gluby 29.03.07, 20:35 Mamy srednia firme(przychodnia) i chcemy uzyskać dofinansowanie na sprzet komputerowy i na medyczny . Czy obecnie można gdzieś składać wnioski o dotacje? Może Unia daje dofinansowanie na wykupienie Budynku(obecnie wynajmujemy)? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cotbus76 Re: Dotacje Z Uni 30.03.07, 12:39 W chwili obecnej nie przeprowadza sie już naborów wniosków na środki z alokacji 2004-2006. Jeśli chodzi o alokację 2007-2013 to nasz rząd nadal negocjuje dokumenty krajowe z Brukselą i wg optymistów pierwsze nabory ruszą w okolicach czerwca br. a wg realistów najbardziej prawdopodobne jest uruchumienie procedur konkursowych jesienią. Niemniej do składania wniosków można zacząć się przygotowywać już dzisiaj, choć z uwagi na brak zatwierdzonych dokumentów programowych i wytycznych jest to dość trudne. 1. Jako niepubliczny ZOZ (tak wnioskuję z treści postu) musicie w pierwszej kolejności sprawdzić czy możecie być wnioskodawcą w priorytecie (działaniu) dotyczącym infrastruktury ochrony zdrowia Regionalnego Programu Operacyjnego województwa gdzie macie swoją siedzibę. Jednak każde województwo troszkę inaczej tworzyło układ swoich priorytetów i nie wszędzie ochrona zdrowia dostała "własny" priorytet. U mnie na Dolnym Śląsku priorytet "Zdrowie" jest w każdym razie wyodrębniony. W przypadku gdy możecie być wnioskodawcą musicie też sprawdzić w opisie priorytetu czy planowane przez was zakupy sprzętu komputerowego i medycznego mieszczą sie w kategorii projektów jakie mogą być dofiansowane w ramach danego priorytetu. Korzyścią z możliwości skorzystania z RPO jest możliwość pozyskania większego dofinansowania niż w przypadku jeżeli bylibyście potraktowani jako zwykli przedsiębiorcy 2. Jeżeli NZOZ-y są wyłączone z wnioskowania w priorytecie "zdrowotnym" sprawdźcie musicie zapoznać się z tym priorytetem RPO, w którym przewidziano dofinansowanie dla przedsiębiorców. 3. Z wykupem budynku sprawa jest skomplikowana. O ile bowiem jest to w przypadku spełnienia określonych warunków koszt kwalifikowany to może się pojawić problem wynikający z tego, że realizacja projektów w sektorze ochrony zdrowia jest w niektórych województwach obłożona pewnymi ograniczeniami co do rodzaju wydatków jakie mogą być objęte dofinansowaniem i może to dotyczyć m.in. spraw zwiazanych z budynkami. Odpowiedz Link
gluby Re: Dotacje Z Uni 30.03.07, 14:20 Dziekuje za odpowiedz . Jestem z województwa podkarpackiego i doczytałem , ze ochrona zdrowia jest w priorytecie i znalazłem listę beneficjentów: "zakłady opieki zdrowotnej działające w publicznym systemie ochrony zdrowia" czyli Niepubliczny Zakład nie może brać udział? Ale na liście tez są przedsiębiorcy, wiec chyba nie będzie problemu z pozyskaniem dotacji. pozdrawiam Odpowiedz Link