Dodaj do ulubionych

wioslarz i stepper-prosze o dorade

IP: *.betanet.pl 24.06.06, 18:02
Mam pytanie do doswiadczonych pan i panow w sporcie;)
Mam w domu wioslarza i stepper:)
chcialabym zrzucic troche tluszczyku.czy moglibyscie napisac mi ile cwiczyc i
jak cwiczyc na tych przyrzadach zeby byl dosc szybki efekt?
bardzo prosze o dorady:)
buziaki
Obserwuj wątek
    • scept89 Re: wioslarz i stepper 25.06.06, 00:09
      Juz po pierwszym dniu (6 godzinach na steperze i 6h na wioslarce == 12000 kcal
      == 1,3kg czystego tluszczu ) efekt powinien byc zauwazalny...).

Bardziej powaznie: zaczynaj powoli, najlepiej codziennie zmieniajac maszyne i
      dodajac 5-10min dziennie do czasu cwiczen. Jesli nie jestes w formie (a jesli
      chodzi o wioslarke to prawie nikt nie jest) zaczynaj od 5-10min. Mozesz tez
      dzielic treningi na poranny i wieczorny.

Co do tempa/obciazen to staraj sie aby cwiczenia byly obciazajace (ok 60-90% max
      Heart Rate). Jesli Twoje maszyny maja pomiar kalorii staraj sie spalac >2400kcal
      na tydzien.

Ogolnie w pierwszych paru tygodniach nie chodzi tyle o spalanie tluszczu tylko o
      wyrobienie wytrzymalosci aby moc cwiczyc na odpowiednim poziomie. Realistycznie
      nie licz na wiecej niz 0.5kg na tydzien (mowa o ludziach z umiarkowana nadwaga).
      • Gość: kasia Re: wioslarz i stepper IP: *.betanet.pl 25.06.06, 09:43
        Dziekuje slicznie za odpowiedz:)
        Czyli sugerujesz,zeby jednak zmieniac maszyny do cwiczen?
        10 min stepper,potem 10 minut wioslarz?i tak do godziny np?
        wczoraj stepowalam 1h,ale na wioslarza jakos balam sie pojsc;)wiem wiem,ze
        trzeba miec do niego kondycje;)ja mam ustawiony przed nim tv wiec moze czas
        bedzie szybciej lecial:)
        • scept89 Re: wioslarz i stepper 25.06.06, 11:44
          kasia napisał(a):
          > Czyli sugerujesz,zeby jednak zmieniac maszyny do cwiczen?

Zdecydowanie. Cwiczenie tylko nog na steperze calymi tygodniami nie jest
          najlepszym pomyslem (nierownomierny rozwoj miesni/przykurcze). Wioslarz jest
          swietny takze na gorne partie ciala no i Twoj kregoslup bedzie Ci wdzieczny za
          wzmocnienie miesni stabilizujacych.

> 10 min stepper,potem 10 minut wioslarz?i tak do godziny np?
          No moze niekoniecznie 6 zmian na godzine, chyba ze te 10min sa takie ze sie juz
          slaniasz.
          Mysle ze nie ma co na tym etapie filozofowac nad proporcjami -> jesli nie
          cwiczylas na wioslarzu to zajmie Ci troche czasu aby wytrzymac na nim podobna
          ilosc minut / spalac porownywalna liczbe kalorii jak na stepperze.

To czy jednego dnia robisz 60 min steppera drugiego 60 min wioslarza czy tez
          dzielisz to na mniejsze kawalki (zakladam ze o podobnej lub docelowo wieksej
          intensywnosci) nie powinno miec znaczenia jesli tylko nuda i znuzenie psychiczne
          Cie nie dopada.

> wczoraj stepowalam 1h
          To jest calkiem sporo. Trzy uwagi:
          - stepuj bez wiszenia na drazkach (jesli tracisz rownowage podpieraj sie np.
          jednym palcem)
          - jesli masz licznik kalorii staraj sie spalic ok 500-600kcal/h
          - nie boj sie zmieniac tempo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka