Dodaj do ulubionych

Endometrioza nerek

08.11.08, 19:22
Witam dziewczyny, czy któraś z Was wie jakie są metody leczenia endometriozy
nerek?
Obserwuj wątek
    • olka981 Re: Endometrioza nerek 09.11.08, 10:29
      oo a wiesz napewno ze jest to na nerkach czy tylko masz bole w tych
      okolicach ja mialam bole prawej nerki gdy sie dowiedzialam ze mam
      cyste 8 cm na lewym jajniku i oczywiscie przy usuwaniu wyszlo ze mam
      endo i leczenie jest rozne zalezy od stopnia ,od wieku i czy chcesz
      miec dzieci
      • sidney_live Endometrioza nerek 09.11.08, 11:22
        Tak wiem napewno, miałam endo na lewym jajniku, niestety nie udało się go
        uratować. Chciałam spytać czy ktoś miał podobnie i ewentualnie jak to leczono.
    • olka981 Re: Endometrioza nerek 09.11.08, 22:36
      a co lekarz na to ? napisz dokladniej co jest u ciebie ile masz lat
      czy cos cie boli itd i co z ta nerka ?
      • basia.74 Re: Endometrioza nerek 12.11.08, 23:21
        Wiesz mysle ze postepowanie jest takie jak w ogole przy endo. Biorac
        pod uwage jak wazny jest to narzad i jak delikatna ma strukture to
        moze byc ono bardziej redykalne. Pewnie zalezy czy zajeta jest 1 czy
        2 nerki. Sadze ze najwazniejsze jest zatrzymanie miesiaczek, a mozna
        uzyskac to roznymi sposobami (gestageny non stop, tabl anty non
        stop, albo analogii non stop-chemiczna kastracja).
        • sidney_live Endometrioza nerek 13.11.08, 15:31
          Zajęta jest jedna nerka, która strasznie mnie boli, lekarz tylko tyle mi
          powiedział i kazał przyjść za tydzień, to chyba nie normalne zachwowanie
          lekarza, ale cóż, pójdę i dopytam dokładnie o leczenie. Mam 22 lata. Na endo
          choruję od okołu roku, stosowałam Dypherelinę przez pół roku, jednak choroba się
          odnowiła. Czyli z tego co rozumiem o zajściu w ciążę mogę zapomnieć :( Pozdrawiam
          • basia.74 Re: Endometrioza nerek 13.11.08, 20:37
            Wiesz, ja nie mam takiej wiedzy. Mysle, ze teraz poki nic nie
            bierzesz jak najbardziej powinnas starac sie o ciaze. Poza tym
            porozmawiaj z ginekologiem, ktory ma doswiadczenie w leczeniu tej
            choroby i koniecznie z urologiem. Dopiero wtedy bedziesz wiedziec na
            czym stoisz. Urolog i ginekolog musza Ci powiedziec czy w czasie
            starania sie o dziecko nie dojdzie do uszkodzenia nerki i czy nawet
            jesli sie uszkodzi to druga sobie poradzi. Ja nie mam wystarczajacej
            wiedzy. Wiem tylko ze w momencie, gdy nie hamuje sie miesiaczek to
            endo rosnie niszczac tkanki a nerka jest bardzo delikatnym i
            niezwykle waznym narzadem. Jednak tylko lekarz moze udzielic Ci
            fachowej rady. Po prostu zapytaj o ewentualne ryzyko i podejmij
            decyzje dla Ciebie najlepsza.
    • olka981 Re: Endometrioza nerek 14.11.08, 02:58
      a czy mialas laporoskopie potwierdzajaca endo na nerce .?I nie dalo
      sie tego usunac ? jesli nie starasz sie o ciaze musisz cos brac bo
      bedzie gorzej i mowie to z wlasnego doswiadczania ja to endo mam
      gdzies kolo watroby woreczka mam bole piekoce i boje sie operacji
      ale juz nie moge zyc normalnie z tym bole kolo watroby a wieczorem
      juz nawet nie mowie nie mialam laporoskopi potwierdzajace endo u
      gdzie teraz mnie boli ale zadne badania typu usg ,MRI nic nie
      wykazuja wiec takie sa przypuszczenia ale tylko laporoskopia
      potwierdzi na 100%
      • sidney_live Endometrioza nerek 18.11.08, 11:23
        Witam, na laparo jestem umówiona na 1 grudnia dopiero. Lekarz jest przekonany o
        ogniskach na nerce. Mam straszne bóle.
        Boję się bo czas tylko działa na niekorzyść.
        Pozdrawiam.
        • allure10 Re: Endometrioza nerek 18.11.08, 16:00
          sidney_live a czy możesz mi napisać jakie badania miałaś robione, że
          stwierdzono, że endo masz na nerce? Pytam ponieważ ja mam równiż
          dolegliwości bólowe i obawiam się, że też ognisko mogę mieć na nerce.
          • ania_05 Re: Endometrioza nerek 18.11.08, 23:20
            Często się zdarza, ze moczowód jest ,,obrośnięty,, przez endo. Może
            też to masz? nerka wtedy nie pracuje jak powinna.
    • sidney_live Endometrioza nerek 19.11.08, 11:50
      Miałam robioną urografię.
    • olka981 Re: Endometrioza nerek 20.11.08, 06:11
      i wiesz co zamierzaja zrobic czy da sie to usunac z nerki ?
    • tradukistino Re: Endometrioza nerek 20.11.08, 11:06
      www.pt.maranatha.pl/zdrowie10.html
      ENDOMETRIOZA
      Dolegliwość ta polega na tym, że komórki śluzówki macicy rozwijają się w innych
      miejscach całej jamy brzusznej (najczęściej na jelitach, otrzewnej, jajnikach,
      pęcherzu moczowym). Fragmenty śluzówki macicy przedostają się do innych miejsc
      rozrastają się i krwawią, ale krew pozostaje i powstają skupiska krwi oraz torbiele.
      Problem polega na tym, że rozwijające się poza macicą komórki macicy również
      krwawią, ale w przeciwieństwie do komórek macicy ta krew nie ma ujścia, więc
      musi być wchłonięta przez sąsiadujące tkanki. Zarówno gromadzenie się krwi w
      tych miejscach, jak i jej wchłanianie powoduje dotkliwy ból. Proces ten może też
      powodować powstawanie torbieli lub innych narośli, np. na jajnikach.
      Endometrioza może też być przyczyną bezpłodności.
      Endometriozie mogą towarzyszyć następujące objawy: obfite krwawienia (z
      możliwością występowania skrzepów krwi), bóle w okolicach krzyża i podbrzusza
      (narządów rodnych, macicy), szczególne przed i podczas menstruacji, nudności,
      wymioty, bolesne stosunki płciowe, ogólne osłabienie i anemia (wywołane obfitym
      krwawieniem), zaparcia itp.
      Istnieje kilka teorii sugerujących, co może być przyczyną tej dolegliwości (np.
      wady w różnicowaniu embrionalnym komórek), ale żadna z nich nie została
      udowodniona. Niewątpliwie endometrioza może mieć związek z wadami genetycznymi,
      stresującym trybem życia, niewłaściwą dietą, stosowaniem używek itp.
      Zwykle, do rozpoznania tej choroby służy laparoskopia, która polega na
      umieszczeniu laparoskopu w jamie brzusznej, poprzez niewielkie nacięcie w
      okolicy pępka.
      Leczenie szpitalne polega na operacyjnym usunięciu zmian chorobowych. Niestety,
      pomimo tego, u wielu kobiet po takich zabiegach dochodzi do nawrotu choroby.
      Niektórzy jednak specjaliści, jak dr Redwine, twierdzą, że do nawrotu dochodzi o
      wiele rzadziej, jeśli podczas operacji usunięte zostaną wszystkie, tzn. nie
      tylko typowe, ale też nietypowe zmiany chorobowe.
      Bardzo pomocne może okazać się zastosowanie naturalnych środków, których zadanie
      powinno polegać na zmniejszeniu krwawienia, usunięciu ewentualnych torbieli i
      cyst, uspokojeniu systemu nerwowego, doprowadzenie do równowagi hormonalnej
      (szczególnie dotyczącej poziomu estrogenów), wzmocnieniu systemu obronnego,
      oczyszczeniu organizmu z toksyn, usprawnieniu krążenia krwi itp.
      Należy wyrównać poziom estrogenów: dieta bezmięsna (soja i przetwory zamiast
      pokarmów mięsnych).
      Ogromna rolę odgrywa właściwa kontrola stresu.
      - Najważniejszym ziołolekiem zdaje się być w tej sytuacji chińskie zioło o
      nazwie Dong Quai, które daje też świetne wyniki w przypadku dolegliwości
      kobiecych, guzach piersi, torbielach i cystach, zaburzeniach związanych bolesnym
      miesiączkowaniem, PMS czy menopauzą. Dong Quai zażywać należy zgodnie z opisem
      na ulotce: 3 razy dziennie po 2 kapsułki z odwarem ziołowym między posiłkami.
      - Mieszanka ziołowa: liść maliny, owoc maliny, korzeń mniszka, ziele rdestu
      ostrogorzkiego, ziele tasznika, liść pokrzywy, korzeń łopianu, liść melisy,
      kwiat jasnoty, kwiat nagietka, kora kaliny, ziele skrzypu. Wszystkie zioła
      (każde po 50 gr.) należy bardzo dokładnie wymieszać i codziennie rano 3 duże
      łyżki tej mieszaki zalać 1 litrem wrzątku w termosie. Pić z tego po przecedzeniu
      3 razy dziennie miedzy posiłkami po 1 szklance ciepłego odwaru z 2 kapsułkami
      Dong Quai.
      - Jeśli występują obfite krwawienia, dodatkowo, oprócz w/w mieszanki, można
      zażywać sproszkowana korę kaliny (zmielić i zażywać ją 2 razy dziennie 1 małą
      łyżeczkę popijając wodą).
      - Dong Quai należy stosować przez 2 miesiące, a następnie po tygodniowej
      przerwie przez kolejne 2 miesiące można w takich samych dawkach zażywać Pau
      d’Arco (również z w/w odwarem z ziół).
      - Niezwykle istotne jest dostarczenie osłabionemu organizmowi odpowiednich
      ilości żelaza, cynku, wit. B, magnezu i wapnia, dlatego szczególnie wskazane
      jest zażywanie preparatu witaminowego „Special Two”, który zawiera wszystkie
      niezbędne do życia składniki odżywcze w formie chelatowej (do 20 razy lepie
      przyswajalnej) oraz wiele naturalnych dodatków, takich jak zioła, enzymy,
      kiełki, spirulina itp.
      - Boracelle (olej z ogórecznika lekarskiego o stężeniu - 500 mg): 3 x dziennie 1
      kaps. po jedzenieu.
      - Lecytyna (1200 mg) - 2 x dziennie 1 po jedzeniu.
      - Jeśli osoba chora na endometriozę nie będzie zażywać preparatu Special Two,
      powinna zażywać następujące suplementy w podanych niżej dawkach:
      Cynk (najlepiej glukonian) - po jedzeniu (łącznie nie więcej cynku niż 100 mg
      dziennie).
      Magnez (koniecznie z wit. B6, która jest też niezbędna do wchłaniania cynku) –
      1000 mg dziennie (najlepiej po kolacji).
      Dodatkowo, oddzielnie wit. B6 – 100 mg dziennie.
      Wit. E – ok. 500 do 1000 jednostek dziennie, powoli zwiększając dawki.
      Kelp, Spirulina lub Alfalfa (lucerna w tabletkach) – 3 razy dziennie po 3
      tabletki po posiłkach.
      Żelazo w większych ilościach należy zażywać tylko wówczas, jeśli stwierdzono anemię.
      Należy stosować dietę wegetariańską, szczególnie bogatą w owoce i warzywa, soję,
      kaszę jaglaną, czosnek, cebulę, szczypior, nać pietruszki, sałatki z pokrzywy itp.
      Całkowity zakaz: białego pieczywa, cukru rafinowanego, ostrych przypraw, octu,
      tłuszczów zwierzęcych, margaryny, słodyczy, czekolady, serów żółtych, mięsa,
      kawy, alkoholu oraz wszelkich innych używek. Wskazane jest unikanie pokarmów
      mięsnych i nabiałowych, gdyż one w szczególności odpowiedzialne są za zachwianie
      równowagi hormonalnej w organizmie.
      Z tłuszczów można stosować olej z oliwek, a zamiast mleka krowiego można
      spożywać mleko sojowe lub owsiane.
      W tym schorzeniu ma miejsce wadliwe wchłanianie Ca, do czego przyczynia się bez
      wątpienia nadmiar białka zwierzęcego w diecie (mięsa i nabiału), cukru, kawy
      oraz brak ruchu.
      W czasie menstruacji należy stosować wyłącznie podpaski, a nie tampony, gdyż te
      drugie utrudniają odpływ krwi.
      Niezwykle ważne są też codzienne ćwiczenia fizyczne bądź spacery na świeżym
      powietrzu, co poprawi samopoczucie, zwiększy ilość najsilniejszych hormonów
      antydepresyjnych, jak serotonina, melatonina czy endorfina, poprawi krążenie i
      wzmocni system obronny. Według informacji podanej w magazynie „Journal of the
      American Medical Association” energiczne ćwiczenia fizyczne regulują gospodarkę
      hormonalną w organizmie (szczególnie ilość estrogenu), co prowadzi do tłumienia
      objawów endometriozy. Regularne ćwiczenia doskonale też chronią przed ta chorobą.

Warto też codziennie (a szczególne w przypadku bólu) stosować kąpiel stóp w
      gorącej wodzie i dbać o to, by stopy i dłonie zawsze były ciepłe. Można też
      stosować nasiadówki w gorącej wodzie lub gorącą kąpiel całego ciała, wypijając
      wcześniej 1 do 2 litrów naparu z lipy bądź malin.
      W przypadku endometriozy często zaleca się stosowanie różnych leków
      syntetycznych, jak Danazol (Danocrine), Leuprolid (Lupron) czy Nafaraelina,
      jednak zwykle po zaprzestaniu stosowania tych środków objawy powracają, a
      dodatkowo zażywanie tych leków pociąga za sobą wiele skutków ubocznych, jak
      nadwaga, uderzenia gorąca, bóle głowy itp.
      Gdy zastosowanie w/w metod nie przyniesie pożądanego skutku, zalecany jest
      zabieg chirurgiczny (histerektomia), lub mniej urazowa laparoskopia, podczas
      której usuwa się zmiany chorobowe (torbiele, wszczepy i zrosty) przy pomocy lasera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka