Dodaj do ulubionych

zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatriozie

07.02.07, 08:25
Czy któraś z Was leczyła się może letrozolem?
Obserwuj wątek
    • barbra25 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 07.02.07, 09:16
      Prowadząc badania nad endometriozą, amerykańscy naukowcy z Northwestern Memorial
      Hospital pod kierownictwem dr Serdar Bulun zaobserwowali, że komórki błony
      śluzowej macicy przemieszczone do innych narządów produkują enzym o nazwie
      aromataza. Bierze on udział w syntezie estrogenu. Badacze sprawdzili skuteczność
      inhibitirów (substancje blokujące) aromatazy w terapii endometriozy.
      Wykorzystano lek o nazwie letrozol, a jednocześnie - aby ograniczyć ryzyko
      wystąpienia osteoporozy - podawono witaminę D oraz cytrynian wapna. Nowatorska
      terapia jest niezwykle skuteczna. Półroczne podawanie letrozolu spowodowało
      zanik większości ognisk endometriozy.(źródło: Rzeczpospolita)
      Ostatnia aktualizacja strony: 9 listopada 2005 r.
      • ap77 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 07.02.07, 11:12
        to chyba to samo co analagi (decpapteyl, Dipherelina itp)?
        • 44hanka Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 22.02.07, 22:56
          No nie to nie jest to samo! analogi to substancje syntetyczne ktore dzialaja
          tak jak hormon GnRH wydzielany z podwzgorza. Aromataza to enzym , ktory
          odpowiedzialny jest za przejscie testosteronu w estradiol w komorkach sciany
          pecherzyka jajnikowego. Inhibitor aromatazy to substancja hamujaca ten etap
          steroidogenezy. Tak, jest to nowatorskie podejscie do endo bo obniza poziom
          estrogenow w cyklu w inny sposob niz konwencjonalne leczenie. Niestety o tym
          pisal tylko w swoim artykule w przegladzie ginekologicznym prof. Dębski jako
          nowinka czyli mysle sobie, ze w Polsce to jeszcze tego nie stosuja! Swoja droga
          czy ten lek jest dopuszczony przez nadzor farmaceutyczny w Polsce??
          Pozdrawiam,
          • isza7 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 23.02.07, 08:31
            Tak, letrozol jest dopuszczony do obrotu w Polsce juz od kilku lat. To preparat Femara czy polska Lametta. Jest stosowany wylacznie u kobiet po menopauzie i tylko w zaawansowanym raku piersi. Nie zaleca sie stosowania u kobiet przed menopauza, wiec pewnie dlatego nie jest stosowany w leczeniu endo. Jest rownie drogi jak np Zoladex ale przy raku kobieta nic nie placi, jest w pelni refundowany. Pozdrawiam.
    • edi_t Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 08.04.07, 20:48
      Mam zacząć brać tego typ lek za jakieś 2 miesiące. Przez 6 miesięcy. Z tego co
      wiem jest to lek na raka piersi i jest bardzo drogi ale to podobno najnowszy i
      najbardziej skuteczny sposób leczenia endometriozy. Mój ginekolog tłumaczył mi,
      że tylko takie leki powodują, iż ogniska endometriozy rozsiane w otrzewnej nie
      wytwarzają hormonów, bo działają na ograniczenie "czegoś" produkowanego przez
      przysadkę. Natomiast leki stosowane do tej pory działały bezpośrenio na jajniki
      pomijając czynność hormonalną którą przejawiają ogniska endometriozy. Ponadto
      inhibitory aromatazy nie powodują takich skutków ubocznych jak np. Danazol, czy
      analogi.(Moja kolerzanka bierze taki lek na raka piersi właśnie, ale mówi, że
      czuje się po nim bardzo dobrze). Niestety leczenie takimi lekami jest
      refundowane tylko w przypaku raka piersi.
      Pozdrawiam
      Edit
      • barbra25 pytanie do edi_t 10.04.07, 08:52
        Ile kosztują te leki?
        • edi_t Re: pytanie do edi_t 10.04.07, 16:50
          Mój ginekolog powiedział, że kosztują ok. 500 zł za miesięczną dawkę i że będę
          je brała przez 6 m-cy (mam III st. endometriozy i jestem po 2 laparoskopi -
          usunięcie torbieli i zrostów okołojajowodowych). Mój lekarz jest ginekologiem-
          endokrynologiem i przyjmuje na ul. Górczewskiej w Warszawie. (jeśli chcecie
          podam dokładne namiary). Niestety nie pamiętam nazwy tego leku, bo mam go
          zacząć brać dopiero za 2 miesiące, ale spytam go o nazwę i ją sobie zapiszę jak
          tylko będę u niego na wizycie (to, już niedługo)i oczywiście od razu dam znać.
          Niestety nie wiem, czy każdy lekarz może je przepisać podobno stosuje się je od
          niedawna i jest to ostatni "hit" ;) w leczeniu endo.
          Pozdrawiam
          Edit
          • weronika1975 Re: pytanie do edi_t 10.04.07, 17:13
            Czesc .Mam pytanie.To lekarstwo o ktorym piszessz to LEKI III generacji w
            leczeniu zaawansowanego raka sutka.Podawany przede wszystkim kobietom po
            menopauzie i dlatego bardzo rzadko stosowany w leczeniu endometriozy.Faktycznie
            prowadzone sa podobno badania nad zastosowaniem go przy endometriozie, podobno w
            badaniach wyniki sa rewelacyjne.On jest podobno przepisywany w leczeniu
            endometriozy bardzo rzadko -myslisz o tabletkach letrozol-polski odpowiednik
            nazwy to lamette lub femara
            • edi_t Re: pytanie do edi_t 10.04.07, 19:00
              Cześć, to prawdopodobnie to, ale nazwę leku potwierdzę juto. (Mam wizytę u
              ginekologa właśnie jutro rano). Dodam jeszcze, że mam to brać razem ze środkami
              antykoncepcyjnymi ponieważ można podczas takiego leczenia zajść w ciąże, a to w
              tym momencie (tzn. podczas leczenia) było by bardzo nie wskazane ze względu na
              wady płodu.
              W każdym razie dopytam jescze i odezwę się.
              Edit.
              • weronika1975 Re: pytanie do edi_t 10.04.07, 20:50
                Mam jeszcze prosbe.Zapytaj, jesli mozesz, w ktorym dniu cyklu rozpoczyna sie
                branie tego leku.Pozdrawiam.
                • edi_t Re: pytanie do edi_t 11.04.07, 10:13
                  Oj, nie przeczytałam wcześniej tego postu, no i nie zapytałam od którego dnia
                  cyklu :(, ale spytam 17.04 , bo mam wizytę.
                  Resztę info. jakie zdobyłam wpisałam na końcu drzewka.
                  Odezwę się jeszcze z kolejnymi informacjami.
                  Pozdrawiam.
                  Edit
    • olka981 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 10.04.07, 10:40
      to jak to sie dokladnie nazywa i jak dlugo mozna to brac i czy kazdy lekarz by
      mogl to przepisac ?/
      • edi_t Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 11.04.07, 10:06
        Byłam u ginekologa i już wiem, to jest Femara lub Aromek.
        Femara kosztuje 452 zł za 30 tabletek, a Aromek 373 zł za 30 tabletek (pytałam
        w jednej aptece, więc mogą być różnice w cenach).
        Sprawdziłam, że Femare stosuje się również do stymulacji cyklu.
        Ja osobiście brałam w celu stymulacji jajeczkowania Aromek. Brałam go wtedy
        wprawdzie tylko przez 5 dni, ale oprócz bardzo lekkich zawrotów głowy w 2- gim
        dniu nie stwierdziłam, żadnych innych nieprzyjemnych objawów (no może poza tym,
        że poprawiło mi się samopoczucie - śmiać mi się chciało poprostu, ale to nie
        było nieprzyjemne). Niestety nie wiem jeszcze jak, to jest gdy się taki lek
        przyjmuje przez 6 m-cy.
        Chyba jednak nie taki diabeł straszny.
        Pozdrawiam
        Edit
        • barbra25 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy... 11.04.07, 10:23
          Dziekuje edi_t za wszelkie informacje, szkoda,ze te leki sa takie drogie. To ja
          zostane przy analogach.
        • weronika1975 pytanie do edit 11.04.07, 15:00
          Czesc.Mam jeszcze jedno pytanie- czy ten lek AROMEK LUM FEMARA zatrzymuja
          miesiaczke na pol roku.Pytam dlatego, ze podawany jest on kobietom po
          menopauzie, w leczeniu traka sutka.
          • edi_t Re: pytanie do edit 12.04.07, 15:04
            Niestety nie wiem jak to jest. Myślę sobie, że jeżeli spada poziom estrogenów
            to miesiączka powinna się zatrzymać, ale nie wiem napewno. Spytam się lekarza
            jak będę u niego 17.04 i napiszę. (Moja znajoma leczy się takim lekiem po
            usunięciu raka sutka i nie jest po menopauzie. Mi też do menopauzy sporo
            jeszcze brakuje, a skoro te leki mają leczyć endometriozę, to chyba powinny
            wstrzymać miesiączkę. Niestety nie mam pewności, bo lekarz mi powiedział, że
            muszę razem z tym lekiem brać tabletki antykoncepcyjne. Tak, że w sumie, to
            sama już nie wiem).
            Odezwę się jak się dowiem.
            Pozdrawiam
            Edit.
    • olka981 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 13.04.07, 02:19
      veronika jesli tobie zalezy zeby wstrzymac miesiaczke to cerrezette moga to
      zrobic a maja malo hormonow bo tylko jeden ja nie mialam 7 m-c miesiaczki
      biorac te tabletki i teraz przerwa i znowu do nich wroce bo najlepiej sie na
      nich czulam i tak do menaupauzy
    • edi_t Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 17.04.07, 20:37
      Witam, byłam dzisiaj u gina i dowiedziałam się tyle, że:
      1) aromek lub femara przyjmuje się od 1 dnia cyklu w leczeniu endo.
      2) Te leki powinny zatrzymać miesiączkę, ale pomimo zatrzymania miesiączki, to
      istnieje możliwość zajścia w ciążę i to duża. (Nie pytajcie jak to możliwe, bo
      sama jestem zdziwiona). Dlatego w czasie leczenia endo którymś z tych leków
      powinno się przyjmować leki antykoncepcyjne (można przyjmować je w sposób
      ciągły lub normalnie, czyli z przerwami)no i żeby jednak było trochę sztucznych
      estrogenów w organiźmie, głównie ze względu na możliwość wsystąpienia
      osteoporozy.
      3) Ja aromek brałam przez 5 dni w celu stymulacji owulacji i wyprodukowałam
      wtedy dwa dorodne pęcherzyki (na endometrioze bierze się go co dziennie prze 6
      m-cy). Wiem, że femara, też jest stosowana do stymulacji owulacji pomimo, że
      jest lekiem na raka sutka (Na bocianie jest forum dot. stymulacji owulacji
      Femarą).
      Pozdrawiam
      Edit
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka