Gość: zahedan IP: *.protonet.pl 16.09.03, 16:25 ja_nek i tylko jeden raz. a next question please..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
white.falcon Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 17:32 Zaświadczam - widziałam na własne oczy. Zahedan tulić się do Janka, ale do nikogo więcej, bo z drugiej strony miał dziurę w ścianie.:) Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahedan Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... IP: *.protonet.pl 16.09.03, 17:35 white.falcon napisała: > Zaświadczam - widziałam na własne oczy. Zahedan tulić się do Janka, ale do > nikogo więcej, bo z drugiej strony miał dziurę w ścianie.:) ty sugerowac ze ja z tą dziurą mieć cos do czynienie? Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 17:46 Gość portalu: zahedan napisał(a): > ty sugerowac ze ja z tą dziurą mieć cos do czynienie? Ja nie sugerować manie do czynienia z dziurą - ona być i tam odstawiać puste naczynia. Pamiętać? Ja tylko potwierdzać Twoja tulenie do Janka.:) Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 17:33 na przykład powiedz mi czy lubisz kaszę gryczaną? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 17:34 taka_tam napisała: > na przykład powiedz mi czy lubisz kaszę gryczaną? :-))) Ja, czy Zahedan? :) Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 17:39 on. to on powiedział: a next question please... :-) white.falcon napisała: > taka_tam napisała: > > > na przykład powiedz mi czy lubisz kaszę gryczaną? :-))) > > Ja, czy Zahedan? :) > > Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 17:48 A już zastanawiałam się, skąd się kasza gryczana raptem wzięła. :))) Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahedan Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... IP: *.protonet.pl 16.09.03, 17:37 taka_tam napisała: > na przykład powiedz mi czy lubisz kaszę gryczaną? :-))) umiarkowanie lubiec ja.z kwasne mleko ona byc dobra Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 17:40 no dobrze... to już więcej cie nię męczę ;-) Gość portalu: zahedan napisał(a): > umiarkowanie lubiec ja.z kwasne mleko ona byc dobra > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahedan Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... IP: *.protonet.pl 16.09.03, 17:47 taka_tam napisała: > na przykład powiedz mi czy lubisz kaszę gryczaną? :-))) ty uwarzyc dzisiaj kasza? Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 18:03 osobiście nie lubię kaszy gryczanej, więc jej nie warzę... dziś będę wsuwać wczorajszą zapiekankę z ziemniaków, mięsa mielonego i bakłażanów... :-))) nie będę się na ten temat zbytnio rozpisywać, bo głód mnie ssie, a w domu wyląduję późno... :-( Gość portalu: zahedan napisał(a): > ty uwarzyc dzisiaj kasza? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_nek Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 18:12 Poświadczam Zahedan tulił się tylko raz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahedan Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... IP: *.protonet.pl 16.09.03, 18:20 ja_nek napisał: > Poświadczam Zahedan tulił się tylko raz:))) a jak z tego tulenie wyjsc zahejanek ojjjjjjjjjjjjjjjjjjjj!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 18:25 Gość portalu: zahedan napisał(a): > ja_nek napisał: > > > Poświadczam Zahedan tulił się tylko raz:))) > a jak z tego tulenie wyjsc zahejanek ojjjjjjjjjjjjjjjjjjjj!!!!! To płacić alimenta. Tylko ja nie wiedzieć - kto komu. Na tyle Waszemu tuleniu się nie przyglądać. ;PPP Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 18:33 u la la! romans się kroi na forum romantica... mniam, mniam... :-)) ps. tylko informujcie nas, panowie, o szczegółach na bieżąco ;-) Gość portalu: zahedan napisał(a): > a jak z tego tulenie wyjsc zahejanek ojjjjjjjjjjjjjjjjjjjj!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 18:37 taka_tam napisała: > u la la! romans się kroi na forum romantica... mniam, mniam... :-)) > ps. tylko informujcie nas, panowie, o szczegółach na bieżąco ;-) > A od czego jest Romantica? ;PPP Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_nek Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 19:06 Taka_tam, a gdzie dyskrecja?;))) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 19:09 lubię smaczki ;-) ja_nek napisał: > Taka_tam, a gdzie dyskrecja?;))) Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 16.09.03, 21:41 taka_tam napisała: > lubię smaczki ;-) > Takie .. raz dziewczynka, raz chłopaczek ?? ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 17.09.03, 08:33 jeśli chodzi o mnie, to jestem tradycjonalistką ;-) kwasna_cytryna napisała: > Takie .. raz dziewczynka, raz chłopaczek ?? ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 17.09.03, 09:23 Taka_tam, wiem, że jesteś prawdziwą kobietą :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Poza tematem do Takusi:) 16.09.03, 22:58 taka_tam napisała: > osobiście nie lubię kaszy gryczanej, więc jej nie warzę... dziś będę wsuwać > wczorajszą zapiekankę z ziemniaków, mięsa mielonego i bakłażanów... :-))) nie > będę się na ten temat zbytnio rozpisywać, bo głód mnie ssie, a w domu wyląduję > późno... :-( Tak trochę poza tematem. Podaj mi na priv przepis na taką zapiekankę z bakłażanem, jak możesz - będę wdzięczna. Mogę podać w ramach podziękowania parę innych przepisów - sprawdzonych, ale bdb.:) Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_nek Re: Poza tematem do Takusi:) 17.09.03, 00:11 Taka_tam, a jeśliś Ty plotkara?;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: Poza tematem do Takusi:) 17.09.03, 00:20 ja_nek napisał: > Taka_tam, a jeśliś Ty plotkara?;)))) Najwyżej moje sprawdzone przepisy udostępni innym. Ludzie się najedzą dobrych rzeczy.:) Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
maniia jak wyglada Zahedan? 17.09.03, 00:40 I czy jest anglosasem bo ma doskonaly angielski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahedan Re: jak wyglada Zahedan? IP: *.protonet.pl 17.09.03, 16:27 maniia napisała: > I czy jest anglosasem bo ma doskonaly angielski wyglad ja miec fatalny and my english is v.poor Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: Poza tematem do Takusi:) 17.09.03, 08:36 mam ważniejsze sprawy na głowie :-) ja_nek napisał: > Taka_tam, a jeśliś Ty plotkara?;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx w temacie kuchni 17.09.03, 00:49 A czemu tylko na priv? :-( Nie od dziś wiadomo - "przez żołądek do serca" więc można by zrobić parę wątków kulinarno-przepisowych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
messja Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 17.09.03, 01:04 taka_tam napisała: > osobiście nie lubię kaszy gryczanej, więc jej nie warzę... dziś będę wsuwać > wczorajszą zapiekankę z ziemniaków, mięsa mielonego i bakłażanów... :-))) nie > będę się na ten temat zbytnio rozpisywać, bo głód mnie ssie, a w domu wyląduję > późno... :-( > mniam, mniam:( sama ugotowalas? Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 17.09.03, 08:42 do white.falcon i jmx - wrzucę tutaj ten przepis, może skorzystacie? ale nieco później, bo teraz nie wyrabiam się na zakrętach z pracą :-( do messji - pewnie, że sama :-) ten przepis jest akurat mojego autorstwa do cytrynki - w kuchni uwielbiam eksperymenty. wszelakie ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 17.09.03, 09:24 Taka_tam, ja wiem o tym doskonale, w końcu te bliny .... :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 17.09.03, 09:28 taka_tam napisała: > > do cytrynki - w kuchni uwielbiam eksperymenty. wszelakie ;-))) > Wczoraj eksperymentowałam, ale eksperyment wyszedl taki sobie :(( Odpowiedz Link Zgłoś
ja_nek Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 17.09.03, 13:33 Nie dość, że kuchnię lubisz Taka_tam, to eksperymenty też:))) A co bardziej?;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 17.09.03, 13:38 To co tajemnicze ... :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 17.09.03, 16:12 janku... dokładnie to, co powiedział ka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam a teraz przepis... 17.09.03, 17:04 składniki: - 70 dkg ziemniaków - 70 dkg mięsa mielonego (ja stosuję wieprzowo-wołowe, ale to kwestia gustu) - 1 duży lub 2 małe bakłażany - 3 cebule - puszka pomidorów w sosie własnym - czosnek, chili, pieprz i sól oraz bazylia wedle uznania - żółty ser przygotowanie: ziemniaki ugotować, ale tak, żeby były lekko twarde. następnie - po ostudzeniu (to informacja dla mężczyzn :-))) - pokroić je w plastry i wyłożyc połową dno naczynia do zapiekania (naczynie uprzednio wysmarować masłem lub oliwą - to też dla nich ;-)). potem trza zabrać się za bakłażany, które poddać należy wstępnej obróbce odgoryczania. czyli, po pokrojeniu je w plastry (1,5 cm), posolić z obu stron i odstawić na 40 min., żeby puściły sok. po tym dramatycznym akcie należy bakłażany opłukać, osuszyć i ładnie obsmażyć z obu stron, na brązowo. bakłażany ułożyć na ziemniakch. później wypada wrzucić zmiażdżony czosnek na patelnię i podsmażyć na oliwie, po czym do tego dołożyć mięso i usmażyć razem. dodać sól, pieprz i chili. połowę mięsnej masy wyłożyć na bakłażany, zaś na to resztę ziemniaków. następnie szklimy cebulkę (pokrojoną wedle uznania) i układamy na ziemniaki. całość zalewamy poszatkowanymi pomidorami i sosem z puszki, wymieszanymi z bazylią. na to układamy jeszcze plastry żółtego, ostrego sera i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika (175 st. C) na 20-30 minut. i to jest wszystko, co należy wykonać, by za wyżej wspomniany okres czasu objeść się zapiekanką, jak bąk (lub bączyca) :-))) pozdrawiam i życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: a teraz przepis... 17.09.03, 17:35 Dziękuję, Takusiu.:) Pozdrv.:) P.S.: Co chcesz w ramach podziękowania - sprawdzony przepis na pasztet z zająca (królika), czy przepis na ostre danie z oryginalnej kuchni ormiańskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: a teraz przepis... 17.09.03, 17:43 dawj ormianina! ;-))) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: a teraz przepis... 17.09.03, 18:04 Bakłażan - pasta. Bakłażana pokroić na paski wraz ze skórką. Pozbyć się goryczki, jak w poprzednim przepisie Takusi. Smażyć w głębokim garnku na sitku (można skorzystać z frytkownicy) w oleju roślinnym, odciskając widelcem nadmiar oleju. Usmażony bakłażan włożyć do garnka, dodać 1 koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, ostrą papryczkę tzw. "czuszkę", trochę kolendry (zastępuje ona nieosiągalną u nas przyprawę ormiańską "suneli"). Gotować od 15 do 30 min. (w zależności od ilości użytych bakłażanów - tu trzeba "wyczuć" odpowiednie proporcje) Po wyłączeniu palnika dodać 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku, przedtem można je lekko podsmażyć. Ostudzić i spożywać jako pastę - na zimno. Dobre też jako przystawka do zimnych mięs. Paluszki lizać.:) Pozdrv.:) P.S. Mam przepisów - osobiście sprawdzonych - dużo i to z różnych zakątków świata. Ja je modyfikuję trochę, szukając odpowiedników w przyprawach, które można dostać w naszych sklepach. Może założymy odrębny wątek, bo Zahedan może się obrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahedan Re: a teraz własciwy adres IP: *.protonet.pl 17.09.03, 18:07 www1.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=77 Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: a teraz przepis... 17.09.03, 18:14 oj dobre, dobre, już to czuję... :-) ja mam nieco inny przepis na bakłażany, jako przystawkę. stosuję go od kilku lat, z powodzeniem. kroję w plastry, odgoryczam, smaruję oliwą i podsmażonym czosnkiem. piekę w piekarniku ok. 1 godz., w niezbyt dużej temperaturze. później do słoika, ugniatam widelcem. podaję solo, albo jako dodatek do dań głównych i kanapek. z tym osobnym wątkiem to masz rację, choć mogą nas próbować przeganiać na forum kulinarne... :-) a w ogóle jest takowe? muszę poszukać... Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: a teraz przepis... 17.09.03, 18:16 zahedan, wyprzedziłeś moje myśli :-) dzięki za link! Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: a teraz przepis... 17.09.03, 21:11 A jeszcze można bakłażany potraktować, jak koleżanki niżej napisały (pokroić, posolić, aby sok puściły, usmażyć), posiekać czosnek, posiekać orzechy włoskie. Układać warstwę bakłażanów, pospać czosnkiem i orzechami i dalej naprzemian ... a potem spożywać na zimno ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 18.09.03, 07:23 Taka_tam, a tajemnice są do odkrywania przez odkrywcę ... :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 18.09.03, 13:38 tajemnice mają to do siebie, że nie są ujawniane nawet odkrywcy :-) ka_27 napisał: > Taka_tam, > > a tajemnice są do odkrywania przez odkrywcę ... :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_27 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 18.09.03, 14:51 Taka_tam :-) to zależy JAKIE tajemnice i JAKIEMU odkrywcy ... :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_nek Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 18.09.03, 23:23 Cóż nawet Kolumb nie wiedział, co odkrył:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
messja Re: 13.09.03 w warszawa ja tulic sie tylko do.... 18.09.03, 23:25 ja_nek napisał: > Cóż nawet Kolumb nie wiedział, co odkrył:)))) tobie to napewno "troche" do kolumba brakuje:P Odpowiedz Link Zgłoś