Dodaj do ulubionych

kawa i dieta Kopenhaska

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 23:42
mam pytanie- czy mozna w kopenhaskiej czarna kawe zastapic kawa z mala
iloscia mleka 0% lub jakas herbata? obawiam sie ze moj zoladek moze nie
tolerowac czarnej kawy i to na dodatek gorzkiej.
Obserwuj wątek
    • kk.kk Re: kawa i dieta Kopenhaska 22.07.02, 00:52
      herbata niby mozna ale nie osiagniesz termogennego efektu [spalanie tluszczu]
      jaki daje kawa; z kolei mleko do kawy nie jest dozwolone bo zawiera laktoze
      [cukier]
    • Gość: Ania Re: kawa i dieta Kopenhaska IP: 217.153.52.* 22.07.02, 08:07
      Nie toleruje czarnej kawy, wiec przez cala kopenhaska pilam czarna herbate. I
      co? Schudlam piec kg, a po diecie (juz dwa miesiace) chudne nadal. Nie przejmuj
      sie i dostosuj diete do siebie, a nie siebie do diety.
      • Gość: madziaz Re: kawa i dieta Kopenhaska IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 14:32
        Spróbuj herbatki z guarany. Z tego, co przeczytałam w wypowiedziach joggera,
        powinna być dobra. Właśnie firma Vitax wypuściła coś takiego i powinno być w
        promocji we wszystkich hipermarketach (ja kupiłam w Realu ale widziałam też w
        Gean). Na razie jestem w trakcie diety, od początku na kawie i nie chcę
        mieszać, ale później będę piła tą herbatkę.
        • Gość: magda Re: kawa i dieta Kopenhaska IP: 212.244.72.* 22.07.02, 16:15
          Gość portalu: madziaz napisał(a):

> Spróbuj herbatki z guarany. Z tego, co przeczytałam w wypowiedziach joggera,
          > powinna być dobra. Właśnie firma Vitax wypuściła coś takiego i powinno być w
          > promocji we wszystkich hipermarketach (ja kupiłam w Realu ale widziałam też w
          > Gean). Na razie jestem w trakcie diety, od początku na kawie i nie chcę
          > mieszać, ale później będę piła tą herbatkę.

i jakie masz efekty?
    • Gość: viola Re: kawa i dieta Kopenhaska IP: *.autointernet.pl 25.07.02, 15:57
      Czy ktoś mnie może doinformować co to jest dieta kopenhaska, tzn na czym
      polega? Choć coś mi się zdaje, że lekka nie jest...
      • ew.ka Re: kawa i dieta Kopenhaska 25.07.02, 16:52
        Lekka nie jest ale nie jest również taka najgorsza...
        Poszperaj trochę na tym forum, to znajdziesz bardzo dużo wiadomosci o tej
        diecie. Sama stosowałam ją dwa razy ze skutkiem zadowalającym.
        Pozdrowionka
        Ewka

oto, co Jogger swego czasu pisał:
        Ze względu na duże zainteresowanie, poniżej zamieszczam opis tej diety. Jest to
        połączenie diety niskowęglowodanowej z dietą termogeniczną (spalany tłuszcz
        zamienia się w energię cieplną). Nie jest to dieta dla każdego - sam jej nie
        mogę stosować z powodu skłonności do nadciśnienia, żołądkowcy też mogą o niej
        zapomnieć (kawa na czczo...). Wegetarianie mogą zastąpić mięso przez tofu, ale
        muszą dołożyć L-karnitynę oraz cholinę + inozytol (typowy Fat Burner), zresztą
        te 3 spalacze tłuszczu może brać każdy, pragnący zrzucać wagę. Jeśli wykonuje
        się ćwiczenia fizyczne, obiad trzeba zjeść po treningu, żeby nastąpiła faza
        regeneracji, ale co najmniej po godzinie od zakończenia ( w tym czasie jeszcze
        spalany jest tłuszcz).
        Na to, co autorzy podają w uwagach, trzeba patrzeć z przymrużeniem oka. W
        praktyce dieta ta umożliwia zrzucenie 4-5 kg wagi w ciągu 2 tygodni (20 kg jest
        nierealne), ale żeby waga nie wróciła, trzeba kontynuować dietę
        niskowęglowodanową, a co najmniej pozbawioną cukru i białej mąki. Nie warto się
        też sugerować tekstami typu 'tylko 13 dni...', 'po 6 m-cach...' Francuskie
        śniadanie np. to tradycyjnie kawa i 1 rogalik, a Francuzki to najszczuplejsze
        kobiety w Europie.

DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPENHADZE

DZIEŃ 1+8

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy
        Lunch : 2 jajka na twardo, gotowany szpinak, 1 pomidor
        Obiad : 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną (filet lub schab)

DZIEŃ 2+9

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru
        Lunch: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną, 1 świeży owoc
        Obiad: 1 plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 3+10

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru, 1 grzanka
        Lunch: gotowany szpinak, 1 pomidor, 1 świeży owoc
        Obiad: 2 jajka na twardo, 1 plaster szynki, sałata z olejem i cytryną

DZIEŃ 4+11

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru
        Lunch: 1 jajko na twardo, 1 tarta marchewka, małe opakowanie twarożku
        (serek wiejski)
        Obiad: 1 mała puszka mieszanego kompotu z owoców, 2-3 szklanki
        jogurtu naturalnego
        ( ugotować kompot )

DZIEŃ 5+12

Śniadanie: 1 duża tarta marchewka z cytryną
        Lunch: 1 chuda ryba z cytryną – sok z cytryny dodać do pieczenia
        Obiad: 1 duży befsztyk, brokuły lub sałata

DZIEŃ 6+13

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru, 1 grzanka
        Lunch: 1 cały kurczak (gotowany), sałata z olejem i cytryną
        Obiad: 2 jajka na twardo, 1 duża marchew

DZIEŃ 7

Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru
        Lunch: 1 kawałek zgrilowanego chudego mięsa, 1 świeży owoc
        Obiad: nic

Chuda ryba – dorsz lub pstrąg
        Gruby plaster – 10 dkg wędlina musi być chuda
        Kawa może być rozpuszczalna lub z ekspresu, zaleca się pić 2 litry wody
        dziennie.

UWAGA:
        Lunch i obiad można zamieniać miejscami jeżeli będzie to miało miejsce tego
        samego dnia. Dieta zmierza do zmiany przemiany materii co sprawia że po dniach
        można jeść normalnie bez efektu tycia, przez pierwsze dwa lata. Nie jest to
        więc żadna dieta odchudzająca lecz dieta zwiększająca przemianę materii dlatego
        spokojnie działa nawet po zakończeniu kuracji. Jeżeli kurację przeprowadza się
        niewolniczo zgubisz nadmiar tłuszczu 7-20 kg. Kurację przeprowadza się przez 13
        dni ani 1 dzień mniej ani więcej. Jeżeli podczas kuracji wypijesz lampkę wina,
        piwo, zjesz słodycz, albo żujesz gumę jesz dodatkowe jedzenie to od razu
        przerywasz kurację i w związku z tym ginie efekt. Jeżeli kurację przerwiesz
        przed upływem 6 dni można ją powtórzyć od nowa po 3 miesiącach.

• Gość: Jan Re: kawa i dieta Kopenhaska IP: 10.30.1.* 26.07.02, 11:51
          Czemu nie można jej stosować przy skłonnościach do nadciśnienia ?
          • drzazga1 Re: kawa i dieta Kopenhaska 26.07.02, 12:01
            Gość portalu: Jan napisał(a):

> Czemu nie można jej stosować przy skłonnościach do nadciśnienia ?
          • Gość: Jan Re: kawa i dieta Kopenhaska IP: 10.30.1.* 26.07.02, 12:02
            Acha, podałybyście jeszcze jakieś przepisy na te befsztyczki i takie inne,
            jakie mięso, jak robione, jak robicie rybki. Chciałbym zacząć jutro ale trochę
            się boję.
            Pozrawiam
            • Gość: Gosia Re: kawa i dieta Kopenhaska IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 26.07.02, 13:12
              Jan- niczego się nie bój- jeśli jesteś zdrowy to zaczynaj :-)))))))))))))
              uda ci się!!!!!!!!!!!! :-)

befsztyczki robiłam tak- kawałaek (ok 15-20 deko) chudej wołowiny posypuję
              lekko solą zmiękczającą mięso (mozna taka sól dostać w sklepie), po 15-20
              minutach - nie więcej!- dodać trochę pieprzu, i co tam jeszcze lubisz, i teraz
              tak- można do folii i do piekarnika (na około 20 min.), można na patelnię. Tak
              zrobione mięsko bardzo mi smakowało- czasem kroiłam je na cienkie paski, i
              wyglądało jak chińskie danie :-)

Można też robić pierś z kurczaka- sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, i to
              samo- piekarnik, albo patelnia- mi to jedzenie "kopenhaskie" naprawdę smakowało-
              najbardziej sałatki- twarożek z tymi dodatkami, sałata z wędliną, i chyba
              jajkiwm czy czymś...... już nie pamiętam :-)))))))))))

Życzę powodzenia- dasz radę!!!!!!!!!!!!!!!!
              jakby co- pytaj
              • Gość: Jan Re: kawa i dieta Kopenhaska IP: 10.30.1.* 26.07.02, 13:42
                Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Jan- niczego się nie bój- jeśli jesteś zdrowy to zaczynaj :-)))))))))))))
                > uda ci się!!!!!!!!!!!! :-)
                >
                > befsztyczki robiłam tak- kawałaek (ok 15-20 deko) chudej wołowiny posypuję
                > lekko solą zmiękczającą mięso (mozna taka sól dostać w sklepie), po 15-20
                > minutach - nie więcej!- dodać trochę pieprzu, i co tam jeszcze lubisz, i
                teraz
                > tak- można do folii i do piekarnika (na około 20 min.), można na patelnię.
                Tak
                > zrobione mięsko bardzo mi smakowało- czasem kroiłam je na cienkie paski, i
                > wyglądało jak chińskie danie :-)
                >
                > Można też robić pierś z kurczaka- sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, i to
                > samo- piekarnik, albo patelnia- mi to jedzenie "kopenhaskie" naprawdę
                smakowało
                > -
                > najbardziej sałatki- twarożek z tymi dodatkami, sałata z wędliną, i chyba
                > jajkiwm czy czymś...... już nie pamiętam :-)))))))))))
                >
                > Życzę powodzenia- dasz radę!!!!!!!!!!!!!!!!
                > jakby co- pytaj

Dzięki, dzisiaj pożegnalne pyfko i od jutra startuję.
                • ew.ka Re: kawa i dieta Kopenhaska 26.07.02, 14:13
                  W taki razie życzę powodzenia. Ja właśnie jestem w trakcie tej dietki.
                  A więc trzymaj się, bo naprawdę warto.
                  Ps. befsztyków - ja wołowinkę posypuje ziołami prowansalskimi i wtedy jest
                  pycha.
                  Pozdrowionka
        • Gość: Jan Re: kawa i dieta Kopenhaska IP: 10.30.1.* 26.07.02, 12:04
          Czemu nie można jej stosować przy skłonnościach do nadciśnienia ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka