć jakie firmy mają, waszym zdaniem, dobre perfumy (trwałe), a ich cena jest niższa niż znanych na rynku firm? Nie chodzi mi o konkretny zapach, bo to rzecz gustu, ale firmę, która je produkuje.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 12:36
      Kupuje tylko markowe,ale korzystam z tzw okazji.Np Superpharma zawsze jakieś ma,niekiedy bardzo korzystne.
      • maghdalena33 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 13:03
        Kupuję tylko markowe. Gdybym miała używać jakieś podróby to w ogóle wolałabym nic nie używać.
    • hellulah Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 13:02
      > Czy kupujecie markowe perfumy po kilkaset złotych czy coś tańszego?

Jeśli nie da się w promocji, to tak, kupuję po kilkaset złotych. Mam kilka takich, za cholerę nie chcą być na przecenach wink

Coś tańszego - owszem, w Super-Pharmie czy Rossmannie, na korzystnych przecenach (Super-Pharm tnie ceny tak, że żal czegoś nie kupić). W Super-Pharm można za 99 czy 149 złotych kupić markowe, popularne perfumy.

> jakie firmy mają, waszym zdaniem, dobre perfumy (trwałe),

Nie obraź się, ale jakoś perfum nie równa się wyłącznie ich trwałości. Lubię zapachy, choć nie aż tak aby siedzieć w niszowcach, mam sporą kolekcję perfum. W tym także średniopółkowce, które pachną tak sobie, nie mają ogona, głębi, są płaskie i dość banalne, ale za to tak trwałe, że zmyć ich z siebie nie idzie.

W cenie perfum kryje wiele jest kosztów marketingu, w zależności od wizerunku marki cena rośnie (aby klientka miała poczucie luksusu i wyjątkowości) lub maleje (perfumy dla nastolatek), ale jednak coś na rzeczy jest, droższe perfumy mają pełniejszy skład, ich kompozycja rozwija się, ma głębię, jest subtelniejsza. Tanie perfumy to tanie perfumy, sorry.

Kolejna rzecz, to testowanie na skórze, na konkretnej osobie. Każdy zapach może różnie się rozwijać na różnych użytkownikach. Z trwałością tak samo, mam takie, które na mnie są trwałe przeokrutnie, a opinię mają ogólnie raczej ulotnych (choć tu już łatwiej o zbieżność poglądów).

Z tańszych nienajgorsze są zapachy celebrity scents Kate Moss, na przykład, w Rossmannie bywają przeceniane, a już na starcie są średniopółkowe.

Polecem zrobić tak - w perfumerii czy na sieci przyjrzeć się flakonom, one w 99% przypadków oddają ducha zapachu, wybrać kilka typów, potem wejść na wizaz.pl, do działu Kosmetyk Wszech Czasów, poczytać recenzje, ewentualnie odpuścić sobie jakiś typ, pójść do perfumerii i ciapnąć perfumami na skórę, nie więcej zapachów niż jeden-dwa, przejść się z tym, dobre kilka godzin, kupić.
      • ylunia78 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 13:08
        O ile dobrze pamietam to pytałas kiedyś o firmę,która sprzedaje "perfumy" F&M czy jakoś tak?wink
        No więc moja szwagierka się też tym zajmuje.Ja nie dałam się na to nabrać.Ponieważ tak obserwuję i dziwię się,że ludzie to kupują.Perfum z serii"exlusiv"(to chyba taki gdzie zapach dłużej trzymie) kosztuje ok 60zł.Mój znajomy kupuje u niej już 3ci.Średnio mówi 1szt na mc.I teraz moje pytanie,jest takie.Co bardziej się opłaca?Kupować co mc"perfum"po 60zł czy kupic raz na pół roku perfum po 200zł,.który będzie i oryginalny i zapach będzie trwały co oznacza,że i starczy na dłużej.
        Ja mam kilka takich perfumów.Najdłużej słuzy mi taki za 300zł,który kupiłam sobie w listopadzie 2009rwinkUżywany weekendowo,bo na codzień mam inne.Też droższe.Uważam ,że lepiej zainwestowac raz a dobrze w droższy,niż kupować co mc podróby.
        • tempera_tura Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 13:14
          Perfumsmile
          Buahahah
          Lepsze podróby i inwestycja w ważniejsze sprawy... np słownik?
          • rosapulchra-0 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 22:09
            Nie wiem jak Ty, ale ja to odczytałam jako żartobliwy, zamierzony błąd. Takżętego..
            • tempera_tura Re: Pytanie dotyczące perfum... 02.06.11, 15:54
              Ja mam kilka takich perfumów.Najdłużej słuzy mi taki za 300zł,który kupiłam sobie w listopadzie 2009rUżywany weekendowo,bo na codzień mam inne.Też droższe.Uważam ,że lepiej zainwestowac raz a dobrze w droższy,niż kupować co mc podróby.

No bez jaj!
              • rosapulchra-0 Re: Pytanie dotyczące perfum... 02.06.11, 20:21
                Podróbów nie kupuję. Tylko oryginały, nie stać mnie na podróbki.
        • kalarepka83 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 13:24
          A ja zaobserowowałam coś takiego... kiedy miałam droższe perfumy używałam ich (podświadomie) oszczędniej.Nie mówię mniej, ale jak np nie wychodziłam z domu to sie po kąpieli nie pryskałam tymi, tylko tańszymi. I podejrzewam, w głównej mierze, że dlatego w moim przypadku starczały na dłużej.
          Co do FM...kupiłam flakonik "podróbki", na próbę. Mam orginał i chciałam porównać. Akurat bardzo się zdziwiłam, bo podróbkowe są trwalsze i generalnie, mimo, że zapach praktycznie identyczny (kilka razy porównywałam, żeby zobaczyć różnicę), to jakiś "ciekawszy". Powiem tyle, że akurat tego orginału już nie kupię. Bo jak mam być szczera, teraz zapłaciłabym za opakowanie i poczucie luksusu wink Zje mnie zaraz ktoś za to, ale jak będę chciała jeszcze raz te perfumy to kupię z FM tongue_out
          Nie wiem jak z innymi zapachami z tej firmy.
        • oliwka2009 Re: Pytanie dotyczące perfum... 02.06.11, 19:58
          ylunia78 napisała:

Mój znajomy kupuje u ni
          > ej już 3ci.Średnio mówi 1szt na mc.

Ja też miałam z F&M i jakoś na dłużej mi starczał jeden flakon przy codziennym użytkowaniu.
        • perfumeria_in Re: Pytanie dotyczące perfum... 30.06.14, 16:48
          polecam ci wizytę na stronie www.perfumeria.in
    • drinkit Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 13:18
      Kupuję wyłącznie markowe perfumy, ale czaję się na promocję, kupuję w superpharmie albo za granicą. Firmy - różne, m.in. Chanel, Cacharel, Lanvin, Dior, Gucci, Cerrutti...
    • lolinka2 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 13:21
      droższe, porządne.... inna sprawa, że poluję na promocje wszelkiej maści: superpharma już wspominana, ale też kampanie różne np w sephorze, gdzie dostaję upust rzędu 20%... na kilkusetzłotowym towarze te 20% to całkiem ładne "coś"
    • sadosia75 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 13:29
      Perfumy przywozi mi siostra z duty free, czasem sama kupuje jak jestem na wylocie. od ponad 2 lat mam małe flakoniki z kenzo ( grosze za nie dałam ) i nawet połowy z nich nie wykorzystałam.
      • spicy_orange Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 21:24
        ooo, ja uwielbiać kenzo big_grin Perfumy mam różne, markowe i z FM, ale i tak moimi faworytami są: nieistniejące Coty Pret-a-porter Moda di Milano (w przydymionym szkle - mam ostatni flakon i używam jak sknera) oraz woda toaletowa Healing Garden White tea (ten zapach czasem uda mi się upolować w Czechach, albo na allu) - 75 ml za jakieś 17zł - więc raczej taniocha a zapach mmmm..
        • martinkowa Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 21:33
          A ja uwielbiam Lancome " Hipnose". Źle piszę nazwę, ale perfumy mam w pokoju córki a Ona już śpismile
          • spicy_orange Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 21:49
            a jeszcze a propos trwałości zapachu. Czasem z koleżanką z pracy robimy wypad "na perfumy" i często psikamy się po nadgarstkach tymi samymi zapachami. I co? na niej zawsze pachną ostro, mocno i intensywnie a na mojej skórze bardziej delikatnie, czasem nawet bez wyrazu i szybciej przestaje się ten zapach czuć, mimo, że czas od aplikacji, użyta ilość i miejsce na ciele są takie same.
    • bell82 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 21:49
      nie wiem co to za farmazon ze na oryginalne perfumy trzeba wydac kilka stów..ja sama zaopatruje sie albo w superfarmie albo w pewnej znanej perfumierii internetowej ( chyba najstarsza i z najwieksza iloscia klientow - nazwy nie podam bo pewnie mnei wytna wink ) mozna kupic zapachy z górnej półki za 100 zł lub nawet mniej..wiadomo, ze nie sa to nowosci, ale zapachy ktore juz sa na rynku 2, 3 lata i wiecej
      • ylunia78 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 23:30
        No ja akurat kupuję u mojej przyjaciółki pracującej w drogerii i ona ma zakupy taniejwinkWięc korzystamy z mężem.
        Uwielbiam Diora-Dolce Vita.
      • perfumeria_in Re: Pytanie dotyczące perfum... 30.06.14, 16:41
        w dobrej cenie dostaniesz na www.perfumeria.in
    • izabellaz1 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 21:59
      Hugo Boss.
      Ale lubię też np. jedną z wód toaletowych Adidas.
    • 18_lipcowa1 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 22:01
      Kupuje kupuje uwielbiam.
      Wole sobie kupic tansze buty ale dobre perfumy musze miec.
      Nie uznaje ani podrobek ( mialam na nie faze i finanse jak mialam 15 lat ) ani średniopółkowych typu celine dion czy jaka inna naomi campbell( faza i zasoby materialne ok wieku 18 lat )
    • rosapulchra-0 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 22:14
      Na moje Konwalka jest specjalistką od perfumów (tempera_tura, espeszyliforju wink). I jak ona mi mówi: kup se (tempera_tura, espeszyliforju tu wink) te, to idę i je kupuję i wiem, że zadowolona będę. I już. big_grin
    • slonko1335 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 22:21
      Markowe i raczej wody toaletowe lub perfumowane a nie perfumy i niekoniecznie po kilkaset złotych. Moje ulubione to kenzo le monde est beau(kosztują poniżej 200 zł)-mam je zawsze na półce a poza tym zazwyczaj jakiś drugi zapach z promocji w supher-pharmie lub rossmannie w chwili obecnej ceruttiego-image, kupiłam za 49 zeta bodajże, mojego kenzo niestety w tych promocjach nigdy nie masad
    • marghe_72 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 22:41
      Markowe - ale tylko na lotnisku/ za granicą. Bo są ZDECYDOWANIE tańsze niz w PL..
      Lubię niektóre zapachy Ives Rocher - najdłużej trzymają się te w kremie smile i kosztują grosze
      • marghe_72 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 22:43
        ps. aha, i bynajmniej nie chodzi o warszawskie lotnisko. bo tu ceny lekko z sufitu
        • pettit_grenouille Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 23:19
          No właśnie chciałam się zapytać o jakie lotniska chodzi. Z Pl z Warszawy nie latam, zazwyczaj Katowice lub Kraków, ale w strefie Schengen też mnie te ceny nie powaliły na kolana. Wymagająca co do perfum nie jestem, mam jedną ulubioną markę z której właściwie wszystko mi pasuje i wszędzie gdzie byłam te same ceny i na lotniskach i w sklepach.
          Może koś zdradzi nazwę jakiejś drogerii internetowej?
          • marghe_72 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 23:23
            pettit_grenouille napisała:

> No właśnie chciałam się zapytać o jakie lotniska chodzi. Z Pl z Warszawy nie la
            > tam, zazwyczaj Katowice lub Kraków, ale w strefie Schengen też mnie te ceny nie
            > powaliły na kolana. Wymagająca co do perfum nie jestem, mam jedną ulubioną mar
            > kę z której właściwie wszystko mi pasuje i wszędzie gdzie byłam te same ceny i
            > na lotniskach i w sklepach.

Chociażby Heathrow
            Różnice rzędu 100 - 150 zł na buletce ..
            • marghe_72 Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 23:23
              Butelce big_grinDD
    • caysee Re: Pytanie dotyczące perfum... 31.05.11, 23:00
      Perfumow uzywam tylko markowych i mimo ze w ogole ich nie oszczedzam (uzywam jak mam ochote, zwykle 1-2 razy dziennie), to schodza mi powoli. Mam jednoczesnie kilka roznych rodzajow (o ile sie nie myle to chyba 5), bo kazdego dnia mam ochote na inny zapach. Moze przez to ze mam ich kilka, to tez mam wrazenie ze schodza powoli? Nowa buteleczke kupuje srednio raz na 6-9 miesiecy i prawie za kazdym razem jest to inny zapach, ktorego wybor to cale podchody - kilka razy sprawdzam rozne zapachy z perfumerii na sobie i dopiero wtedy sie decyduje na jakis konkretny. Poki co to dopiero raz zdarzylo mi sie powtorzyc zapach, kupiony juz kiedys, zwykle zapachy dosc szybko mi sie nudza.
      • oliwka2009 Re: Pytanie dotyczące perfum... 02.06.11, 19:53
        Ja kupuję z pewnej firmy są podobne zapachy do oryginałów i zapach trzyma się cały dzień.
    • landora Re: Pytanie dotyczące perfum... 30.06.14, 17:18
      Kupuję często w promocjach albo przez internet - wychodzi taniej. Z resztą cena mojego ukochanego Moschino mieści się w rozsądnych granicach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka