Dodaj do ulubionych

ATKINS- Fakty

IP: *.edipresse.pl 17.02.03, 15:57
Dieta Atkinsa o której na forum bardzo głośno, zaleca spożywanie dużych
ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora
diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami.
Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje
zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Według diety dr.Atkinsa (ketogennej)
szkodliwymi składnikami diety nie są tłuszcze, a cukry złożone i proste.
Przyjmuje że w walce z nadwagą należy drastycznie ograniczyć ilość
spożywanych węglowodanów, a przez to zmusić organizm do spalania tłuszczu.
Według twórcy tej diety stosując się do jej zaleceń można stracić do 2 kg
tygodniowo i bez trudu utrzymywać właściwą wagę. Jednak dieta powoduje, że w
krwi i w moczu pojawiają się ketony jako produkty niecałkowitego spalania
tłuszczów. Całkowite spalanie tłuszczów może nastąpić tylko z udziałem
węglowodanów, których niewielkie rezerwy w organizmie (glikogen w mięśniach i
wątrobie), które kończą się już na początku stosowania diety wysokobiałkowej.
Ten stan powadzi do odwodnienia organizmu. Dieta jest szkodliwa dla zdrowia,
powoduje zakwaszenie organizmu, obciąża nerki, odwodnia organizm, zaburza
równowagę elektrolityczną, może powodować skazę moczanową, obniża poziom
potasu, zaburza pracę serca, powoduje kurcze mięśni, omdlenia, nudności,
biegunkę lub obstrukcję i inne dolegliwości. Dietę można spotkać także pod
nazwami:Stillmana, pijących, dieta lotników.
Obserwuj wątek
    • drzazga1 Re: ATKINS- Fakty..... i mity 18.02.03, 10:35
      Gość portalu: Gosc napisał(a):

> Dieta Atkinsa o której na forum bardzo głośno, zaleca spożywanie dużych
      > ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek.

Atkins ogranicza białka????
      Coś podobnego, człowiek uczy się przez całe życie....

Według autora
      > diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami.

...Jest spożywanie weglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym: produktów z
      białej mąki, cukru itp.

> Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje
      > zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Według diety dr.Atkinsa (ketogennej)
      > szkodliwymi składnikami diety nie są tłuszcze, a cukry złożone i proste.
      > Przyjmuje że w walce z nadwagą należy drastycznie ograniczyć ilość
      > spożywanych węglowodanów, a przez to zmusić organizm do spalania tłuszczu.
      > Według twórcy tej diety stosując się do jej zaleceń można stracić do 2 kg
      > tygodniowo i bez trudu utrzymywać właściwą wagę. Jednak dieta powoduje, że w
      > krwi i w moczu pojawiają się ketony jako produkty niecałkowitego spalania
      > tłuszczów. Całkowite spalanie tłuszczów może nastąpić tylko z udziałem
      > węglowodanów, których niewielkie rezerwy w organizmie (glikogen w mięśniach i
      > wątrobie), które kończą się już na początku stosowania diety wysokobiałkowej.
      > Ten stan powadzi do odwodnienia organizmu. Dieta jest szkodliwa dla zdrowia,
      > powoduje zakwaszenie organizmu, obciąża nerki, odwodnia organizm, zaburza
      > równowagę elektrolityczną, może powodować skazę moczanową, obniża poziom
      > potasu, zaburza pracę serca, powoduje kurcze mięśni, omdlenia, nudności,
      > biegunkę lub obstrukcję i inne dolegliwości. Dietę można spotkać także pod
      > nazwami:Stillmana, pijących, dieta lotników.

Temat był na forum wałkowany wielokrotnie, tak samo wiele razy było o
      przeciwwskazaniach do stosowanie tej diety. Proponuję lepiej poznać temat, na
      jaki piszesz. To tyle
      • Gość: Dosia Re: ATKINS- Fakty..... i mity IP: 195.217.253.* 21.02.03, 19:09
        A mi sie tez wydaje, ze dieta Atkinsa to jakies wariactwo. Jesc sie powinno
        rozwaznie (nie za duzo) ale tak aby jedzenie bylo roznorodne.

Przeciez to jest zupelnie naturalne, ze je sie zarowno weglowodany, bialka jak
        i innego skladniki pozywienia. Przeciez kiedys ludzie nie wiedzieli co to
        bialko, weglowodany, tluszcz - nie musieli ciagle oddzielac jednego skladnika
        od drugiego - i nie byli bardziej otyli niz wspolczesni!

Poza tym przeciez cukry sa waznym pozywieniem dla MOZGU. Bez spozycia
        odpowiedniej porcji weglowodanow czlowiek po prostu przestaje myslec. Mozg
        zuzywa o wiele wiecej weglowodanow (upraszczam) niz miesnie! Jak mozna
        doprowadzac sie do takiej ruiny!

Czy moglbys sie Joggerze ustosunkowac do tego?
        • jogger Re: ATKINS- Fakty..... i mity 21.02.03, 20:02
          Gość portalu: Dosia napisał(a):

> A mi sie tez wydaje, ze dieta Atkinsa to jakies wariactwo. Jesc sie powinno
          > rozwaznie (nie za duzo) ale tak aby jedzenie bylo roznorodne.
          >
          > Przeciez to jest zupelnie naturalne, ze je sie zarowno weglowodany, bialka
          jak
          > i innego skladniki pozywienia. Przeciez kiedys ludzie nie wiedzieli co to
          > bialko, weglowodany, tluszcz - nie musieli ciagle oddzielac jednego skladnika
          > od drugiego - i nie byli bardziej otyli niz wspolczesni!

Plaga otyłości zaczęła się od oczyszczania żywności - wprowadzenia białej mąki,
          cukru, ryżu, zmutowanych owoców (Jonathany etc) etc. czyli nasycenia diety
          węglowodanami prostymi.
          >
          > Poza tym przeciez cukry sa waznym pozywieniem dla MOZGU. Bez spozycia
          > odpowiedniej porcji weglowodanow czlowiek po prostu przestaje myslec. Mozg
          > zuzywa o wiele wiecej weglowodanow (upraszczam) niz miesnie! Jak mozna
          > doprowadzac sie do takiej ruiny!
          >
          > Czy moglbys sie Joggerze ustosunkowac do tego?
          Bez przesady z tym cukrem, mózg nie żre go kilogramami, jak obecnie przeciętny
          człowiek (70kg rocznie chyba). Nawet te 20g Atkinsa mu wystarczy, ew. braki
          wyrównywane są neoglukogenezą (przekształcaniem białka w glukozę), a co więcej,
          mozg szybko uczy się korzystać z ketonów jako alternatywnego źródła energii.
          • Gość: Dosia Re: ATKINS- Fakty..... i mity IP: 195.217.253.* 27.02.03, 17:12
            A ja juz dawno sprawdzilam, ze po tabliczce czekolady lepiej mi sie mysli. O!

A jak nie zaczne dnia od poslodzonej kawy, herbaty lub slodkiego soku, to nawet
            nie wiem jak sie nazywam. OO!!

I takie mam argumenty na wyzszosc mojej diety nad Twoja. I wcale nie musze
            pilnowac co jem. OOO!!!
            • drzazga1 Re: OOO! Następne odkrycie 27.02.03, 18:01

> A ja juz dawno sprawdzilam, ze po tabliczce czekolady lepiej mi sie mysli. O!
              >
              > A jak nie zaczne dnia od poslodzonej kawy, herbaty lub slodkiego soku, to
              nawet nie wiem jak sie nazywam. OO!!
              >
              > I takie mam argumenty na wyzszosc mojej diety nad Twoja. I wcale nie musze
              > pilnowac co jem. OOO!!!

Bzdurne te argumenty, aż śmiać sie chce.
              Ciekawe, niektórzy w ogóle nie używają cukru i mysli im sie świetnie.

Radziłabym zbadać poziom cukru we krwi - jeżeli na czczo "nie wiesz, jak sie
              nazywasz". Słyszałaś o śpiączce cukrzycowej?
              Mozliwe, ze po wizycie u diabetologa okaże sie, że MUSISZ BARDZO PILNOWAĆ CO
              JESZ.
              • Gość: Dosia Re: OOO! Następne odkrycie IP: 195.217.253.* 27.02.03, 18:08
                Sluchaj madralo.

Badania mam jak najbardziej w porzadku.

A poza tym Twoj tok rozumowania mozna przyjac rowniez do diety waszego
                ukochanego Atkinsa: Jogger znalazl sposob dla calej ludzkosci jak byc zdrowym,
                zrec tluszcze i nie tyc. I propaguje ta wiedze na wszystkich, innej madrosci
                nie dopuszczajac.

To sa Twoje slowa! I tak samo pasuja do jedynie-slusznej-diety-Atkinsa
                propagowanej na tym forum, jak i do moich madrosci zyciowych! Do porzygania z
                tym Atkinsem!
                • Gość: dogma Re: OOO! Następne odkrycie IP: *.acn.pl 27.02.03, 18:27
                  Więc nie wchodź na nasze wątki, jeśli od nich rzygasz. Każdy ma prawo do
                  takiego odżywiania, jakie mu odpowiada.
                  • Gość: Dosia Re: OOO! Następne odkrycie IP: 195.217.253.* 28.02.03, 11:31
                    No wlasnie, ale to jest forum fitness, czyli forum o tym jak prawidlowo sie
                    odzywiac i ruszac, aby byc zdrowym. Tymczasem obecnie jest to forum zdominowane
                    przez guru Joggera i jego Atkinsa, kopenhaska, L-karnityne i podobne inne
                    bzdury! Skoro lepiej Wam zyc wymierzajac sobie dzien w dzien, rok w rok, co do
                    grama weglowodany, tluszcze, bialka to prosze bardzo. Moze od razu sprawcie
                    sobie przyrzady do ekstrahowania cukru z pozywienia - o ile latwiej bedzie Wam
                    zyc. Do tego proponuje podlaczyc sobie kroplowe z L-karnityna i chromem - wtedy
                    bedziecie miec dopiero jazde.

Na zdrowie! Jezeli chcecie zyc z miarka w reku - prosze bardzo. Ale nie
                    wmawiajcie ludziom, ze tylko Atkins, kopenhaska i nic poza tym nie istnieje na
                    swiecie. Chcialam dac Wam przyklad, ze mozna odzywiac sie inaczej, wlasnie
                    jedzac duzo warzyw i makaronow (co tak tepi Jogger) i zyje, i mam sie dobrze, i
                    ubylo mi wagi. Dlaczego mowiac to od razu krytykujecie, ze to bzdura, a slepo
                    wierzycie w tego Atkinsa, ktory do jasnej ciasnej dostal zawalu! Na to JOgger
                    tez ma gotowa odpowiedz. Dlaczego ta fantastyczna dieta nie uchronila waszego
                    kochanego pana Atkinsa przed zawalem - przeciez inne diety doskonale sobie
                    radza z zatkanymi tetnicami!
                    • Gość: vicky Re: OOO! Następne odkrycie IP: 62.121.128.* 07.03.03, 15:11
                      Dosia, trzymaj sie, jestem z Toba ! Weszlam sobie na to forum bo lubie sobie
                      pocwiczyc i jak zaczelam sie przygladac co tu sie proponuje to jestem w
                      szoku ! Jem chyba tak jak Ty, wyniki badan mam swietne, samopoczucie tez,
                      zadnych problemow z nadwaga. Tymczasem widze ze forum zostalo opanowane przez
                      guru .... brrrrrrrr
                • drzazga1 Re: OOO! Następne odkrycie 07.03.03, 19:36

> Sluchaj madralo.

Jak będę chciała.

> Badania mam jak najbardziej w porzadku.

Niezmiernie mnie to cieszy. Badałaś krew na czczo?

>
                  > A poza tym Twoj tok rozumowania mozna przyjac rowniez do diety waszego
                  > ukochanego Atkinsa: Jogger znalazl sposob dla calej ludzkosci jak byc
                  zdrowym, zrec tluszcze i nie tyc. I propaguje ta wiedze na wszystkich,

Jakich "wszystkich"?

innej madrosci nie dopuszczajac.

Jogger spokojnie odpowiada na pytania. Ty jestes agresywna, czasem silisz się
                  na dowcip i nie potrafisz uzasadnić logicznie swoich poglądów.

>
                  > To sa Twoje slowa!

Poprosiłabym o linka do mojej wypowiedzi w takim razie. Jeżeli kogoś cytujesz,
                  to zaznacz to dokładnie. Jeżeli zaś tylko wkładasz komuś w usta własne słowa....

I tak samo pasuja do jedynie-slusznej-diety-Atkinsa
                  > propagowanej na tym forum, jak i do moich madrosci zyciowych! Do porzygania z
                  > tym Atkinsem!

Ulżyj sobie w toalecie, forum zostaw w spokoju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka