Dodaj do ulubionych

Początki endometriozy

24.02.09, 20:06
Witam. Mam pytanie (bo widzę, że są tu bardzo mądre kobiety) czy możecie napisać jak zaczeła się u was endometrioza, jakie są jej obiawy. Ja mam 20 lat i od 3 lat mam bardzo bolesne miesiączki. Biorę obecnie tabletki antykoncepcyjne bo tylko tak mogę normalnie funkcjonować. Lekarze niby mówili, że nie widzą żadnych zmian na jajnikach i tak dalej ale mojej kuzynce też tak mówili i później jak trafiła do szpitala w krutycznym stanie to jednak okazało się, że ma endometriozę.
Z góry dziękuje i pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • mariola19761 Re: Początki endometriozy 24.02.09, 20:29
      Mnie do wizyty u gina skłoniły "dziwne" miesiączki ..... zrobiły się długie z
      plamieniami na kilka dni przed i po a do tego doszedł kłujący ból podczas
      współzycia ... Lekarz podczas badania wyczuł powiększony jajnik , dostałam
      skierowanie na USG okazało się za mam torbiel , zastosowano najpierw leczenie
      antybiotykiem potem zastrzyki (Kaprogest) ... jednak leczenie nie przynioslo
      pozytywnych rezultatów .
      wszystko skonczyło się operacją ...wynik histo-pat potwierdził endometriozę :)
    • xpatrycjak1985 Re: Początki endometriozy 27.12.16, 13:22
      poczatki endometriozy moga byc mylone z innymi chorbami. ale nie dajmy sie zwariowac.. jesli zaczyna sie problem - a endometrioza to ogromny problem to od razu zglaszajcie sie do lekarza. ja zwlekalam z ta decyzja az w koncu zaczely sie takie dolegliwosci bolowe ze nie moglam znalezc sobie miejsca. szukalam w internecie pomocy , znalazlam klinike w jeleniej gorze - Kcm Clinic. Umowilam sie na konsultacje, jestem zachwycona. specjalisci z zamilowaniem :)
      • kasia75389734 Re: Początki endometriozy 04.03.17, 10:18
        Czesc mam 29 lat od trzech miesiecy zauwazylam ze cos sie dzieje nie tak w czasie okresu ze mna. W pierwszy dzień w którym krwawienie jest zwykle male pojawia sie bol ktory moge jedynie porownac z bolami porodowymi. Natomiast najdziwniejsze jest to że ból pojawia się także w pachwinie prawej i promieniuje do prawego kolana boli mnie całe udo jakby ktoś rozrywa od środka do tego problemy z wypróżnianiem bolesne parcie na mocz brałam Furagin to przed miesiączką . Od rodzinnego uslyszalam ze to rwa kulszowa a na pogotowiu ze..."przesadzam"...Blagam niech.sie ktos wypowie kto ma podobne objawy i jak diagnozuje sie ta endometrioze i czy to moze byc to? Dodam jeszcze że mam zdrowego synka 9-letniego a obecnie Staramy się 4 lata o rodzeństwo dla niego bezskutecznie
        • takajakasia Re: Początki endometriozy 16.03.17, 18:37
          Cześć,
          w sumie minęło juz kilka dni od Twojego wpisu, więc może masz już jakąś diagnozę za sobą, niemniej jednak dziś chwilę wcześniej czytałam artykuł "Po rodzaju bólu łatwiej rozpoznać endometriozę", w którym napisano, że u kobiet z endometriozą w opisie bólu najczęściej pojawiają się określenia: "pulsujący, nękający i ciągnący się do nóg". Problemy z wypróżnianiem, bolesne parcie na mocz to również objawy endometriozy, więc może koniecznie skontaktuj się z lekarzem i wykonaj odpowiednie badania. Zdrowia życzę!
    • radekpl1 Re: Początki endometriozy 30.12.17, 08:56
      organiclab.pl/pl/dla-kobiet/8-lukol-himalaya-na-kobiece-problemy.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka