Dodaj do ulubionych

Prosze o wytlumaczenie

29.07.07, 13:02
bo juz sie troche pogubilam . Kilka lat temu lekarz wykryl u mnie torbiel, jak to okreslil czekoladowa, i przepisal mi wowczas kuracje hormonalna. Nie pamietam , jakie to byly tabletki, ale takie , ktore sie bierze rowniez w zwyklej antykoncepcji. Mialam je brac pol roku . Pomoglo, torbiel zniknela.
Jakies 6 miesiecy temu poszlam do ginekologa, bo znow odczuwalam podobne objawy i okazalo sie , ze to kolejna torbiel, tylko mniejsza . Jednak lekarz mial pewne watpliwosci czy to torbiel endometrialna, czy czekoladowa. Stwierdzil,ze na sto procent moglby mi to powiedzec , gdyby mial wycinek, ale ze na poczatek znow sprobujemy hormonami, bo w moim przypadku akurat laparoskopia odpada ( mam za duzo zrostow po cesarkach ) a on nie chce mnie ciac , bo torbiel jest nieduza - jakies 3 cm.Przepisal mi regulon, po ktorym czulam sie fatalnie i po 2 mies mialam zmieniona na cilest. Tyle, ze poprzednia torbiel sie pieknie wchlonela a ta raptem lekko zmniejszyla i to po Cilescie a nie Regulonie ( wtedy mialam kontrolne badanie i bylo bez zmian ) .
I teraz moje pytanie. Biore te tabletki normalnie, z zachowaniem 7-dniowej przerwy. Czy jednak nie powinnam ich brac bez tej przerwy? na czym polega ich leczenie? Troche poczytalam o endometriozie i wydaje mi sie, ze hormony maja dzialac tak, ze miesiaczki nie ma i torbiele przez to sie wchlaniaja , bo nie krwawia w trakcie miesiaczki... Juz sama nie wiem, moglby mi ktos to przystepnie wyjasnic? Czy ja robie cos nie tak ?
Troche sie niepokoje, ze skoro ta torbiel sie nie wchniala po podobnym czasie brania tabletek, to moze to inny charakter zmiany a lekarz sie myli :(
Obserwuj wątek
    • gosianowa2 Re: Prosze o wytlumaczenie 30.07.07, 16:30
      Witam.Nie wiem,czy Ci pomogę.Wiem tyle,że przy torbieli endo.jest
      podwyższ.marker i występują bóle przed mies.,nawet bardzo duże,jednak nie zawsze
      tak jest.A Ty masz bóle?A kiedyś miałaś jakieś objawy torbieli,przy tej
      pierwszej?Jaka ta pierwsza była duża?Wtedy robiłaś przerwę na krwawienie?Bo
      jeżeli nie,to może dlatego Ci zeszła.Druga rzecz,to że tabl.nie mają takiego
      samego składu,dlatego jedne działają lepiej a drugie nie.Pozdrawiam.
      • tonya4 Re: Prosze o wytlumaczenie 30.07.07, 19:51
        Dzieki za odp. Marker mialam w normie, tzn. 26,7 przy normie 31 . Nie wiem jakie jednostki, bo akurat mam tutaj pieczatke walnieta :( Ale podobno nie zawsze wychodzi ten marker. Przy poprzedniej torbieli nie robilam przerw , bralam jak nrmalne anty i nie pamietam jaka byla duza. Chyba ( ale glowy nie dam ) tabletki bralam te same tzn. Cilest.
        Zarowno wtedy jak i teraz poszlam do gina , bo mnie bolalo , podbrzusze i lewy jajnik, nawet promieniowalo w okolice nerki. Brzuch byl i wtedy i teraz dodatkowo dosc wzdety .
        Odnioslam wrazenie , ze sam gin nie jest przekonany o tym, ze to endo . Powiedzial mi , ze mialby pewnosc pobierajac wycinek, ale ze u mnie to tylko operacja pod narkoza jest mozliwa( nie chce ryzykowac z powodu licznych zrostow ) a on nie bardzo chce mnie kroic przy tak malej zmianie . Tyle, ze ja z kolei nie bardzo mam ochote na pakowanie sie hormonami , jesli nie sa one konieczne. I kolo sie zamyka.
        • dorhal9827 Re: Prosze o wytlumaczenie 30.07.07, 20:09
          Czesc,mialam podobnie jak ty watpliwosci,bo nie wiedzialam czy zazywac tabletki
          antyk. z zachowaniem przerwy 7 dniowej czy tez nie.Spytalam o to mojego gin.a
          ten stwierdzil,ze to nie ma zasadniczo wielkiego znaczenia jezeli chodzi o
          skutecznosc leczenia,poza tym,ze stosujac tabl.non stop wpowadzamy swoj
          organizm niejako w sztuczna menopauze a wtedy samopoczucie jest o wiele
          gorsze.Dodam jeszcze,ze przez okres 9 mies.brania tabl.torbiel ani sie nie
          powiekszyla ani nie zmalala.Pozdrawiam
          • tonya4 Re: Prosze o wytlumaczenie 30.07.07, 21:22
            Dzieki. Mozesz mi powiedziec , czy zdecydowalas sie na zabieg, czy inaczej ja leczylas? Powiem szczerze, ze najlepiej to sie po tych tabletkach nie czuje , tyje, mimo nieobjadania sie , troche puchne, brzuch jeszcze sie powiekszyl, mam dosc chwiejny nastroj, nie mowiac juz o poczatkach( mdlosci, zawroty glowy itp) . Sama juz nie wiem co robic ...
    • grendele Re: Prosze o wytlumaczenie 30.07.07, 23:15
      no więc tak: endometrioza to to samo co torbiel czekoladowa. z tego co wiem po
      to sie bierze hormony aby wprowadzić organizm w tzw. sztuczną menopauzę, czyli
      nie dopuścić do wystąpienia miesiączki przez okres ok 6 miesięcy bo dzięki temu
      torbiel nie rośnie a wchłania się. I po to właśnie bierze sie te hormony bez
      7-mio dniowych przerw aby zatrzymać miesiączkę. Dziwi mnie, że Twój gin Ci tego
      nie powiedział.....
      • gosianowa2 Re: Prosze o wytlumaczenie 31.07.07, 11:29
        Witam.Możesz się źle czuć po hormonach,bo są źle dobrane.Gin.robił Ci przedtem
        bad.horm.?Jeżeli poprzednia torbiel Ci sie wchłonęła,to może i teraz tak
        będzie.Jeżeli chodzi o operację,to robią się zrosty a Ty masz już, tak więc
        każde nast.mogłyby wpłynąć na powst.nowych problemów.Zapytaj się gin.,dlaczego
        przedtem kazał Ci brać tabl.bez przerwy a teraz nie?Czy ta teraźń.torbiel Ci
        się zmniejsza,jeżeli tak,to może warto jeszcze się pomęczyć z hormonami.Jeżeli
        chodzi o branie tabl.bez przerwy,to są podzielone zdania,jeden gin.mówił mi,żeby
        tak a drugi,że nie.Jednak chyba wybiorę opcje bez przerwy,ponieważ to może mi
        przyspieszyć zmniejsz.torbieli i może pozbędę się bólu przed mies.,ponieważ mimo
        brania tabl.wciąż jest męczący.Pozdrawiam.
    • tonya4 Re: Prosze o wytlumaczenie 31.07.07, 11:40
      Nie mialam zadnych badan hormonalnych ani wtedy ani teraz . Chyba zrobie je sama, prywatnie, bo czytam na ulotce , ze powinnam to kontrolowac. I w obu przypadkach bralam tabletki tak samo- czyli normalnie , z przerwa na miesiaczke. Poprzednia torbiel sie wchlonela po pol roku hormonow i to branych zupelnie normalnie a ta tylko odrobine zmniejszyla . Teraz mam zapisane te hormony na nast. pol roku, czyli w sumie mam je brac rok. PLusem jest to, ze juz nie boli, czasami tylko troche ale to juz nieporownywalnie mniej. Poza tym lekarz stwierdzil, ze jesli ta torbiel sie wchlonie to czeka mnie przyjmowanie tych hormonow praktycznie az do naturalnej menopauzy. Ze to mnie ochroni przed powstawaniem nowych . Powiem szczerze, ze srednio mi sie to usmiecha :(((
      • gosianowa2 Re: Prosze o wytlumaczenie 31.07.07, 14:15
        Chyba mnie również czeka branie tabl.anty.przez całe lata i nie jest to powód do
        uśmiechu.Masz rację,zrób bad.,jedne kobiety muszą brać mocniejsze tabl.a drugie
        nie,a potem dobiera się tabl.Jedna zaleta,że nie masz bólu,po jakim czasie przy
        braniu tabl.Ci minął,bo mnie przed mies.bardzo boli?Może potem nie będziesz
        musiała brać,przez kilka lat,jak napisałas jednak nic nie urosło,to jak ta
        zejdzie,może będziesz mieć znowu przez pewien czas z głowy.Wydaje mi się,że
        powinnaś nie robić przerwy,jednak zapytaj o to gin., nie wiem,czy tak wolno u
        każdego podawać tabl.anty.Pozdrawiam.
        • tonya4 Re: Prosze o wytlumaczenie 31.07.07, 20:12
          Masz racje, zadzwonie do niego, bo latac tam to mi sie znow nie chce. Dopiero bylam . Nie boli mnie jakos szczegolnie przed miesiaczka . Czuje sie tylko bardzo opuchnieta i troche pobolewa lewa strona ( czyli ta z torbiela ) . Duzo mocniej boli , gdy sie przeforsuje ( ciezkie zakupy lub dlugie stanie , wieksze prace w domu ) Pozdrawiam rowniez .
          • gosianowa2 Re: Prosze o wytlumaczenie 01.08.07, 11:52
            Witam.Czuję podobnie jak Ty,kiedy bardziej się napracuję fiz.to boli,najgorzej
            przed mies.Mnie się wydaje,że tyjesz i zatrzymujesz za dużo wody,ponieważ
            dostajesz tabl.o zbyt dużej porcji horm.Jak zadzwonisz do gin.,napisz co
            powiedział,czy możesz brać tabl.bez przerwy i czy nie zmienił tabl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka