barbra25 07.02.07, 08:25 Czy któraś z Was leczyła się może letrozolem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbra25 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 07.02.07, 09:16 Prowadząc badania nad endometriozą, amerykańscy naukowcy z Northwestern Memorial Hospital pod kierownictwem dr Serdar Bulun zaobserwowali, że komórki błony śluzowej macicy przemieszczone do innych narządów produkują enzym o nazwie aromataza. Bierze on udział w syntezie estrogenu. Badacze sprawdzili skuteczność inhibitirów (substancje blokujące) aromatazy w terapii endometriozy. Wykorzystano lek o nazwie letrozol, a jednocześnie - aby ograniczyć ryzyko wystąpienia osteoporozy - podawono witaminę D oraz cytrynian wapna. Nowatorska terapia jest niezwykle skuteczna. Półroczne podawanie letrozolu spowodowało zanik większości ognisk endometriozy.(źródło: Rzeczpospolita) Ostatnia aktualizacja strony: 9 listopada 2005 r. Odpowiedz Link
ap77 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 07.02.07, 11:12 to chyba to samo co analagi (decpapteyl, Dipherelina itp)? Odpowiedz Link
44hanka Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 22.02.07, 22:56 No nie to nie jest to samo! analogi to substancje syntetyczne ktore dzialaja tak jak hormon GnRH wydzielany z podwzgorza. Aromataza to enzym , ktory odpowiedzialny jest za przejscie testosteronu w estradiol w komorkach sciany pecherzyka jajnikowego. Inhibitor aromatazy to substancja hamujaca ten etap steroidogenezy. Tak, jest to nowatorskie podejscie do endo bo obniza poziom estrogenow w cyklu w inny sposob niz konwencjonalne leczenie. Niestety o tym pisal tylko w swoim artykule w przegladzie ginekologicznym prof. Dębski jako nowinka czyli mysle sobie, ze w Polsce to jeszcze tego nie stosuja! Swoja droga czy ten lek jest dopuszczony przez nadzor farmaceutyczny w Polsce?? Pozdrawiam, Odpowiedz Link
isza7 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 23.02.07, 08:31 Tak, letrozol jest dopuszczony do obrotu w Polsce juz od kilku lat. To preparat Femara czy polska Lametta. Jest stosowany wylacznie u kobiet po menopauzie i tylko w zaawansowanym raku piersi. Nie zaleca sie stosowania u kobiet przed menopauza, wiec pewnie dlatego nie jest stosowany w leczeniu endo. Jest rownie drogi jak np Zoladex ale przy raku kobieta nic nie placi, jest w pelni refundowany. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
edi_t Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 08.04.07, 20:48 Mam zacząć brać tego typ lek za jakieś 2 miesiące. Przez 6 miesięcy. Z tego co wiem jest to lek na raka piersi i jest bardzo drogi ale to podobno najnowszy i najbardziej skuteczny sposób leczenia endometriozy. Mój ginekolog tłumaczył mi, że tylko takie leki powodują, iż ogniska endometriozy rozsiane w otrzewnej nie wytwarzają hormonów, bo działają na ograniczenie "czegoś" produkowanego przez przysadkę. Natomiast leki stosowane do tej pory działały bezpośrenio na jajniki pomijając czynność hormonalną którą przejawiają ogniska endometriozy. Ponadto inhibitory aromatazy nie powodują takich skutków ubocznych jak np. Danazol, czy analogi.(Moja kolerzanka bierze taki lek na raka piersi właśnie, ale mówi, że czuje się po nim bardzo dobrze). Niestety leczenie takimi lekami jest refundowane tylko w przypaku raka piersi. Pozdrawiam Edit Odpowiedz Link
edi_t Re: pytanie do edi_t 10.04.07, 16:50 Mój ginekolog powiedział, że kosztują ok. 500 zł za miesięczną dawkę i że będę je brała przez 6 m-cy (mam III st. endometriozy i jestem po 2 laparoskopi - usunięcie torbieli i zrostów okołojajowodowych). Mój lekarz jest ginekologiem- endokrynologiem i przyjmuje na ul. Górczewskiej w Warszawie. (jeśli chcecie podam dokładne namiary). Niestety nie pamiętam nazwy tego leku, bo mam go zacząć brać dopiero za 2 miesiące, ale spytam go o nazwę i ją sobie zapiszę jak tylko będę u niego na wizycie (to, już niedługo)i oczywiście od razu dam znać. Niestety nie wiem, czy każdy lekarz może je przepisać podobno stosuje się je od niedawna i jest to ostatni "hit" ;) w leczeniu endo. Pozdrawiam Edit Odpowiedz Link
weronika1975 Re: pytanie do edi_t 10.04.07, 17:13 Czesc .Mam pytanie.To lekarstwo o ktorym piszessz to LEKI III generacji w leczeniu zaawansowanego raka sutka.Podawany przede wszystkim kobietom po menopauzie i dlatego bardzo rzadko stosowany w leczeniu endometriozy.Faktycznie prowadzone sa podobno badania nad zastosowaniem go przy endometriozie, podobno w badaniach wyniki sa rewelacyjne.On jest podobno przepisywany w leczeniu endometriozy bardzo rzadko -myslisz o tabletkach letrozol-polski odpowiednik nazwy to lamette lub femara Odpowiedz Link
edi_t Re: pytanie do edi_t 10.04.07, 19:00 Cześć, to prawdopodobnie to, ale nazwę leku potwierdzę juto. (Mam wizytę u ginekologa właśnie jutro rano). Dodam jeszcze, że mam to brać razem ze środkami antykoncepcyjnymi ponieważ można podczas takiego leczenia zajść w ciąże, a to w tym momencie (tzn. podczas leczenia) było by bardzo nie wskazane ze względu na wady płodu. W każdym razie dopytam jescze i odezwę się. Edit. Odpowiedz Link
weronika1975 Re: pytanie do edi_t 10.04.07, 20:50 Mam jeszcze prosbe.Zapytaj, jesli mozesz, w ktorym dniu cyklu rozpoczyna sie branie tego leku.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
edi_t Re: pytanie do edi_t 11.04.07, 10:13 Oj, nie przeczytałam wcześniej tego postu, no i nie zapytałam od którego dnia cyklu :(, ale spytam 17.04 , bo mam wizytę. Resztę info. jakie zdobyłam wpisałam na końcu drzewka. Odezwę się jeszcze z kolejnymi informacjami. Pozdrawiam. Edit Odpowiedz Link
olka981 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 10.04.07, 10:40 to jak to sie dokladnie nazywa i jak dlugo mozna to brac i czy kazdy lekarz by mogl to przepisac ?/ Odpowiedz Link
edi_t Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 11.04.07, 10:06 Byłam u ginekologa i już wiem, to jest Femara lub Aromek. Femara kosztuje 452 zł za 30 tabletek, a Aromek 373 zł za 30 tabletek (pytałam w jednej aptece, więc mogą być różnice w cenach). Sprawdziłam, że Femare stosuje się również do stymulacji cyklu. Ja osobiście brałam w celu stymulacji jajeczkowania Aromek. Brałam go wtedy wprawdzie tylko przez 5 dni, ale oprócz bardzo lekkich zawrotów głowy w 2- gim dniu nie stwierdziłam, żadnych innych nieprzyjemnych objawów (no może poza tym, że poprawiło mi się samopoczucie - śmiać mi się chciało poprostu, ale to nie było nieprzyjemne). Niestety nie wiem jeszcze jak, to jest gdy się taki lek przyjmuje przez 6 m-cy. Chyba jednak nie taki diabeł straszny. Pozdrawiam Edit Odpowiedz Link
barbra25 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy... 11.04.07, 10:23 Dziekuje edi_t za wszelkie informacje, szkoda,ze te leki sa takie drogie. To ja zostane przy analogach. Odpowiedz Link
weronika1975 pytanie do edit 11.04.07, 15:00 Czesc.Mam jeszcze jedno pytanie- czy ten lek AROMEK LUM FEMARA zatrzymuja miesiaczke na pol roku.Pytam dlatego, ze podawany jest on kobietom po menopauzie, w leczeniu traka sutka. Odpowiedz Link
edi_t Re: pytanie do edit 12.04.07, 15:04 Niestety nie wiem jak to jest. Myślę sobie, że jeżeli spada poziom estrogenów to miesiączka powinna się zatrzymać, ale nie wiem napewno. Spytam się lekarza jak będę u niego 17.04 i napiszę. (Moja znajoma leczy się takim lekiem po usunięciu raka sutka i nie jest po menopauzie. Mi też do menopauzy sporo jeszcze brakuje, a skoro te leki mają leczyć endometriozę, to chyba powinny wstrzymać miesiączkę. Niestety nie mam pewności, bo lekarz mi powiedział, że muszę razem z tym lekiem brać tabletki antykoncepcyjne. Tak, że w sumie, to sama już nie wiem). Odezwę się jak się dowiem. Pozdrawiam Edit. Odpowiedz Link
olka981 Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 13.04.07, 02:19 veronika jesli tobie zalezy zeby wstrzymac miesiaczke to cerrezette moga to zrobic a maja malo hormonow bo tylko jeden ja nie mialam 7 m-c miesiaczki biorac te tabletki i teraz przerwa i znowu do nich wroce bo najlepiej sie na nich czulam i tak do menaupauzy Odpowiedz Link
edi_t Re: zastosowanie inhibitorów aromatazy w endomatr 17.04.07, 20:37 Witam, byłam dzisiaj u gina i dowiedziałam się tyle, że: 1) aromek lub femara przyjmuje się od 1 dnia cyklu w leczeniu endo. 2) Te leki powinny zatrzymać miesiączkę, ale pomimo zatrzymania miesiączki, to istnieje możliwość zajścia w ciążę i to duża. (Nie pytajcie jak to możliwe, bo sama jestem zdziwiona). Dlatego w czasie leczenia endo którymś z tych leków powinno się przyjmować leki antykoncepcyjne (można przyjmować je w sposób ciągły lub normalnie, czyli z przerwami)no i żeby jednak było trochę sztucznych estrogenów w organiźmie, głównie ze względu na możliwość wsystąpienia osteoporozy. 3) Ja aromek brałam przez 5 dni w celu stymulacji owulacji i wyprodukowałam wtedy dwa dorodne pęcherzyki (na endometrioze bierze się go co dziennie prze 6 m-cy). Wiem, że femara, też jest stosowana do stymulacji owulacji pomimo, że jest lekiem na raka sutka (Na bocianie jest forum dot. stymulacji owulacji Femarą). Pozdrawiam Edit Odpowiedz Link