05.04.07, 02:50
Witam Wszystkich
Od niedawna zaczelam przegladac to forum, super, duzo mozna sie dowiedziec. W
zwiazku z tym mam prosbe i pare pytan.
Od jakiegos czasu mam bole z prawej strony,nisko tak w pachwinie prawie,
ktore trwaja ok. tygodnia, sa przewaznie ok. tygodnia po zakonczeniu okresu.
I sa to takie klujace bole :( idace az na noge, czasami na tyl plecow, mialam
robione usg dopochwowe, usg jamy brzusznej, najrozniejsze badania krwi i nic,
wszystko w porzadku. Zima jakby odpuscilo, mniejszy bol, a od ostatniego
cyklu znowu sie zaczelo. Wiec znowu poszlam do tego lekarza, bo mam dosc tych
boli. Zbadal mnie, przy badania troche mnie zabolalo, lekarz powiedZial, ze
to przy wiezadlach krzyzowo-macicznych /chyba tak powiedzial, nie pamietam
dokladnie/ i podejrzewa endometrioze. Na poczatek zalecil tabletki
antykoncepcyjne na 3 m-ce. Biore je od niedzieli.
Prosze powiedzcie, bo czytam, ze Wasze bole sa przewaznie przed i w czasie
okresu, czy ktos ma takie nietypowe objawy, ze bol jest w srodku cyklu?
jesli zadzialaja tabletki anty., to kiedy to moze byc?
Nadmienie, ze kiedys mialam bolace okresy, teraz, jestem 2 lata po cesarce,
raczej nie sa bolace, ale cykle skrocily mi sie do 25,26 dni, okres trwa 5
dni.

Z gory dzieki, przepraszam, ze bez polskiej czcionki, ale niestety takiej nie
mam.
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • isza7 Re: witam 05.04.07, 07:44
      Witaj dytko33. Mam dokładnie te same objawy co Ty i mimo że jestem po usunięciu prawego jajnika bóle pozostały. Przed laparo bolało mnie w czasie owulacji na prawym jajniku a właściwie owulacji nie było bo jajnik był "nieżywy" a bóle były. Teraz jestem po laparo, jajnik usunięty, owulacja na lewym zdrowym jajniku bolesna ale inaczej i kiedy przyszedł termin owulacji na brakującym prawym jajniku dostałam takie bóle w prawej pachwinie jak opisujesz. Do tego biegunka rano i nudności. Trwało to tydzień. Nie mam już endo, zrosty usunięte więc nie mam pojęcia co to. Postanowiłam się obserwować. Jeśli historia się powtorzy za dwa miesiące to może tak wygląda owulacja której nie ma. Może to te więzadla o ktorych piszesz też reagują na hormony? A kiedy miałam endo to bóle zwykle miałam po okresie i to zwalające z nóg. Więc może spróbuj te tabletki anty. Pozdrawiam.
    • barbra25 Re: witam 05.04.07, 10:42
      dytko33 napisała:

> Prosze powiedzcie, bo czytam, ze Wasze bole sa przewaznie przed i w czasie
      > okresu, czy ktos ma takie nietypowe objawy, ze bol jest w srodku cyklu?

Ja skręcałam się z bólu kilka dni po okresie (jakoś w pierwszym tygodniu cyklu)

> jesli zadzialaja tabletki anty., to kiedy to moze byc?

Na mnie tabletki działały do czasu...a więc tego kiedy zadziałają i czy w ogóle
      zadziałają nie wiesz nigdy.

> Nadmienie, ze kiedys mialam bolace okresy...

Moje były bardzo bolące. Bez nurofrnu ani rusz.
      • dytko33 Re: witam 05.04.07, 15:49
        dzieki dziewczyny.
        Nawet chcialabym zeby bylo to endo, bo chociaz bylaby diagnoza :( a tak nadal
        nic nie wiem.
        Teraz mam nadzieje, ze tabletki anty. mi pomoga. Bo ten bol przeszkadza mi
        zyc :( zreszta pewnie wiekszosci z Was tez.
        Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam serdecznie
        • edyta1011 Re: witam 11.04.07, 10:17
          Nie pocieszę cię, ja biorę Yasmin i chociaż tabletki są super (ale i nieżle
          kosztują ok.45 zł miesięcznie) czuję się jakbym ich nie brała, nie zatrzymują
          wody w organizmie, co u mnie było problemem bo puchły mi nogi i schudłam przy
          nich 10 kg nie ograniczając się z jedzeniem zupełnie, to bóle nie ustąpiły,
          wręcz nasiliły się. Inne dziewczyny tu naforum też mówiły, że tabletki nasiliły
          objawy, chociaż lekarz twierdzi, że to bzdura bo powinny je zatrzymać. No
          chyba,że bierzesz je bez przerwy na okres to nie wiem bo tak nie próbowałam.
          Jestem po cesarce 3 lata, tabletki anty biorę od ponad roku i mniej więcej od
          tego czasu występuje bolesność. Okresy to miałam takie, że chodziłam po
          ścianach, a odnośnie tych bóli z endometriozą, to u mnie są zaraz po okresie i
          trwają ok 1 tyg. Jakbym nosiła kamień w brzuchu, nie mogę tam dotknąć.
          • barbra25 Re: tabletki anty... 11.04.07, 10:48
            Ja również brałam Yasmin i też czułam się jakbym ich nie brała: bóle nie
            ustępowały. Kilka m-cy po odstawieniu tabletek anty okazało się, ze mam sporą
            torbiel na jajniku, a w trakcie operacji usunęli mi masę zrostów (III stopień).
            Ja jestem zdania, że tabletki anty nie leczą endometriozy, co najwyżej mogą
            łagodzić jej objawy (np. ból) i to jeszcze nie u wszystkich ale lekarze zapisują
            wszystkim kobitom hurtem jak leci na wszelkie schorzenia nawet skóry.
            • kaja1999 Re: tabletki anty... 11.04.07, 13:40
              Ja mam właśnie problem z anty. Jestem na końcówce kuracji depoprowerą( mnie
              pomogła)i lekarz ostatnio powiedział, że teraz aby endo nie wróciło trzeba
              będzie brać tabletki. Tylko nie wiem jakie są skutki uboczne ich stosowania. I
              nie wiem czy to rzeczywiście konieczne?? Powiedzcie co jeszcze brałyście?
              • mariola19761 Re: tabletki anty... 11.04.07, 14:10
                Napewno konieczne jest dalsze leczenie,bo endo powróci szybciej niz sie
                spodziejesz.A jesli chodzi o tabletki to nie daj sie namowic na Danazol, jest
                okropny a wcale nie leczy endo ,a lekarze bardzo czesto go przepisują ze
                względu na jego niską cenę.Ma mnustwo skutków ubocznych -nie polecam.
              • barbra25 Re: tabletki anty... 12.04.07, 07:56
                kaja1999 napisała:

>... lekarz ostatnio powiedział, że teraz aby endo nie wróciło trzeba
                > będzie brać tabletki.

Mi i tak wróciła pomimo brania tego pieroństwa...
                A co do skutków ubocznych ja na przykład miałam wahania nastroju i obolałe łydki
                (podejrzewam, ze mogę mieć skonnosci do zylaków odziedziczone po mamie). Skutków
                ubocznych jest do wyboru do koloru...wszystkie sa w ulote, lepiej nie czytaj jak
                nie chcesz sie wystraszyc. Kazdy lek ma jakies dzialanie niepozadane... Na
                danazol rowniez nie zdecydowalabym sie. Obecnie lekarz zalecil mi Decapeptyl depot.
                • jula1232 Re: tabletki anty... 12.04.07, 08:52
                  Mi tez lekarz powiedział, ze to zawsze wraca. Ja nie miałam problemów z lekami.
                  Praktycznie zadnych skutków ubocznych. Czułam sie ok.
              • edyta1011 Re: tabletki anty... 14.04.07, 15:40
                Ja ciągle biorę Yasmin i nie mam skutków ubocznych żadnych, ale na początku
                były bolesne okresy (chociaż nie powinny takie być) i silne swędzenie skóry.
                Mój lekarz powiedział, że jestem nietypowa. Polecam te, chociaż nie są
                tanie.Nie tyje się !!! Ja spadłam ok.10kg w ciągu ok.pół roku, moja znajoma też
                trochę schudła. Kiedyś brałam Harmonet, makabra i jeszcze jakieś, po ciąży bez
                przerwy. Byłam ciągle głodna i źle się czułam, jak spuchnięty
                hipopotam.Zasadniczo zasada jest taka - nie bierzemy tego co tanie bo na pewno
                przytyjemy, i chroń nas Panie Boże od zastrzyków anty, jak chcemy mieć
                dzieci,bo potem można długo czekać do powrotu płodności.
                Przez 3 mięsiące przy każdych można się źle czuć, mieć mdłości, napady głodu i
                wstręt do męża, potem przechodzi. Dla mnie komfort jest taki, wiem że nie zajdę
                przypadkowo w ciążę i w przypadku brania jakichś leków nie zaszkodzę dziecku. A
                z synem nie wiedziałam, że jestem i potem się bałam.
          • dytko33 Re: witam 12.04.07, 16:09
            dzieki dziewczyny za informacje.
            Ja caly czas mam nadzieje, ze te tabletki pomoga choc na troche. Chcemy starac
            sie o dziecko po tej kuracji 3 m-cznej. Ja mam brac tabletki 3 m-ce
            nieprzerwanie, w opakowaniu jest ich 28 sztuk. Nie znam sie na tym. To moje
            pierwsze w zyciu tabletki. nazywaja sie trinessa. Narazie mam lekkie bole, nie
            takie jak przed tabletkami, ale jesZcze sa. pocieszam sie, ze jeszcze nie
            zdazyly uspokoic, bo okres dostalam w czwartek, a tabletki zaczelam w
            niedziele, bo tutaj tak sie robi przy tabletkach.
            U mnie tez bole zaczynaja sie ok. tygodnia po zakonczeniu okresu i trwa tez ok.
            tygodnia. Ja juz ich nie chce !!! mam ich dosc !!!
            Pozdrawiam serdecznie i zycze duzo zdrowka
    • olka981 do kaja 1999 16.04.07, 05:36
      jak dlugo bralas depoprovere ? i jak sie czulas po niej ? mi lekarz tez zalecil
      ale sie balam wsiasc i nie wiem czy nie powinnam sprubowac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka