Dodaj do ulubionych

Szczęśliwego Nowego Roku!

28.12.06, 16:16
Wszystkim Forumowiczom!

Arek
Obserwuj wątek
    • kasiasmom Re: Szczęśliwego Nowego Roku! 28.12.06, 23:41
      Sie dolaczam. Feliz Año Nuevo! I nie zapomnijcie o zjedzeniu dwunastu winogron
      i pomysleniu dwunastu zyczen, ktorych spelnienia byscie chcieli, z wybiciem
      polnocy!
      • mojito Prospero Ano Nuevo :). 29.12.06, 04:34
        Ja rowniez zycze wszystkim powodzenia. Winogronowej historii nie znalem :).
        Bede wiec trzymal w ustach tak jak chomik tuzin winogron. Tych mniejszych :).
        • arekch77 Re: Prospero Ano Nuevo :). 29.12.06, 10:12
          To z winogronami to stara hiszpańska tradycja. Zgodnie z nią, podczas każdego
          uderzenia zegara o północy należy zjeść jeden owoc oraz pomyśleć życzenie. W
          wersji której mnie uczono winogorona powinny być moczone w szampanie oraz
          posypane cukrem.

Smacznego!
          • pariss1 Re: Prospero Ano Nuevo :). 29.12.06, 18:45

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku wszystkim miłośnikom Meksyku!

arekch spróbuję te winogronowe życzenia, ale czy mozna tak szybko zjeść 12
            winogron? chyba, ze te malutkie :)

Pozdrawiam
            • arekch77 Re: Prospero Ano Nuevo :). 29.12.06, 19:11
              Mi nigdy się nie udało :) To chyba by wyjaśniało, dlaczego niektóre życzenia
              wciąż się nie spełniły :)
              • mojito Re: Prospero Ano Nuevo :). 30.12.06, 05:02
                Od jutra trenuje gryzienie/lykanie winogron na tempo :).
                Na dwanascie spelnionych zyczen nie licze ale trzy na pewno
                bede mial. Moze jutro zlapie zlota rybke :).

Saludos para todos,
                m.
                • arekch77 Artykuł o winogronach 31.12.06, 12:10
                  Wczoraj w El Universal ukazał się artykuł o tradycji jedzenia winogron.

www.eluniversal.com.mx/notas/397295.html
                  "W ostatnch godzinach 2006 roku wiele osób zaczyna przygotowywać się do kolacji
                  noworocznej, na której nie zabraknie tradycyjnych 12 winogron.

Wg Wikipedii tradycja ta ma swoje początki w Hiszpanii, gdzie w 1909 roku
                  rozpoczęli ją hodowcy winogron z Alicante aby zapewnić sobie dobre zbiory.

Chociaż nie wiadomo czy liczba 12 oznacza 12 miesięcy czy też 12 uderzeń
                  zegara, je się jeden owoc przy każdym uderzeniu.

Obecnie tradycja ta ma zapewnić każdemu uczestnikowi kolacji spełnienie jego
                  pragnień i marzeń, jak pisze dokument wydany przez argentyńskie Ministerstwo
                  Edukacji, Nauki i Technologii."

Jeszcze raz, wszystkim Forumowiczem spełnienia ich wszystkich marzeń!

Arek
                  • friofrio Re: Artykuł o winogronach 09.01.07, 05:31
                    A jak te 60letnie Meksykanki tancza cala noc! ...Atrevete te te... ! Respeto...
                    Feliz Año!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka