Dodaj do ulubionych

Meksyk wynajem samochodu

29.03.18, 21:39
Witam
Mam kilka pytań odnośnie wynajmu samochodu w Playa del Carmen lub okolicach a więc tak:
* wynająć na miejscu czy online
* jaką wypożyczalnie polecacie
* karta debetowa czy koniecznie kredytowa
* ile mniej więcej blokują na karcie jako depozyt przykładowo za Volkswagena Golfa lub tego typu samochód

Z góry dziękuje

Pozdrawiam SebaAwP
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Meksyk wynajem samochodu 29.03.18, 22:41
      Trudno mi odpowiedzieć, czy wynająć na miejscu, czy online. My wynajęliśmy wcześniej online w wypożyczalni Alamo. Wypożyczenie samochodu Volkswagen Gol (tak Gol, a nie Golf) z ręczną skrzynią biegów na 13 dni kosztowało nas 410 $ (ok. 1400 zł). Cena zawierała nielimitowany przebieg km, AC, ochronę przed kradzieżą oraz ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Polisa AC (ang. LDW) pokrywała koszty napraw i wymiany części do wysokości wkładu własnego, podstawowe ubezpieczenia (PLI) od odpowiedzialności ochraniają kierowcę w przypadku roszczeń osób trzecich wynikających z obrażeń ciała lub uszkodzenia mienia osobistego powstałych w wypadku, a w cenie zawarte były podatki lokalne. Wymagana była karta kredytowa, w naszym przypadku Mastercard. Kaucja wynosiła 700 $.
    • casiopeja11 Re: Meksyk wynajem samochodu 01.04.18, 14:03
      Zależy czy potrzebujesz samochód odrazu z lotniska czy nie tez, jak tak i potrzebujesz na cały pobyt to lepiej online zarezerwować. Jak nie, i chcesz na kilka dni tylko to na miejscu w Playa możesz wziąć.
      Ja wynajmowałam kilka razy z małego biura Price w Playa, za 500mxn/dzień chevy spark, 600/dzień wv gol. Ubezpieczenie 90% i 300usd blokują na karcie kredytowej. Pełne ubezpiecznie kosztowało dodatkowe 20-25usd na dzień!

Na pewno nie polecają Hertz. Avis i America car cieszą sie lepszymi opiniami. Cokolwiek zabukujesz online, w biurze zawsze będą ci chcieli wmówić extra, często nie mówią prawdy albo półprawdę żeby tylko sprzedać dodatkowe ubezpiecznie, wiec lepiej wiedzieć co pokrywa to co masz i na co uważać. Zwróć uwagę dokładnie jakbyś bookowal online.
      Samochód dokładnie obejrz, najlepiej porób zdjęcia na zewnątrz i w środku jakichkolwiek uszkodzeń żeby nic ci przy oddawaniu nie wcisnęli.
      I jak już będziesz miał samochód to uważaj na stacjach benzynowych przy bo lubią oszukiwać na tankowaniu. Jakbyś był w Playa to podpowiem ci gdzie tankować a gdzie nie :)
      • sebaawp Re: Meksyk wynajem samochodu 02.04.18, 13:29
        Cześć casiopeja11
        Znowu konkretną odpowiedź z twojej strony, co do wynajmu potrzebuje tylko na parę dni, wynająć chce w Playa del Carmen i zapewne też będę tam tankował. Jeżeli masz jeszcze jakieś istotne informacje lub rady będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam SebaAwP
        • casiopeja11 Re: Meksyk wynajem samochodu 02.04.18, 15:38
          To na spokojnie na miejscu tez możecie wynająć. Zobaczcie ceny online, tak jak pisałam cena z ubezpieczniem 90% to cena około 25-30€/dzień. Można ceny zawsze negocjować jak lubicie i umiecie :) jakbyście brali onlineto zwróćcie uwagę jakie ubezpiecznie jest wliczone żeby wiedzieć co macie a co będą wam chcieli wcisnąć na miejscu. Sprawdźcie również lokalizacje odbioru bo bardziej znane firmy maja kilka miejsc (avis na przykład) wiec warto wybrać ta co będzie blisko was żeby nie jechać na druga stronę miasta po odbiór.
          Nie tankować na stacji przy ulicy CTM i highway. Stacja przy ulicy 38 i ave30 jest ok. Wiedzieć mniej więcej jaki duży jest bak i ile powinno wejść, żeby nie nalali wam pół baku benzyny w cenie całego baku (maszyny na stacjach są jakoś poustawiane ze sie da). Zwrócić uwagę czy zeruja liczniki przed nalewaniem i zerkać na licznik. Najlepiej ich obserwować, patrzeć na ręce i z podejrzeniem to będą mniej sklonieni na oszustwa. Płacić tylko cash i tylko peso, i patrzeć jak im sie płaci wiec najlepiej wolno pokazać ze sie daje 200 czy 500. W razie rozporoszonej uwagi lubią podmienić banknot na mniejszy i wmówić ludziom ze im zle zapłacili :) nie ma na stacjach samoobsługi wiec oni zawsze tankują i zazwyczaja myją przednia szybę. Wraz z opłata za paliwo zostawia im sie mały napiwek 5-10 peso.
    • kryssttyna_011 Re: Meksyk wynajem samochodu 03.04.18, 11:22
      W Playa del Carmen wypożyczalnie są po 3 na każdej ulicy, co sprawia, że żadnego problemu z wynajmem nie ma. Wszystkie mają zbliżone ceny i zbliżone samochody, może jakiś wypasiony model jest droższy, ale generalnie jest podobnie. Im dłuższy wynajem, tym korzystniejsza cena. Trzeba zwracać uwagę, czy auto ma tzw. full insurance, bo inaczej jest udział własny w kosztach uszkodzeń, co jest bardzo kosztowne - jest to oczywiście droższy wariant, ale warto, bo ruch tam spory i o wypadek czy obcierkę łatwo. Potrzebna jest karta kredytowa, ale mi nie blokowano żadnych środków, z góry zapłaciłam za całość wynajmu. Sieciowe autorenty są z reguły droższe, ale są zlokalizowane już na lotnisku, więc można wynająć auto po wyjściu z samolotu.
      • podrozee Re: Meksyk wynajem samochodu 12.04.18, 13:33
        A ja polecam Rentalcars. Jeszcze zanim polecisz mozesz zarezerwowac, jest najtaniej. Idziesz z wydrukowanym dokumentem i tyle. Wiesz ile kosztuje zanim polecisz. Ja placilam ok 100 zl dziennie. Ale przygotuj sie na mandaty za nic. Czesto na drogach do Tulum i przy wjazdach do duzych miast. Duzo mnie to kosztowalo nerwow na poczatku. Ale teraz wiem co i jak. Jak masz pytania to pisz. Ja bylam na wycieczkach na wlasna reke.
      • podrozee Re: Meksyk wynajem samochodu 12.04.18, 13:35
        Krystyna co za glupoty. Jakie obcierki. Chyba ze poczatkujacy kierowca.
    • icebols27 Re: Meksyk wynajem samochodu 16.11.18, 09:09
      Polecamy firmę www.mexicoentero.pl, prowadzi ją Polak. My wynajęliśmy samochód z kierowcą, który zawiózł nas tam gdzie chcieliśmy. W trakcie wyprawy mogliśmy zmieniać trasę w zależności od Warunków. Nasz kierowca Martin był przeuroczy.

I oczywiście zachęcamy do podróżowania po Meksyku (nie tylko Playa del Carmen czy Tulum), bo kraj jest cudowny. Podsyłam link do naszej wycieczki może komuś się przyda:
      czasnawywczas.pl/ameryka-srodkowa/meksyk-i-belize-gotowy-plan-wycieczki/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka