Dodaj do ulubionych

chudniecie spowodowane lekami

IP: 63.212.166.* 11.04.07, 17:37
Przez dluzszy czas bralam leki na depresje, leciutko schudlam na pocztku i z
taka waga pozostalam. Teraz przestaje te leki brac i zaczynam tyc.
Wahania wagi moze nie sa duze, ok. 1.50 -2.00 kg, ale przy niskim wzroscie sa
widoczne, i pomimo czestszych treningow nie widac zadnych spadkow wagi...
co robic????? wiem, ze to napewno jest efekt uboczny tych lekow, bo na
przestrzeni ostatnich 7 lat dwa razy bralam antydeprestant i reakcja mojego
organizmu byla taka sama; chudlam biorac leki i tylam odstawiajac je...
czy ktos wie cos na ten temat?
dlaczego waga nie spada, nawet przy bardziej intensywnych treningach cardio?
Obserwuj wątek
    • scept89 chudniecie spowodowane lekami przeciwdepresyjnymi 12.04.07, 12:12
      Nie byla bys tak uprzejma aby podac nazwe owego leku ktory stosowalas? No wiesz,
      tak aby ktokowiek mogl byl cokolwiek sensownego na ten temat powiedzec...

Zobacz takze:
      en.wikipedia.org/wiki/SSRI_discontinuation_syndrome
      • Gość: depresja Re: chudniecie spowodowane lekami przeciwdepresyj IP: 63.212.166.* 12.04.07, 15:18
        bralam zoloft, w opisie tego leku jest napisane, ze jego przyjmowanie moze
        spowodowac tycie, nie chudniecie... pytalam rowniez lekarza, ktory powiedzial,
        ze pacjentki raczej tyly, a nie chudly...poniewaz nie schudlam drastycznie, to
        sie tym raczej nie przejmowalam, teraz martwie sie,bo jakos ciezko mi sie tego
        teraz pozbyc, a juz sie przyzwyczailam do plaskiego brzucha:)
        • scept89 Zoloft i tycie 12.04.07, 23:08
          Zobacz Precautions w:
          www.pfizer.com/pfizer/download/uspi_zoloft.pdf
          Masz racje ze info o skutkach ubocznych jest sprzeczne. To dosc typowe dla
          innych lekow (np paradoksalne pobudzenie po duzych dawkach barbituranow...).
          Ergo objawy: spadek wagi po Zoloft wzrost po odstawieniu jest obserwowany i
          jesli jest umiarkowany jest zdrowotnie OK wg Pfizera.

Poza malo informatywna mantra "wiecej cwiczen +/- bardziej uwazna dieta"
          niestety trudno mi cos wykoncypowac. Ufam ze czujesz sie zdecydowanie lepiej po
          terapii i nie masz innych objawow.

Pozdrowienia serdeczne
          • Gość: depresja Re: Zoloft i tycie IP: *.proxy.aol.com 13.04.07, 05:02
            jeszcze raz serdeczne dzieki za pomoc!
            mysle, ze te nie cale 2 kg mozna smialo zaliczyc do "umiarkowanych" wzrostow,
            wiec tym sie tak bardzo nie martwie, martwie sie troche, tym jak ciezko sie
            jest teraz tego pozbyc:) z kazdym kolejnym rokiem, utrzymanie wagi wymaga ode
            mnie wiekszych poswiecen i wiekszego wysilku:)
            terapia owszem bardzo pomogla, z perspektywy czasu, wiem ze byla to wlasciwa
            decyzja:) czulam sie znacznie lepiej, latwiej sobie poradzilam z roznymi
            losowymi problemami, zadnych znanych mi obecnie skutkow ubocznych nie
            zauwazylam...tylko rozsadek mi podpowiada, ze nalezy przestac sie tym
            faszerowac:)
            ja zreszta bralam bardzo male dawki; 50 mg za pierwszym razem kiedy bylam
            naprawde w klopotach emocjonalnych i 25 mg przy nawrocie depresji, po smierci
            bardzo bliskiej mi osoby... pomoglo
            jeszcze raz bardzo, bardzo dziekuje za pomoc i zainteresowanie:)
            zycze milego weekendu:)
      • Gość: depresja Re: chudniecie spowodowane lekami przeciwdepresyj IP: 63.212.166.* 12.04.07, 15:24
        Scept, dzieki za odpowiedz!:) i link:)
      • Gość: depresja Re: chudniecie spowodowane lekami przeciwdepresyj IP: 63.212.166.* 12.04.07, 15:30
        .... a jeszcze dodam, ze oprocz spadku wagi nie mialam zadnych innych skutkow
        ubocznych; czulam sie doskonale, nie mialam zadnych ups & downs... spalam
        normalnie... leki przstalam brac bardzo powoli i stopniowo na przestrzeni kilku
        miesiecy...
    • jogger Re: chudniecie spowodowane lekami 12.04.07, 16:12
      > na
      > przestrzeni ostatnich 7 lat dwa razy bralam antydeprestant i reakcja mojego
      > organizmu byla taka sama; chudlam biorac leki i tylam odstawiajac je...
      Patrząc czysto 'mechanicznie', stabilizacja poziomu serotoniny przez ssri
      powoduje zmniejszenie apetytu na węglowodany, szczególnie te ulubione ;-)
      odstawienie powoduje reakcję odwrotną. I tak masz szczęście, że u Ciebie działa
      to niezbyt gwałtownie. Z drugiej strony, nie jest łatwo zauważyć rosnący pociąg
      do w/w prostych, jeśli nie dostaje się ataków głodu napadowego.
      • Gość: depresja Re: chudniecie spowodowane lekami IP: 63.212.166.* 12.04.07, 16:49
        no byc moze... to w takim jak teraz ustawic plan cwiczen?
        normalnie to chodze 3-4 razy w tyg. na silownie, cwicze intensywne cardio przez
        ok. 40 min. i ide na klase ; tbc lub cos podobnego, w weekendy przynajmniej
        jeden dzien jestem w terenie: rower, narty lub hiking...
        apetytu nie mam zbyt duzego, jem male porcje, nie jem smazonego, nie lubie
        ziemniakow ani chleba, najechetniej jem miesko i salate (staram sie nie
        przesadzac z sosem do salat:), na sniadanie owsianka z owocami, my guilty
        pleasure to cukierki, ale ostatnio odstawione w 100%... wydaje mi sie ze moze
        juz przestalam tyc, ale jeszcze to obserwuje, bo nie jestem pewna...
        w jaki sposob zrzucic te dodatkowe kg i nie utyc bardziej???
        • jogger Re: chudniecie spowodowane lekami 13.04.07, 13:30
          Np. na razie zamiast owsianki z owocami śniadanie francuskie - kawa z grzanką
          (po nocy mamy niski poziom glikogenu, więc tłuszcz dobrze się spala :-) ).
          Dodatkowa kawa przed treningiem.
          • Gość: depresja Re: chudniecie spowodowane lekami IP: 63.212.166.* 13.04.07, 15:23
            super, tak zrobie, bo w zasadzie to kawy w ogole nie pije..
            czy silownia rano, przed praca bylaby bardziej efektywna???
            czy np. cardio rano a tbc po pracy???
            dzieki za rady!
            zycze milego weekendu!
            • jogger Re: chudniecie spowodowane lekami 13.04.07, 16:07
              > czy silownia rano, przed praca bylaby bardziej efektywna???
              > czy np. cardio rano a tbc po pracy???
              Rano tylko aeroby, niezbyt intensywne, właśnie ze względu na niski glikogen,
              żeby nie chudnąc z mięśni :-)
              • Gość: depresja Re: chudniecie spowodowane lekami IP: 63.212.166.* 13.04.07, 18:59
                super! dzieki za pomoc:) kazda rada jest jak najbardziej doceniana i
                wprowadzana w zycie:)
                niezbyt intensywne, to znaczny jakie?
                mam 40 lat i od lat cwicze dosyc regularnie, ale napewno nie jestem w jakiejs
                super formie wyczynowca:)
                na nartach to moge jezdzic i 2 tyg. kazdego dnia od rana do nocy i byc moze
                leciutkie zakwasy, jak sa trudne warunki... ale z bieganiem jakos mi nie idzie,
                mam poczatki astmy wysilkowej i powinnam uzywac inhalatora, ale jeszcze nie
                zaczelam, wiec czasami dostaje ataku kaszlu i dusznosci...
                wiec, uzywajac heart rate monitor - jakie powinnam miec tetno przy porannych
                aerobach?
                • jogger Re: chudniecie spowodowane lekami 17.04.07, 16:07
                  Po prostu tętno umożliwiające wysiłek metodą ciągłą, nie doprowadzające do
                  zadyszki i konieczności przystanięcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka