Dodaj do ulubionych

trening brzucha

IP: *.a06.chcgil01.us.ce.verio.net 11.03.03, 18:14
Jaki powinien byc idealny trening miesni brzucha?

Ile razy w tygodniu? Jakie cwiczenia? Ile serii? Ile powtorzen?

Zaznacze, ze obecnie pracuje nad "odtluszczeniem", ale w przyszlosci marzy mi
sie legendarny "kaloryfer"... :o)
Obserwuj wątek
    • jogger Re: trening brzucha 11.03.03, 19:11
      Trening mięśni brzucha Moniki Brandt, mistrzyni świata w fitness:

"Po krótkim, lekkim rozciąganiu, rozpoczynam od unoszenia nóg ze zwisu,
      podciągając je najwyżej jak tylko jest to dla mnie wygodne i na ile pozwala mi
      moja ogólna gibkość. Wykonuję w każdej serii tyle powtórzeń, ile tylko
      potrafię, robiąc między seriami 30 sekundowe odpoczynki. Każde powtórzenie
      robię powoli, aby wyeliminować niepotrzebne kołysanie nogami lub całym tułowiem
      oraz żeby przy unoszeniu nóg cały czas napinać mięśnie brzucha i oporować nimi
      ruch opuszczania nóg. Następnie wykonuję podciąganie kolan w zwisie, unosząc je
      powyżej poziomu, w którym uda są równoległe do podłogi, stale kontrolując ruch
      i utrzymując napięte dolne partie mięśni brzucha. Czasami między stopami
      trzymam lekką sztangielkę, żeby w ten sposób zwiększyć opór stawianym mięśniom.
      W końcówce serii, kiedy muszę zrobić jeszcze parę dodatkowych powtórzeń,
      wypuszczam sztangielkę. Innym razem wykonuje to ćwiczenie mając tak wygięty
      grzbiet, że moje nogi są zupełnie z tyłu. Następnie unoszę ugięte kolana aż
      prawie dotkną one mojej klatki".
      Zabiegiem dla ostatecznego "wypolerowania" mięśni skośnych brzucha jest
      unoszenie w zwisie ugiętych kolan na boki. "Spokojnym ruchem skręcam dolne
      partie mojego ciała tak, że boki zgiętych w kolanach nóg znajdują się naprzeciw
      lustra stojącego przede mną. Jednocześnie unoszę przy tym do góry biodra.
      Najpierw wykonuję tyle powtórzeń na jednej stronie tułowia, ile tylko potrafię,
      a następnie na drugiej".

Wskazówki Moniki:
      Jeśli brzuch jest zaniedbaną grupą mięśniową:"Polecam zwrócić się o pomoc do
      trenera. Jeśli takiego nie masz, spróbuj ćwiczyć brzuch z kolegą lub innym
      partnerem treningowym, który zmusi Cię do robienia tego w sposób konsekwentny.
      Jeśli wiesz, że będziesz z tym zwlekać, ćwicz brzuch na samym początku
      treningu".

Najważniejszą rzeczą jest pamiętać, kiedy trenować brzuch:"Rób to na początku
      treningu. Trenuj ciężko i każdego dnia. Nie zaniedbuj diety i treningu
      wydolnościowego. Nawet jeśli masz mocny brzuch, a źle się odrzywiasz, to nikt
      go nie zobaczy, bo będzie ukryty pod warstwą tłuszczu".

Najlepsza technika, którą sprawdziła się u mnie w treningu brzucha to:"Nie
      wiem, czy jest to uważane za zaawansowaną technike, ale ja ćwicząc brzuch,
      stosuję bardzo długie serie, po 50 i więcej powtórzeń, aby rozpalić mięśnie.
      Lubię również asystowanie partnera podczas unoszenia nóg w leżeniu. Kiedy
      unoszę wyprostowane nogi, mój partner silnym ruchem pcha je do dołu. Ja z kolei
      unoszę je z powrotem do góry. Po tym ćwiczeniu wykonuję spięcia, następnie
      spięcia odwrotne i podciąganie kolan w siedzeniu na ławce. Jestem znana z tego,
      że robię wszystkie rodzaje kombinacji".

• Gość: Nika Re: trening brzucha IP: *.a06.chcgil01.us.ce.verio.net 11.03.03, 19:22
        Bardzo dziekuje, Jogger.

A Ty jaka masz rutyne na brzuch?
        • jogger Re: trening brzucha 11.03.03, 19:24
          Ostatnio podobnie do Moniki, z tym że dokładam też ćwiczenia siłowe i więcej
          spięć na skosie na koniec (jesli nie wyrzucają mnie już z siłowni :-) ).
          • Gość: paweł Re: trening brzucha IP: *.elektrim.pl 12.03.03, 09:36
            cześć jogger czy może chodzisz na silownie gdzieś na ursynowie ?? i czy jesteś
            z warszawy ???

paweł
            • jogger Re: trening brzucha 13.03.03, 12:59
              Z Wawy, ale na Ursynów raczej mi daleko :-)
          • smooczyca Re: trening brzucha 13.03.03, 09:23
            Pytanie moze idiotyczne, ale czy poprzez odtluszczenie brzucha nalezy rozumiec
            poprostu odchudzanie sie ?
            • jogger Re: trening brzucha 13.03.03, 13:03
              smooczyca napisała:

> czy poprzez odtluszczenie brzucha nalezy rozumiec
              > poprostu odchudzanie sie ?
              >
              Przy odchudzaniu się tłuszcz z brzucha schodzi jako ostatni :-( stąd stosuje
              się ćwiczenia na brzuszek żeby zwiększając lokalną termogenezę (przegrzanie)
              spowodować procentowo większe zużycie tkanki tłuszczowej z tego właśnie obszaru
              na cele energetyczne. To samo dotyczy odtłuszczania dowolnej partii ciała -
              ćwiczymy te, które chcemy bardziej odchudzić od innych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka