ruda_strzyga 23.03.06, 12:02 Czy uważacie, że słuszne jest stwierdzenie Mikosza, że : "Przeprosiny to udawana grzeczność poniewczasie."? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miia1 Re: Twierdzenie Mikosza 23.03.06, 13:42 A co powiesz o tym, ruda? "Każde forum lub blog prowadzone przez megalomanów i snobów , umierają w końcu zatrute własnymi kłamstwami." Tys pikne. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_strzyga Re: Twierdzenie Mikosza 23.03.06, 13:56 miia, takich kwiatuszków zebrałoby sie całe naręcze, można śmiało założyć księgę złotych myśli Mikosza;) Odpowiedz Link Zgłoś
gagatka8 Mikoszowy ogródek 23.03.06, 17:17 szarm.art.superhost.pl/blogowisko/?page_id=157 Nie wiem, czy te sentencje tak do końca będą pasować, ale zawsze to jakiś początek, no nie?;) Odpowiedz Link Zgłoś
proces7 Re: Twierdzenie Mikosza 23.03.06, 17:00 ruda_strzyga napisała: > Czy uważacie, że słuszne jest stwierdzenie Mikosza, że : > "Przeprosiny to udawana grzeczność poniewczasie."? Należałoby zdefiniować "poniewczasie" dokładniej. Słowo to oznacza, ze coś jest zbyt późno lub w niewłaściwym czasie. Jeśli to słowo przyjmiemy za pewną zmienną, to moga przeprosiny zupełnie inaczej wyglądać dla poszczególnych ludzi. Do przeprosin, takich naprawdę szczerych trzeba w pewnym sensie dojrzeć. Taka przewrażliwiona cipcia jak Mikosz, zawsze odbierze przeprosiny źle, bez względu na intencje przepraszającego. Przykładowo, chciałabyś dac Mikoszowi prezent. Każdy prezent wziąłby jako obrazę, bez względu na Twe intencje. I tak: butelkę whisky- no tak, ona sądzi, że jestem alkoholikiem i to jest taki gest litości książkę- no tak, uważa mnie za nieoczytanego tłuka kosmetyki, perfumy - aha, coś nie tak z moją higieną osobistą cygara- no tak, chce bym się wykończył, gwóźdź do trumny I tak dalej i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
miia1 Re: Twierdzenie Mikosza 23.03.06, 17:37 Twierdzenie Mikosza jest smutne. Aż się prosi zastosować podobną retorykę, jaką stosuje Mikosz i zapytać go, jakie to traumatyczne przeżycia ma na koncie, związane z przeprosinami. Żeby było jasne - z twierdzeniem się nie zgadzam. Jak już proces śmiało zauważył, bywa na tym padole łez zjawisko takie jak "szczere przeprosiny". Zawczasu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagus007 Re: Twierdzenie Mikosza 23.03.06, 20:06 Miia, Zawczasu - to chyba może być unikanie okazji do przepraszania? A przeprosiny - i owszem, to "to (...) grzeczność poniewczasie". Nie zgadzam się tylko z tym, że musi być udawana. Tak swoją drogą - wolę ludzi impulsywnych, którzy nie ważą każdego słowa. To drugie trąci mi czasami wyrachowaniem. Impulsywność jest szczera, chociaż częściej naraża się na błędy. Ale o ile potrafi się do tych błędów przyznać i za nie przeprosić - to dla mnie jak najbardziej w porządku i na czasie;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś