Dodaj do ulubionych

Dieta niskowęglowodanowa- kiedy zaczyna działać?

10.01.06, 13:15
Mam pytanie- po ilu dniach zaczyna działać dieta niskowęglowodanowa (Atkins,
coś w stylu kopenhaskiej itp.). Skąd pytanie- zamierzam przerzucić się na
taką dietę, jednak raz na jakiś czas zrobic sobie przerwę, nawet nie na
słodycze, ale np. na muesli, które uwielbiam, albo pełnoziarnisty makaron czy
pieczywo... chociaż raz na jakiś czas jakies ptasie mleczko pewnie tez się
trafi. Zamierzam robić cykle: dieta niskowęglowodanowa (podobna do
kopenhaskiej, tylko posiłki mniejsze ale częstsze) na zmianę z dietą
niskokaloryczną (wtedy na śniadanie muesli albo świeże pełnoziarniste
pieczywo z niesłodzonym dżemem, dużo warzyw i owoców). I nie wiem, jaką
długość powinny mieć poszczególne etapy, żeby każdy z nich miał
czas "zadziałać" i żeby kilogramy leciały w dół?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc2 Re: Dieta niskowęglowodanowa- kiedy zaczyna dział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:20
      ....zaczyna dzialac gdy spali sie caly glikogen jaki masz w watrobie i miesniach
      i organizm zaczyna zuzywac wlasny tluszczyk. Przyspieszyc to mozna aerobowymi
      cwiczeniami i dieta ketogeniczna (zobacz gdzies tu w osobnym watku). Dieta keto
      jest o tyle dobre ze bialka i tluszcze sa metabolizowane do cial ketonowych
      (kwas acetooctowy) a z kolei przysadka mozgowa odbiera ich duza ilosc we krwi
      jako efekt rozpadu wlasnych bialke miesniowych i posywa na pomoc hormon
      wzrostu-somatotropine ktora naturalnie pobudza spalanie tluszczu i jednoczesnie
      wzmacnianie bialek. Ot taki trik metaboliczny.
      Ja jestem non-stop na diecie keto i dodatkowo oleju MCT i jak sobie robie czasem
      test paskami keto-diastix Bayera, to mam tyle ketonow ze powinienem byc martwy:)
      a jestem zywy, uprawiam sport, jestem instruktorem i mam sie dobrze
      • june.miller Re: Dieta niskowęglowodanowa- kiedy zaczyna dział 10.01.06, 13:25
        A czy dieta niskowęglowodanowa nie jest tym samym czym dieta ketogeniczna?
        No i nie wiem, po czym mam poznać, że spalił mi się cały zapas glikogenu? :(
        Ale rozumiem, że raczej nie jest to któtkotrwały proces i dieta typu kilka dni
        niskowęglowodanowej na przemian z kilkoma dniami niskokalorycznej (bez
        zwracania uwagi na ilość węglowodanów) nie ma wiekszego sensu?
        • scept89 100 diet w 100 dni? 10.01.06, 20:02
          Na dluzsza mete efekty Atkinsa kiedy o spadek wagi chodzi sa porownywalne z
          bardziej sensownymi ubogotluszczowymi dietami ktore to zdecydowanie maja mniej
          powiklan.

> No i nie wiem, po czym mam poznać, że spalił mi się cały zapas glikogenu? :(

po tym ze wskutek obnizenia poziomu glukozy we krwi bedziesz miala zywotnosc
          snietej ryby, takiz zapal zyciowy i zdolnosc do pracy i cwiczen.

en.wikipedia.org/wiki/Bonk_%28condition%29
          > Ale rozumiem, że raczej nie jest to któtkotrwały proces i dieta typu kilka dni
          > niskowęglowodanowej na przemian z kilkoma dniami niskokalorycznej (bez
          > zwracania uwagi na ilość węglowodanów) nie ma wiekszego sensu?

Jedyny sens ma dieta ktora da sie utrzymac (== zawiera niezbedne skladniki) oraz
          nie pakuje organizmu w ograniczenie metabolizmu na maxa (crash diets
          <100-1200kcal). Dodatkowo warto dbac o niski index glikemiczny pokarmow

www.mendosa.com/gilists.htm
          • calama polecam dietę south beach Arthura Agatsona 10.01.06, 20:14
        • jogger Re: Dieta niskowęglowodanowa- kiedy zaczyna dział 11.01.06, 18:16
          june.miller napisała:

> A czy dieta niskowęglowodanowa nie jest tym samym czym dieta ketogeniczna?
          Przy diecie low-carb niekoniecznie będziesz na ketozie - minimalna ilość w/w
          jest indywidualna.

> No i nie wiem, po czym mam poznać, że spalił mi się cały zapas glikogenu? :(
          Paski j.w. - podstawowym źródłem energii staje się tłuszcz, o czym świadczą
          ciała ketonowe w moczu.

> Ale rozumiem, że raczej nie jest to któtkotrwały proces i dieta typu kilka
          dni
          > niskowęglowodanowej na przemian z kilkoma dniami niskokalorycznej (bez
          > zwracania uwagi na ilość węglowodanów) nie ma wiekszego sensu?
          Na ogół wystarcza 48 godz, więc stosuje się diety cykliczne, z okresowym
          podładowaniem glikogenu dla uniknięcia ew. spadku metabolizmu spoczynkowego -
          np. CKD - Cyclic Ketogenic Diet
          • june.miller Re: Dieta niskowęglowodanowa- kiedy zaczyna dział 11.01.06, 23:38
            Dzięki wielkie za odpowiedź :)
            Możesz mi jeszcze powiedzieć, jak długo powinny trwać cykl niskowęglowodanowy i
            niskokaloryczny (po ile dni każdy). Czy np. 7dni niskowęglowodanowego, potem 7
            niskokalorycznego (z naciskiem na węglowodany złożone- pełnoziarniste pieczywo,
            muesli, makaron i brązowy ryż ale za to jak najniższa zawartość tłuszczu) i tak
            w kółko będzie ok?
            • jogger Re: Dieta niskowęglowodanowa- kiedy zaczyna dział 12.01.06, 17:08
              Standardowo na CKD po 5 dniach low-carb aplikuje się 2 dni wysokokaloryczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka